Keresés

Környezetbarát üzletpolitika: 8 szalontipp a fenntarthatóságért

Fenntarthatóság? Újrahasznosítás? INDOLA környezetbarát szalontippek!

Számunkra mindig szimpatikus, hogyha egy szépségipari brand egyre többet foglalkozik a környezetével és a fenntarthatósággal. Az INDOLA nem olyan régen vezette be a fodrászpiacra ACT NOW termékcsaládját – itt írtunk róla –, amely ebben a szellemiségben készült, és mindemellé a brand 8 pontban szalontippeket is gyűjtött. Úgy gondoltuk, hogy ezeket a gondolatokat még akkor is érdemes napról-napra tudatosítani magunkban, hogyha csak apránként haladunk a megoldás irányába. Te vajon tudtad, hogy miből és mennyit pazarlunk?

8 szalontipp az INDOLA csapatától: környezettudatosság és fenntarthatóság

#1 Takarékoskodj a vízzel!

A fodrászatokban rengeteg vizet használunk fel, óránként körülbelül 60-350 liter közötti mértékről is beszélhetünk. Ez persze annyira nem meglepő, hiszen a hajmosás és az anyagok alapos kiöblítése nem éppen tartoznak a legrövidebb folyamatok közé. És persze, ne feledkezzünk el arról sem, hogy mindez jelentősen sokszorozódik a vendégek számától függően.

TUDTAD?

 • Megközelítőleg 785 millió olyan él a Földön, akiknek nincs hozzáférésük a tiszta vízhez.
 • Egy 5 perces zuhanyzáshoz 80 liter vizet fogyasztunk.
 • Egy rosszul elzárt csapból vagy egy zuhanyfejből, percenként 60 csepp víz csöpög, ami napi 21 liter pazarlást jelent.

INDOLA TIPPEK:

1) Szereltess a szalonodba termosztátos egykaros mixert, amely 5 liter/perc erősségű vízsugárral működik! Segítségével pontosabban tudod majd szabályozni a víz hőmérsékletét, és megspórolhatod a korábbi vízfogyasztásod 70 %-át!

2) Javítsd meg a csöpögő csaptelepeket, mert minden csepp számít!

#2 Csökkentsd az áramfogyasztást!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fodrászszalonok az egyik legnagyobb energiafogyasztást igénylő kivállalkozások, amelyeknél az anyagi vonzaton túl, a környezetre gyakorolt hatás sem kis mértékű.

TUDTAD?

 • Egy fodrászszalon kb. évi 40 000 kWh áramot használ.
 • A szalon átlaghőmérsékletének 1 ° C-kal való csökkentésével, éves szinten képes vagy 10%-ot redukálni a fűtésszámlából.
 • A LED-izzók ugyan drágábbak, de élettartamuk 60x hosszabb, és kevesebb energiát vesznek igénybe.

INDOLA TIPPEK:

1) Mindent időben kapcsolj ki/kapcsolj le! Bármit is használtál a nap folyamán – hajvasaló, hajszárító, göndörítő, plusz fények stb. -, az alkalmazásuk után, azonnal kapcsold ki őket. Nap végén ne hagyd égve a lámpákat, és kapcsold ki a számítógépet, a nyomtatót és a kávéfőzőt is!

2) Használj mozgásérzékelős lámpákat minden olyan helyiségben, ahol nem állandó a mozgás – például mosdó!

3) Használj LED-es izzókat! Persze, ennek fénye nem mindenhol lesz számodra alkalmas, de ahol nem zavarja a munkafolyamatot (például recepció), ott érdemes kipróbálni!

#3 Hasznosítsd újra az arra alkalmas eszközöket!

Tudtad, hogy a hulladéknak mindössze 14%-át hasznosítjuk újra? A maradék pedig a természetes élőhelyünket szennyezi: cselekedj most, és nézd meg, mit tehetsz az újrahasznosításért!

TUDTAD?

 • Évente közel 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba – ez azt jelenti, hogy percenként egy szemetesautó teljes rakománya landol a természetes vizekben. A becslések szerint 1 műanyagpalack 450 év alatt bomlik le a szeméttelepen.
 • Úgy tartják, hogy ilyen ütemben 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

INDOLA TIPPEK:

1) Szedd szét darabjaira a termékek csomagolásait! Mit értünk ez alatt? A csomagolás minden alkatrészét szelektáld a megfelelően – ha például van benne pumpa vagy a kupakja más anyagból készült stb.

2) Tisztán szelektálj, azaz, mielőtt kidobod a szemétbe a flakont, alaposan mosd ki a belsejét, és utána helyezd a megfelelő kukába!

3) Kidobás helyett használd fel másként! Nagyon sok brandnek menő a csomagolása, amelyet akár vázaként, tolltartóként vagy papírzsebkendő-tartóként is lehet alkalmazni! Ezzel a kreatív megoldással nem csak jót cselekszel, de még a szalondekort is feldobod!

#4 Figyelj oda az ökológiai lábnyomodra!

Az atmoszférában folyamatosan növekvő szén-dioxid-tartalom az oka a klímaváltozásnak. A bolygónk felmelegedésének csökkentése érdekében tehát, fontos, hogy redukáljuk az ökológiai lábnyomunkat, magánemberként és üzlettulajdonosként is!

TUDTAD?

 • Sokan nem hisznek abban, hogy akár egy minimális odafigyelés is elég már ahhoz, hogy a környezetünkre pozitív hatást gyakoroljunk, de a koronavírus okozta karantén során azonnal meglátszott, hogy egy tudatos és felelősségteljes magatartás mellett ez könnyebben elérhető, mint gondolnánk. A COVID-19 következtében csökkent a szennyeződés mértéke, ami remekül szemlélteti, hogy milyen könnyen képes helyreállni a természet. Az EU-ban 58%-kal kevesebb szénkibocsátást mértek napi szinten.
 • A legtöbben autóval közelítik meg a munkahelyüket, azonban érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani a biciklihasználatnak: kevesebb gázkibocsátás, több friss levegő, több mozgás!

INDOLA TIPP:

1) Biztosíts még több árnyalatot a szalonodnak is! Te is ismered azt az érzést, amikor a napszemüveg lencséjén keresztül minden menőbbnek tűnik? Éppen erre kell gondolnod akkor is, amikor a szalon ablaküvegeire UV-szűrős, színes árnyékolókat applikálsz! Ezzel a lépéssel plusz védelmet biztosítasz, hűtöd a szalonhőmérsékletet, így a légkondit sem kell folyamatosan és intenzíven használnod!

#5 Adj még egy kis zöldet a szalonodhoz!

A mai világra jellemző fokozott szén-dioxid-kibocsátás miatt a Föld oxigénellátása folyamatosan csökken. A fennálló helyzet ellen leginkább a fák és növények ültetésével tehetünk. Vigyél egy kis zöldet a szalonodba, szabadulj meg a kémiai anyagoktól, és fokozd az oxigén-szintet természetes megoldásokkal!

Tudtad?

 • Oxigénre minden embernek és élőlénynek szüksége van a Földön. Az oxigénszint sajnos folyamatosan csökken a fosszilis tüzelőanyag égése és a szén-dioxid- kibocsátás miatt. Ez azt jelenti, hogy a Föld oxigénkészletét folyamatosan újjá kell éleszteni – ebben a növények is a segítségünkre vannak.

INDOLA TIPPEK:

 • Varázsold egy nyugodt oázissá a szalonodat! Az üzleted legtöbb pontjába helyezz cserepes növényeket! Nekik köszönhetően nem csak az oxigénszint növekszik, de a különböző vegyszerektől is megtisztul a levegő!
 • Vásárolj kevés figyelmet igénylő növényt! A növénytartástól a legtöbben azért fordulnak el, mert úgy érzik nincs elég idejük gondozni őket. Vannak azonban jól funkciónáló, és mégis “igénytelen” típusok, ilyen például az aloe vera is. Nemcsak az oxigén ellátásában segít, de a nedvdús leveleinek géles tartalma még bőrnyugtató hatással is rendelkezik.

#6 Hasznosítsd újra a levágott hajat!

Az emberi hajat gyakran hulladéknak tekintik, és azonnal kidobják, pedig többféleképp is újrahasznosítható.

TUDTAD?

 • India 2010-ben 1 millió kg emberi hajat exportált 238 millió dollár értékben.
 • A haj egy természeti szupererő, ugyanis képes felszívni az olajat. Éppen ezért ha seprűként használod, megszabadulhatsz a padló szennyeződéseitől is!
 • Haj mint növényi tápanyag? Igen! A levágott hajat akár komposztálhatod is, végeredményben pedig természetes, jó minőségű trágyát kaphatsz.

INDOLA tipp:

1) Értékesítsd a hajat lófarokban,így azt akár természetes parókákhoz, hajhosszabbításhoz és szempillához is felhasználhatják! Ilyenkor érdemes előtérbe helyezni a rákos megbetegedésekkel küzdőket, és a számukra biztosított lehetőségeiket!

#7 Moss okosan!

Mosás? Természetesen! Fedezz fel még több természetes és fenntartható módszert a ruhák és törölközők tisztításához!

Tudtad?

 • Talán furcsának tűnhet, de a hideg vizes mosás igazából jobban eltávolítja a szennyeződéseket.
 • A fehér ecet egy természetes folteltávolító, ami remekül használható a fehér pólók, farmerek stb. tisztításához.

INDOLA TIPPEK:

1) Csak teljesen megtöltött mosógépet indíts el!

2) Mosd a ruháidat 30 °C-on, mert azzal nem csak energiát takarítasz meg, de a ruháidnak is jót teszel!

3) Ha mindenképpen forró mosást kell indítanod, legalább az öblítést állítsd hideg vizesre!

#8 Védd a fákat!

Ismerd meg, hogyan védheted meg a fákat, és használhatsz fenntartható papírt!

TUDTAD?

 • Egy fából 16,67 csomag papír gyártható, ami 8333 lapnak felel meg.

INDOLA TIPPEK:

1) Válassz FCS-tanúsítvánnyal ellátott, vagy egyéb fenntartható forrásból származó papír közül!

2) Nyomtass ásványi olajtól mentes tintával!

Forrás és képek: INDOLA