Keresés

Környezetvédelmi termékdíj – készülj fel az új szabályozásra

Júliustól gyökeresen megváltozik a környezetvédelmi termékdíj szabályozása.

Ahogy a környezetvédelem és a természetes anyagok használata egyre inkább előtérbe kerül, mind a vállalkozások mind a fogyasztók életében, úgy a környezetvédelmi termékdíj szabályozása is változik. A koncepció igazodik az Európai Unió szabályaihoz, amelyek keretében a Hulladéktörvény is módosult. Ennek mentén 2023. július 1-jén lép hatályba a Kormány 633/2022. (XII.30.) kormányrendelete.

Környezetvédelmi termékdíj – a legfontosabb tudnivalók

A rendelet, tavaly már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A változás egyaránt érinti a gyártókat, a forgalmazókat és a fogyasztókat is, ráadásul az adminisztrációs kötelezettségek is növekedhetnek. Az új szabályozás alappillérei:

  • kiterjesztett gyártói felelősség (EPR)
  • kötelező visszaváltási rendszer
  • körforgásos termékek

KITERJESZTETT GYÁRTÓI FELELŐSSÉG

Ezen rendszer keretei között a gyártóknak (külföldi előállítás esetében a forgalmazónak) a MOL Nyrt. részére – amely cég feladata lesz a hulladékhasznosítás – EPR díjat (extended producers responsibility), vagyis kiterjesztett gyártói felelősségi díjat kell fizetni. Ebből fedezik a termékekből keletkező hulladékok összegyűjtésének, szállításának, kezelésének, stb. költségeit.

Hulladékfeldolgozás

Így tehát a jelenlegi egységes termékdíj rendszer helyét júliustól egy összetettebb szabályozás váltja fel, amelybe egyaránt beletartozik a termékdíj és az EPR díj is. A két díjat két külön szervezetnek kell fizetni:

  • EPR díj – MOL Nyrt.
  • termékdíj – NAV

Ennek értelmében a két szervezet kölcsönös adatszolgáltatást tart fenn, a fizetési kötelezettségek közül továbbra is a termékdíj lesz az elsődleges. Ebből a kétszeres adózás elkerülése érdekében levonható lesz az EPR díj.

KÖTELEZŐ VISSZAVÁLTÁSI RENDSZER

A kötelező visszaváltási rendszerrel az értékesítést végző gyártók és első belföldi forgalmazók 2024-től csatlakozási és szolgáltatási díjakat lennének kötelesek fizetni a MOL részére. Ez egy hulladékhasznosítási rendszer kiépítését és üzemeltetését fedezné. A rendszer a jelenlegi betétdíjas megoldást váltaná fel a műanyag-, üveg- és fémpalackok tekintetében.

FONTOS: Aki a visszaváltási rendszert alkalmazza, annak várhatóan nem kell majd EPR díjat és környezetvédelmi termékdíjat fizetnie.

Betétdíjas rendszer

KÖRFORGÁSOS TERMÉKEK

Termékdíj-kötelezettség a körforgásos termékeket terheli, jelenleg például csomagolószerek, csomagolások, akkumulátorok, elektronikus termékek. Az új szabályozás szerint díjkötelesek lesznek például a textiltermékek, fabútorok, egyszer használatos műanyagtermékek, gépjárművek stb.

Ahhoz, hogy valaki a kormányrendelet hatályba lépése után jogosult legyen körforgásos termékeket forgalmazni, annak már 2023. április 30-ig regisztrálnia kellett az érintett hatóságnál. Ennek elmaradása esetén bírságra vagy a termék forgalmazásának felfüggesztésére lehet számítani.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig hasznosnak találtad a cikket, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂