Keresés

Afro haj: mítoszok és lehetőségek

Az afro haj mítoszainak és kezelésének néztünk utána.

Lássuk be, Magyarországon egy szakember ritkán dolgozik afro hajjal. Mi viszont hiszünk abban, hogy információt és tudást szerezni különböző hajtípusokból elengedhetetlen a sikeres fodrászkarrierhez. Ha tudsz afro és nehezen formálható hajjal dolgozni, az sok ajtót megnyit előtted.

Most a mélyébe ásunk az afro hajnak, és megcáfoljuk vagy épp megerősítjük a mítoszokat, amik e frizura köré épültek. Készen állsz?

AZ AFRO HAJ MÍTOSZAI

  1. Sokan úgy vélik, hogy az afro haj erősebb szerkezetű az európainál, így nehezebben is sérül. Valójában pont ellenkezőleg: igen kényes frizuráról/hajtípusról van szó. A loknik könnyen szárazzá, a végek gyakran töredezetté válnak. Ezért amikor fodrászként ilyen hajhoz nyúlsz, gyengéd technikákat kell alkalmazni. Megfelelő termékekkel az afro haj egészséges és ragyogó lesz!
  2. Az afro haj a hiedelmekkel ellentétben nem nő lassabban, mint a többi típus. Ennek ellenére itt is igaz, hogy vizesen a loknik vesztenek a rugalmasságukból, így érdemes száraz állapotban vágni belőle, hogy jobban átlásd a haj szerkezetét.
  3. Nem számít milyen hajtípusról beszélünk, minden frizurát rendszeresen kell mosni, és az afro haj sem különb. Ez a mítosz sokakban él, szóval, amennyiben székedbe kerülne egy ilyen hajkorona, ne felejtsd el emlékeztetni a tulajdonosát a rendszeres hajmosásra.
  4. Ne higgy annak, aki szerint ezt a hajtípust nem lehet eltérő stílusokban hordani! Az afro haj sokoldalú, széles skáláját kínálja a kreatív formázási lehetőségeknek. Bonyolult fonatoktól egészen a copfokig, akár dús fürtökben, akár kivasaltan, a határ a csillagos ég! A kulcs az afro-barát technikák és stílusok elsajátítása, amikkel még a legnagyobb bozontból is valami elképesztőt készíthetsz el!
  5. Bár állítják, hogy az afro hajnak nem kell ápolás, talán ennek a típusnak van a legnagyobb szüksége a hidratálásra. A természetes olajok segítenek a haj fényességének megtartásában, és meggátolják a haj szárazságát is, elkerülve a sérüléseket.

HOGYAN KEZELJ AFRO HAJAT A FODRÁSZATBAN?

Megbeszéltük a mítoszokat, most jöjjön a lényeg: Hogyan formázz és kezelj afro hajat a fodrászatodban? Sajnos minden haj más, viszont vannak alapszabályok, amik segíthetnek az afro haj vágásában.

Első, és legfontosabb, hogy minimalizáld az olyan eszközök használatát, amik hőt bocsátanak ki. Ha hajvasalót vagy hajszárítót használsz, mindenképp tegyél hővédő spray-t a hajra!

A vágást száraz hajon végezd el, mert könnyebben átlátod a haj textúráját. Amennyiben a vendég nem kér valamilyen változást, az a legegyszerűbb, ha követed a frizura ívét, így elkerülheted a konfliktusokat és a meglepetéseket. Érdemes éles ollót használni, hogy az eszköz megbírkózhasson a dús loknikkal.

Az afro haj igazi kihívás egy fodrász számára, de nagy pluszt jelent a karrieredben, ha sikerül elsajátítanod annak kezelését. Neked volt már dolgot afro hajjal?

Képek: Pinterest