Keresés

Szalonetikett 2. - Avagy mit ne tegyél vendégként a fodrászszalonban

Szalonetikett sorozatunk második része következik!

Vendégként sokszor észre sem vesszük, mi minden lehet kellemetlen vagy kifejezetten zavaró fodrászunknak, ahogy abba sem gondolunk bele, mikor és mivel akadályozzuk a munkáját. Van amikor pedig a legalapvetőbb, az életben is fontos viselkedési és illemszabályokat is elfelejtjük. Ilyenek például a korai vagy a késői telefonálások, a privát üzenetben történő időpontkérés, a jelzés nélküli késések vagy meg nem jelenések, a betegen érkezés. Ezekről és a szalonetikettről már írtunk korábban, viszont ez a lista az évek alatt bővülni látszott, ezért aktuálisnak éreztük elkészíteni sorozatunk második részét. Megkérdeztük a Fodrászinfó Pro csoport tagjait, ők miket emelnének ki, innen is köszönjük Nekik a segítséget! Mutatjuk tehát azt a 10+1 dolgot, amit ne tegyél vendégként a fodrászszalonban! 

Szalonetikett 2. - Avagy mit ne tegyél vendégként a fodrászszalonban

1. Ne vigyél kísérőket a szalonba!

Előfordulhat, hogy a párod vagy barátnőid szeretnének elkísérni fodrászhoz vagy esetleg a gyermekedet nem tudod kire hagyni, ezért elviszed magaddal. És hogy ne unatkozzon, útközben felvesztek még két kis barátot és természetesen a játékok, az ételek és a kiskutya sem maradhatnak otthon, "legyen mivel lekötniük magukat" alapon. Még ha a pároddal nincs is probléma és a barátnőid is maximum hangosabban fognak beszélgetni, a gyermekek valószínűleg zűrzavart  - és rendetlenséget - okoznak majd a szalonban, amit fodrászod, a többi ott dolgozó, illetve más vendégek sem fognak jó szemmel nézni. Ezért, ha teheted kísérő nélkül érkezz, gyermekednek is próbálj meg felügyeletet találni, főleg akkor, ha a szolgáltatás, amit kértél, hosszabb időt vesz igénybe.

Ha azonban gyermeked elhelyezését nem tudod megoldani, csak őt vidd magaddal, gondoskodj arról, hogy csendesen, rendetlenséget nem csinálva elfoglalja magát, és még érkezés előtt jelezd ezt fodrászod felé. Jobb, ha senkit nem ér meglepetés és kellemesen kezdődik az ott töltött időd. 

2. Ne telefonálj!

A magánéleted nem tartozik másokra, ez pedig a fodrászszalonban is igaz. Ezért, ha teheted, ne ott telefonálj. Ugyanis még ha várakozol is, más akkor sem szeretné hallani, mi történik éppen a szomszédod kismacskájával. Ameddig pedig fodrászod a hajadat csinálja, ez a szabály fokozottan érvényes. Ilyenkor ugyanis a füleden lévő telefon és a kezed akadályozza őt a hajmosásban, a festésben, a vágásban és a szárításban, szóval gyakorlatilag mindenben. Ebben az esetben pedig könnyen lehet, hogy a te frizurád húzza majd a rövidebbet.

Azt pedig még nem is említettük, hogy ez a fodrászoddal szemben sem illedelmes viselkedés. Ő is rád szánja az idejét és ha telefonálna, miközben a frizurádat készíti, az valószínűleg Neked sem esne jól. Ha azonban olyan hív, aki akár fontos dolog miatt is kereshet, várakozás közben is jelezd ezt és menj ki a szalonból, ha pedig éppen te  szépülsz, szintén szólj erről fodrászodnak, kérj elnézést és intézd el minél gyorsabban. 

3. Ne menj úgy fodrászhoz, hogy sietsz!

Megértjük, hogy Neked is rohanós a hétköznapod, ennek ellenére ne menj el úgy fodrászhoz, ha kevesebb időd van, mint amennyi az adott szolgálatatáshoz szükséges. Ezzel ugyanis fodrászodnak is stresszt okozol és kapkodnia kell miattad. Nem beszélve arról, hogy a folyamatok hatóidejének lerövidítése is csak a Te frizurád kinézetét fogja rontani, amely természetesen ugyanannyiba fog kerülni, mintha nyugodtan és precízebben készült volna el. Ezért, ha úgy érzed, nem fér bele most Neked a fodrász, még időben mondd le és kérj másik időpontot, amikor biztosan ott tudsz lenni végig.

4. Ne egyél erős illatú, csörgős csomagolású vagy morzsáló ételeket a szalonban!

A fodrászszalonban kerüld el az erős illatú, a csörgős csomagolású és a nagyon morzsáló ételeket. Előbbiekkel ugyanis mindenkit zavarhatsz, aki a szalonban tartózkodik. Utóbbival pedig fodrászodnak csinálsz plusz munkát és okozol kellemetlenséget abban az esetben, ha egy másik vagy akár új vendég tér be hozzá és morzsásnak látja a padlót. Ezek miatt mindenképp figyelj oda, mit eszel a szalonban, illetve kérdezd meg, az zavarja-e a jelenlévőket. Ha pedig megteheted, az ebédre magaddal vitt borsófőzeléket fasírttal fogyaszd el máshol. 

5. Ne nyúlj hozzá fodrászod eszközeihez!

Bár nem gondolnád, de a fodrászokat kifejezetten zavarja, ha nyúlkálsz az eszközeikhez. Egyrészt elképzelhető, hogy éppen arra az ollóra vagy hajkefére van szükség, amit éppen Te nézegetsz, és ha a szakembernek azt minden alkalommal el kell kérnie Tőled, jelentősen lassabb lesz a munka. Másrészt károkat is okozhatsz  azzal, ha leejted őket, amit természetesen utána Neked kell megtérítened. Harmadrészt az eszközök fodrászod mindennapi használati tárgyai, olyan mint Neked a telefonod vagy a pénztárcád. Gondolj bele, ha fordítva lenne a helyzet és éppen a dolgaidat fogdosná valaki más. Annak valószínűleg Te sem örülnél. Ha azonban nagyon érdekel egy eszköz, nyugodtan megkérdezheted, mire való és engedélyt is kérhetsz arra, hogy közelebbről megnézd. Erre valószínűleg fodrászod sem fog nemet mondani és egy kellemes beszélgetés is kialakulhat. 

6. Ne a tenyeredbe tüsszents/köhögj!

A fodrászszalonban figyelj oda arra, hogy semmiképp ne a tenyeredbe tüsszents vagy köhögj. Ez ugyanis amellett, hogy számodra sem higiénikus, a többieknek is zavaró lehet és az sem kizárt, hogy utána egy-két dologhoz még hozzá is érsz azzal a kezeddel. Ezért jobban jársz, ha erre a célra a zsebkendőt vagy a könyökhajlatodat használod, de ha véletlenül mégis a tenyeredbe sikerül, töröld meg azt és kérj kézfertőtlenítőt. Azt pedig reméljük mondanunk sem kell, hogy ha beteg vagy, inkább mondd le az időpontodat és maradj otthon.

7. Ne érkezz sokkal az időpontod előtt!

Az időpontodat azért kaptad, hogy azt be is tartsd. Ez pedig ugyanúgy vonatkozik a korábban érkezésre, mint a késésre. Utóbbiról sorozatunk első részében már írtunk, azonban az sem szerencsés, ha jóval a megbeszélt időpont előtt érkezel. Nem tudhatod ugyanis, hogy előtted van-e valaki, hogy nincs-e éppen csúszás, hogy fodrászod nem-e akkor ugrott ki a sarki kisboltba, vagy nem éppen akkorra tervezte az ebédszünetét, pihenő idejét. Bármelyik is áll fenn, korábban érkezéseddel minden esetben kellemetlenséget okozol magadnak és fodrászodnak is, hiszen lehet utána már estig nem lesz ideje enni vagy leülni 10 percre. De ami biztos, hogy az aznapi közösen töltött időtök nem fog jól indulni, Neked pedig többet kell majd várakoznod.

8. Tiszteld és bízz fodrászodban, ne szólj bele a munkájába!

Kimondhatjuk, hogy az, ha beleszólsz a szakember munkájába, minden fodrászt zavarni és sérteni fog. Ők ugyanis sokat tanultak azért, hogy akár a Te kérésedet is szépen és megfelelő minőségben tudják kivitelezni. Ha azonban folyamatosan kérdőre vonod Őket és megkérdőjelezed azt, hogy jól végzik-e a munkájukat, esetleg megmondod, hogyan csinálják másképp, hamar fodrász nélkül fogsz maradni.

9. Tartsd meg a fodrászod által kért fejtartást!

A körmösnél ne mozgasd a kezed, a pedikűrösnél ne dobogj a lábaiddal, a fodrásznál pedig ne rázd a fejed. Ezek minden szépségszalon legfontosabb szabályai, de most maradjunk az utóbbinál. Ha fodrászod beállít számodra egy fejtartást, abból ne mozdulj el. Ne nézz fel vagy le, ne bámuld az utcán a kismadarakat, a beszélgetés mellé pedig ne bólogass vagy éppen ne rázd a fejed. Ezek hatására ugyanis elmozdulsz a kért fejtartásból vagy éppen belemozogsz egy adott műveletbe. Ez pedig könnyen vezethet egy elrontott frizurához, hővel működő eszköznél pedig sérüléshez.

10. Fogadd el, ha lemondásra kerül az időpontod!

Ahogy Neked is közbejöhet valami, úgy ez a fodrászoddal is megtörténhet. Ő, vagy a gyermeke, esetleg hozzátartozója is lehet beteg, vagy történhet valami az életében, ami miatt bizony előfordulhat, hogy lemondja az időpontodat. Megértjük, hogy ez váratlanul ér és rosszul érint, de fogadd ezt el és a feszültséged ne a fodrászon csattanjon. Ezzel ugyanis csak a vele való viszonyodat és az ő kedvét rontod el, főleg akkor, ha nehezebb időszaka van. Hidd el, Ő sem szívesen teszi ezt meg, hiszen szereti a szakmáját és ez Neki is bevételkiesés, de ha vitatkozni kezdesz vele, azzal semmiképpen nem könnyíted meg a helyzetét. Inkább állj hozzá kedvesen és kérdezd meg, mikor tudtok új időpontot egyeztetni.

+1: Ne pakold holmijaidat a fodrász asztalára!

Amikor beülsz a fodrászszékbe, talán már reflexből lepakolod fodrászod asztalára a telefonodat, a reggeli croissant-odat, a pénztárcádat, a gyerekek fotóit, a kulcsodat és a túléléshez szükséges kávédat. Ez azonban a legtöbb fodrásznak zavaró, hiszen az asztal az eszközeik tárolására és könnyű elérésére való, nem pedig arra, hogy a Te dolgaid között elvesszenek a hajad készítéséhez szükséges kellékek. Ezért személyes holmijaidat inkább hagyd a táskádban, amit magad mellé helyezhetsz, így minden értéked biztonságban lesz. 

Forrás: Fodrászinfó Pro csoport