Keresés

A legjobb hajápolási tippek göndör hajra

Herczeg Gyöngyi göndör haj specialista: hajápolási tippek göndör hajra.

Sokan elakadnak a göndör haj ápolásában amiatt, hogy bármit próbálnak, semmi nem válik be. Ha ez a probléma Téged vagy vendégedet is érinti, olvass tovább! Bemutatjuk, melyek a legjobb hajápolási tippek göndör hajra, melynek összeállításában Herczeg Gyöngyi göndör haj specialista segített nekünk. Olvasd el figyelmesen ajánlásait és szeresd te is göndör hajad!

Hogyan válasszunk megfelelő sampont?

A megfelelő sampon kiválasztásánál mindig a fejbőr tulajdonságaiból kell kiindulni és soha sem a hajszál minőségéből. Ezután következhetnek a termék összetevői.

MELYIK FEJBŐRTÍPUSNÁL MIRE FIGYELJETEK?

  • Zsírosodó fejbőrre olaj és vaj nélküli sampon szükséges. Semmiképp ne vegyetek tehát száraz hajra valót, még akkor sem, ha a hajszál maga száraz!
  • Száraz fejbőrre a száraz fejre és hajra való, olajos sampon a legjobb választás.
  • Előfordulhat olyan is, hogy a fejbőr a két tulajdonság határán van, tehát nem száraz, de nem is zsíros, viszont hajlamos lehet zsírosodásra. Ez esetben nem javasolt az olajos, száraz hajra való sampon, mivel az elnehezítheti, zsírosíthatja a göndör frizurát. Ilyenkor normál hajra való sampont kell használni, vagy pedig össze lehet keverni a száraz és a zsíros fejre való sampont fele-fele arányban.
A samponválasztásnál mindig a fejbőr tulajdonságaiból kell kiindulni

Hogyan válassz balzsamot?

Balzsamválasztásnál mindig figyelni kell arra, hogy mennyire hajlamos a göndör frizura az elnehezedésre. Ha egyáltalán nem, és a haj száraz, akkor be tud szívni mindent, így használhatóak a testesebb balzsamok is. Ha azonban frizura hajlamos az elnehezedésre, akkor az olajos – vajas termékekkel vigyázni kell.

Ezek mellett mindig érdemes a porozitást is megnézni, mivel az segít eldönteni, hogy több hidratálásra vagy éppen több proteinre van-e szüksége az adott hajnak. Így könnyebb lesz dönteni arról, milyen típusú balzsam lesz a megfelelő.

Balzsamválasztásnál arra kell figyelni, mennyire hajlamos elnehezedni a haj

Formázási és hajápolási tippek göndör hajra

HAJÁPOLÁSI TIPPEK SZÁRAZ HAJRA:

  • Ha a fejbőr száraz, illetve a frizura nem hajlamos az elnehezedésre, akkor használható az olajos sampon, az olajos balzsam, a leave in és a zselé, illetve a hab is, ahogyan azt a haj engedi.
  • Ha a fejbőr zsírosodó, a haj viszont száraz és nem elnehezedő, akkor a fejbőrre zsíros hajra való sampon szükséges. Annak érdekében pedig, hogy a hajszálat megóvjuk, a samponozás előtt érdemes a vizes hajra felvinni a balzsamot. Ez esetben azonban fontos odafigyelni, hogy a hajtövet a balzsam soha ne érje, az ugyanis zsírosítaná. A sampon pedig kizárólag a fejbőrbe legyen bedörzsölve, és samponozás után mehet újból a balzsam, ha elbírja a haj, de a hajtőre soha ne kerüljön!

HAJÁPOLÁSI TIPPEK ZSÍROS HAJRA:

Zsírosodó fejbőr esetén zsíros hajra való sampon szükséges, ha pedig a hajszál sem száraz, akkor több opció van:

  • Ha csak a hajtő zsírosodik, de a legvége szárazabb, akkor a balzsamot csak a legvégére tegyük, hogy a haj többi része ne legyen túl olajos, a sampont pedig a tőre is feltehetjük.
  • Ha a vékonyszálú haj laposodásra és elnehezedésre is hajlamos, akkor leave in-re nem feltétlenül van szükség, elegendő csak a zselé. Ha azonban leave in-t használunk, akkor a zselé már nem szükséges. Itt tehát lehet variálni, ki melyik hajápolási tippet választja.

Mi hathat negatívan a göndör hajra?

NEM ALAPOS HAJMOSÁS

A nem elég alapos hajmosás önmagában is káros a haj számára, ha azonban ráadásul még túl sok terméket is használunk, a nem megfelelő minőségű hajmosás észrevétlen lerakódást okoz. Ez zsírosodást és volumen vesztést okozhat, a letapadt rétegek pedig kinyújtják a hajat, ezért a frizura göndörsége is elveszhet. Emiatt fontos a mechanikus tisztítás, akár szilikon hajmosó kefével is, illetve a fejbőrnek megfelelő sampon kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni.

HAJTŐRE FELVITT TERMÉKEK

Zsírosodó vagy arra hajlamos hajtő esetében az oda felvitt balzsam, leave in vagy más termék volumen vesztést okozhat.

TÚL SOK TERMÉK HASZNÁLATA

Ha a hajra túl sok terméket használunk, akkor másnap, de akár már pár óra múlva is túltáplálást vagy túlhidratálást tapasztalhatunk, emiatt pedig a elnehezedhet, kinyúlhat a haj, ez pedig, például a göndör haj esetében, a göndörség elvesztésével és volumen vesztéssel is jár.

A BALZSAM MENNYISÉGE ÉS HATÓIDEJE

Ha sok balzsamot viszünk fel a hajra, és azt rajta is hagyjuk, az nehezítheti a hajat, akár csak 1-2 perc hatóidő után is. Ilyen esetekben érdemes azonnal lemosni a balzsamot a hajról, a pakolásokat pedig mellőzni.

Hogyan szüntessük meg a fejbőrön lévő lerakódást?

Sok esetben a szalonokba érkező vendégek, bár érzékelik a hajukon a problémát, észre sem veszik a fejbőrükön a lerakódást, mintahogy arra sem gondolnak, hogy esetleg túl sok terméket használnak az otthoni hajápolás során. A hajuk helyrehozása érdekében azonban újabb és újabb termékeket kezdenek el használni, amitől egyre csak rosszabb és “kinyúltabb” lesz a hajuk. Ilyen esetben megoldásként érdemes egy alapos tisztítást végezni, és újragondolni a rutint. Ehhez szükséges egy porozitás teszt elvégzése is, illetve a használt termékek mennyiségének csökkentése.

HAJÁPOLÁSI TIPPEK GÖNDÖR HAJRA AZ ALAPOS TISZTÍTÁSÁHOZ:

A göndör haj alapos tisztításához vizezzük be fejbőrt es samponozás előtt tegyük dunsztba 10 percre, majd használjunk fejbőr tisztító kefét es olaj mentes samponnal mossuk a hajat, így elkerülhető a szulfátos sampon hasznaláta.

A tisztító hajmosás menete göndör hajnál:

1. lépés:

Kezdjük a hajmosást a haj bevizezésével, majd folytassuk egy samponos mosással. Ezután csavarjuk törölközőbe a hajat, majd várjunk 3-5 percet. Ez idő alatt a meleg dunsztban felpuhul a felesleges réteg, lerakódás és a fejbőr hám.

A tisztító hajmosás első lépése a göndör haj bevizezése

2. lépés:

Második lépésként egy újabb samponos mosás következik, mely során a sampont akár higítva is, de eloszlatjuk a fejbőrön, majd egy szilikonos mosó kefével átdörgöljük, ezután pedig leöblítjük. Ezeknél a folyamatoknál nagyon fontos az alaposság, ugyanis ha megfelelően csináljuk, akkor ezzel a módszerrel tökéletesen el tudjuk távolítani a lerakódásokat.

Ezután érdemes megnézni a fejbőrt, és ha van még rajta korparéteg, akkor lehet egy harmadik samponozást is végezni. Olyan is előfordulhat, hogy a hajvágás végére puhul fel igazán a lerakódás, ez esetben érdemes utána elvégezni a samponos hajmosást, hiszen így teljesen meg lehet szüntetni azt.

3. lépés:

Utolsó lépésként a göndör haj mosása folytatódhat a szokásos balzsamozással és az egyéb hajápolási rutinokkal. Nagyon figyeljünk arra, hogy a használt termékek kizárólag a hajszálakra kerüljenek, ne a fejbőrre.

A tisztító hajmosás utolsó lépése a balzsam használata

Hajápolási tippek elnehezedő hajhoz:

  • Az elnehezedésre hajlamos göndör haj mosásánál érdemes csak a sampon+zselé vagy a sampon+leave in kombinációk valamelyikét alkalmazni, a balzsam elhagyásával.
  • Ezen kívül szükséges a mosási sorrendet is megváltoztatni a következőképpen: balzsam-sampon-zselé. Tehát göndör és elnehezedő hajnál samponos mosás előtt kell feltenni a balzsamot.

Szakmai ismeret: Herczeg Gyöngyi fodrász

Képek: Tracey Ann Smith és Pinterest