Keresés

"Esélyt kaptam arra, hogy megmutassam ki vagyok." - Szücs Krisztánnal beszélgettünk

A Moroccanoil oktatója inspiráló információkat közölt pályafutásáról.

Szücs Krisztián munkásságát már évek óta követjük, ezért is tudjuk, hogy ő az a típusú fodrász, aki állandóan képes a megújulásra. Hivatásán keresztül lépésről lépésre valósítja meg a vágyait, így pályafutása bárki számára inspiráló és motiváló lehet. Karrierjében most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, a Moroccanoil nemzetközi oktató trénere lett. Az idáig megtett útról, érzéseiről és élményeiről beszélgettünk vele.

Az évek alatt részletesen megismertük a szakmai utadat, a kezdetekről azonban még nem beszélgettünk. Meséld el kérlek, hogy honnan indult a te történeted!

7 évesen találtam ki, hogy fodrász szeretnék lenni. A nagymamám nagyon örült neki, de mindenki más ellenezte körülöttem. Onnantól kezdve úgy éreztem, hogy pont elegen tiltakoznak ahhoz, hogy izgalmas legyen számomra. Az érzéseim beigazolódtak, mert hamar rájöttem, hogy nagyon szeretek örömet okozni. Elképesztően szeretem látni, amikor a vendégeim felállnak a székemből és dögösnek, szépnek érzik magukat. A mai napig ez a legfontosabb nekem, fontosabb mindennél.

Egyébként az utam Debrecenből indult, vidéken nőttem fel. Ott tanultam, végeztem el a fodrásziskolát és kezdtem el dolgozni. Kis idő után úgy éreztem, hogy meg kell hoznom egy döntést azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnék ettől a szakmától. Abban biztos voltam, hogy Budapest nélkül nem fogok tudni fejlődni. Meg is léptem, felköltöztem Pestre, és jött minden magától. Nekem valahogy mindig szerencsém volt.

Számos elismert szalonnak és brandnek dolgoztál már, nem olyan rég pedig egy egészen más úton indultál el: a vezetéseddel megnyílt a Spirit Shape Hair & Beauty. Mi motivált erre?

Az a helyzet, hogy engem egyébként soha nem vonzott, hogy saját vonalat építsek. Nem motivált, hogy egyszer egy üzlet ajtajára ki legyen írva, Szücs Krisztián Szépségszalon, mert nekem nem ez adta a motivációt. Mindig is jobban hittem az oktatásban és a fejlesztésben, mint a “dolgoztatásban”.

El is indultam az ehhez vezető úton, de tudtam, hogy emellett szükségem lesz egyéb kapaszkodókra is. Nagyon sokféle irányba képeztem már magam – nem csak a szakmán belül -, hanem személyiség- és vezetőfejlesztés terén is. És bár most sem az a legfőbb motivációm, hogy szalonom legyen, de imádom a Spirit csapatát. Természetesen a legnagyobb adrenalinlöket még így is a Moroccanoilban betöltött pozícióm adja.

Spirit Shape Hair & Beauty pillanatkép

Milyen módon került a karriered középpontjába a Moroccanoil?

Eleinte egy kisebb felelősségkörrel és pozícióval kerültem bele a márka életébe. A kezdetekben az volt a cél, hogy én mint partnerfodrász a meglátásaimmal és tapasztalataimmal plusz gondolatokkal járuljak hozzá a Moroccanoil működéséhez. Tehát ekkor még csak a brainstorming részében segítettem, de ez szépen lassan kinőtte magát. Oktatófodrász és nagykövet lettem, a legutóbbi oktatás után pedig szóltak, hogy szeretnék, ha Magyarország képviseletében csatlakoznék a nemzetközi oktatócsapathoz.

Szívből gratulálok! Ezzel az új pozícióval milyen módon bővült a márka életében betöltött szereped?

Röviden úgy fogalmaznék, hogy így már nem csak a magyar fodrászoknak fogok oktatásokat tartani, hanem a környező, európai országok szakembereinek is. Nagyon megtisztelő számomra, hogy felajánlották nekem ezt a pozíciót, meghatódtam tőle. Úgy gondolom, hogy kevés fodrásznak adatik meg egy hasonló lehetőség.

Ráadásul egy hatalmas márkáról van szó, még akkor is, ha itthonról egyelőre kicsinek is tűnik. Szerencsére én már egy jó nagy szeletet láttam a hátteréből, és egy hatalmas gépezet van mögötte, amit fantasztikus és értékes emberek irányítanak. Bárkivel találkoztam eddig, mindenki nagyon alázatos volt. Soha nem érzem magam alárendeltnek köztük, még akkor sem, ha engem oktatnak.

Annyi támogatást és segítséget kaptam már a Moroccanoil csapatától minden téren, hogy úgy érzem esélyt kaptam arra, megmutassam ki vagyok. Örülök, hogy a részese lehetek a márka életének.

Ha jól értem, akkor ezzel a márkával egy új családot is kaptál.

Abszolút, magánemberként és szakmailag is. Ez egy úgy vonal, egy teljesen más helyzet. Nem kell egy berögződéshez alkalmazkodni, hanem szabadon lehet töltekezni. Nem tudok neked olyan karriertervet mondani egy általam ismert itthoni márkánál sem, ami ilyen rövid időn belül, ekkora színvonal mellett és ilyen sikerekhez juttatja az embert.

Szücs Krisztián és Michel Baltazar a Moroccanoil Color workshopon

Milyen lehetőségeid vannak a Moroccanoil nemzetközi trénereként? Milyen kihívások várnak rád a jövőben?

Januárban ki kell menjek egy dublini képzésre, amin már tavaly is voltam. Ez gyakorlatilag a trénerek tréningje, amikor megkapom a Moroccanoil éves tananyagát arról, hogy hogyan kell azt leoktatni a partnerországokban, a márka sztenderdjeinek megtartása mellett.

Számomra ez a legjobb az egészben, hogy járhatok ezekre a klasszikus tanfolyamoktól eltérő tréner tréningekre. Ugyanis a kettő között hatalmas különbség van: ilyenkor nem technikát tanulok, hanem azt, hogyan kell a Moroccanoil módszertanát átadni másoknak.

Ez szerintem mindig sokkal több és nagyobb információhalmaz, ezért engem nagyon inspirál – enélkül hamar bele tudnék fáradni a hétköznapokba és a “termelésbe”. Mindig is nagyon féltem a kiégéstől, de számomra a Moroccanoil egy olyan új aspektusa a fodrászatnak, ami képes megmenteni ettől.

A szakmai sikereken és lehetőségeken túl, hogyan formálja és fejleszti még a személyiségedet a márka?

Amikor bekerültem a Moroccanoil csapatába az első dolog, ami nekem azonnal feltűnt, hogy szeretnék, hogy hibázzak. Ahogy én, úgy ők is azt vallják, akkor dolgozol igazán, ha hibázol, és csak akkor tudsz fejlődni, ha ez megtörténik.

Ezzel szemben rengeteg olyan rendszer létezik, ami a hibát feszültségként kezeli, ezért nekem is egy másfajta hozzáállást kellett felvennem. El kellett engednem a görcsöket, miszerint “igen, nem tudhatok mindent tökéletesen”. Nekem ebben segített a legtöbbet a Moroccanoil. Sokkal magabiztosabbnak és előremutatóbbnak látom a karrieremet, mint mondjuk egy vagy másfél évvel ezelőtt.

Hogyan tudod fenntartani azt az egyensúlyt, hogy az így kapott önbizalom ne torzítsa a személyiségedet?

Ebben rengeteget segítenek a kollégáim. Azonnal tükröt mutatnak, hogyha nem vagyok elég alázatos vagy tisztelettudó, mert egyrészt szinte rögtön látszik rajtuk és a munkájukon, másrészt gyorsan vissza is jeleznek, ha gond van. Illetve azt gondolom, hogy én mindig reálisan nézem ezeket a helyzeteket. Persze, nagyon örülök, hogy hozzám influencerek, színművészek járnak, de ők ugyanolyan vendégek és emberek, akiknek problémájuk van a hajukkal.

Tehát annak ellenére, hogy kívülről az látszik, mennyire frankó, hogy Köllő Babett haját festem, egy élő felvétel előtt van, hogy napokig nem alszom. Tudom, hogy olyankor nem lehet egy árnyalat különbség sem, mert naponta hat fodrász fogja vizslatni és megbeszélni, hogy tényleg tudok-e annyit, mint amit mondanak rólam.

Ezek a helyzetek mindig segítenek az úton maradni és nem elszállni, de egyébként is önmérsékletet gyakorlok magam felett. Nem tudok neked olyan napot mondani, amikor hibátlanul dolgoztam volna. Ebben a szakmában nem lehet elhinni, hogy tökéletes vagy, mert akkor azonnal vége az alkotásnak és a fejlődésnek.

A hírességek is hozzá járnak, többek közt Köllő Babett is

Fordítva mit gondolsz: a te szakmaiságod hogyan építi a Moroccanoilt?

Hát én őszintén remélem, hogy nagyon. (nevet) Reális szemmel nézve azt gondolom, hogy jó vagyok a színkorrekciókban és a szőke hajak megfestésében. Erről több helyen, például Romániában és Dublinban is kaptam visszacsatolást. A legutóbbi Color oktatáson is érezni lehett, hogy tudok olyan dolgokat mutatni és tanítani, ami előre tudja vinni a szakmát.

Emellett olyan képességeim és tapasztalataim vannak a fodrászaton kívül is, amik jól tudnak jönni egy márka életében. Például tanultam személyiségfejlesztést, rendezvényszervezést, előadástechnikát, amit most angolul is el fogok végezni. Sokat beletettem az önfejlesztésembe, így azt gondolom, hogy nagy segítséget tudok nyújtani abban, hogy egy olyan oktatói csapatot állítsunk össze a Moroccanoilnál, aminek a tagjai meghatározó alakjai lehetnek az elkövetkezendő 10 évnek.

Úgy tudom, hogy a csapat fejlesztése most épp elsőszámú feladat a Moroccanoil életében. Milyen típusú szakembereknek ajánlanád, hogy csatlakozzanak hozzátok, és miért?

A Moroccanoilnál nagyon jó lehetősége van a tehetséges, kezdő fodrászoknak, mert a márka mindig is abban hitt, hogy a még ki nem bányászott gyémántokért kell dolgozni. Tehát teljesen másképp gondolkodik, mint a nagy multinacionális cégek.

Egy hatalmas vállalatnál információhiány van, bármilyen szerepkörbe is kerülsz, csak a saját területed egyharmadát látod. A Moroccanoil pedig minden tudást mindenkinek odaad, majd megfigyeli, hogy azzal ki és hogyan bánik. Ha valaki munkáját példaértékűnek találja, akkor megjutalmazza. Innentől kezdve pedig nem az a lényeg, hogy mennyi forgalmad van vagy hogy hányan követnek instán, hanem, hogy a személyes találkozásokon milyen módon képviseled a márkát. Röviden: komplett karriertervet ad a kezedbe.

Ez a márka itthon még most indul, most fejlődik. Így azok számára is nagy lehetőségeket kínál, akik szeretnek ott lenni valami új megszületésénél. A Moroccanoilt még azok alakítják, akik most benne vannak, és szerencsére tele van tehetséges és értékes szakemberekkel.

Szücs Krisztián portré

Ha visszatekintesz az út elejére elégedett vagy azzal, amit eddig elértél? Van, amit ma már másképp csinálnál?

Azt vallom, hogy a hibáimtól lettem az, aki most vagyok. Biztos, hogy van olyan dolog, amit máshogy csinálnék, de azt soha nem saját érdekből. Olyan dolgon változtatnék csak, hogy valakinek ne legyen rossz napja miattam, ne szorongjon, ha mellettem dolgozik. Számomra viszont minden pont úgy volt jó, ahogy megtörtént.

Ha Te is szívesen csatlakoznál a Moroccanoil hazai csapatához, bátran érdeklődj a TOPLINE HUNGARY FACEBOOK-OLDALÁN vagy az alábbi telefonszámon:+36-30-776-6583

Képek: Szücs Krisztián

Tetszett az interjú? Köszönjük a lájkot és a megosztást!