Keresés

Magyar Tamás: "Elsődleges célom a kihívások keresése"

A barber válaszol vendége: Magyar Tamás!

Magyar Tamás Írországban kezdte pályafutását, de később itthon találta meg a számításait. Sőt, vendégei és a barber szakma egy része példaképként tekint rá. Magyar Tamással beszélgettünk!

1. Hogyan kerültél a fodrászpályára?

Hasonlóan, mint a többi borbély. Ha visszatekintek, nem tudnék olyan pontot felidézni, ahol eldöntöttem ezt. Inkább egy folyamatról van szó. A nagybátyám fodrász, Írországban dolgozik, korábban pedig Kaposváron volt egy szalonja. Rokonlátogatáskor mindig be akartam lesni pár órára a szalonba. Szerettem nézni, ahogy végzi a munkáját és ahogy bánik a vendégekkel.

Középiskolásként szakácsnak készültem, vendéglátó iskolába jártam. Egészségügyi okok miatt aztán átkerültem egy marketinges osztályba. Ekkor már kacsingattam a fodrászat felé, marketing érettségi után, OKJ-s fodrászképzésen vettem részt. Az volt a vágyam, hogy kijussak Írországba a nagybátyámhoz és ott kezdjem el a karrieremet.

2. Ez sikerült is, ugye?

Igen, 2017-ben kaptam meg a szakmát és a vizsgát követő napokban már utaztam is Dublinba. Ez nagyon nagy fordulópontot jelentett az életemben. Akkor ismertem fel, hogy már a magam útját járom és önállósodnom kell.

3. Milyen szakmai tapasztalatokat szereztél kint?

Rajongtam a brit borbélyok munkásságáért, közel áll hozzám ez a vágási stílus. A kint töltött időt tehát szerettem volna minél hasznosabban, sok tanulással tölteni. Összesen egy évet voltam kint, ezalatt pedig teljesen átformálódott az életem a magánélet területén is, de szakmailag is.

Ekkor még nagyon a pályám elején voltam és Magyarországon is ekkor kezdett újra felvirágozni a barberkultúra. Minden jel arra mutatott, hogy nekem itthon kell valamit kezdeni a szakmámmal, bár korábban Nagykanizsáról menekülni szerettem volna. Az ambivalens érzelmek ellenére aztán megtaláltam a számításaimat.

4. A barber vonalon való elhelyezkedés egyértelmű volt?

Igen. Női-férfi fodrász vagyok, tehát a szakma mindkét vonalát megtanultam, de a férfi vonal az, amiben otthon vagyok és amire több figyelmet fordítok. Jelenleg nem is lenne kapacitásom női vendégeket fogadni. A szalonban négyen dolgozunk, és mindannyian tele vagyunk két hétre előre.

Magyar Tamás munkái

5. Örök kérdés a borbélyvilágban: olló vagy hajvágógép?

A brit fodrászok hatására szerencsére újra előtérbe kerültek az ollós vágások. Az oktatásokon is sok szó esik erről, különös tekintettel egy-egy frizura előkészítése során. Azt gondolom, hogy a lényeg, hogy precízen használjuk az ollót, ismerjük a formákat és tudjuk azt, hogy mit szeretnénk vágni.

A férfi hajdivatban előtérbe kerültek a fade vágások. Ezeknél fontos, hogy a fejtetői rész tökéletesen legyen kialakítva, később aztán ehhez formálhatjuk az oldalsó és hátsó részeket. Czinki Herberttel beszélgettünk róla, hogy hamarosan az új borbélyokból lesznek a következő női fodrászok is. Előtérbe kerül az olló, távolodunk a fejbőrtől, visszatér a férfidivatba a hosszú haj. Arról nem is szólva, hogy egyre több nő fordul borbélyhoz éppen a precizitás miatt.

6. A precizitás fontosságát mennyire tudod átadni az Instagram Live oktatásaidban?

Azt gondolom, hogy teljesen jól. Tanultam Sassoon-féle hajvágást és DFS-formulát is, ezek között igyekszem megtalálni a köztes pontokat és ezt átadni. Az Instagram Live oktatásokkal nagyon sok követőre lehet szert tenni. A mai közösségi médiában már kevés az előtte utána fotó vagy videó. Át kell adnunk a tudást, hogy a követők valamit hazavihessenek abból, amit látnak. Ekkor talán kíváncsiak lesznek a folytatásra is.

Ezek az élő videók egyfajta betekintést jelentenek az általam oktatott technikákba. Nem szabad félni az újdonságoktól és attól, ha egy haj nem úgy van levágva, mint ahogy korábban megszoktuk.

7. Barber Battle versenyen is többször megmutattad magad, ugye?

Igen. Először a pályám elején vettem részt a rendezvényen, ám akkor még csak első helyezettet hirdettek, másodikat és harmadikat nem. A legjobb barátaimat azonban ott ismertem meg, rájuk pedig a mai napig számíthatok mindenben. Az ezután következő évben harmadik helyet értem el, 2022-ben a free-style kategóriában szintén. De valójában ezekkel a versenyekkel az elsődleges célom a kihívások keresése és komfortzónából való kilépés.

8. A szakmában példaképpé emeltek téged a vendégek és a szakemberek egy része. Erre hogy tekintesz?

Nagyon örülök, hogy így látják annak ellenére, hogy én mindig is egy zárkózott, hiperérzékeny embernek tartottam magam. A mérvadó nálam a művészet szeretete volt. Igyekszem alázatosan állni a szakmához, sokszor talán túlzottan is. Tudom azonban, hogy nem szabad megállni, mindig van hova fejlődni és tartani kell a lépést.

9. Ennek jegyében mik a közeljövő tervei?

A 2024-es év sok egy fős képzéssel indult. Földi Gerivel is tartunk közös workshopokat, amikre szerencsére óriási igény van. A Gamma+ szponzorként segít nekem ezek megvalósításában, nagyon szeretek a gépeikkel dolgozni: innovatívak, gyors és hatékony velük a munka. Ezt a vendégek is díjazzák és figyelemmel követik a szalon- vagy eszközbéli újításokat.

10. Ezek szerint nem feltétlenül kell a fővárosba utazni egy minőségi szolgáltatásért vagy oktatásért!

Nagy öröm, hogy a közösségi médián keresztül sok emberhez elérünk. Sokan az ország másik végéből érkeznek az oktatásokra, ami felbecsülhetetlen, ugyanakkor nagyon furcsa érzés. Igény mindenképpen van, így a kisvárosban is lehet minőségi szolgáltatást nyújtani. A kemény munka mindig megtérül.

Kis városok nagy fodrászainak életútja a hamarosan induló interjúsorozatban! Ne maradj le!

Képek: Magyar Tamás