Keresés

Benedek Marcell: "Közösséget akarunk teremteni!"

A barber válaszol sorozatban Benedek Marcell volt a vendég!

Benedek Marcell egyetemi végzettsége mellett kitartott a fodrászat mellett is, amelyben ma igen jól teljesít. Társalapítója a SELECTED Barber Központnak és az aktuális trendeket is figyelemmel követi. Pályájáról és motivációiról kérdeztük Benedek Marcellt.

1. Hogyan indultál el a szakmában?

Viszonylag korán kezdődött a pályám, 15 évesen kezdtem el hajat vágni. Édesanyám ugyan fodrász, de semmiféle nyomás nem érkezett a szülők felől. Azt érezhették, hogy ez nem egy egyszerű szakma és nem feltétlenül van fix fizetés az elején. Szükség van két évre, ezután már meg lehet élni belőle.

Gyerekként focistának készültem, az MTK Akadémiáján töltöttem egy évet. Ott kitaláltuk, hogy vágjuk le egymás haját. Édesanyám révén voltak használt eszközeim, így én lettem az, aki levágta a többiek haját. Az érettségi után döntenem kellett: egyetem vagy fodrásziskola. A szüleim szerették volna, ha mindenképp kijárok egy egyetemet, így Rekreációszervezés és Egészség szakos hallgató lettem. Egy év után éreztem, hogy ez nem feltétlenül az én utam, ezért jelentkeztem fodrász OKJ képzésre. Az egyetemet természetesen elvégeztem, de az utolsó évben már szalonban dolgoztam.

2. Fodrászként végeztél, a barber-vonal egyértelmű volt számodra?

Az elején vágtam női hajakat is, például osztálytársakét. De mivel a focista barátaim haját vágtam az elejétől fogva, az jobban ment, gyorsabban tudtam benne fejlődni. Később aztán egy barbershop-ban kezdtem dolgozni, onnantól pedig a korábbi női vendégek is elmaradtak.

3. Vannak példaképeid a szakmában?

Legelőször a Schorem-et kezdtem el követni, akik Hollandiában képviselik az igazi klasszikus vonalat. Később megtetszett a Menspire Salon és Josh Lamonaca munkája, illetve követtem a mostani kollégáim és barátaim Jantek Tamás és Séllei Balázs munkásságát is. A személyes brand építésének fontosságát pedig Sam Rascals-tól lestem el.

Most azt tudom mondani, hogy leginkább a kollégák által tudok inspirálódni. Nem feltétlenül csak szakmai, hanem emberi szempontból is. Egy komolyabb beszélgetés is nagyon inspiráló tud lenni.

4. A barber szakmát időnként sok kritika éri: túl sok az üzlet, szakmai képzetlenség, ollós technikák háttérbe szorulása stb. Te mit tapasztalsz ezzel kapcsolatban?

Néhány évvel ezelőtt az ollós technikák valóban nem voltak jelen a szakmában, azonban ma már elsajátítottuk ezeket is. Az is biztos, hogy a szakma rétegzett: vannak magasabban és alacsonyabban képzettek. Ez azonban mindenhol így van. A vendégek szempontjából viszont mindenki megtalálja a neki megfelelő szakembert és színvonalat. Azzal is egyetértek, hogy túltelített a piac a borbélyüzletek tekintetében. Külföldhöz képest is több barbershop van itthon. Jártam már több külföldi városban, sehol sem lehet ennyi szalonba botlani.

5. Van szakmai tapasztalatod külföldön?

Azt gondolom, hogy bárhol járok, nem tudok nem szakmai szemmel nézni a dolgokra és az emberekre. Ha nem is épp szakmai úton járok, látom a trendeket és nagyon látványos a különbség. A vendégigény szintjéig jóval később érnek el a nemzetközi trendek annak ellenére, hogy a közösségi médiában gyorsan terjed az információ. Ez az idő most kb. 1 év.

6. Miből adódhat ez a csúszás, ha az online lehetőségek tényleg adottak?

Azt mondanám, hogy a Nyugat-Kelet ellentét, amely egyébként a gazdaságban és a társadalomban is megfigyelhető, itt is jelen van. A szakma egyébként azt gondolom, hogy jól leköveti ezeket a trendeket. Ha valaki fogékony rá, akkor már másnap el tudja készíteni a frizurákat, de vendégigény még nincs rá. Mi barberek egymás között például jóval előbb elkezdtük vágni a mullet frizurát, mint hogy a vendégek is kérték volna, sőt mire kérték, mi már a következő trendnél jártunk.

7. Most mit látsz ebben a tekintetben: ti miket vágtok egymásnak és mit kérnek a vendégek?

Trendi most a mod hajvágás, ami egy crop-os fazon oldalt és hátul meghagyott hajhosszal. Most az igény a laza, természetes, könnyen beállítható hajviselet. Ez a szemlélet egyébként mindenre igaz: az kell, ami gyors és egyszerű. A változás azonban gyors és folyamatos, nem könnyű követni. A divatfrizurák elkészítéséhez nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hajvágás alapjaival, geometriával és anatómiával, hiszen minden koponya és hajszerkezet más. A személyre szabás egyáltalán nem egyszerű feladat, de tanulható.

Benedek Marcell munkái

8. Ha már tanulás: társalapítója vagy a Selected Barber Központnak. Mesélj erről egy kicsit, kérlek!

Hárman kezdtük el csinálni Séllei Balázzsal és Jantek Tamással a Klippers képviseletében. Szerettünk volna létrehozni egy olyan helyet, amely egyaránt funkcionálhat kávézóként, szalonként, oktató helyiségként és közösségi térként is. Szeretnénk mindent megadni ahhoz, hogy bárki meg tudja valósítani önmagát és az ötleteit a szakmában. Van fotóstúdiónk, így a tartalomgyártás is helyben megoldott. Az üzlethelyiség a hét minden napján működik szalonként, de átrendezve oktatásra is alkalmas.

Szeretnénk egy szakmai elitet létrehozni, de ennek a kommunikációja szerintem egy kicsit elcsúszott. Ezt szeretném most tisztázni. Nem arról van szó, hogy csak akkor jöhet valaki, ha megüt egy mércét. A fő, hogy legyél kreatív és legyenek motivációid, céljaid. Ha ezek megvannak, akkor mi minden segítséget megadunk a fejlődéshez. Tehát nem csak már bizonyított fodrászokat fogadunk, hanem tanulókat és pályakezdőket is. Ha tehát bárki érez magában ambíciót, bátran keressen minket!

9. A központ sikeréhez mindannyian hozzáteszitek a saját személyiségeteket és szakmaiságotokat is. Mi az, amiben te úgy érzed, hogy a legtöbbet tudod nyújtani?

Az oktatásban kevésbé vagyok benne. A közeljövőben hirdetünk meg oktatásokat, amelynek bizonyos részeiben én is részt veszek, de elsődleges feladatom az üzlet menedzselése. A pénzügyekkel és a befizetendő számlákkal nem árt foglalkozni, de természetesen én is jelen vagyok a kreatív projektekben is.

Az a jó a csapatban, hogy a bizalom teljes mértékben jelen van. Nem várjuk el egymástól, hogy minden döntést részletesen megtárgyaljunk előzetesen. Megbízunk a másik ítélőképességében, mert a fő cél és a vízió ugyanaz. Nem széthúzni szeretnénk a szakmát, hanem közösséget akarunk teremteni.

10. A szakma mellett a sport is megmaradt az életedben. Összekapcsolható ez a kettő?

A futásra nemrég kaptam rá. Beneveztem a bécsi maratonra, arra készülök gőzerővel. Hetente hétszer edzek: kondiba járok, futok vagy úszok. Jó érzés azt látni, hogy teljesíthetőek a céljaim. Az pedig, hogy ebben motivált vagyok, hozza a motivációt és a produktivitást a szakmában is. A mozgás rendkívül kikapcsol vagy éppen lehetőséget ad gondolkodni. Nagyon sok jó szakmai ötlet születik például futás közben.

Fontosnak tartom, hogy bármennyire is szeretünk hajat vágni, legyen valami más terület is az életünkben, ami foglalkoztat, és amiben sikereket érhetünk el. Másképp beszűkül körülöttünk a világ.

Képek: Benedek Marcell

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)