Keresés

A göndör haj sajátossága: "nemcsak egy hajtípus, hanem egy életmód"

Itt mindent megtalálsz, amit a göndör haj sajátosságairól tudnod kell.

A göndör haj elkészítése, ápolása mindig különös szakértelmet igényel. Gyakori, hogy a fodrászok megijednek tőle, hiszen teljesen másképp kell kezelniük, mint egy egyenes hajtípust. Kíváncsiak voltunk, hogy mi áll ennek a hátterében, és milyen gondolatokat lehet átadni a játékos tincsek formázásáról. Ezúttal Herczeg Gyöngyi, a göndör haj egyik hazai specialistája segített nekünk megválaszolni a témakörrel kapcsolatos kérdéseinket.

Ha továbbgörgetsz megtudhatod, hogy:

 • miért nem létezik göndör hajtrend?
 • miben különbözik a göndör haj az egyenestől?
 • miért tartanak tőle a fodrászok?
 • milyen hajvágási– és hajápolási technikákat kell elsajátítani szakemberként a kezeléséhez?

FONTOS: a válaszokat Herczeg Gyöngyi tolmácsolásában közöljük.

Göndör haj kisokos Fodrászinfó módra

Ezért nem beszélhetünk göndör hajtrendről

A göndör haj nemcsak egy hajtípus, hanem egy életmód. A legnagyobb különbség, amit meg kell érteni vele kapcsolatban, az a látásmód. Ez nem jelent mást, minthogy nem mértanilag, hanem vizuálisan kell megtalálni a megfelelő formát, a haj kapcsolatait. Emellett hatalmas eltérés az egyenes hajjal szemben, hogy mondhatni önálló életet él. Naponta képes máshogyan állni, ezért a vágás akkor jó, hogyha a haj minden állapotában és az összes növekedési fázisában ugyanolyan harmonikus formaként tud működni. Épp ez az a tulajdonság, ami megadja a göndör hajvágás izgalmát. Olyan, mint a szobrászat: frissen tartja a kreativitást, mert folyamatos gondolkodást és problémamegoldást kíván.

Miért nem beszélhetünk tehát göndör hajtrendről? Mert ez egy természetesen hordható hajtípus. A göndör hajúak arra törekednek, hogy természetes esésében legyen megfelelő a frizurájuk – ahogy az lenni kíván –, ezért így kell megtalálni az egyénhez leginkább illő formát esztétikailag és komfort szempontjából. Épp ezért egészen más hozzáállást kíván a fodrászok részéről.

MIÉRT TARTANAK A GÖNDÖR HAJTÓL A SZAKEMBEREK?

A szakemberek esetében a göndör hajjal kapcsolatos aggodalmakat és félelmeket az szüli, hogy az iskolában tanult szempontokat nem lehet egy az egyben ráilleszteni a göndör haj elkészítésére. A forma megalkotásához egy sokkal szabadabb hozzáállásra és kreativitásra van szükség. A száraz hajvágás sokat tud segíteni ebben, mert a technika alkalmazása közben közvetlenül látható, hogy mi történik, nincsenek meglepetések. Egy szó mint száz, akinek jó a térlátása és kreatívan áll a szakmájához, az jól el tudja sajátítani a göndör haj kezeléséhez szükséges látásmódot.

A göndör haj jelentősége

A göndör haj elkészítéséről és ápolásáról röviden

Ahogyan azt említettük, az iskolában elsajátított módszereket nem lehet teljes mértékben felhasználni a göndör haj esetén. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy kezdő fodrásznak nincs a kezében megfelelő tudás ehhez, csupán meg kell tanulnia, hogy a hajvágó technikákat hogyan kell a formához igazítani és módosítani. Például a ritkítást és a puhítást fel kell cserélni a csúsztatásos technikával, mert a göndör hajnál nagyon fontos, hogy egy tincsen belül ne keletkezzenek lyukak és rések. A hajszálaknak követniük kell egymást, így lehet elkerülni ugyanis a kócolódást, a szalmás hajszerkezetet és az egészségtelen hatású hajat.

A hajápolásban alapvető a szárító anyagok elhagyása (pl. szilikon vagy szárító alkohol), törekedni kell a szulfátmentes termékek alkalmazására. Ilyesmit nem nagyon lehet kapni fodrász szaküzletben, ezért a curly method alapján saját termékeket fejlesztettem, ami a göndör haj külföldi kultúráját követi. Ezt azt jelenti, hogy a hajakat nem alkalmilag ápolom a nálam elkészült frizura erejéig, hanem az általános otthoni ápolásra fektetem a hangsúlyt. Így a vendégek érdemben haza tudják vinni az egyénre szabott megfelelő anyagokat.

Herczeg Gyöngyi, a göndör haj specialistája

Herczeg Gyöngyi-módszer

A Herczeg Gyöngyi-módszer az iskolában tanult technikák újragondolása. A metódusom lényege a szemlélet és a szakmai szabadság átadása. Kidolgoztam, kitapasztaltam két év alatt a megfelelő szárító anyagmentes hajápolási rutint – a mosástól kezdve, a tápláláson át a formázás-fixálásig. Ehhez biztosítani tudok egy kész leírást, ami nagy segítséget nyújt mind a szakembereknek és göndör hajú vendégeiknek. A workshopom keretein belül megmutatom:

 • a felmerülő problémákra adható megoldásokat,
 • a kreativitás fontosságát,
 • az új gondolkodásmódot,
 • a kommunikációs eszköztárat (amivel az általános hibák elkerülhetők, a vendég komfortzónája megismerhető),a vizes és száraz hajvágást,
 • a megfelelő termékhasználatot,
 • a jó hajszárítási technikát.

Mindezen túl segítek a résztvevő fodrászoknak a reklámozásban, a vendégkör fellendítésében, és online tanácsadást is vállalok, amíg szükségük van rá.

WORKSHOP JELENTKEZÉS: kattints ide, és írj privát üzenetet az oldalon belül!

HERCZEG GYÖNGYI ELŐTTE ÉS UTÁNA MUNKÁI:

Hajápolási tippek göndör hajú vendégek számára

A göndör hajú vendégek hajápolási technikája két alaptézisre épül:

 1. a szárító anyagmentes termékek használatára,
 2. a hidratálásra és a haj proteinnel történő táplálására.

A göndör haj esetén a porozitás megállítása segít abban, hogy a hajnak proteinre vagy hidratálásra van szüksége. Ezt úgy lehet tesztelni, hogy egy pohár vízbe beleteszünk egy samponnal mosott hajszálat, és megnézzük, hogy hogyan reagál. A víz tetején lévő hajszál hidratálást, az alján maradó pedig proteint kíván. Általánosságban a legtöbb középen kezd lebegni, ami arra világít rá, hogy a hajnak mindkét anyagra szüksége van. A megfelelő egyensúlyt otthoni kísérletezés alapján lehet meghatározni, de számításba kell venni a hormonháztartást, az időjárást, a stresszt és egyéb környezeti tényezőket is.

Ezen túl a hajszárító minősége és a hajszárítási technika is nagyon sokat számít. A megfelelő diffúzortárcsának hosszú fogai vannak, perem nélküliek, a jó hajszárító pedig kis nyomáson langyos levegő fújására is képes. Ha ezek megvannak, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a hajat jobbra balra döntve szárítjuk, azaz a hajvégektől kell a hajtő felé haladni. A fésülködés kizárólag vizesen történhet egy olyan eszközzel, ami nem húzza és roncsolja a haj szerkezetét – tökéletes alternatívának számítanak a Tangle Teezer erre kifejlesztett hajkeféi.

HERCZEG-TERMÉKCSALÁD

A Herczeg termékcsaládot egy éven át fejlesztettem, havi 100-120 göndör hajon tesztelve, mivel a vendégeim 99%-a göndör. Egy szárító anyag– és vegyszermentes zölkozmetikum szortimentet hoztam létre, ami egyenes hajra is ugyanúgy alkalmazható. A termékek között megtalálható:

 • egy argánolajos sampon száraz hajra,
 • egy bergamotos zsíros hajra,
 • egy lenmagzselé a göndörítéshez és tápláláshoz,
 • egy proteines balzsam B5 provitaminnal,
 • egy hidratáló mézbalzsam szkvalánnal és jojobával.

Utóbbi kettő megfelelő aránya adja meg a jó cgm (curly girl method – szárító anyagmentes ápolás) táplálási egyensúlyát. Mindkettő használható hajban maradó hajápoló krémként.

Göndör haj ápolása

Ha szívesen tanulnál még a göndör hajról, információszerzésre látogass el:

Forrás: Herczeg Gyöngyi

Képek: Pinterest és Herczeg Gyöngyi