Keresés

„A fodrászat is a részletekről szól” – interjú Czinki Herbert fodrásszal

Interjúalanyunk Czinki Herbert volt. Pályájáról beszélgettünk.

Még nem láttam a munkáját, mikor elhatároztam, hogy interjút szeretnék vele készíteni. Czinki Herbert három dologgal hívta fel magára a figyelmem:

  • A londoni Salon International rendezvény Vidal Sassoon bemutatóján évek óta mindig az első a sorban a hair’s[ku:l] csapatával.
  • A L’Oréal Professionnel Akadémián tartott képzésének címe a „Hajvágás útja”.
  • Facebook posztjai, melyet nap mint nap megoszt követőivel, kifinomult stílusról árulkodnak. Így hát felkerestem Herbertet, a pécsi Dudás-Hajas Szalon fodrászát és beszélgettünk egy jót.

Mit jelent számodra fodrásznak lenni, a hajjal dolgozni?

Erre hadd válaszoljak annak az embernek a szavaival, akinek a mai modern fodrászatot köszönhetjük:

„Számomra a haj annyit jelentett, hogy geometria, ívek, csontszerkezetek és aszimmetrikus formák vágása, igazodva az adott archoz és csontszerkezethez. Megszabadulva a feleslegestől, helyette a vágás és forma alapjait akartam meghatározni.” (Vidal Sassoon)

Ebben benne van minden.

Mi a leginkább meghatározó munkádban?

Egyértelműen a Sassoon-i éra. Keresni a válaszokat a „miértekre”, ami néha elég nagy zavart tud okozni. Mintha mindent újra kellene tanulnom. Meg kell értenünk, hogy ahogy idősödünk, egyre inkább nem merjük beismerni, hogy hibázunk. Rámegyünk a biztosra, mert ami egyszer bevált, az úgy jó. Bezárkózunk a komfortzónánkba. Én éppen ezt szeretném elkerülni. Mert ha hibázunk, és ha azt be is tudjuk ismerni magunknak, akkor képesek vagyunk kijavítani a hibát. Ha pedig ezt megtesszük, szerintem akkor tudunk csak igazán fejlődni. A fodrászatban egy végeredményhez több út vezet, csak meg kell találni a számunkra legjobbat.

Czinki Herbert: “…az apró morzsákból rakosgattam össze azt, amit ma tudok, de ez még mindig nem a teljes tudás…”

Kik voltak a mestereid?

Pécsett kezdtem Hesz Jánosnál. Neki köszönhetem a szakma szeretetét és azt a fegyelmet, ami a mai napig meghatározza azt, ahogyan viszonyulok a szakmámhoz. Ne elégedj meg a jóval, hanem a legjobb legyél! János ajánlott be a pécsi Hajas szalonba, itt dolgozom már 19 éve. Sokat köszönhetek Dudás Attilának, aki rengeteg lehetőséget adott, hogy számomra kinyílhasson a világ és tanulhassak, fejlődhessek.

Hová jársz továbbképzésre?

A tudásom nagy része régi könyvekből, internetről, szakmai videókból, londoni továbbképzésekből és sok gyakorlásból rakódik össze. Mivel egy cég sem enged belátást a teljes tudásába, ezért az apró morzsákból rakosgattam össze azt, amit ma tudok, de ez még mindig nem a teljes tudás, csak egy kis szelete. Ugyanúgy tanulok ma is és hibázok, mint bárki más. Azt vettem észre, hogy minél többet tudsz, annál kisebbnek érzed magadat a világban és mégis egyre nagyobb lesz a világod.

Ha választani kéne a világ fodrászai közül, ki lenne az, aki téged leginkább inspirál?

Ezt nem tudnám egy személyben meghatározni. Vidallal indult minden, de az, hogy ez a szakma idáig fejlődött, nagyban köszönhető Roger Thompsonnak, Christopher Brookersnak, Joshua Galvinnek, Trevor Sorbienak, Tim Hartleynak és még sorolhatnám. (A felsorolt fodrászok időszakosan mind a Vidal Sassoon Akadémia kreatív vezetői voltak – a szerk.) Ezek a nevek tették ezt a szakmát és a Sassoon nevet igazán naggyá.

Mi jellemző oktatásaidra? Milyen a „Hajvágás útja”?

Tudatosság, precizitás és maximalizmus.

Mit tanulhatnak meg tőled a hozzád jelentkezők?

Megmutatom, hogy a három vágási technikával: a vonallal, a fokozatossággal és a rétegezéssel mit tudunk elérni és ehhez hogyan kapcsolódik a három forma, a kör, a háromszög és a négyzet. Megismerik a koponya és az arc csontszerkezetét és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a frizuránkat. Megtanulják azokat az anatómia pontokat, amikhez igazodni tudunk a hajvágásnál.

Miben más ez az oktatás, mint a többi?

Jó a kérdés! Én is kíváncsi voltam rá, így feltettem ezeket a kérdéseket néhány résztvevőnek. Íme egyikőjük, Heiszler Ivett válasza: „Magyarországon én még nem találkoztam ennyire részlet gazdag, egyben tökéletesen érthető hajvágó tanfolyammal. Szerintem ez egy nagyon erős képzési sorozat. Aki végigmegy rajta, az többet kap, mint a fodrász szakiskolába 1-2 év alatt. A Sassoon Akadémián is többször megfordultam, így ki merem jelenteni, hogy Herbert tanfolyamai ugyanazon a szinten vannak.

Rengeteget fejlődtem, mióta Herbert képzésein veszek részt. Megtanultam észrevenni és kijavítani a hibáimat. Igyekszem egyensúlyt létrehozni a frizura és viselőjének koponyájának felépítése között (bár ezt még mindig tanulom). Mindig irigykedve nézem az elhivatottságodat. Ahogy oktatsz, ahogy Sassoon történeteit meséled, ahogy érted ezt az egész ABC rendszert, és ahogy folyamatosan képzed magad, gyakorolsz, amint időd engedi. Mindig úgy érzem, hogy sosem leszek azon a szinten, ahol Te, de nem adom fel! Igazán hiteles példakép vagy számomra.

A történelmi háttér is rendkívül szórakoztató, amit hallhatunk a koncepcióra épülő hajvágás születéséről és egyben Vidal Sassoon életéről. A törődés és odafigyelés a tanítványokra. Azt szeretem, hogy te is levágod azt a hajat, amit mi és ezt folyamatosan követhetjük lépésről lépésre. Nem csinálsz show-műsort az oktatásaidból, nem magadat akarod népszerűsíteni, hanem valóban a tudást akarod átadni nekünk.”

A fotózás és a fodrászat hogyan kapcsolódik össze életedben?

A fotózás és a fodrászat is a részletekről szól, mégis egyben kell látni az egészet, anélkül, hogy leragadnánk egy kis részletnél. Visszautalva az első kérdés válaszához, a fotózásban is meg kell szabadulni a feleslegtől. Egy képet a lehető legkevesebb részlettel kell bemutatni anélkül, hogy a mondanivalója sérülne. A fotózásban ugyanúgy nagy szerepe van az arányoknak, geometriának, mint a hajvágásban.

Az utazás milyen szerepet játszik életedben és hogyan hat a munkádra?

Nagyon sokáig nem mentem szabadságra és csak később értettem meg, hogy igenis kellenek ezek az utazások, hogy ki tudjak szakadni a hétköznapokból és a komfortzónámból. Az utazás során kiélhetem fotózási vágyamat. Minden utunk után úgy jövök haza, mint egy világítótorony, tele energiával és lendülettel. Meglátok olyan dolgokat a hétköznapokban, ami felett eddig elsiklottam. Fotózási élményeim új nézőpontot, új felismeréseket hoznak a hétköznapjaimba.

Vidal Sassoon azt mondta egyszer: „Mikor mindenki azt mondja, főleg a kétkedők, hogy ez lehetetlen, és el fogsz bukni és számos tragédia vár majd rád, ne hidd el. Ha meg tudod ragadni a gyökerét annak, ami vagy, a lényegét annak, aki vagy és abból gyökereztetsz valamit, bármilyen területen az az érzésem, hogy meg fogsz lepődni magadon.”

Hiszek ebben.

Kép: Czinki Herbert Facebook

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)