Keresés

Gombás Bence: "Sok üzlet lelketlen!"

Következő borbélyvendégünk: Gombás Bence

Gombás Bence neve a Balance Male Studio nyitása révén vált ismerté a szakmában. Később csatlakozott a Selected barberközponthoz is, de a két munkát nehéz volt összeegyeztetni. Ezekről a projektekről és a férfi hajtrendről is kérdeztük Gombás Bencét!

1. Hogyan indult a pályád?

Az első élményem a borbélyközösséggel egy barber shopban ért: nagy hatással volt rám, hogy laza, jó külsejű emberek beszélgetnek egymással jó hangulatban, emellett pedig még alkotnak is valamit. A borbély vonal folytatása számomra nem volt kérdés, a pályám elején több férfihajat vágtam, így ebben szereztem tapasztalatot és ebben éreztem magam komfortosan. Azt érzem, hogy férfiként a férfivendégekkel sokkal jobban kijövök. Nem merem ezt nagy általánosságban kijelenteni, de rám biztosan igaz. Könnyebben megtalálom a hangot a férfivendégekkel. A női frizurákban csupán az extrémebbek érdekelnek.

2. Ez mit jelent pontosan?

Férfi és női haj terén is érdekelnek az extravagáns, alternatív frizurák. Ilyenkor ha ránézek az emberre, szinte meglepődöm, hiszen nem egy alaphajvágást látok. Azonban bármennyire is szeretem ezt az irányt, nem vághatok sok ilyen hajat, mert a vendégek nem ezt igénylik. Mindenkinek megvan a maga komfortzónája.

Egy-egy személyiséghez nem is passzolnak ezek a frizurák. A karakterrel egyben kell nézni a dolgot, különben a végeredménynél óriási lesz a kontraszt. Az extravagáns és alternatív hajak köztünk, borbélyok között tudnak működni vagy például gördeszkás vagy művész srácoknál.

3. Kiket neveznél példaképeidnek a szakmában?

Az első munkahelyemen az egyik munkatársam megmutatta a Menspire-t, így Josh Lamonaca lett az, akire elkezdtem felnézni. Vannak, akikre felnézek szakmailag, de példaképeket nem tudnék megnevezni. A rajongás sosem volt meg bennem.

Hazai terepen Czinki Herbertet tudnám kiemelni, aki hatalmas szakmai tudással rendelkezik. Nemzetközi viszonylatban Lamonaca-n kívül ott van Charlie Grey, akit korábban nem tudtam hová tenni. Ő is elmozdult az alternatív modellfrizurák felé. Összességében bárkire fel tudok nézni, aki autentikus, egyedi és megvan a saját stílusa, amit képvisel.

4. Saját szalont nyitottál Balance Male Studio néven. Mesélj egy kicsit a nyitás körülményeiről!

A járvány után azt éreztem, hogy a munkahelyem már nem inspiráló. Ekkor döntöttem a saját üzlet nyitása mellett. Szerettem volna egy megfelelő közegben dolgozni, ilyet azonban nem láttam a horizonton, így magam próbáltam létrehozni.

5. Többek között emiatt is éri kritika a barberközösséget: túl sok szalon, kevés tudás. Erről mit gondolsz?

Magam ellen is szólok, de azt mondom, hogy egyetértek. Ha megnézzük, a legtöbb embernek az a célja, hogy dolgozzon 2-3 évet, aztán saját szalont nyisson. Emögött legtöbbször a pénz a motiváció, a tudás háttérbe szorul. A külsőségek megvannak, de a szellemiség nincs mögötte. Emiatt sok üzlet lelketlen!

Azt is gondolom azonban, hogy ezekre az üzletekre is szükség van. Van, akit nem érdekel a szellemiség, mert csak gyorsan szeretné levágatni a haját. A vendégek ezen része számára a hajvágás nyűg, így viszont nem is kell, hogy szellemiség és érték legyen mögötte. Az biztos, hogy olyan vendégeket vonzol, amilyen te is vagy. És ez fordítva is igaz, amilyen te vagy, olyan vendégekkel fogsz szívesen dolgozni és ők is melletted maradnak.

6. Ha már átfogóan beszélgetünk a barbervilágról, vizsgáljuk meg a nemzetközi trendeket. Milyen módon érnek el ide?

Ha késnek a trendek, az a mi hibánk. Nem a vendég dolga, hogy tisztában legyen a divattal. A szakmának lenne dolga, hogy edukálja a vendégeket és ajánljon újdonságokat, divatos frizurákat. Ha pedig megvan a bizalom és a kellő szakmai tudás, akkor a vendégek meggyőzhetők. Bizalommal fordulnak felénk a vendégek, a szakemberek azonban ritkán nyitnak feléjük. Nem mernek.

7. Konkrétan mi most a férfi hajtrend?

Egy ideje előtérbe kerülnek a hosszú hajak. Az biztos azonban, hogy a trendek mindig csak a vendégkör egy részét érintik. A hosszú haj sem mindenkinek jó, valakit akár a munkájában is hátráltathat. A hosszú hajak mellett megmaradtak az átmenetek is, de ezek most kissé háttérbe szorultak.

Ez általában így működik: az egyik pólus kitermeli a másikat. Az emberek ráuntak a rövid hajra, ezért most divat a hosszú. A hosszú hajjal ki lehet emelni az arc és a koponya vonásait, rövid hajak esetében inkább a praktikum jelent előnyt.

Gombás Bence munkái

8. Részt vettél a Selected barberközpont projektjében is. Mit képviseltél a csapatban?

A Selected az egyik legjobb magyar borbélykezdeményezés. Amikor azonban megkerestek, akkor már működött a szalonom. Egy ideig szimultán dolgoztam a két helyen, de be kellett látnom, hogy túl sok. A kettő együtt már nem ment.

Igyekszem azonban a legtöbb figyelmet fordítani a jelenlegi csapatomra. A közösség ereje nagyon fontos, hiszen lehet, hogy több időt töltesz a szalonban, mint otthon. Így egyáltalán nem mindegy, kikkel dolgozol együtt. Nem engedheti meg magának senki, hogy rossz közösségben dolgozzon. Súrlódások mindig akadnak, de ha komoly konfliktus van a szalonban, azt a vendég is megérzi.

9. Ha már munkahely-párkapcsolat kérdés: hogyan lehet egyensúlyban tartani a kettőt?

Mindenkinek el kell dönteni, hogy mi a fontosabb. Ezért is kellett otthagynom a Selectedet: szerettem volna a munkával is foglalkozni, de párkapcsolatot is fenntartani. Ennyi idő nincs egy napban. Azonban, ha valakinek éppen nincs párkapcsolata, akkor tegyen bele mindent a szakmában. Amikor azonban létrejön egy párkapcsolat, akkor lehet, hogy vissza kell venni a munkaórákból.

10. Ennek fényében: mik a terveid a közeljövőben?

Például az előzőleg beszélt egyensúlyt megtalálni. A szalonnal költözünk a Páva utcából a Viola utcába, az üzlet végleges helyére. Ez teszi most ki a mindennapokat.

Képek: Gombás Bence

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)