Keresés

SzalonSkicc: a brand! Szénási Istvánnal beszélgettünk

A SzalonSkicc ötletgazdája volt interjúalanyunk!

Néhány éve láthattuk a TV-ben, ma már fodrászatokon a logót: SzalonSkicc. A brand kinőtte magát és a televízió képernyője után a koncepció új, virágzó fordulatot vett. Ezúttal Szénási Istvánnal, a SzalonSkicc ötletgazdájával és befektetőjével beszélgettünk, aki jelenleg 25 üzletért felelős.

Mesélj kérlek a mögöttesről: mi is a Szalonskicc és mit képvisel?

A SzalonSkicc egy műsorötlet volt, amit a kollégáinkkal együtt folyamatosan fejlesztettünk, a műsorból 2×10 epizód jelent meg a TV2-n, majd pedig a Viasat3 csatornán. A 20 rész forgatása alatt betekintést nyertünk a fodrász szakma működésébe és a társammal lehetőséget láttunk abban, hogy a Schwarzkopf Professional márkával együttműködve megpróbáljunk egy magyar tulajdonú fodrászhálózatot létrehozni. A műsor ismertsége segített minket abban, hogy ne egy teljesen ismeretlen branddel lépjünk a piacra.

Az évek során hogyan változott a SzalonSkicc koncepció?

A koncepciónk az első üzletünk nyitása óta állandó, magunkat a gyorsfodrászatok és a “normál működésű” szalonok közé soroljuk, hiszen a lokációt tekintve fontos, hogy akár bejelentkezés nélkül is lehessen hozzánk jönni, de a fodrászaink tudása és a jól ismert Schwarzkopf Professional brand képessé tesz minket bármilyen nagy munka elvégzésére. Erre jó példa, hogy már országos magazinok címlapfotózásaira is hívják kollégáinkat.

Neked ez előtt a projekt előtt volt személyes kötődésed a szépségiparhoz?

Személyes kötődésem nem volt, viszont eddigi karrierem során sokszor dolgoztam szépségipari cégekkel közösen. Így volt lehetőségem megismerni ezeknek a vállalatoknak a működését, hallottam a problémáikról, kommunikációs céljaikról. Ezeknek a kommunikációs céloknak a megválaszolása volt a műsor, majd pedig befektetőként lehetőséget láttunk a fodrászatok üzemeltetésében is.

Mi a SzalonSkicc üzleti modellje és ez hogyan befolyásolja szerinted a szakma, illetve a vendégek véleményét a szépülésről, szépségipari szolgáltatásokról?

Ahogy már említettem, mi a gyorsfodrászatok és a normál szalonok közé pozícionáljuk magunkat. Fontosnak tartjuk, hogy rohanó világunkban minőségi szolgáltatást tudjanak a vendégeink igénybe venni. Véleményem szerint van még bőven lemaradásunk a szépségápolás (azon belül is a fodrászhoz járás) fontosságában. Míg Nyugat-Európában ez gyakorlatilag alapszükséglet, nálunk sok helyen ez még mindig luxus. Fontos számunkra, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a minőségi szolgáltatásokat és termékeket, de azt is látjuk, hogy a szakmának sokat kell még tennie annak érdekében, hogy kellően megbecsült legyen és a szolgáltatások ára nyugat-európai szintre tudjon emelkedni.

Hány szalonotok van jelenleg? Termékeladással is foglalkoztok? Ezt mennyire tartod fontosnak?

25 szalonunk van, ezzel Magyarország legnagyobb saját tulajdonú hálózata vagyunk. A termékeladás kiemelten fontos, mert hiszünk abban, hogy a kollégáink tanácsai és szaktudása elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásában.

Kik vannak segítségedre a napi munkában? Neked mi a feladatod?

A legnagyobb segítségem a társam ebben a munkában, de területi vezetőnk is nagy segítség nekem és a legfontosabb, hogy az 58 alkalmazottunk munkája nélkül nem tarthatnánk most itt. Nekem a legfőbb feladatom a napi operációs ügyek mellett a Tescoval és a Schwarzkopf Professional-lel való kapcsolattartás, a SzalonSkicc brand teljeskörű kommunikációja, de az olyan feladatoktól mint pl. az azonnali problémamegoldás sem riadok vissza. (nevet)

A SzalonSkicc műsor folytatása várható valamikor, vagy az egyszeri alkalom volt?

Sok-sok álmot dédelgetünk, még ez maradjon egyelőre titok.

Úgy tudom, kizárólag a Henkel Beauty Care márkáival dolgoztok az üzletekben. Miért esett erre a választás?

Elsősorban a minőség döntött, de fontos szempont volt, hogy közösek voltak a céljaink, így az együttműködésünk túlmutat egy normál vásárló-forgalmazó kapcsolaton.

Vendégek szempontjából: miért érdemes SzalonSkicc szalonba járni? Milyen pluszt kap a vendég nálatok?

Kiemelten figyelünk arra, hogy az üzleteink lokációja a lehető legjobb legyen, ezen kívül pedig a dolgozóink szakmai tudása és az általunk használt termékek nyújtják a minőségi garanciát. Nálunk egész évben ingyenes a parkolás.

Mi az, ami motivál téged abban, hogy folyamatosan bővítsd a hálózatot újabb üzletnyitással? Ki a SzalonSkicc célcsoportja?

A motivációnk abban rejlik, hogy szeretnénk eljuttatni a hétköznapi embereknek a Schwarzkopf Professional minőséget – elérhető áron.

Én úgy szoktam megfogalmazni, hogy a mi célcsoportunk az a hétköznapi ember, akinek kevés az ideje, mert sokat dogozik, nincs arra kapacitása, figyelme, hogy előre 2-3 hétre bejelentkezzen egy szalonba, de ennek ellenére állandó minőségre vágyik.

Mik a távlati tervek? 2022 milyen változást hoz nektek előreláthatólag?

2022-ben szeretnénk már teljes gőzzel elindítani a franchise üzletek nyitását. Ezt azért gondoljuk fontosnak, mert így a nálunk dolgozóknak egy teljes életpálya modellt tudunk biztosítani: fodrász – üzletvezető- területi vezető – szalontulajdonos. Terveink között szerepel, hogy megnyissuk a szakmai befektetők előtt is a kaput azzal, hogy átadjuk a tudásunkat és megkíméljük őket a “tanulópénz” kifizetésétől azzal, hogy egy jól felépített üzleti modellt kapnak.

 A SzalonSkicc fodrászatokról bővebben itt olvashatsz. 

Képek: SzalonSkicc