Keresés

Higiénés ellenőrzés a fodrászatokban

Több fodrászszalonban is higiénés ellenőrzés történt.

Több fodrász jelezte már felénk, hogy higiénés ellenőrzést végeztek a szalonban. Természetesen mint szépészeti egységek, a fodrászatok is kötelesek bizonyos higiénés előírásokat betartani, illetve megadni a népegészségügy feladatkörében eljáró járási hivatalok szakembereinek a megfelelő dokumentumokat.

A NAV ellenőrzések és a környezetvédelmi termékdíj változásai mellett itt egy újabb fontos tényező, amire minden fodrásznak figyelnie kell!

Cikkünkben igyekeztünk összeszedni néhány dolgot, amelyet ellenőrizhetnek. Kérdéseinkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sajtóosztálya, valamint Csekő Judit – az ellenőrzést már megtapasztalt – fodrász kolléga válaszolt.

Higiénés ellenőrzés fodrászszalonokban

Mivel a szalonok is közforgalmú intézménynek minősíthetők, így mikrobák széles köre fordulhat elő minden fodrászüzletben (pl. E. Coli, Streptococcus, Staphylococcus, Clostridium, Legionella). Ezekre a mikrobákra népegészségügyi szempontból is kiemelt figyelmet érdemes fordítani, így az illetékes szakemberek most a fodrászüzletekben is ellenőrzéseket tartanak.

A fodrászszalonokban számos kórokozó jelen lehet! (A fotón: E. Coli baktérium)

Megkeresésünkre az NNK Sajtóosztálya az alábbi tájékoztatással szolgált:

„A rendszeres takarítás, fertőtlenítés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése érdekében. Kiemelten fontos szerepe van a felhasznált eszközök, illetve a felületek rendszeres, vendégek közötti tisztításának és fertőtlenítésének, megfelelő hatásspektrumú, az országos tisztifőorvos által engedélyezett termékekkel.” – NNK Sajtó

Legionella-kockázatelemzés: Egyik olvasónk kérdése volt, hogy pontosan miért kell Legionella-kockázatelemzést készítenie. Erre az NNK pontos választ adott:

„A fodrászüzletekben, mint közforgalmú intézményben, mivel Legionella-fertőzési kockázatot jelentő közeget üzemeltetnek (20-50 °C közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek pl.: fejzuhany), el kell készíteni a Legionella kockázatbecslést. Amennyiben a kockázatbecslés magas kockázatot állapít meg, Legionella monitoring vizsgálatokat is szükséges végezni.” – NNK Sajtó

A Legionella egyébként a légiós betegséget okozó baktériumok egyike. A fertőzés legsúlyosabb szövődménye a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját Pontiac-láznak nevezik. A betegség kialakulásában kezdetekor és ma is sok esetben a légkondicionáló berendezések állnak. A Legionella baktériumok kedvelik a vizet, főleg a meleget, így bárhol előfordulhatnak, ahol pangó meleg víz van - így a fodrászszalonokban is.

Jogszabályok a fodrászüzletekre vonatkozólag

Az NNK kérésünkre összegyűjtötte azokat a törvényeket, rendeleteket és jogszabályokat, amelyek a fodrászszalonokra vonatkoznak az egészségügy és a higiéné tekintetében. Ezeket figyelmesen átolvasva mindenki megtalálhatja a választ, esetleg pótolhatja eddigi mulasztásait:

Szerencsére a járási hivatalok a fodrászüzletekben nem gyakran találkoznak súlyos mulasztásokkal:

„A népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalok munkatársainak beszámolója alapján, az elmúlt években, fodrászszalonokban szabálysértés nem volt tapasztalható. A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 2. § (3) bekezdése rendelkezik az alkalmazható közigazgatási szankciókról.” - NNK Sajtó

Miket ellenőriznek a szalonban? - a fodrász válaszol

Arról, hogy az ellenőrzés során pontosan mikre kell figyelni, arról Csekő Judit fodrászt kérdeztük, akinél már megtörtént az ellenőrzés:

  • biztonsági adatlapok
  • kockázatelemzés
  • üzemorvosi papírok
  • „dohányozni tilos” tábla
  • fertőtlenítőszerek minősége
  • törölközők mosásának gyakorisága
  • eldobható kesztyű használata
Fontos szempont például az eldobható kesztyűk használata!

Reméljük, hogy sokak számára hasznos lesz ez a cikk és minden rendben történik majd az ellenőrzések során!

Felhasznált forrás: bhc.hu

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)