Keresés

Amit soha ne mondj a fodrászodnak: 5+1 dolog!

Vannak dolgok, amit soha ne mondj a fodrászodnak. Itt vannak!

Mindannyian mondunk meggondolatlan dolgokat az életben. Rendben, belefér. Mégis néha lehet, hogy jobb, ha visszafogjuk magunkat és kétszer is átgondoljuk azt, amit hangosan ki akartunk mondani. Számoljunk el tízig, pláne akkor, ha fodrászunkról van szó. 5+1 dolog, amit soha ne mondj a fodrászodnak!

Mondatok, amiket soha ne mondj fodrászodnak!

AMIT SOHA NE MONDJ FODRÁSZODNAK:

1. NEM IS ÉRTEM, MIÉRT ILYEN DRÁGA EZ A SZOLGÁLTATÁS!

Valljuk be, ez a mondat már sokszor lejátszódott a fejedben, mégis ezt jobb nem kimondani és inkább átgondolni a mögöttest. Miért is jársz fodrászhoz? Igen, igen, azért, mert egy hozzáértő szakember segítségét szeretnéd igénybe venni. Az nem kérdés: mindenki tud ollót fogni és otthon levágni a saját haját, de az viszont tény, hogy az eredmény soha nem lesz olyan, mint egy fodrásznál, a szakembernél! Ha fodrászhoz mész, azzal elsősorban a szakértelmet fizeted meg. Azt, hogy ő képzésekre jár, professzionális anyagokkal dolgozik és mindig rendelkezésre áll. Gondolj csak bele: a fogorvosnál se szoktál reklamálni a fogfehérítés árával kapcsolatban. Na ugye.

2. TUDOM, HOGY SÖTÉT SZÍNŰ A HAJAM, DE ARRA GONDOLTAM, HOGY SZŐKE AKAROK LENNI…MÉG MA ÉS VAN RÁ 2-3 ÓRÁM. MEGOLDHATÓ?

Őszintén? Nem. És az indoklás nem az, hogy a fodrász lusta, vagy nincs kedve nekiállni, hanem egyszerűen az, hogy egy ilyen kaliberű változtatásra minden tekintetben fel kell készülni. A „plexeknek” köszönhetően ma már szerencsére megoldható az, hogy egy nap több szőkítést is végezzünk, a fekete hajból platinát varázsoljunk úgy, hogy az eredmény tökéletes legyen. Ám ez egy nagyon idő- és pénzigényes folyamat. Felkészültél rá? Ha igen, és fodrászod is meggyőződött arról, hogy a végeredményt a legnagyobb biztonságban el tudja érni, akkor bele lehet vágni. Viszont előzetes diagnosztizálás, árkalkuláció és pontos menetrend esetén nem javasoljuk ezt a megoldást. Mi csak felkészítünk, higgy nekünk!

3. PONT OLYAN HAJAT SZERETNÉK, MINT EZEN A KÉPEN A KEDVENC SZTÁROMNAK.

Mindenkit el kell, hogy szomorítsunk, de akkor se lesz olyan a hajunk, mint a kedvenc sztárunké, ha pontosan le is másolja azt a fodrászunk. Ahány ember, annyi hajtípus, arcforma és még millió egy tényező, ami befolyásolhatja ezt. Természetesen használhatjuk inspirációként és ötlettárként a filmekben és plakáton látott hajtípust, de a végső döntést bízzuk a szakemberre. Neki nagy segítség, ha az elképzelésed egy képen viszed, viszont nyomás is, ha éppen azt és éppen úgy szeretnéd. Vigyél több fotót és fogalmazd meg előre magadban, hogy mi is tetszik igazán a kiválasztott frizurában.

4. HOGYHOGY NINCS IDŐPONTOD MÁRA AZ ÉN SZÁMOMRA?

Mert egy nap mindenki számára 24 órából áll, azon belül pedig van egy meghatározott munkaidő és azt is el kell fogadnunk, hogy – jó esetben – nem mi vagyunk a fodrászunk egyetlen vendége, vagyis más is a már előre egyeztetett időpontra érkezik. Ha a fodrász azt mondja, hogy nincs helye, akkor, ha a fejünk tetejére állunk sem lesz több szabad ideje a mi frizuránkra. Ezen ne húzzuk fel magunkat, hanem tegyünk ellene: mielőtt kilépünk a szalonból, már előre egyeztessük le a következő időpontot és ne az utolsó pillanatban kapjunk észhez, hogy időpontot szeretnénk.

5. BIZTOS VAGY BENNE, HOGY JÓL CSINÁLOD?

Talán ez az egyik legsértőbb mondat, ami elhangozhat a szánkból a fodrászszékben ülve. A fodrász valószínűleg érti a dolgát és mi valószínűleg éppen ezért választottuk őt, mert láttuk előzetes munkáját, ami meggyőzött minket. Ha azt érezzük, hogy félre siklott a kommunikáció és egészen mást csinál, akkor azt nagyon tapintatosan mondjuk neki, a halvány látszata se legyen annak, hogy mi ki akarnánk őt oktatni. A világos, ám tisztelettudó, normális beszéd minden esetben célravezető.

+1 UTÁLOM!

Ez az a mondat, ami minden fodrász rémálma a szalonban. Mit lehet kezdeni egy ilyen helyzettel? Visszacsinálni már nem lehet, az biztos. Ráadásul a mi instrukcióink alapján lett ilyenre vágva vagy éppen festve a hajunk, az egész folyamatot végig néztük a tükörben. Akkor miért nem szóltunk közbe, ha valami nem tetszett? Persze nem azt várják, hogy hazudj, és azt mondd, hogy imádod, miközben nem is. De kedvesen és tisztelettudóan is el lehet mondani a véleményed, vagy, hogy nem egészen ilyet szerettél volna. Így legközelebb már jobban fogja tudni a fodrászod is, hogy mire kell figyelnie.

Szöveg: Kristóf Anikó

Képek: Pinterest