Keresés

ÁNTSZ a fodrászatban

Cikksorozatunk következő része az ÁNTSZ a fodrászatban témakört járja körbe.

Minden szépségipari szakember álma, hogy egyszer a saját szalonjában fogadhassa vendégeit, és tulajdonosi pozícióval is kiszélesítse szakmai repertoárját. Az üzletnyitás azonban rengeteg kérdést felvet, ezért úgy döntöttünk, hogy körbejárjuk a témakört, és egy cikksorozat keretében osztjuk meg veletek a legfontosabb információkat. A harmadik részben az ÁNTSZ-t kérdeztük arról, hogy miről érdemes mindenképp tájékozódni a szalonnyitások alkalmával – görgess tovább!

FIGYELEM!

A fodrászszalonok nyitása cikksorozatunk megtervezése során konkrét és specifikus kérdéseket tettünk fel a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amelyre azonban általános jelleggel bíró válaszokat kaptunk. Ennek oka, hogy maga a szervezet hívta fel a figyelmünket arra, hogy a szépségápolási szolgáltatást nyújtó üzletekkel kapcsolatos egészségügyi hatósági tevékenységet, minden esetben A SZOLGÁLTATÁS HELYE SZERINT TERÜLETILEG ILLETÉKES népegészségügyi feladatkörben eljáró kerületi/eljárási hivatalok látják el! Ez nem jelent mást, minthogy a szalonnyitás előtt mindenképp a számodra illetékes járási hivatalnál érdeklődj, ugyanis más esetben eltérő szabályokkal fogsz találkozni! Ennek értelmében, a Fodrászinfó keretein belül most azokat a pontokat gyűjtöttük össze számodra, amelyekre mindenképp kérdezz rá az ÁNTSZ-nél való tájékozódás alkalmával!

Erre az 5 dologra kérdezz rá az ÁNTSZ-nél!

#1 Az építmények, illetve az egyes helyiségek kialakítására vonatkozó általános szabályok

Az építmények, illetve az egyes helyiségek kialakítására vonatkozó általános szabályokat – így az egészségvédelemre és a higiénére vonatkozó előírásokat is -, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) állapítja meg, valamint a munkahelyek vonatkozásában a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SZCSM–EüM együttes rendelet előírásai.

#2 Kémiai biztonság

A tisztítószerekre, fertőtlenítőszerekre és az azokkal folytatott tevékenységre vonatkozó szabályozást a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény, továbbá a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet tartalmazza.

#3 Vízminőség és hulladékgyűjtés

A vízminőségre az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet-, a szemét-, hulladékgyűjtésre a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 13/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet vonatkozik.

#4 Dohányzással kapcsolatos szabályozások

A dohányzással kapcsolatos előírásokat a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény szabályozza.

#5 Rovar- és rágcsálóirtás/járványügy

A rovar- és rágcsálóirtásra vonatkozó előírásokról a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet rendelkezik.

Fodrászinfó ÁNTSZ tipp

Ha sokáig várakoztatnak a területileg illetékes járási hivatalnál, készülj fel előre! A bekezdésekben megadott pontos rendeletek internetes böngészőbe való másolásával, megkapod a teljes jogszabályt. Nem ámítunk, nem könnyű átrágni magad a paragrafusokon, de sok időt megspórolsz, ha te magad is értelmezed őket – arról már nem is beszélve -, hogy a személyes találkozó során, már sokkal könnyebben befogadod az információ-tsunamit.

Az ÁNTSZ üzenete: a koronavírus fokozott higiénés eljárást igényel

Már eddig sem győztük hangsúlyozni, de az ÁNTSZ is üzent, hogy az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozását szolgáló járványügyi szabályok a szépségszalonok tevékenységei kapcsán is szigorodtak, miszerint…

#1 …a szolgáltatásokat kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek vehetik igénybe, illetve állhatnak munkába!

#2 …továbbra is fontos a gyakori, alapos szappanos kézmosás, vagy az alkoholos kézfertőtlenítés, és nem utolsó sorban a köhögés etikett betartása (=papírzsebkendő-használat, annak hiányában a behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés)!

#3kerülni kell a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, vagy száj érintését is!

#4 …nem kötelező, de javasolt a figyelmeztető táblák kihelyezése az üzletben, amelyek a gyakori és helyes kézmosásra/kézfertőtlenítésre hívják fel a figyelmet!

#5 …kiemelten fontos a rendszeres fertőtlenítő takarítás, amelynek során kellő figyelmet kell fordítani a kézzel gyakran érintett felületek vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal történő fertőtlenítésére! Ezen túl pedig a szépségápolási tevékenység során használt eszközök felületének rendszeres fertőtlenítésére is kiemelten oda kell figyelni!

#6 szükség van a takarítók számára felhasznált takarítószerek használatára előírt védőeszközök biztosítására + oktatásban kell részesíteni őket a helyiségek és a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról.

#7a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosás lehetőségét, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint pedig a vírusölő hatású kézfertőtlenítőt. Javasolt a bejáratánál az érintésmentes kézfertőtlenítő-adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése.

#8… a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos, természetes szellőztetésre. (A különféle légtechnikai eszközök a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával növelhetik a vírus terjedésének kockázatát.)

Ilyen fertőtlenítő eszközöket használj az ÁNTSZ szerint

  • a felületek fertőtlenítésére: alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, fertőtlenítőkendők
  • a klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló és fal burkolatainak fertőtlenítésére: klórtartalmú készítmények

HASZNÁLAT: a fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel használd!

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Képek: Seedbonbon, Portfolio, Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)