Keresés

A fodrászat most „veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

Témánk természetesen a fodrászatok: Duda Ernő virológus beszélt nekünk a helyzetről.

A fodrászok nagy százaléka a vírus első szakaszában önkéntes üzletbezárás mellett döntött. A kormány legutóbbi döntése értelmében viszont a fodrászatok továbbra is nyitva tarthatnak, a fodrászhoz járás engedélyezett. A szakma kettészakadt, a fodrász fórumokon parázsviták alakultak ki. Nyitva maradni, újra nyitni, bezárni vagy továbbra is zárva tartani? Összetett kérdés. A téma kapcsán Duda Ernő szegedi virológus professzorral beszélgettünk.

Egyetért a kormány döntésével, miszerint a fodrász és körmös szakember továbbra is dolgozhat?

Az a kérdés, hogy a kormány, vagy a fodrászok meg tudják-e teremteni a biztonságos munka feltételeit. (A vírusfertőzött embereket is ápolni kell, de megfelelő védőfelszerelésre szükség van.)

Virológusként mennyire tartja aggályosnak a fodrászatok újra nyitását?

Önmagában a nyitás nem jelent veszélyt, a kérdés az, megfelelőek-e a körülmények.

Duda Ernő virológus professzor

Milyen kockázatot rejt ez önmagában?

A vírus sok embernél nem okoz tüneteket, de ettől ezek az emberek fertőz(het)nek. A fertőzött fodrász nagyon sok embert megbetegíthet, az egészséges fodrászt nagyon sok ember megfertőzheti: magyarán ez „veszélyes üzem”, ennek megfelelően kell a munkavégzést szabályozni.

Ha valaki nem érzékeli magán a tüneteket (fodrász vagy vendég), akkor is fertőzhet?

A leghatározottabban IGEN!

Milyen védőfelszerelés szükséges egy zárt fodrászüzletben, hogy ne történhessen fertőzés?

Elengedhetetlen, hogy mind a fodrász, mind a vendég orrot-szájat takaró maszkot viseljen. Előnyös lenne a szemüveg viselése is. A vendéget még a bejáratnál ki kellene kérdezni, teljesen egészségesnek érzi-e magát, nem volt-e láza, köhögése a napokban, érez-e illatokat, ízeket. (Természetesen ez a fodrászra is vonatkozik: ha nem érzi 100 %-osan egészségesnek magát, maradjon otthon!) A fodrász tevékenysége alatt igyekezzenek a párbeszédet a minimumra csökkenteni: a beszéd is a fertőzés forrása lehet. Helyes lenne a fizetés (pénzzel bánás) után mindkét félnek kezet mosni! A vendéget takaró kendőt (beterítőkendő – a szerk.) azonnal el kell különíteni: egyáltalán, mindennel úgy kellene bánni, mintha a vendégről tudnánk, hogy beteg! Időnként a kilincset, a szék karfáját, stb. fertőtleníteni kellene (alkoholos spricc, vagy nedves, mosogatószeres áttörléssel).

Kinek nem javasolja semmiképp sem az újra nyitást?

A körmösnek. Ezt a munkát nem lehet úgy végezni, hogy ne legyen a két fél egymás közvetlen közelében, ráadásul hosszabb időn keresztül. Ilyenkor a (sebészi) maszk sem nyújt elegendő védelmet.

Ön mikorra saccolja a járvány végét? Esetleg lehet-e ennek vége és ha igen, hogyan?

Egy ismeretlen vírusról van szó, biztosan semmit sem lehet mondani. Úgy gondolom, a járványnak a védőoltás vethet véget, talán az év vége felé, vagy jövőre.

Valószínűleg – a gazdaság egészsége miatt – minden országban előbb fogják feloldani a szigorúbb intézkedéseket, mielőtt a járvány véget érne (még ha ezzel a járvány terjedését kockáztatják, akkor is).

Ön szerint a fodrászatok tömeges és önkéntes bezárása, mely pár hete lezajlott, lassított, lassíthatott valamennyit a járvány terjedésén?

A fodrászatokat – saját tapasztalataim szerint – a leghigiénikusabb üzleteknek tekinthetjük. Valamennyit biztosan segített a bezárás. A vírust azok az emberek terjesztik, akik tünetmentesek és fertőzőek. Őket egyetlen módon lehetne megtalálni: ha nagyon sok embert (napi 5-10 ezret) tesztelnének, jó tesztekkel. Ebben nagyon eltér a véleményem a hivatalos állásponttól, és ez ügyben a fodrászok nem tehetnek semmit.

Összességében: mit tanácsolna a fodrászoknak?

Mind az üzletben, mind otthon, vagy az utcán: viselkedjenek úgy, mintha mindenki fertőzött lenne! De ez nem egy rettenetesen veszedelmes vírus. Semmi pánik, de maszk, gyakori kézmosás, három (négy) lépés távolság!