Keresés

Ne féljünk a göndör hajtól – interjú Nagy Böbe fodrászmesterrel

Mai témánk: ne féljünk a göndör hajtól - interjú Nagy Böbe fodrászmesterrel

Egy 2016. január 31-én készített interjút közlünk újra, mert a tartalma ma is nagyon fontos. Mutatjuk is miért: a göndör és hullámos hajas témakörről méltatlanul kevés szó esik, pedig e kérdés legalább vendégeink felét érinti. Még a Magyar Bajnokságon láttuk a Retek utcai Hajas Szalonban dolgozó Nagy Böbe fodrászmester göndör hajas munkáit és azonnal tudtuk, hogy ennek kapcsán bizony őt fogjuk megkérdezni, mint a téma jeles szakértőjét. Göndör fürtök, loknik, hullámok: minden egy helyen, félelem helyett válaszok.

Göndör hajúként te is ezt tapasztalod? Keveset beszéltünk a fürtös frizuráról?

Abszolút. Nagyon kevés szó esik a természetes loknikról, ezért is örültem nagyon a megkeresésnek. A göndör haj alapból más: felépítésében, tulajdonságaiban teljesen eltérő az egyenes hajtól. Ám megfelelő információkkal és tanácsokkal meg lehet tanulni, hogyan kell és érdemes ápolni, illetve elkészíteni a szépen omló tincses hajfürtöket.

Nagy Böbe göndör haj specialista

Sok természetesen göndör hajú vendéged van?

Sok. (nevet) Valahogy vonzom őket. Imádok a göndör hajjal dolgozni. Szeretem ezt a textúrát. Érdekes formákat lehet kihozni belőle. Talán a vendégeim nagyobb bizalmat is éreznek, hiszen nekem éppen ugyanolyan a hajam: egy nyelvet beszélünk. Fontos, hogy göndör hajúként jobban átérzem azt, hogyan működik a hajuk. És persze tudom azt is, hogy mekkora küzdelem addig, amíg meg nem tanultad kezelni. De van egy remek hírem! Át lehet formálni ezt a dolgot áldássá, és büszkén viselni gyönyörű hajkoronánkat. Akinél van lehetőségem, mindenképp azt sugallom, hogy szeresse meg a természet adta szépséget és ne nyúljon állandóan a hajvasalóhoz.

Beül székedbe egy göndör hajú vendég. Mi az első lépés?

Munkám során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a hajvágás előtt jobban megismerjem vendégemet. A külső stílusjegyeiből indulva szinte „felfedezem magamnak”, beszélgetünk az életvitelétől kezdve a munkahelyi megjelenésen át mindenféléről, hogy legyen egy képem arról, milyen frizura lesz az, ami beleillik az életébe. A válaszaiból aztán hamar kiderül: mit szeret és mit nem. Ezzel saját munkámat könnyítem meg és azt, hogy egyszerűen eljussunk a neki tökéletes frizuráig. Furcsa, de a beszélgetések alatt sokszor kiderült göndör hajúak esetében, hogy azt gondolják, nem lehet frizurájuk. Pedig ez egy tévhit. Ugyanúgy vágható a göndör haj is a legújabb trendek szerint, a legutóbbi kollekciókból kiválasztva, mint egy egyenes frizura.

De vannak fodrászok, akik nem szeretnek göndör hajat vágni. Miért lehet ez?

Talán egy félelem lehet az oka annak, hogy ha a fodrász nem szeret göndör hajat vágni. Jó hír, hogy ezt le lehet győzni. (nevet) A trükk annyi, hogy térben hozzá kell számolni hullámosságtól függően pár centimétert a vágásnál. Szerintem a fodrászok nyugodtan lehetnek bátrabbak a trendek szerint és a formákat illetően.

Gödör haj vágásakor milyen pluszra kell figyelni, amire például egy egyenes hajnál nem (vagy sokkal kevésbé)?

A göndör haj a hullámosságtól függően visszaugrik pár centit a száradás után. Egy laza hullámos haj kevésbé, de a nagyon göndör hajnál előfordulhat, hogy akár tíz centit is felugrik. Ha ezt térben el tudjuk képzelni, bármilyen frizurát alkothatunk. Ami még fontos hogy egy adott fejen belül is lehetnek göndörebb területek. Általában ez a fül előtti résznél, vagy a tarkónál van. De persze valakinél pont az ellenkezője tapasztalható. Ezt már a vágás előtt fel kell mérnünk és eszerint kialakítanunk a frizurát. Ezeket az egyéni tulajdonságokat mindig érdemes figyelembe venni.

Léteznek speciális technikái a göndör haj vágásának?

Igen. Létezik nagyon sokféle technika. Egyik nagy kedvenc a V technika.

Ez mit takar?

A V technikával a tincsen belül gyakorlatilag „kihegyezett” részeket készítek. Egy új innovációs eszközzel a Calligraphy-val, melynek vágástechnikáját a feltalálója, Frank Brormann adta át nekünk. Csak mi használjuk egyelőre Magyarországon a Hajas Szalonokban. Fantasztikus és megdöbbentő, ahogy megpuhítja a dróttípusú hajat is.

És mi az, ami ollóval is könnyedén elkészíthető?

Másik nagy kedvencem a „karácsonyfa”. Ez a nagyon sok hajnál szuper lehetőség, alkalmazásával a haj tömegéből veszünk el, ami által könnyed esése lesz a frizurának. Előnye, hogy ezután a vendég is könnyebben boldogul frizurájával. Persze nagyon sok technika van még. Éppen ezért arra bíztatnám a fodrászokat, hogy keressék a haladó szintű képzéseket és az ott látott dolgokat próbálják ki göndör hajon.

És a hajszínváltoztatásnál (festésnél, melírozásnál… stb.) milyen pluszra kell figyelni?

Sokféle göndör haj van. A sérülékeny vékonyszálútól kezdve a rebellis, nehezen kezelhetőn át a drótszerű göndörig, aztán jön az afro haj, aminek szintén több típusa létezik. Mindegyiket máshogy festjük. Bár a kisebb melírozott tincsek kevésbé látszanak, „elvesznek a sűrűjében”, de egy ombre vagy balayage elég jó választás lehet. Trendként idén a hűvösebb árnyalatok jelennek meg a hajvégeken és a pasztell színek. A hideg szőke, pasztell barack, púder rózsaszín: a göndör hajba is bátran vigyünk színeket vagány melírozási technikákkal.

Képek: Pinterest