Keresés

Újra divat a göndör haj - tippek göndör haj kezeléséhez

Hódít a göndör haj! Ápolása, kezelése fontosabb, mint gondolnád!

A 2000-es évek elején, de talán még 2010 után is mindenki “sima hajat” szeretett volna – pedig Európában az emberek mintegy 80%-a hullámos hajú. Szerencsére az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a természetesség, vagyis saját testünk, ezáltal hajunk elfogadása. Újra divat a göndör haj, immáron nem tabu, és eljutottunk arra a pontra, hogy a sima hajúak szeretnének hullámos tincseket. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy sima hajúként (egyenes szálú hajúként) miként tudsz tartósan hullámosítani, illetve természetes göndörként milyen eszközökkel ápolhatod és teheted sugárzóvá a megjelenésedet.

Divat a göndör haj, divat újra önmagadnak lenni

Mint hullámos hajú, én is tudom, milyen érzés reggel úgy ébredni, hogy a fejeden fel se ismered a gombócot, amit az átlagos emberek hajnak neveznek. Nehéz elhinni, hogy divat a göndör haj, mikor a reggeli sietségben megragadod a fésűt, aztán jöhet a hajvasaló vagy a tartós simítás, hogy egy ideig ne kelljen szembenézned a kezelhetetlenül ide-oda kószáló tincsekkel. Pedig önmagad elfogadása az első lépés ahhoz, hogy magabiztos és gyönyörű legyél.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a sima hajról, ha te azt szereted, és attól érzed azt, hogy önmagad lehetsz. De ha csak a kezelhetetlensége miatt óvakodsz a göndör frizurádtól, jó hírem van: van módja annak, hogy könnyedén a mindennapjaid részévé tedd! Amellett, hogy ismét divat a göndör haj, odafigyeléssel esztétikus is lehet, amivel feldobhatod külsőd a mindennapokban – nem véletlen szeretne a legtöbb egyenes hajú hölgy hullámos loknikat. Szóval bátran merj önmagad lenni, mert az önazonosság áll a legjobban rajtad!

A göndör haj képes feldobi a megjelenésünket

Divat a göndör haj, de nem mindig leányálom

A hullámos tincsek kezelése nehezebb, mint a simáké. A göndör haj hajlamosabb a kiszáradásra, a fényességének-, sőt, a rugalmasságának elvesztésére. Emiatt gyorsabban töredezik, és az időjárási viszontagságok – például a pára vagy az eső – csak ronthat a helyzeten. A haj védőrétege se mindig éri el az egész hosszt, mert nem képes befedni a sokszor vastag szálú loknikat. Arról nem is beszélve, hogy a külső kémiai hatások, mondjuk a hajfestés, fokozhatják ezen problémák súlyosságát.

Tehát divat a göndör haj, igen. Nehezen kezelhető, igen. Viszont ha tudod, miként védheted és ápolhatod a hajad, ezek mind elkerülhetőek és kézben tarthatóak.

Már kiskortól fontos a göndör haj ápolása!

A szép hullámok rendszeres ápolást igényelnek

Az tény, hogy divat a göndör haj, és akinek egyenes haja van, az életében legalább egyszer hullámosítani szeretne. Ahogy az is, hogy a természetes loknikkal bírók sokszor azért fordulnak inkább a hajvasalóhoz, mert tudják – ahhoz, hogy tényleg jól álljon a göndör, nagyon sok munkát és időt kell beletenni, amivel, lássuk be, a mindennapi életben nem mindenki rendelkezik. Azt viszont fontosnak tartom elmondani, hogy idővel a haj kezelése is rutinná válik, ráadásul rengeteg tipp van, amivel még könnyebbé teheted a dolgodat. Ha tisztában vagy a saját hajad igényeivel, nem lesz vele többé gondod!

1. NE FOSZD MEG A HAJAD A TERMÉSZETES OLAJOKTÓL!

Mivel divat a göndör haj, egyre többen göndörítik be azt. Azonban sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a hullámos tincsek hajlamosak a kiszáradásra, és a rajta lévő természetes olajok képtelenek befedni rendesen a tincseket. Fontos olyan termékeket használni, amik nem csökkentik ezt a szintet. Sőt, ajánlatos az alapvetően olajos hajápolók, például pakolások és balzsamok használata.

Kerülendőek az olyan samponok és balzsamok, amik a következőket tartalmazzák:

  • Alkohol: szárítja a hajat
  • Szilikon: könnyebb kifésülhetőséget ad, viszont gyakori használat során bevonja a hajat vízálló réteggel. Ez ugyan véd, de nem hagyja a tincseket vízhez jutni, így azok kiszáradhatnak.
  • Szulfátok: Annak ellenére, hogy tisztít, az érzékeny hajnak, tehát a göndörnek nem tesz jót.

Mit vehetsz helyette?

  • Gyengéden tisztító samponok: vannak olyan samponok, amiket gyógyszertárakból tudsz beszerezni, de azok is jók, amikre az van ráírva, hogy gyengéden tisztít, és kifejezetten a göndör hajúaknak készítették. A száraz, igénybe vett hajra készült samponok nagy része is megfelelhet, de mindenképp nézd meg az összetevőit! Válassz professzionális termékeket!
  • Olajtartalmú samponok: olajat juttatnak a hajba, ami segít a száraz hajnak.
  • Hajformázó termékek: a hajhabok például tökéletes megoldást adhatnak arra, hogy visszaadd tincseidnek a rugalmasságot, de ne érezd azokat ragacsosnak, mint a hajlakk esetében. Ügyelj arra, hogy könnyed hajformázókat vegyél, és mindenképp a hullámosítás vagy a rugalmasság legyen a termék célja!
  • Maszkok: ne féljünk költeni a maszkokra se, mert belülről táplálják a hajat. Erről bővebben a [hajpakolás] cikkünkben olvashatsz!
  • Hajolaj: külön is vehetsz olajokat, mert nem fognak ártani. Könnyedén belekeverheted őket a kondicionálódba vagy a samponodba.

2. FIGYELJ ODA, HOGYAN SZÁRÍTOD A HAJAD!

A göndör haj szárítása speciális technikákra épül. Először is kerüld a nagyon durva tapintású törölközőket, ezek ugyanis roncsolják a nedves tincseket. Mindig úgy töröld meg mosás után a hajad, hogy tudd, nagyon gyengéden kell vele bánnod ahhoz, hogy ne sérüljön meg. Óvatos nyomó, csavaró mozdulatok megfelelhetnek erre a célra, a dörzsölést kerüld.

A hullámos, göndör fürtök természetes száradással a legszebbek, de hideg időben ez persze nem annyira lehetséges. A hajszárító használata előtt mindenképp vigyél fel hő ellen védő terméket a hajadra. Érdemes beszerezned egy diffúzort is, ami kifejezetten a göndör hajúaknak készült. Kerüld a meleg levegőt, inkább hideggel száríts, akkor is, ha az több időt vesz igénybe. Hő hatására a fürtök szétesnek, sérülnek, töredeznek és szállnak. Ezek a tippek mind segítenek a hullámaidnak, hogy megtartsák valódi rugalmasságukat úgy, hogy a hajad nem válik kócossá a metódus közben.

3. NE FÉSÜLKÖDJ!

Na jó, ez így nem teljesen igaz. A fésülködés alapvető feltétele a szép megjelenésnek. Viszont kerüld a vékony, sűrű fogú fésűket. A legjobb, ha az ujjaidat vagy ritka, vastag fogú fésűt használsz.

Soha ne fésüld szárazon a hajad! A száraz haj fésülése sérülést okozhat a tincseken. Csak a nedves hajad fésüld meg – akár minden reggel permetezővel vond be a hajad, hogy nedvessé váljon, de időben megszáradjon, mire kilépsz a lakásból. Ilyenkor nyugodtan fújhatsz a hajadra egyéb hajápoló spray-ket is. Ezzel nem csak a hajad védőrétegének teszel jót, de a megjelenésed is szebb lesz, hiszen természetes módon száradhatnak meg a tincseid!

4. ÓVATOSAN VÁLASZD KI A HAJFESTÉKEKET!

Ebben egy szakember is nagy segítségedre lehet, de jó, ha te is tudod: nem minden hajfesték tesz jót a hajadnak. Hetente egyszer ajánlatos maszkot vagy pakolást tenni a hajadra, amiket akár olajokkal is megspékelhetsz.

Ma már a fodrászok egyre fontosabbnak tartják a göndör hajra kifejlesztett festési- és vágási technikák alkalmazását, ezért ne félj kérdezni tőlük, ha betérsz egy szalonba. Vannak kifejezetten göndör hajúakra specializálódott szalonok is, ahol tippeket és termékajánlásokat is kaphatsz a szép, új frizurád mellé.

A festés kiszáríthatja az amúgy is sérülékeny hajat

Divat a göndör haj, így egyenes hajúként is lehetséges a tartós hullámosítás!

Divat a göndör haj, így természetes, hogy sima hajúként Te is szeretnél hullámos fürtöket. Ma már szerencsére nem szükséges minden nap a göndörítőért nyúlni, hiszen lehetséges a tartós hullámosítás. Nem kell feltétlenül dauert választani, ha nem az a te asztalod. Ezek a tartós hajápolók olyan anyagokat tartalmaznak, amik ápolják a hajat, mellette pedig extra rugalmasságot adnak a tincseknek, amitől azok hullámossá válnak.

TÖBB OLYAN CÉG IS VAN MÁR A PIACON, AKIK ÁRULNAK ILYEN TERMÉKEKET

Egy következő cikkben ezt is megmutatjuk neked!

Sőt, a legtöbbször a professzionális használat mellett otthoni termékeket is piacra dobnak ezek a cégek, hogy ne kelljen minden lenövés után meglátogatnod a fodrászodat!

A loknik jól mutatnak, gyönyörűek, magabiztosságot és egyediséget kölcsönöznek a viselőjének, ráadásul minden frizurát fel tud dobni – nem csoda, hogy újra divat a göndör haj. Ha természetes hullámaid vannak, bátran vállald fel őket, az önazonosságodhoz tesz hozzá, ráadásul nem kell roncsolnod a tincseidet a folytonos vasalással.

Mind az egyenes , mind a hullámos hajúak bátran keressék fel fodrászaikat, érdeklődjenek más szakembereknél. Éljen a természetesség, éljen az önazonosság, éljen a göndör haj!

Képek: Pinterest