Keresés

30 év fodrászként

Németh Anikó elmesélte nekünk, milyen volt az elmúlt 30 év fodrászként!

Belegondoltál már abba, hogy milyen lehet 30 évet eltölteni szeretett szakmádban? Ez éppen elegendő idő ahhoz, hogy a fodrászati trendek változzanak, visszatérjenek, majd újra letűnjenek, új termékek és eszközök jelenjenek meg, és még arra is, hogy komplett családok „nőjenek fel” a kezed alatt, akik felnőtt fejjel is téged választanak. Németh Anikó fodrászmester immáron 30 éve van a szakmában, ezt megünneplendő beszélgettünk vele.

30 éve a szakmában: először mi jut erről eszedbe?

Először is, hogy észre sem vettem, hogy milyen gyorsan elrepült 30 év. Másodszor, hogy jobb szakmát nem is választhattam volna.

Mennyit változott a szakma ezalatt az időszak alatt?

Rengeteget. Amikor kezdtem, még a 30%-os hidrogén-peroxidot hígítottuk vízzel és a dauer víztől rojtos volt az ujjainkon a bőr. A legtöbb vendég daueroltatott, kevesen festettek. Mára ez teljesen megváltozott. Az anyagok óriási fejlődésen mentek keresztül.

Te mennyit változtál?

A vendégeim szerint sokat komolyodtam, felelősségteljesebb lettem. Szakmailag folyamatosan fejlődök, igyekszem eljutni továbbképzésekre, bemutatókra. Lépést kell tartani az aktuális trendekkel, a legújabb anyagokkal, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani a vendégeknek.

A vendégek hozzáállása változott esetleg 30 év alatt?

Igen. Vevők az új dolgokra, nem csak a fiatalok igénylik a modern divatos frizurákat, hanem az közép- és idősebb korosztály is.

Van olyan, amit mai tudásoddal másképp csinálnál?

Szerintem így volt jó, ahogy volt. Ha hibáztam, azokból tudtam tanulni.

Miért lettél fodrász? Kinek köszönhetően?

Még az általános iskolában a barátnőmmel kitaláltuk, hogy fodrászok leszünk és megcsináltuk. Jól döntöttünk.

Ma is ugyanazt szereted a szakmádban, mint az elején?

Mai napig sikerélményt tud nyújtani egy jó frizura. Bele tudom élni magam a kreativitásba; teljesen magával ragad az élmény, amit újként tudok nyújtani a vendégnek ezzel.

Van-e kedvenc történeted az elmúlt időszakból?

Egyik kedvenc történetem, amikor egy fiú barátomnak gépeltem a haját, fent hosszabb, lent rövidebb fazonra. Majd levettem róla a távtartót, hogy fésű mellett egy kicsit még finomítok. Nagy sztorizás közepette elfelejtettem, hogy levettem róla, egy-két szál még kiállt felül és én szépen levágtam. A sötét hajában ott éktelenkedett egy kopasz folt. Úgy éreztem, világ vége. Kopaszon távozott és sapkában járt egy ideig. Ma már jót nevetünk az egészen.

Hogyan ünnepled a jubilálást?

Kiválasztottam egy napot és a Facebook-on keresztül meghívtam a vendégeimet egy szelet tortára és egy pohár pezsgőre. Sokan eljöttek, a közösségi oldalon is rengeteg gratulációt kaptam. Ez egy kicsi visszaigazolás is, hogy szeretnek és elismernek, jó érzés azt látni, hogy vendégköröm elégedett és továbbra is számítanak a munkámra.

Van-e olyan vendéged, aki a kezdetektől a mai napig hozzád jár szépülni?

Igen, nagyon sok ilyen vendégem van.

Mi a terved a következő évekre?

Remélem még sokáig fogok tevékenykedni a szakmában és természetesen még tovább fejlődni, tanulni.

Képek: Németh Anikó

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)