Keresés

Az 5 legmodernebb melírtechnika @Fodrászinfó melírhatározó

Az öt legmodernebb melírtechnika egy helyen!

A hajszínváltoztatási igények változása és az újabbnál újabb hajfestési módszerek megjelenése kölcsönösen hatnak egymásra. Mondhatnánk úgy is, hogy az egyik feltételezi a másikat. Bár az összes fejlesztés és innováció a meglévő technikákból és szükségletekből táplálkozik, szerencsére mindig akad egy-két nüansznyi előrelépés, aminek köszönhetően új trendek jönnek létre. Erre példa az új gyűjtésünk is, ami az 5 legmodernebb melírtechnika világába kalauzol el. Ha bármelyik vendéged elbizonytalanodik, vagy keveri a fogalmakat, csak mutasd meg neki ezt a cikket, és máris könnyebb lesz a közös munka.

Megújulás és finom, természetes árnyalatok

A fodrászat területén nincs új a nap alatt – legalábbis nem a klasszikus értelemben. Napról napra ismerhetünk meg új technikákat, stílusokat, de a különbség köztük sokszor alig észrevehető, pláne egy laikus számára. Szakemberként persze pontosan jól tudjuk, hogy mi az eltérés, de nem árt, hogyha a székbe ülve a vendég is ugyanannyira tisztában van azzal, hogy mire számíthat.

A frizura öltöztet, karaktert ad, megújulást biztosít: nem véletlen, hogy a legtöbben egy új hajszínnel igyekeznek egy kis változatosságot csempészni a stílusukba. Amikor eljön a szalonlátogatás napja, a vendégigény a legtöbb esetben a melírtechnikák valamelyikére mutat rá, hiszen a gyönyörű árnyalatokban pompázó apró “csíkok” tagadhatatlanul az egyik legkényelmesebb, legtartósabb, legváltozatosabb, legegyedibb megoldásoknak számítanak.

Az évek során ezek a szolgáltatások rengeteg változáson mentek keresztül, ezért manapság annyiféle melírtechnikát megkülönböztethetünk, ahány csillag van az égen. Ezeknek többségét már korábban összegyűjtöttük, viszont az 5 legmodernebb hajfestési típust még hátrahagytuk. Közös bennük, hogy a mai trendeknek megfelelően a természetességet, az emberek egyedi személyiségjegyeit emelik ki, csodálatosak, natúr lookot biztosítanak, és nem utolsó sorban autentikusak. Lássuk, hogy melyek ezek!

Az 5 legmodernebb melírtechnika napjainkban

#1 FACE FRAME: AZ ARCVONÁSOK KIEMELÉSE

Emlékszünk még, amikor Min Kim (a L’Oréal Professionnel egyik világhírű fodrásza) Magyarországra látogatott, és az este folyamán bemutatta számunkra a fodrászszolgáltatások legújabb üdvöskéjét, a Face Frame-technikát. Az elismert szakember ezt mindvégig “money piece-ként” emlegette, amivel arra utalt, hogy ez a melírtechnika lesz a jövőben az, amelyik a legtöbb pénzt hozza majd a fodrászoknak.

Face Frame, mint arckeretezés, nem több, és nem kevesebb. Itt nem egy komplex hajfestési eljárásról esik szó, csupán arról az apró turpisságról, hogy az arcvonásokat egy-egy kontrasztos tincs még hangsúlyosabbá teszi. Ahogyan azt a képeken is láthatod, ezek a részek mindig világosabbak a haj egészén található árnyalatokhoz képest. Ettől még összhangban maradnak, annak ellenére is, hogy így a tónusok között létrejön egy markáns és karakteres kontraszt. Bár nem látunk bele a szakemberek anyagi hátterébe, de ha tippelhetnénk, Min Kim jóslata sanszos, hogy valóra vált.

Miért érdemes a Face Frame-technikát választanod?

 • Annak ellenére, hogy egy minimális plusznak tűnik, a megjelenést annál attraktívabbá teszi.
 • Képes kiemelni, még nőiesebbé tenni a gyönyörű, természetes arcvonásokat.

Amire figyelj oda, hogyha a Face Frame-technikát választod:

Ha erőteljes arcvonásokkal rendelkezel, akkor nem biztos, hogy előnyös, ha még ki is emeled azokat. Természetesen ez még nem kizáró ok, de ha mindig is enyhíteni szeretted volna a természet adta személyiségjegyeid, inkább másik hajfestési típus mellett dönts!

Legmodernebb melírtechnika no.1. – Face Frame

#2 AIRTOUCH: HAJSZÍNVÁLTOZTATÁS HAJSZÁRÍTÓVAL

A balayage őrület egy tornádóként söpört végig az egész világon, de nem amolyan múló hóbortként, sőt, épp ellenkezőleg. A szabadkezes melírtechnika felvirágzását követően a nők túlnyomó része döntött úgy, hogy egy időre elfelejti a teljes hajfestést, és inkább egy hosszú távon kifizetődő alternatívát választ.

Ebből adódóan várható volt, hogy a balayage-technika időről időre megújul, illetve még komplexebb lehetőségeket kínál majd, és bizony, így is lett. 2020 elején ezért tudott hatalmas visszhangot kiváltani az AirTouch, ami a szabadkezes melírozás egy még finomabb és lágyabb verzióját hozta el a szakemberek és vendégeik számára.

A módszer apropója, hogy festés közben a fodrász hajszárítót is használ, azaz a “levegő segítségével” válogatja ki, hogy melyik tincs legyen megfestve és melyik ne. A háttere egyszerű: amelyik hajszálat kifújja az eszköz, az kerül félretűzésre, ezáltal az marad szabadon. Az AirTouch további érdekessége, hogy a hajtő és a hajvég színmélységének egyeznie kell: ha hideg tónusok kerültek fentre, akkor lentre se kerülhet más, és ugyanez igaz a meleg árnyalatok esetén.

Miért érdemes az AirTouch-technikát választanod?

 • Egységes, esztétikus látványt nyújt, annak ellenére is, hogy több árnyalat keveredik.
 • Annyira aprólékos és finom kidolgozást kap a haj, hogy így azok is bátran be tudják vállalni, akik újdonságra vágynak, de tartanak a hajszínváltoztatási szolgáltatásoktól.
 • Hosszú távú befektetés, hiszen gyakorlatilag lenövés “nem létezik”.

Amire figyelj oda, hogyha az AirTouch-technikát választod:

Csak akkor döntsd emellett a hajtípus mellett, hogyha nem zavar, hogy az eredeti hajszíned szinte teljes mértékben eltűnik. Ennek oka, hogy a technika alkalmazásához vékony passzékat kell használni, és sűrűre kell rakni a tincseket.

Legmodernebb melírtechnika no.2. – AirTouch

#3 BABYLIGHTS: A MIKROKIEMELÉSEK JÁTÉKOSSÁGA

A Babylights épp olyan úton-módon jöhetett létre, mint ahogyan az AirTouch: a nagy népszerűségnek örvendő balayage után már csak egy lépés kellet a még természetesebb lookok eléréséhez. A hajszínváltoztatási módszer aranyosan csengő neve valóban a bébi és finom árnyalatokra utal, fogalmazhatnánk úgyis, hogy ez a melírtechnikák között a mikrokiemelések bajnoka. A balayage-tól eltérően ilyenkor a szakemberek mindig a haj tövétől kezdik a festési folyamatokat, és fóliát használnak az elkészítésükhöz. A végeredmény pedig? Több, mint csodálatos!

Miért érdemes a Babylights-technikát választanod?

 • Ennek a technikának az alkalmazásával egy olyan világos hatást tudsz elérni, amire az sincs befolyással, hogyha összefogod a hajadat.
 • Lágy, természetes és extrém lookok esetén is játékosságot csempész a frizurába.
 • Mutatós, nőies, mégis gyengéd és visszafogott.

Amire figyelj oda, hogyha a Babylights-technikát választod:

Ahogyan említettük, a “bébimelírokat” a hajtőtől kezdődően készítik, ami nem jelent mást, minthogy ugyanolyan rendszeres szalonlátogatást követel, mint egy teljes szín. Két hónap után nincs több kibúvó, ráfér a frissítés!

Legmodernebb melírtechnika no.3. – Babylights

#4 NEGATIVE SPACE: A NEGATÍV TEREK KIHASZNÁLÁSA

Bár a Negative Space kevésbé számít elterjedtnek a korábban felsorolt melírtechnikákhoz képest, nem szabad szó nélkül elmenni mellette. Számunkra kicsit a klasszikus melírozási folyamatokat idézi, hiszen a lényeg ebben az esetben is a kontrasztosság, a negatív térrel való machinálás. A fogalommal már találkozhattál a különböző képzőművészeti területeken, hiszen a fotózásban, a zenében egyaránt megjelenik.

Leegyszerűsítve a negative space az “üres területeket” jelenti, ahol nem jelenik meg semmilyen “tartalom”, és éppen az ürességgel teszi egésszé az összképet. Ez a technika irányítja a szemet, fókuszt biztosít a lényegnek. Természetesen mindig az alkotótól függ, hogy valaminek mennyire szeretné elvenni az élét – vagy pont fordítva –, mennyire szeretné kiemelni egyes részeit. Fodrászként tehát két lehetőség van: ha a vendég azt szeretné, hogy:

1. az egyik árnyalat a hajában fókuszt kapjon, nagyobb negatív tér használata szükséges,

2. a “kisebb, jelentéktelenebb” területek is meghatározóbbá váljanak a frizurájában, akkor kisebb negatív terekkel kell dolgozni.

Miért érdemes a Negative Space-technikát választanod?

 • Ha szeretsz feltűnést kelteni, szeretsz a középpontban lenni, egy kontrasztos árnyalatokkal teli frizurával azonnal eléred ezt a hatást.
 • Az élesen elkülönülő tónusok vezetik a szemet, még attraktívabbá teszik a megjelenést, bevállalósságot sugallnak.

Amire figyelj oda, hogyha a Negative Space-technikát választod:

A technika mivoltából adódóan, a természetesség kihangsúlyozása ezen a ponton picit háttérbe szorul. Sokkal látványosabbá válik, hogy a haj festve van, így ha neked pont inkább a natúr lookok tetszenek, példának okán válaszd inkább a babylights-szolgáltatást!

Legmodernebb melírtechnika no.4. – Negative Space

#5 FRANCIA BALAYAGE: NŐIESSÉG ÉS ELEGANCIA

A francia balayage – vagy French Balayage – napjaink egyik legkifinomultabb melírtechnikája. Ezt a módszert a L’Oréal Professionnel csapata forradalmasította, majd helyezte a hajszínváltoztatási trendek fókuszába. A cél ebben az esetben sem volt más, mint a minél természetesebb, “egymásba simulóbb” árnyalatok elérése. A francia balayage-technika segítségével elkészített frizurákról már szinte alig lehet megmondani, hogy festve vannak – lenyűgöző módon biztosítják a natúr, napszítta hatást.

Miért érdemes a French Balayage-technikát választanod?

 • A francia balayage nemcsak gyönyörű tónusokkal, de emellett ragyogó fénnyel és páratlan üdeséggel is ellátja a hajat.
 • A negative space tecnikájára építve, szintén a fény-árnyék játékkal teszi varázslatossá a megjelenést, csak sokkal finomabb módon.
 • Egy laza stylinggal elkészítve, felidézi a francia cikk és elegancia világát, kifinomultságot biztosít a viselőjének.

Amire figyelj oda, hogyha a French Balayage-technikát választod:

A francia balayage különös szakértelmet, tudást igényel. Napjainkban még nem minden fodrász sajátította el a technika elkészítéséhez szükséges alapokat, így ha ez a look tetszik a legjobban, figyelmesen böngéssz a szakemberek között!

Legmodernebb melírtechnika no.5. – Francia balayage

A Melír Határozó Kiskönyv első részét itt találod. Kattints a képre:

Képek: Pinterest