Keresés

Miért fontos téma a göndörség? – Herczeg Gyöngyi írása

A természetes göndörség egyre nagyobb teret hódít!

Sok fodrász azt mondja, hogy minek foglalkozzon a témával, amikor a göndör vendégek úgyis utálják a hajukat. Persze, hogy utálják, amikor többnyire nincs megfelelő információ, útmutatás arra, hogy ez a haj nem egy hiba, hanem egy különlegesen szép frizura, amit nem úgy kell kezelni, ahogy a szüleik csinálták és tanították. Ráadásul a fodrásznál is azt hallják, hogy ki kell vasalni, némely szalonban nincs is diffúzor. Itt az idő, hogy a göndör hajúak is tündököljenek és újra divatosak legyenek!

Lelki sérelmek ápolása

Azoknak a nőknek, akiknek gyerekkorában naponta szárazon fésülték a haját, vagy akiknek rövidre vágták, hiába szerettek volna hosszú hajat, vagy akiket csúfoltak az iskolában a hajuk miatt, azokban bizony negatív lenyomatot ültettek el göndör fürtjeikkel kapcsolatban. Ezen tapasztalatok után sokan hibának tartják és szégyellik göndör hajukat egész életükben. Pedig ugye egy ápolt és jól megtervezett loknis hajnál kevés szebb frizura létezik…

Fontos téma a göndörség, amivel igenis foglalkozni kell! Mert amikor a fodrászszékből egy hölgy az örömtő potyogó könnyek között áll fel, és azt mondja, hogy 50 év alatt sosem látta magát ilyen szépnek, akkor az a fénypontja a munkának, amiért érdemes volt felkelni aznap!

Göndör haj

Herczeg Gyöngyi a göndör haj szerelmese

Küldetéstudata, hogy a göndör hajú hölgyek megszeressék fürtjeiket, elfogadják és büszkék legyenek magukra, hajukra, adottságukra!

“Én az a fodrász vagyok, aki szeret az emberek lelkével is foglalkozni. Aki szeret segíteni a munkáján keresztül, annak érdemes foglalkoznia a göndörséggel. Ebben a rétegben nagyon is szükség van rá, nagyon sok göndör nő keresi a fodrászát és szomorú addig a pillanatig, amíg nem találja meg. Ha mi, szakemberek ismerjük ennek a művészetét, akkor át is tudjuk adni a vendégnek, akinek szüksége van rá. Akinek ezzel akár az életminősége is javulhat.

A legfőbb probléma talán az, hogy ebben az országban nincs kultúrája a göndör hajnak, pedig rengeteg a göndör, vagy hullámos hajú ember, aki nem tud önazonos lenni amíg vasalni, kihúzni kell és másnak kell lenni, mint aki eredendően lenne.

Egyszer indítottam egy göndör kampányt, hogy megmutassam, mennyien is vannak a göndörök. Kértem, hogy aki szeretné, hogy több fodrász értsen ehhez, küldjön magáról egy fotót. Majdnem 300 fotót kaptam pár nap alatt, lett is belőle egy plakát. És ez csak egy kis szelete az egésznek.”

Miben más a göndör haj szakmai szempontból?

“A göndör lányok természetes esésében hordják a hajukat, úgy, ahogy a forgók és a hullámok szerint természetesen áll. Nincs körkefe, vasaló, nem szárítják be reggelente, nem lakkozzák. Vízzel és hajápolókkal frissítik két mosás között, és csak hajmosáskor fésülik. Tehát az a jó hajvágás, amikor a hétköznapokban is ugyanúgy tartja a formát, a kinyúlásra hajlamos részek sem lógnak ki belőle, akár pár hét után sem.

Göndör haj természetessége

A göndör hajak esetében az optikai forma a fontos, amit szárazon lehet felmérni, mert a vizesen kihúzott szögeket felülírhatják a hullámok száradás után. A legnagyobb különbség azonban az egyénben van. Nincs két egyforma haj, mert az egyenes-göndör részek aránya mindenkinél más. Ehhez pedig hozzá jön a vendég komfortzónája, ami nagyon fontos, mert igen zavaró tud lenni, amikor a kinyúlásra hajlamos részek kilátszanak a formából, vagy egy rosszul vágott frufru nagy pamaccsá változik a homlok közepén a vágás után két nappal.”

A kommunikáció a legfontosabb

“A vendégek nagyon sokat tudnak mondani, még az is, aki úgy jön be, hogy rád bízza, mert nem tudja mit szeretne. Azt mindenki tudja, mi zavarja, és ha azt elmondják, nagy segítség ahhoz, mit kell mindenképp elkerülni, vagy kijavítani.

A formázás és szárítás során látja a vendég, hogy mit és hogyan csinálunk, el lehet neki mondani hogyan és mivel tudja kezelni a haját ahhoz, hogy szép fürtjei legyenek. Aki ezt megtapasztalja, és látja magát szépen, az esetek nagy részében megszereti a haját és bátran viseli majd göndörségét. Kikerül a hétköznapi rutinjából a hajvasaló, ezáltal a haj sokkal egészségesebb lesz, a környezet dicsérő szavaitól pedig önbizalmat kapnak a hölgyek.”

Pro tipp fodrászoknak: lehet a szalonban szolgáltatásként hajápolási, vagy hajszárítási tanácsadást tartani a göndör vendégeknek. Nagyon szeretik és bőven van rá jelentkező.

Egészséges göndörség

2023 a göndör haj és a természetesség éve

Végre egyre nagyobb teret kap a természetesség és a tudatosság. A göndörség is a hajtrend része lett idén. Ha pedig szépen van ápolva és vágva, gyönyörű hajkorona válhat a szálkás, kócos tincsekből, a viselője pedig megtapasztalja önmagát, és sokkal egyszerűbbé válnak a hétköznapjai.

Mert a kivasalt göndör hajnak elég egy ködös pára vagy egy reggeli zuhany ahhoz, hogy tönkre menjen. Folyamatos hőkezelést, időt és energiát igényel, hogy egyenesen tartsák. Ezzel párhuzamban a viselője a folyamatos problémát, energia- és időbefektetést éli meg vele, és hogy nincs jól úgy, ahogy van. Pedig nagyon is jól van.

Segítenünk kell, hogy a göndör hajúak is megtalálják önmagukat a természetes frizurájukkal, úgy ahogy az megadatott. Mert a szépséget elő lehet hozni, csak tudni kell viselni azt, amink van!

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon!

Szerző: Herczeg Gyöngyi