Keresés

Közösségi média a fodrászatban - Hogyan tovább?

Szegedi Tiborral folytattuk a beszélgetést. A téma: közösségi média a fodrászatban.

A beszélgetés első részében Szegedi Tibor mesterfodrász bemutatta a legismertebb közösségi média platformokat és megtudhattuk tőle, hogy miért is fontos az erős digitális jelenlét. Most a tartalomgyártás folyamata, a felépíthető vendégkör és a mesterséges intelligencia kapcsán válaszol nekünk. Miért is fontos a közösségi média a fodrászatban?

Említetted a kreativitást. Milyen tartalmakat érdemes gyártani az egyes felületekre?

A Facebook az információ áramlás helye. Megoszthatjuk a nyitva tartást, hogy éppen ki dolgozik a szalonban vagy esetleg felszabadult időpontokat. Az Instagramra ugyanúgy ki lehet posztolni ezeket is, illetve az elkészült frizurákról lehet posztolni képeket, videókat, story-kat. Az Instagram Reels is egy jól működő újdonság ilyen tekintetben.

Heti három poszt egyébként már eléri azt, hogy látható legyen az oldal. Nem hiszi azt a közönség, hogy nem működik a szalon. Hiszen ha valaki megnézi ezeket az oldalakat és azt látja, hogy egy éve volt az utolsó poszt, akkor könnyedén hiszi, hogy a szalon bezárt.

Mekkora potenciális vendégkört fednek le ezek a platformok?

Nem kell tízezres követőtáborra gondolni. Ha egy fodrásznak négyszáz fős vendégköre van, akkor már elég nagy bevételről beszélünk. Ha csak azok az emberek követik az oldalt, akik ténylegesen járnak a szalonba, az már tökéletes. Az én tapasztalatom szerint manapság már a vendégek kb. 60%-a a közösségi média útján találja meg a szalonomat.

Milyen szolgáltatásokat kérnek ezek a vendégek? Megtérül általuk a közösségi médiába fektetett pénz?

Ez is nagyban függ a tartalomtól. Ha a tartalmaimat a nagyobb kezelésekre összpontosítom, például hajegyenesítés, hajhosszabbítás, akkor egy bizonyos réteg számára relevánssá válik a tartalmam, előbb vagy utóbb megtalál, és esetleg eljön a szalonba. A TikTok oldalamat én ennek jegyében építettem fel, és az indulás óta jelentős bevételem van belőle ilyen módon.

Az a réteg, aki látja a TikTok tartalmakat – akár a tini réteg – megmutatja a szüleinek, barátainak, barátnőinek és máris egyre nagyobb a potenciális vendégkör. Ez az újfajta szájhagyomány.

Kéred a vendégektől, hogy osszák meg vagy ajánlják az oldaladat másoknak?

Nem. Ez a fajta nyomulás nekem nem tetszik. Arra szoktuk megkérni a vendégeinket, hogy az online időpontfoglalás és a szolgáltatás igénybevétele után értékeljék a szolgáltatást a különböző platformokon. A Google és a Salonic rendszer is alkalmas az értékelésekre. A modern vendégek pedig sok esetben ezekből az értékelésekből és a közösségi média platformokból indul ki, ha például fodrászt szeretne váltani. Ez is annak az internettel élésnek a példája, amit az elején említettem.

A mesterséges intelligencia nagyon megosztó jelenség. Ez miben lehet a fodrászok segítségére?

A fodrászat kreatív munka, a tartalomgyártás mégis nehezen megy. Ebben például hatalmas segítség lehet a mesterséges intelligencia. Bár az ellenőrzés szükséges, de képes posztokat megírni. Ha az ember hiteles szeretne lenni, akkor hiteles információkkal kell szolgálnia, amiket sok esetben egyébként is azt internetről szerez. A mesterséges intelligencia is hiteles tud lenni, hiszen ő is az internetes keresésekből táplálkozik.

Érdemes tehát kihasználni az internet adta lehetőségeket az online kommunikációhoz.

Igen. Ha egy fodrász szalont nyit, az csak az első lépés. Vendégkört kell felépíteni, meg kell őket tartani, a lemorzsolódók helyett pedig új vendégeket szerezni. A kommunikáció pedig ehhez nagyon fontos. Ehhez Tóth Ferenc és én kidolgoztunk egy oktatási anyagot szépségipari szakembereknek, hogy hogyan is kell fenntartani egy szépségszalon működését: anyaghasználat, árszabás és kommunikáció. Ezek nagyon fontos dolgok. A kommunikáció és a közösségi média minősége a sikeresség 80%-át jelenti. Az oktatásomon ezeket szeretném átadni a kollégáknak. Nem vagyok marketing szakember, stratéga. Fodrász vagyok, aki tudja, hogy a potenciális vendégeinek mire lehet szüksége.

A konkurenciaelemzés mennyire számít?

Inspirációt ad és lehetőséget az eredmények összehasonlítására, például vendégkör tekintetében. Érdemes figyelni egy konkurens szalon közösségi média tevékenységét is, mert könnyen elvihetik a vendégeket, ha az ő jelenlétük erősebb. Az én kis szalonomnak olyan online jelenléte van, mintha nagy szalon lenne. Bár néhány éven belül szeretnék egy nagyobb szalont nyitni.

Egyébként a konkurenciákban az az érdekes, hogy a marketingjük során úgymond rángatják a fát. A fa az embertömeget jelenti. Pedig egy-egy szalonnak elég lenne csak egy ágat rángatni. Ha csak a legszűkebb környezetünkben élő 180-200 ember hozzánk jár az éppen elég. A hirdetéseket erre a területre érdemes beállítani, az a mi águnk. A többit nem kell rángatni.

Nyitóképen szereplő portré: Szegedi Tibor

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)