Keresés

Jantek Tamás: "A közösségben rejlő erőt még kevesen fedezték fel!"

A barber válaszol sorozatunkban Jantek Tamást kérdeztük!

Jantek Tamás a magyar borbély szakma kiemelkedő alakja, nevéhez olyan innovációk fűződnek, mint a Klippers webáruház, a LEARNZ oktatófelület vagy éppen a nemrég megnyitott Selected Borbélyközpont. A barber válaszol sorozatunkban őt kérdeztük!

1. Hogyan kerültél a pályára?

Ahogy nagyon sok barber számára, nekem is inspirációt jelentett fiatalkorunk hajdivata. A sztárok és focisták vizuális szinten hatottak ránk, szerettük volna elkészíteni ezeket a frizurákat. Nagyobb társaságokban mindig akad valaki, aki merész és belevág egy ilyen projektbe. Akkoriban éppen én voltam ez az illető. Az akkori fodrászom egyben jó barátom is volt, vállalta, hogy elkezd tanítani engem. Ekkor 16 éves voltam, a kezdeti lökéseket ő adta meg, később aztán kezdtem komolyabban venni a szakmát.

2. Belevetetted magad a barbervilágba, amelyről sok szakember nincs jó véleménnyel. Te miket tapasztalsz ezen a területen?

Úgy gondolom, hogy a belépőszint valóban nagyon alacsony a szakmában. Könnyedén meg lehet ismerkedni az alapokkal, emiatt találkozhatunk sok olyan szakemberrel, aki még a pálya elején tart. A fő kérdés az, hogy ez az illető később elmegy-e továbbképzésre vagy sem. Ha valaki elszánt, és többet szeretne tudni, mint a gépi hajvágás, abból lesz igazán jó szakember. Hazánkból is rengeteg szakember jut el a nemzetközi porondra, ez is bizonyítja, hogy magasabb szintekre is el lehet jutni a szakmában. Nem mondanám, hogy a magyar borbélyvilág elmaradott, gyorsan terjed az információ. A tanulni vágyó szakemberek ugyanazt a színvonalat tudják nyújtani, mint bármelyik nyugati vagy éppen keleti (pl. görög vagy román) borbély.

Egyébként országról-országra változik, hogy engednek-e végzettség nélkül dolgozni. Ez mindenhol nagyon különböző. Ami viszont biztos, hogy külföldön több a lehetőség és talán több az inger, ami a szakembereket éri. Ebben egy picit előrébb járnak más országok. Néhány helyen a szakmai sztenderdek is magasabban vannak. Nem feltétlenül hajvágás tekintetében, de például kommunikációban, higiénében, szalonberendezésekben. Ezekre a dolgokra itthon nem feltétlenül áldozunk eleget.

3. Ezzel talán meg is válaszoltad a következő kérdésemet: miben fejlődhet még leginkább ez a szakterület?

Az alapvető igényességet valóban ide sorolnám. Fontos tudnunk, hogy szolgáltatást nyújtunk, amelynek a frizura elkészítése csupán a 30%-át teszi ki. A maradék 70% a vendég fogadása, itallal kínálása, a szalonkörnyezet, a higiéné és a személyiség illetve a kommunikáció. Szerencsére néhányan már elkezdtek ezzel mélyebben foglalkozni, sőt oktatni. Hazai terepen ilyen például Gellei Dávid.

4. Ha már behoztad az oktatást, ez a te életedben is jelen van a LEARNZ felület formájában. Hogyan született meg benned ennek a platformnak az ötlete?

Az első gondolat a covid járvány alatt fogalmazódott meg bennem. Egyre többen kezdtek el online meetingekkel foglalkozni, amikor nem lehetett dolgozni a szalonban. Ekkor jutott eszembe az, hogy egy streaming alapú oktatófelület mekkora segítség lehet sok szakember számára. Ilyen felület itthon addig nem is létezett, sőt világviszonylatban is csak néhány hasonló.

5. A járvány óta milyen visszaigazolásokat kaptál erről?

Nem az volt a cél, hogy a platform felváltsa a személyes oktatást. Ezt sokan tévesen gondolták. Sőt, a platform online tartalmaiban résztvevő borbélyok személyes oktatásaira megnőtt a kereslet. A tavalyi év második felében ismét jött egy hullám, több az új felhasználó. A minőségi tartalmak gyártását pedig szeretnénk 2024-ben is folytatni. Kisebb leárazásokkal, mikro-innovációkkal és új anyagokkal ennek van helye a piacon.

6. Ezzel szoros összefüggésben áll a Klippers, ez hogyan jött az életedbe?

A Klippers abban más, mint az összes tematikus webáruház, hogy már a kezdetekkor sem csak piaci szemmel néztük a dolgokat, hanem közösséget akartunk építeni. A közösségben rejlő erőt még kevesen fedezték fel. Szerettük volna, ha nem csak eladunk valamit, hanem egy olyan szakmai támaszpontot tudunk nyújtani, ahol tanácsot lehet kérni gépekről, trükkökről és mindennapi dolgokról. Hiszek abban, hogy ezzel egy másfajta kapcsolat alakul ki a vásárlóinkkal.

7. Említetted a közösségteremtést. Egy webáruház esetében hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Valóban elsőre talán nehezen kapcsolatható össze a kettő. De például a LEARNZ projekt is a Klippers tevékenysége, a közösségépítést tehát így is nézhetjük. Arról nem is beszélve, hogy igyekszünk minél több online és offline programot szervezni: bemutatókat és workshopokat. Nemrég pedig megnyílt a Selected Barberközpont is, ahol oktatótermünk van, fotóversenyeket szervezünk és igyekszünk folyamatosan interaktívak maradni.

8. Mesélnél még erről egy kicsit?

2023 áprilisában nyitottunk, tehát még nincs egy éves az üzlet. A gondolat fél évvel azelőtt fogalmazódott meg. Vagyunk néhányan, akikkel szinte mindig együtt jártunk továbbképzésekre például Czinki Herberthez. Most mi is próbáljuk továbbadni a tanultakat, összeálltunk csapattá és úgy döntöttünk, hogy nem csupán egy barbershopot nyitunk, hanem adunk valami pluszt is.

A Selected lehetőséget ad arra, hogy jelen legyünk az oktatásban, a divatban, a digitális világban és abban a kreatív önkiteljesedésben, amelyre minden borbély vágyik. Belefolytunk a kávéházi világba is, az üzletbe belépve egy speciality kávézó várja a vendégeket. Ez a kultúra sok barber életében jelen van, így szerettük volna, ha a központban is helyet kap. A Selected nem csak a vendégeknek, de a szakmának is szól. A tartalmakat és a kreativitást igyekszünk nemcsak magunknak, hanem a szakma egészének is átadni.

Jantek Tamás munkái

9. Mik azok a jövőbeli tervek, amelyek már láthatók?

A Klippers-szel vannak komolyabb terveink. Hiszünk a digitalizációban, így a LEARNZ után a Klippers-t is egy applikáció alapú webáruházzá szeretnénk alakítani. Vannak egyéb tervek is, de azok még nem állnak készen arra, hogy megosszuk, több időt vesznek igénybe és még formálódnak.

A Selected területén pedig szeretnénk egy előfizetéses rendszert létrehozni, amely révén folyamatos online oktatások, illetve offline VIP események várnának az előfizetőkre, tanulni vágyókra.

10. Egy magánéleti kérdés a végére: az apaság mennyire befolyásolja a szakmai életedet illetve fordítva?

A munka-magánélet egyensúly sokak számára nehéz kérdés. Valójában egyszerű megoldás nincs is rá. Az utóbbi években már igyekeztem úgy felépíteni az életemet, hogy az otthoni dolgokra mindig maradjon idő. Ezek azok az évek, amelyek sosem térnek vissza, ha elpazaroljuk. Valójában pedig ezért dolgozunk és kár lenne elvesztegetni a családdal töltött értékes időt.

Képek: Jantek Tamás

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)