Keresés

Balance Collection - a barátság jegyében

Mixtai Istvánt és Gombás Bencét kérdeztük a Balance Collection, barátságuk és sok más téma kapcsán!

Nemrég megrendezésre került a HairConf fodrászesemény, ahol Mixtai István fellépőként, Gombás Bence pedig nézőként vett részt. A rendezvény egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor Mixtai István megmutatta a közönségnek a Balance Collection-t, majd pedig kiemelte, hogy a kollekciót Gombás Bencének dedikálja, amiért szakmai élete egyik legnehezebb szakaszában segítette őt.

Egyrészt a kollekció láttán, másrészt a közösség összetartásának hangsúlyozásáért is arra gondoltunk, hogy megkérdezzük a két szakembert a barátságukról és a Balance Collection-ről:

(M. I. – Mixtai István, G. B. – Gombás Bence)

Hogyan alakult ki köztetek a szoros barátság?

G. B.: A szakmai életünkben régebben is voltak közös szálak, a barátság azonban akkor kezdődött, amikor István eljött hozzánk, a Balance Male Studioba oktatni.

M. I.: Igen, a szalon megnyitásakor szerveztünk egy Look&Learn bemutatót. Akkor elindult egy együttműködésünk, amelynek keretein belül minden vasárnap a Balance Male Studioban oktattam. Éppen akkor nyílt egy másik barberüzlet, amelyben egy rövid ideig együtt dolgoztunk. Bence nem tudta fenntartani egyszerre a két munkát, később pedig én is eljöttem abból az üzletből.

Ekkor munkahely híján felkerestem több fodrász ismerősömet, akinek a szalonjában dolgozhatnék. Szóltam Bencének is, akitől szintén azt a választ kaptam, hogy tele van a szalon. Később aztán visszahívott azzal a megoldással, hogy az ő székét osszuk meg ketten.

G. B.: Egy kicsit természetesen át kellett szervezni a napokat, mert így öt ember osztozott négy széken. De összességében jól meg tudtuk oldani.

Egy saját üzlet nyitása nem merült fel?

M. I.: Még nem érzem, hogy kellene nekem saját szalon, ráadásul akkor már tudtam, hogy a pályámat hamarosan a Menspire csapatában folytathatom Angliában, így egy saját szalonnak nem lett volna értelme. Megkeresett Josh Lamonaca 2023 januárjában, hogy menjek ki hozzájuk dolgozni. A szaktudásomat nem tartottam rossznak, de az angol nyelvtudásom kifogásolható volt, ezért türelmet kértem. Akkor kezdtem megtanulni angolul és elkezdtem a nemzetközi karrieremet.

Később aztán újra megkeresett, elhívott egy interjúra. Ez már meg is valósult, már csak azt kellett elintézni, hogy rendben kijussak. A Brexit óta ez nem annyira egyszerű. Titokban akartam tartani ezt a tervemet, de sajnos nem sikerült, így az akkori munkáltatóm fülébe is eljutott. Akkor nem dolgozhattam ott tovább és eszembe jutott egy saját szalon nyitása. Lebeszéltem magam azonban, mert Budapesten rengeteg barber shop van, nem lenne értelme ebbe invesztálni. Ha valami saját projektbe kezdenék, akkor az egy akadémia lenne, elsősorban az USA-ban.

A Balance Male Studio pedig éppen költözik, hogy áll ez a projekt?

G. B.: Egy kicsit be vagyunk gyűrűzve a teendők által. A terv szerint áprilisban költöztünk volna, de szinte biztos, hogy ez nem tud megvalósulni. Az egyik kolléga marad ebben a szalonban, ő fogja bérelni, én pedig megvettem az újat. Jelenleg így tudtuk megoldani a helyzetet, gőzerővel dolgozunk a felújításon, de sajnos a munkásokkal nem mindig egyszerű.

Meséljetek a Balance Collection-ről. Hogyan indult ez a projekt?

M. I.: Azt gondoltam, hogy ideje lenne létrehozni egy kollekciót. Nagyon jó a social media tartalomgyártás és a Reels videók, de szerettem volna egy koncepcióba több hajat is elkészíteni. Amikor elkészült még nem volt neve, de időközben Bence a saját munkanapjairól lemondva helyet adott nekem. Ezt szerettem volna meghálálni. Mivel művészi szakmában dolgozunk és tudtam, hogy Bence hamarosan nyitja az új üzletet, szerettem volna valami olyasmit létrehozni, ami reprezentálja a művészetünket. Így jött a Balance Collection név. Aztán egyre inkább noszogattam Bencét, hogy mindenképpen jöjjön el a HairConf-ra, ott szerettem volna ezt az ajándékot „átadni neki”, ami végül meg is valósult.

G. B.: Nagyon jólesett a gesztus, megható pillanatok voltak. Volt bennem egy kis sejtés, hogy ez valamiféle gesztus, de valójában a rendezvényen vált ez egyértelművé. Az új üzlet megnyitása után én is szeretnék többet foglalkozni a szakma kreatív irányával, még az is lehet, hogy elkészítem a Balance Collection „folytatását”. Szeretnék valami olyasmit alkotni, amivel ki lehet tűnni a tömegből.

Valóban rengeteg barber shop nyílt Magyarországon. Hogyan lehet kitűnni?

M. I.: Meg kell találni azt, hogy a vendégnek mire van szüksége. Teljesen mindegy, hogy mennyire vagy híres vagy éppen milyen a szakmaiságod. Őt a saját frizurája fogja érdekelni. Sokan nagyot akarnak mutatni a vendégeiknek, pedig nekik a lehető legegyszerűbbet és legpraktikusabbat kell mutatni. A kevesebb mindig több.

A szolgáltatás minőségével lehet nagyon kitűnni. Korábban sokkal nagyobb árkülönbség volt fodrász és fodrász között. Jelenleg nincs akkora különbség, szolgáltatásban azonban lehet: a vendégnek nem mindegy hova érkezik meg, hogyan szólnak hozzá és hogyan érzi magát a fodrászszékben.

G. B.: A szakmaiság nagy részét meg kell tartani magunknak vagy épp a szakmai közösségnek. Ha a kreatív kollekciók valamelyikét szeretnéd levágni egy vendégnek, az nem fog működni az esetek nagy részében. Egy jó szolgáltatással fogod meg a vendéget, a kreatív rész és a szakmaiság a barberközösségnek szól. Természetesen ez is számít, de kevés vendéget érdekel.

Ha már erről van szó, mitől lesz jó egy oktatás?

G. B.: Én sajnos nagyon sok rossz példát láttam, mind oktatók mind közönség terén. Éppen emiatt vagyok bizonytalan abban, hogy belevágnék-e az oktatásba nagyobb közönség előtt.

M. I.: Oktatóként két nagyon fontos dolgod van, amit magas szinten kell űznöd: kell egy profi szintű tudás, amit át tudsz adni, és tudnod kell alkalmazkodni a közönséghez. Meg kell találnod a közös hangot. Ez a nehezebb feladat. Vannak nehéz közönségek, nehéz csoportok és nem lehet mindenkivel ugyanúgy kommunikálni. Van az a helyzet, amikor ez egyáltalán nem megy. Ilyenkor végig kell gondolni és tisztázni, hogy ki miért vesz részt az oktatáson. Ne raboljuk egymás idejét.

G. B.: Azt gondolom, hogy a magyar közönség nem hangos. De ez biztosan népfüggő is. Brazíliában vagy Olaszországban benne van a vérükben a buli és a temperamentum, de ez Magyarországon nem működik.

M. I.: A magyar közönség nagyon nehéz. Még olyan oktatókon is kifog, aki akár minden nap oktat. Hidegek vagyunk, itt nem szól minden a buliról és a fesztiválról. Bizonyos fordulataim, amik nemzetközi színpadokon működnek, itthon alig-alig. Legyen szó akár a telefonos világításról. Ezzel ritkán találkoznak itthon egy szakmai rendezvényen.

A legfontosabb, hogy te jól érezd magad. Ha te élvezed, amit csinálsz, akkor nagy eséllyel a közönség is átveszi ezt. Ez a kulcsa a jó oktatásnak.

További cikkekért böngéssz az oldalon!

Képek: Mixtai István, Gombás Bence