Keresés

Akarat, szorgalom és megszületik a balayage specialista fodrász

A balayage specialista fodrász volt beszélgető társam.

Pályka Nikolett, a Be.YOU.tiful by Letta salon tulajdonos fodrásza, akire az Instagram profilja alapján lettünk figyelmesek. Adott egy fiatal hölgy, aki Kisvárdán született, jelenleg Nyíregyházán építi szalonját és ki tudja, hogy merre viszi a sors. Az online térben már elég sok országból felfigyeltek munkáira és nem is véletlenül. Niki dobta a cirádás beállítást, helyébe a minimalizmus nagyszerűségét emelte – nem is akárhogy. Menő balayage specialista fodrász lett. Vele beszélgettünk.

Mi a jelenleg futó legnagyobb szakmai projekted?

2005-ben végeztem, mindig is fodrász akartam lenni. Nemrég Nyíregyházára sodort az élet és ha már így alakult, elhatároztam, hogy valóra váltom az álmom: egyszemélyes szalont nyitok. Azaz pontosítanék, tesómmal közösen nyitunk egy üzletet: ő SRH végleges szőrtelenítést végez, én meg hajakat készítek.

Pályka Niki balayage specialista fodrász

Insta profilod alapján az ombre, sombre, balayage, flamboyage… stb. technikák nagymestere vagy. Hogyan alakult ki ez a csapásvonal?

Tíz éve voltam Hollandiában a barátaimnál. Mindig jövök-megyek, utazom a nagyvilágban, nyitott szemmel járok. Akkor ott már nagyon nagy divat volt ez a stílus. Nálunk még sehol sem lehetett látni. Megkértem a barátnőmet, hogy vigyen el a fodrászához, mert ezt a technikát látnom kell. Kint ez másképp megy: megmutatta, elmagyarázta a technikai tudnivalókat. Alig vártam, hogy hazaérjek és kipróbáljam, teszteljem. Teljesen beleszerettem ebbe a stílusba, majd ahogy megjelentek itthon sorra ezek a képzések, elmentem és megnéztem, hogyan fest itthon a technika. (sic!)

Éreztem, hogy megy ez nekem, a vendégeim is elégedettek voltak, de azt is tudtam, hogy még több képzésre szeretnék elmenni. Abban az időben kezdtem el a Lakméval is ismerkedni. Szerettem volna egy olyan anyaggal dolgozni, ami nem tömegcikk az országban. Ráadásul a fehér hajat csak a Lakméval értem el, úgyhogy nem volt kérdés, hogy lehorgonyzok a márka mellett.

Nézd meg Pályka Niki többi munkáját is.

Kattints ide a képgalériához!

Úgy tudom, hogy munkád alapján nagyobb felkéréseket is kaptál.

Igen, több elismerő felkérésem is volt, a legbüszkébb a Hair Tóth születésnapi show-jára vagyok, ahol Buzássy Steven kért fel, hogy legyek én az egyik technikusa. Az egy nagyon nagy dolog volt az életemben – ráadásul úgy, hogy pár hónappal előtte jött világra a kisfiam, Martin. Ott Kovács Petrával dolgoztunk együtt, már hónapokkal a show előtt szőkítettünk, festettünk, arra nagyon készültünk. Mivel nem vagyok egy ilyen kérkedő típus, ezt a momentumot sem vertem nagy dobra, de magamban elraktároztam az élményt, hiszen nagyon megtisztelő volt. Az életem a szakma, a hobbim, kiskorom vágya… Gondolhatjátok.

Az Insta oldalad olyan, mintha egy külföldi oldalt pörgetnénk. Igazán stílusos. Ez mennyire tudatos?

Igen? Köszi! Ez tök jól esik. Az a célom, hogy minőségi munkát adjak ki a kezemből és azt ízlésesen bemutassam. Mivel nagyon sokat vagyok külföldön és az Instát is sokat bújom, gondolom akaratlanul is afelé nyitok. Amúgy mindent magamnak csinálok, szeretem elkészíteni ezeket, jó érzés, hogy ez egy kézben van. Az pedig eléggé hajt előre, mikor egy-egy külföldi kedvenc elkezdi követni az oldalamat, szívezi a munkáimat. Szeretem az egyedi dolgokat és örülök, ha ez visszaköszön az Instagram profilomon is.

Üzletileg is megéri az Instagram?

Nagyon is. Rengeteg vendégem jön úgy, hogy online találkozott a munkáimmal. Látják a munkáim, rám bízzák magukat a vendégek. Az is büszkeség, hogy a több éve külföldön élő városbéliek is hazajárnak hozzám. Van, aki inkább három hónapig el sem megy fodrászhoz kint, mert én úgyis megcsinálom itthon a haját. Az egyedi technika és szín kombinációja elég meggyőző érv.

Nézd meg Pályka Niki többi munkáját is.

Kattints ide a képgalériához!

Akkor ezzel most rá is lehet arra a sokak által hangoztatott gondolatra cáfolni, hogy vidéken nem lehet akkora karriert elérni vagy akár azt a nemzetközi szintű munkát hozni – mert nincs rá igény.

Abszolút. Ilyen mondattal én is találkoztam karrierem elején, de erre mindig csak legyintettem. Ugyanúgy van mindenre igény és vendég is. Mindig azt szoktam mondani, hogy a fodrásznak előbb-utóbb olyan vendégköre lesz, mint ő maga. Ezért (is!) nagyon örülök, hogy ilyen vendégeim vannak. De ezért én teszek is: állandóan képzésre járok és a legújabb anyagokkal dolgozom. Ezt pedig nagyon meghálálják a vendégek – akárhol is legyen az üzlet.

És a márkaválasztásodhoz mit szóltak? Mégis egy Magyarországon még kevésbé ismert márkával folytattad a munkád.

A vendégeim tudták, hogy már nagyon régóta keresgélem az igazit. Dolgoztam jó termékekkel, elkészítettem a vendégek kívánságát korábban is, de mivel nem voltam maradéktalanul elégedett, ezért váltani akartam. És mivel 100%-ig bíznak bennem a vendégeim, ezért örültek, hogy végre megtaláltam a hozzám illő márkát. A Lakmé pont az, amit szerettem volna. Környezettudatos, egészség-orientált márka, egyedi termékek, nem jön szembe minden fodrásznál és oktatásban is éppen azt kapom, amit szeretnék. Megtaláltam a helyem és végre csak egy termékkel dolgozom, ami régi nagy vágyam volt.

Nézd meg Pályka Niki többi munkáját is.

Kattints ide a képgalériához!

Család – munka – karrier egyensúly. Hogyan jut időd mindenre?

Pozitív vagyok: kigondolom és megteremtem (nevet). De tényleg: a fiam mindenben partner, a családom szintúgy. Mindenki segít nekem. Én meg képzem magam. Amúgy rólam tudni kell, hogy nagyon sok energiám van, ami céltudatossággal párosul, ezért ha valamit kigondolok, azt véghez viszem.

Képek: Pályka Nikolett