Keresés

Útravaló Dalotti Gergő és Czinki Herbert fodrászbemutatójából

Dalotti Gergő és Czinki Herbert közös bemutatójáról olvashattok

Második alkalommal tartott közös bemutatót Dalotti Gergő és Czinki Herbert, ezúttal a bwnet.hu szervezésében a Unicredit-Mastercard Budapest Hair Show színpadán. Mutatjuk, hogy milyen tudással gazdagodtunk a L’Oréal Professionnel oktatóinak köszönhetően.

A hajvágás és hajfestés útja: Dalotti Gergő és Czinki Herbert

Dalotti Gergő és Czinki Herbert munkásságáról külön-külön már sokat olvashattál a Fodrászinfón, de most úgy gondoltuk, hogy emeljük a tétet. Pontosabban a két fodrász emelte a tétet, ugyanis 2022-ben közös Cut&Color oktatásokat vállalt. Ennek első állomása Veszprém volt, amit most a Budapest Hair Show színpada követett, és meg sem állnak a Kamaráig!

A két szakembert mi is most először láttuk egymás mellett dolgozni, ami kiemelkedő élményt nyújtott számunkra. A Look & Learn bemutató alatt rengeteg hasznos, edukatív gondolatot kaptunk útravalóként, amiket minden fodrásznak – neked is – érdemes szem előtt tartani a mindennapos szalonmunka során. Éppen ezért beszámoló helyett egy olyan tudásmagot hoztunk nektek, mely gondolatokat már most érdemes beépítenetek a mindennapok munkájába.

5+1 fontos tudnivaló a hajvágásról és hajfestésről

#1 “A hajvágást nem lemásolni kell.”

Czinki Herbert precíz mozdulatai valószínűleg már minden hazai fodrásznak ismerősek lehetnek. De csak az értheti meg igazán gondolatmenetét, aki képzésén is részt vesz, hiszen a fodrászmester minden bemutatott mozdulatot pontosan elmagyaráz. Herbertnél nincsenek véletlenek, esetleges formák. A kész frizurát már a diagnosztizálásnál látja maga előtt.

Ahhoz, hogy ez így legyen és minden hibázási lehetőséget kizárjon, a frizura elkészítésének elsődleges lépéseként a koponya csontozatát méri fel. A bemutató során éppen ezért többször kiemelte, hogy mennyire fontos a koponya csontszerkezete a frizura szempontjából. Kihangsúlyozta továbbá azt is, hogy egy forma azért képes beszárítás és átpuhítás nélkül is karakteressé válni, mert a csontszerkezethez igazítva lett elkészítve.

A hajvágást nem lemásolni kell

Hozzátette, hogy épp ezért egy mozdulatot akár egy életen át is muszáj tökéletesíteni, hiszen nincs két egyforma ember – “A hajvágást nem lemásolni kell.”

#2 “Ha a vendég tökéletes hajvágásra vágyik, össze kell dolgoznia a fodrásszal.”

A vendég számos módon össze tud dolgozni a fodrászával. Sokat számít például, hogy megfelelően kommunikálja. Herbert azt is hozzátette, hogy a hajvágás közben az a legjobb, hogyha a vendég nem beszélget a fodrásszal, hiszen ilyenkor:

  • a szakembernek oda kell figyelnie a részletekre,
  • így nem mozog a vendég feje sem hajvágás közben.

Bár tudjuk, hogy sokan szeretnek beszélgetni a szalon falai között, de ha csak egy kicsit is jobban a dolgok mélyére nézünk, azonnal megértjük Herbert gondolatát és érthető ez a figyelmesség.

Czinki Herbert hajvágásra

A maximális végeredmény eléréséhez, koncentrációra van szükség, a koncentráció pedig egyet jelent egy fókuszált állapottal. Ha ebben a helyzetben plusz ingerek bombázzák az embert (például a vendég állandó csacsogása, a fej mozgása, rángatása – gondoljunk csak a bólogatásra), egy fodrász sem képes túl sokáig fenntartani ugyanazt a mértékű figyelmet és precíz vonalat.

Herbert szerint továbbá az állandó beszélgetésnek van még egy hátulütője, amit a következőképp fogalmazott meg: “Ha beszélgetsz a vendéggel, akkor rutinból kezdesz el dolgozni, ezért nem lesz benne semmi kreativitás”. Avagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy a beszélgetéssel a legtöbb szakember “robotpilótába” kapcsol, ezért kizárólag rutinból dolgozik. És mi más lehetne szebb a fodrászatban, mint az állandó kreativitás és a vendégek folytonos megújítása?

#3 “Sokszor ott veszítjük el a motivációt, hogy valamivel túl sok idő megy el.”

A Cut & Color bemutató során Dalotti Gergő a hajfestéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg. A rengeteg inspiráló gondolata mellett az egyik kedvencünk a motivációval állt kapcsolatban. Egész pontosan azt emelte ki, mi az egyik leginkább demotiváló tényező, ami egy pillanat alatt képes elvenni a fodrász kedvét a hajfestéstől.

Gergő szerint elsők között azért válik unalmassá és nehézkessé egy hajszínváltoztatás, mert túl sok időt vesz igénybe. Igaz ugyan, hogy vannak esetek, amikor nehéz az időből lefaragni, de ha az apróságoknak tűnő dolgokra is odafigyelünk, egyáltalán nem lehetetlen. Gondoltad volna, hogy ebben kiemelkedő szerepet játszhat például a megfelelő eszközök kiválasztása is?

A hajfestések és a népszerű melírtechnikák esetén például rendkívüli jelentősége van annak, hogy milyen típusú ecsettel festesz. Nem mindegy, hogy egy-egy technikához és motorikus mozdulathoz mennyire széles, vékony, puha vagy kemény ecsetet választasz. Amíg egy határozott kézmozdulathoz mindig erősebb sörtéjű eszközre van szükség, addig a finomabb, lágyabb mozzanatok közben csakis puhább ecsettel lehet szép eredményt elérni.

#4 “Egy szép átmenet elkészítésének a haj feszültsége a kulcsa.”

A mai hajszíntrendek egyenlők a finom, lágy átmenetekkel, viszont elkészítésük még egy gyakorlott fodrásznak sem mindig könnyű. Pont ezért, Gergő technikai útravalóként azt is megosztotta velünk, hogy mi a tökéletes átmenet kulcsa.

Mint megtudtuk, a titok nyitja nem más, mint a feszültség: hajfestés közben feszültséget kell generálni a hajban. A L’Oréal Professionnel trénere ezt több gyakorlati példával is elmagyarázta.

Feszültséget hozunk létre azzal, amikor:

  • egy balayage készítésnél állandóan tartjuk a festett tincseket;
  • hajfestő lapáttal dolgozunk és először a hajvégekre visszük fel az anyagot. (Így a tincsek lazán rátapadnak a lapátra.)

Ezzel szemben, hogyha túlságosan lent tartanánk a tincseket – tehát nem alakulna ki a kellő mértékű feszültség -, akkor a haj terülni kezdene és szép átmenet helyett foltokkal találnánk szemben magunkat.

Dalotti Gergő és Czinki Herbert fodrászképzés

#5 “Harmonikus összhatásra van szükség ahhoz, hogy egy hajszín működjön.”

Örök kérdés, hogy milyen hajszín áll jól egy vendégnek, de jól tudjuk, általános érvényű igazságok nem léteznek. Személyre szabottság annál inkább, ami egy nagyon összetett témakör. Bőrtónus, szemszín, stílus: kívülről fújjuk az alapokat, de még mindig vannak olyan szempontok, amikre a mai napig kevesen figyelnek – olykor a fodrászok is.

Egy trend például soha nem írja felül a vendég egyedi személyjegyeit, arcformáját. Hiába örvend hatalmas népszerűségnek a face framing vagy más néven conturing technika (=arckeretező technika), hogyha valakinek a hátrányos adottságait emeli ki.

Egy markáns, szögletes arcformájú hölgynek ugyan tökéletes választás – hiszen lágyítja és megnyújtja a vonásokat -, de egy kerek arcú vendégnek már kevésbé. Optikailag kiemeli az arcforma előnytelen oldalát. Tehát mindig szem előtt kell tartani: egy hajszín (és technika) kizárólag harmonikus összhatásban működik.

+1 “A hajfestések 80%-a ott úszik el, hogy nem jól van megállapítva a vendég natúr színmélysége.”

A fodrász-vendég kommunikáció és konzultáció fontossága vitathatatlan, de a pontos diagnózis felállításakor önmagunkkal is érdemes egy belső diskurzust folytatni – derült ki Gergő szavaiból. Szerinte ugyanis a hajfestések 80%-a azon csúszik el, hogy fodrászként nem megfelelően mérjük fel a vendég natúr színmélységét, ami gyakorlatilag a színváltoztatások eredményét a legnagyobb százalékban befolyásolja.

Tanulság: mindig kellő időt és energiát kell fektetni a vendég hajának felmérésére! Amíg nem vagyunk biztosak, addig nem is érdemes belevágni a hajfestésbe; sokkal célszerűbb másodvéleményt kérni valamelyik colorist kollégától.

Fontos a vendég hajának felmérése

FODRÁSZINFÓ KÉPZÉSAJÁNLÓ: DALOTTI GERGŐ ÉS CZINKI HERBERT CUT & COLOR KÉPZÉS A BKIK-NÉL

Dalotti Gergő és Czinki Herbert képzésajánló

Reméljük, hogy összefoglalónkkal kellő ízelítőt adtunk Dalotti Gergő és Czinki Herbert Cut & Color bemutatójából. Minket újra elvarázsolt a két szakember tudása és precizitása, ezért kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmedet a L’Oréal Professionnel oktatófodrászainak soron következő, közös képzésére.

Az oktatások a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében kerülnek megrendezésre. További információkat itt találsz: kattints és jelentkezz!

További fodrásztartalmakért böngéssz a weboldalon! :)