Keresés

Göndör haj ápolása és kezelése

A göndör haj ápolásával kapcsolatban Joci segédkezett.

A göndör haj ápolása és kezelése számodra kihívás? Azt gondolod, bár lenne egyenes a hajad, hogy ne legyen vele problémád? Mi most segítünk! Az alábbi cikkben Szikriszt József fodrászmester segít abban, hogyan tudod elfogadni göndör hajad. Sőt! Tippjeit elolvasva és alkalmazva igazán megszeretheted göndör fürtjeid. Olvass tovább!

Miért kihívás a göndör haj szeretete?

A probléma gyökere sokszor gyerekkorból fakad: ismerős lehet, hogy a gyerekeket esetleg csúfoltak a loknik miatt. Ez a legkörültekintőbb szülői jelenlét mellett is előfordulhatott, aminek több oka is lehet:

  • rosszul megválasztott forma kialakítása,
  • nem megfelelő hajápolási rutin, esetleg a teljes hajápolási rutin hiánya,
  • és egyszerűen olyan is van, hogy az átlagtól való eltérés volt a csúfolódás oka.

Felnőve már más a helyzet: rajtad áll vagy bukik, hogy mennyire tudod magadat elfogadni és megszeretni, adottságaiddal élni és kiemelni a szépséged. Ha ezt felismered, akkor a göndör haj ápolása és kezelése sem okoz nagyobb kihívást, mint bármelyik más típusú hajé.

Segítség hajad megszerettetéséhez: a szakszerű hajápolási és kezelési rutin kialakítása

Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy edukáljuk a fodrászszalonokba betérő göndör hajú vendégeket, hiszen honnan is kéne tudnod, mi a helyes vagy helytelen göndör fürtjeid kezelésében? A következőkben össze szedtünk 5+1 tippet, amit a göndör hajúaknak a figyelmébe ajánlunk, hogy életük boldogabb lehessen a természettől kapott bodor ajándékkal.

A haj alakja és keresztmetszete: (balról-jobbra) egyenes, hullámos és göndör

5 + 1 tipp göndör haj ápolásához és kezeléséhez

#1 A GÖNDÖR HAJ MEGISMERÉSE

A göndör haj szerkezetileg eltér az egyenes szálú haj szerkezettől. A hajszál keresztmetszete az egyenes szálú hajnál tökéletesen kör alakú, míg göndör testvéreiknél ez ovális, elnyújtott vagy laposabb formájú. Ez az aprócska eltérés az oka, hogy megjelenésben a göndör vagy hullámos haj bizonyos ismétlésenként fordul, kanyarodik, göndörödik, míg az egyenes szálú haj tőtől a végéig egyenes irányban nő. Ez a szerkezeti különbség adja továbbá, hogy a göndör vagy hullámos hajak általában vékonyabb szálúak, illetve sokkal sérülékenyebbek az egyenes hajhoz képest. Természetesen vannak itt is kivételek, de a szalonba betérő vendégek zöme vékonyabb szálú göndör hajjal rendelkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ilyen vékonyabb, sérülékenyebb hajakat nagyon óvatosan fessük, vegyszerezzük! Lehetőség szerint ne halmozzuk a vegyszeres munkákat rajta, tehát egyszerre mindig egy dolgot csináljunk! (pl. festés esetén ne melírozzuk, szőkítsük pluszban a hajat)

#2 A GÖNDÖR HAJ HIDRATÁLÁSA

A göndör hajak szerkezeti eltéréséből adódóan mindig vízhiányosak. Ez azt jelenti, hogy az ápolásukhoz olyan hajápolókat kell választani, amik az elvesztett nedvességet pótolják. Erre alkalmasak a hidratáló termékek. Fontos az is, hogy a hajszál vastagságtól eltérően léteznek vékony, illetve vastag hajra fejlesztett hidratáló termékek, ezért manapság már nincs olyan, hogy “elnehezítette a hajam a balzsam”. A fodrász klasszul fog tudni ajánlani megfelelő hidratálót a hajadra, kérd ki a véleményét!

#3 A GÖNDÖR HAJ KIFÉSÜLÉSE

A Göndör hajú vendégek haját nem igen szabad szárítás után fésülni! Biztos mindenki látott már olyat, hogy a göndör hajú kislány haját alaposan kifésülik és hát az bizony úgy fest mint egy szénakazal. A helyes fésülési szabályt követve a göndör hajakat csak és kizárólag a mosást követően balzsam vagy pakolás segítségével szabad kifésülni. mindig a hajvégek irányából a tövek felé haladva.Így nem gubancoljuk tovább a szálakat és nem is okozunk fájdalmat fésüléskor.

#4 A GÖNDÖR HAJ SZÁRÍTÁSA

A göndör haj szárítása nagyon egyszerű, ám egy fontos szabálya van: Ne akard megerőszakolni a hajat! :) Hagyd, hogy szabad életet éljen! A legtöbb hajápoló cég gyárt kifejezetten göndör hajra való formázókat, melyek közt már akad olyan is, ami úgynevezett “Air Dry” termék, tehát elég csak felkenni a hajra, alaposan vissza nyomkodni a tincseket, és hagyni, hogy a levegőn száradjon meg. Csodálatos hullámokat eredményezve ezzel a módszerrel. Ha azonban erre nincs idő, akkor ezek a termékek szalon körülmények közt is működnek diffúzoros (tárcsás) hajszárító használatával. Itt a trükk csak annyi, hogy a termék hajba dolgozása után nyomkodjuk vissza a hullámokat a kezünkkel, majd a hajszárítón lassú fokozaton langyos levegővel szárítsuk a hajat. Hidd el, hogy a lassú fokozaton is pillanatok alatt megszárad a haj, s mivel nem fújja szét a tincseket a levegő, sokkal göndörebb eredményt kapunk!

A göndör haj különböző típusait látod az alábbi ábrán

#5 FÉNYES HAJ

A göndör frizurák befejezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy a göndör hajak fényvisszaverő képessége gyengébb, mint az egyenes hajaké. Éppen ezért válasszunk olyan befejező termékeket, melyek fényt kölcsönöznek a hajvégeknek, ezáltal egészségesebb hatást keltenek. Nem mellesleg az ilyen termékek (pl. hajvégápoló olajok) valóban táplálják, ápolják a hajvégeket. A befejező termékek megválasztásánál érdemes kerülni az olyan termékeket, melyek tartása túlságosan erős (pl. hajlakkok, habok). Maradjunk inkább a természetes tartásnál. Vékony szálú göndör haj esetén telitalálat lehet a por állagú volumennövelők használata, melyeket nem csak a hajtövekre, hanem a hajhosszakra is fújhatunk ezzel javítva a göndör haj természetes volumenén.

+1 SPECIÁLIS HAJVÁGÁSI TECHNIKÁK

A göndör hajak vágása külön tudomány! Bár nem űrkutatás, de nem árt jártasnak lenni a dologban! Kezdve a legtriviálisabb esettel, hogy a göndör haj vizesen megnyúlik, szárazon felugrik! Tehát nem mindegy, milyen erősségű feszítéssel vágjuk a tincseket. A formát tekintve a göndör fürtöknek szinte mindig teli találat a kör forma választása, mely nem csak volument ad a göndör fürtöknek, de engedi “élni” a tincseket. Bizonyos esetekben a négyzetes leválasztások segíthetnek a túlzott nagy hajtömegek definiálásában. Amit viszont érdemes kerülni az az egyhossz vagy vonal technika. A göndör haj a vonal technikától “sátoros” hatást ad, ami nem annyira esztétikus.

Még egy klassz tipp a göndör haj megbolondítására: ha bizonyos részeit kapcsolat nélkül sokkal hosszabbra hagyjuk, mint az alap formát. A legjobb amit tehetünk, ha olyan szakemberre bízzuk a hajvágást, aki jártas a göndör frizurákban.

Szikriszt József fodrászmester

Szikriszt József fodrászmester közel 20 éve tanít fodrászokat, specialitása a hajápolás, illetve a hajfestés. Karrierjének legfontosabb állomásának érzi, hogy több mint 15 éve dolgozik a JOICO márka European Guest Artist-ja ként és 2010 óta a JOICO Hungary művészeti vezetője. Szalonjában kerek 10 éve fogadja a szépülni vágyó vendégeket. Fontosnak tartja, hogy a munkája nem ér véget azzal, hogy a vendég kiszáll a székéből, az otthoni hajápolás és vendégei edukálása is fontos része a munkájának.

Képek: itt, itt