Keresés

Stylistból colorist oktató: interjú Kaló Ádám fodrásszal

Újabb interjúalanyunk mesélt karrierjéről: Kaló Ádám fodrász.

Kaló Ádámot egy color képzésen ismertem meg a karantén alatt. Összeszedett, közvetlen és megnyerő, a színekhez igazán értő szakemberként mutatkozott be az Instán, ezért nem volt kérdés, hogy a továbbiakra is kíváncsi vagyok, ráadásul „A” könyv is nagyon izgalmasan hangzott. Ez utóbbiról végül kevesebbet beszélgettünk, ám minden más szóba került. Ismerjétek meg őt ti is!

Mikor kezdtél a KEVIN.MURPHY márkával dolgozni?

A megismerkedés elég véletlen volt, történetesen egy Facebook hirdetésre figyeltem fel. A fotóra is emlékszem. Az akkor éppen aktuális kampányfotó, a CAST.AWAY egyik ikonikus modellje nézett vissza. Napbarnított lány, nagyon szép balayage, beach waves. Az ausztrál óceánparton fotózták a homokban, körülötte pálmafák. Rákattintottam a hirdetésre, elolvastam a tartalmát, a kollekció leírását. Általa megismertem a KEVIN.MURPHY filozófiát, az fogott meg. Tetszett a csomagolás, a komplex termékkínálat.

Éppen abban az időben költöztem Budapestről Debrecenbe és szerettem volna egy olyan márkát, ami eltér a többitől, nem tömeg márka. Fel is hívtam a központi számot és rá 3-4 napra már az akkori területi képviselővel beszélgettünk. Nagyon elnyerte a tetszésem az, amit mesélt. Ahhoz, hogy meglegyen a személyes tapasztalatom is, elkezdtem szép fokozatosan tesztelni az akkor általam használt márka mellett, és nagyjából fél éven belül teljesen át is álltam. Azóta töretlenül csak KEVIN.MURPHY-t használok. Ennek most lesz 5. éve.

Az ominózum KEVIN.MURPHY reklámfotó

Minek köszönhetően költöztél Debrecenbe?

Az ember ha szerelmes, sok mindenre képes. (nevet) A párom miatt költöztem ide. De a fővárosban születtem és a fodrásziskolát is ott jártam ki. Tanulóéveimet a Zsidró Szalonokban töltöttem.

Hogyan ment a szakmai beilleszkedés Debrecenben?

Lassan építkeztem: először egy széket béreltem a barátaink üzletében, később egy kis helyiségbe mentem, majd egy picit nagyobb helyre költöztem. A mai napig egyedül dolgozom, de egy kedves barátommal már tervezgetjük egy ideje a közös üzletet. Takács Ildikó debreceni fodrászhölgy a tökéletes partner, aki szintén KEVIN.MURPHY-t használ. Nagyon jóban vagyunk, hasonló a stílusunk, filozófiánk, felfogásunk.

Most lesz 5. éve, hogy ezzel a márkával dolgozol. Ez elég rövid idő ahhoz, hogy valaminek az oktatójává váljon valaki. Nálad ez az út hogyan épült ki? Hogyan jutottál el idáig?

Ez egy érdekes sztori. Főleg, ha hozzáteszem azt a hátteret, hogy én a Zsidróban egyáltalán nem is festettem hajat, most meg gyakorlatilag hajfestést oktatok. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy ez a márka megszerettette velem a hajfestést. Előtte nem nagyon csináltam, csak barátoknak, családtagoknak. Itt Debrecenben pedig ugye a saját lábamra kellett állnom, mindent nekem kellett csinálnom. De tudod a KEVIN.MURPHY egy teljesen más dimenziója a hajfestésnek. Az, hogy ilyen rövid idő alatt lettem oktató, valamennyire a szerencsének is köszönhető.

Egy-másfél éve volt a márkánál egy oktatói stáb frissítés. Volt, aki abba hagyta, volt aki a color vonalról a stylingra váltott. A lényeg az, hogy a color vonalon hiányoztak az oktató szakemberek. A képviselet Dercsényi Zsuzska color goldkey szakember véleményét kérte ki, aki engem is ajánlott. A munkám tetszett nekik és látták, hogy maximálisan brand elhivatott vagyok. Gyakorlatilag megszállotton KEVIN.MURPHY-zem. Velem együtt négy főt, Varga Gyémántot, Hintenberger Mátét, Turcsi Gergőt (aki korábban „Zsidrós” kollégám volt) és engem választottak ki a coloros oktatásokra, együtt végeztük el az első Key képzést.

Kaló Ádám fodrász munka közben

Hogyan épül fel a KEVIN.MURPHY képzési rendszere?

Minden oktató egy kulcs, azaz Key. Ezeknek vannak különböző fokozatai, én most az elsőnél járok. Utána jön a goldkey, platinumkey, diamondkey, a vége pedig a COLOR.ME MASTER. Ebből a világon sincs túl sok, Európában gyakorlatilag ketten vannak: Iggy Popovics és Henrik Sippo. Szóval elvégeztük a képzést, aztán kezdődött az oktatói munka. Nálam valószínűleg az is sokat nyomott a latba, hogy nagyon sokat tesztelgetek különböző tincseken. Minden újdonságot kipróbálok és ezáltal tapasztalatot gyűjtök. Ebből kezd összeállni a könyv is.

Azaz „A” könyv. Úgy tudom, ez kicsit több, mint néhány tincs. Mesélj kérlek erről a könyvről.

Mikor elkezdtem használni a márkát, bátortalan voltam. Első ránézésre a színskálán kicsit extrémnek tűntek a tonerek és boosterek, amiket használunk, nem mertem egyből a vendégeken kipróbálni, ezért elkezdtem mindent tesztelni póthajon. A színkör alapján mindent összekevertem. De értsd úgy, hogy tényleg mindent! Ahogy bővült a paletta, már próbálgattam is: különböző szőkítési alapokon, színeken, oxi erősséggel. Most a vírusos helyzetben nagyon sok új tesztelést tudtam csinálni. Ez a munka adja a könyv alapját.

A koronavírus kicsit átalakította mindenki életét. Nálatok speciálisan úgy, hogy digitális formában indultak el az oktatások. Mennyire volt könnyű átállni erre a képzésre oktatóként?

Az első alkalom elég furcsa volt, főleg hogy ilyet soha nem csináltam korábban. Nálunk minden személyesen történik és én amúgy sem vagyok az a nagy liveozós. Volt egy kis lámpaláz és izgalom, de jól belejöttem. Talán az a legnehezebb, hogy itt online nem kapok azonnal visszajelzést, nem látom az arcokat. De úgy érzem, mindannyian jól alkalmazkodtunk ehhez a helyzethez és megoldottuk. Érdekes, milyen nagyon jól összekovácsolta ez a KEVIN.MURPHY family-t. Sok új embert ismertem meg és itt végre mertek kérdezni is a résztvevők. Ennek az időszaknak nagyon jó közösségformáló ereje volt. Mindenki inspirálódhatott, fejleszthette magát. Sokat lehetett tanulni és igazán elmélyülni a munkában.

Milyen érdekes, hogy egy ilyen helyzet kell mindehhez.

Igen. Azt hiszem sok dolgot meg fog ez változtatni. Átértékeljük, mi is az igazán fontos.

Nálad mi fog változni az elmúlt időszak tapasztalatainak hatására?

Talán az, hogy tudatosítom magamban, hogy ne fásuljak be. Észrevettem, hogy kétévente előjön, hogy egy bizonyos vonalat túlerőltetek. Ezentúl kicsit jobban az aktuális divat figyelése mellett még egyedibb, személyre szabottabb frizurákat fogok készíteni a vendégeimnek. Ám a fő vonal továbbra is a naturális irány marad.

Korábban említetted Iggy Popovics európai COLORME.MASTER-t. Úgy tudom, már dolgoztatok is együtt. Milyen volt a közös munka?

Iggy-vel most lett volna egy képzésünk még a koronavírus berobbanásakor, amikor Turcsi Gergővel Rotterdamba készültünk a Gold Key képzésünkre. Ezt a vírushelyzet miatt elhalasztották, de Iggy-vel közben online tartottuk a kapcsolatot. A live videók előtt sokat beszéltünk, segített nekünk a felkészülésben. Mindenben támogat minket, rengeteget fejlődünk a hatására mind oktató, mind szalonbéli fodrász mivoltunkban. Nagyra becsülöm és tisztelem őt emberileg és szakemberként egyaránt.

Te oktatóként mit szeretnél elérni? Van kitűzött célod?

Egyelőre csinálom, mert érdekel, szeretem, élvezem és teljesen feltölt. Kiszakadás a napi munkából. Általában hétfőnként vannak az oktatások, az nekem mindig teljesen más hétfő. Azzal, hogy fodrászokat tanítok, az nekem is egy tanulás, amiből sokat merítek. Szeretném a legmagasabb szintre emelni a dolgot, legjobban elsajátítani, amire itt igazából minden adott, csak csinálni és akarni kell.

Aki esetleg nem ismeri a márkát, annak te mint oktató, milyen belépőt ajánlanál? Mi az, amivel szerinted mindenképp érdemes megismerkednie?

Én mindenképp a festékhez nyúlnék először. Nagyon kicsi a szortiment, de komplex. A festékben pl. nincs külön színező, féltartós színező, ammóniamentes festék. Itt van a tubus, benne a színpigment, az ötfajta hidrogénperoxid erősség, plusz most már a pH.D. Ezekkel tudod alakítani azt, hogy miként használod az anyagot: féltartós színezőként, színezőként, vagy éppen tartós festékként. Ehhez kapcsolódik természetesen ingyenes alapozó képzés is, ahol mindenki kipróbálhatja a termékeinket saját modellen is.

Mit tanácsolnál a fodrászkollégáknak jelen helyzetben?

Azt, hogy maradjunk meg ebben a világban és ne stresszeljük magunkat a jövővel kapcsolatban. Inspirálódjunk, legyünk naprakészek, vendégeinkkel tartsuk a kapcsolatot. Szépen helyre fog itt minden állni. Kicsit meg kell nekünk is szokni ezt a helyzetet, adjunk időt magunknak is.

Azt pedig sose felejtsük el, hogy ez az időszak nem csak minket tanít. Én azt érzem, mintha a vendégek még jobban megbecsülnének: eddig alap volt a jó hajszín és forma, most egy pár hétig ezt mellőzniük kellett. Szépen mindenki rájön arra, hogy a szakmai tudásunk aranyat ér.

Képek: KEVIN.MURPHY és Kaló Ádám