Keresés

Fodrász-technikai trend 2019: negative space technique, avagy játék a negatív térrel

Fodrász-technikai trend 2019. Ismerd meg velünk!

Már tűkön ülve vártuk, hogy a fodrászat berkeibe milyen újdonságokat hoz az újév. Arra lettünk figyelmesek, hogy egyre többen érdeklődnek a negative space/negatív tér technikája felől. A fogalom ugyan sok helyről ismerős lehet, de mit jelent ez a fodrászokra nézve? Ismerd meg velünk a 2019-es év legnépszerűbbnek ígérkező fodrász-technikai trendjét! Negative space technique, avagy játék a negatív térrel!

Mit jelent a negatív tér, azaz a negative space technika?

A fogalom – ahogyan már említettük – sokak számára ismerős lehet, hiszen a képzőművészetekben, fotográfiában, zenében, de még szavalás közben is találkozhatunk a negatív tér technikájával. Amíg a zenében és a versmondás köreiben a negatív tér a szüneteket, vagy éppenséggel az “üres tereket” jelenti, addig a rajztechnikában egy még komplexebb szemléletmódot foglal magába. És nem nagy meglepetés ha azt írjuk, hogy ez a megközelítés áll legközelebb a fodrászathoz. Hogy miért? Mert a lehető legegyszerűbben megfogalmazva, a negatív tér egy olyan felület olyan területeit jelenti, amelyeken nem találkozhatunk más tartalommal. Nincsen szöveg, vagy kép, csupán a tér az egyes elemek között. A terület nem kizárólag fehér, és még csak nem is biztos, hogy egyszínű, ugyanis ez lehet egy színátmenet – gradiens -, de tartalmazhat mintázatot (pattern) is.

Negatív tér technika a fotográfiában
Negatív tér technika grafikában

Miért szép esztétikailag, ha a negatív tér technikáját alkalmazzuk?

A negatív tér meghatározásából már kiderül, hogy ez az a technika, amely a szép, esztétikus kompozíció alapját megalkotja. Nem utolsó sorban pedig kontrasztossá teszi az alkotást. A negatív tér nem működik a pozitív tér nélkül, azonban erős hatást produkál. Egyszerűen vonzza a tekintetet. Egy jó frizura pedig mikor máskor dominál – akár természetes megjelenésében is -, ha nem akkor, mikor felhívja a figyelmet és attraktívvá teszi viselőjét.

Melyek a negatív tér technika alapvető jellemzői?

A negative space technique nem véletlenül meghatározó a művészetekben, és talán az sem véletlen, hogy eljutott a fodrászok kreatív elméjéig. Hogy miért?

  • hangsúlyt és fókuszt ad: ha egy elem köré nagyobb negatív, vagy üres teret teszel, a szem automatikusan ráfókuszál
  • vezeti a szemet: miután a szem fókuszál, azonnal végigvezeti a tekintetet, de nem a megszokott módon
  • elválaszt: itt kell a kontrasztosságra gondolnunk
  • kiemel és jelentést ad: kisebb negatív tér használatánál az elemek összetartozónak, míg nagyobbnál szeparáltabbnak tűnnek, ami azt eredményezi, hogy a fontos elemek fókuszba, a jelentéktelenebbek pedig harmonikusan összetartozónak tűnnek.

Mit jelent a negatív tér a fodrászatban?

Az elméleti háttér után most már sokkal egyszerűbb elhelyezni a technikát a fodrászatban, hiszen funkcióját tekintve azonnal relevánssá válik. Vonzza a tekintetet, megkülönböztet a másiktól, kontrasztossá teszi a frizurát! Ebből kifolyólag kijelenthetjük: a szépségiparban ez ugyanezt teszi, csak más technikai alapokkal, amely a fodrászat esetében a balayage. A negatív tér a fodrászat esetében az új szín/a festett felület, míg a pozitív tér a már meglévő alaphajszín.

Hogyan használom a negatív teret a fodrászatban?

Balayage, balayage – és mivel három a magyar igazság -, BALAYAGE! A Popsugar platform munkatársai az idei év legnagyobb hajszíntrendjének ígérik, mert nemcsak kiemeli az arcot, de az eredeti alapszínnek is különleges megjelenést biztosít.

A balayage-techikáját már valószínűleg senkinek nem kell ecsetelni, ezért a legkönnyebb meghatározás, ha a balayage technika egy részének, sőt, egyenesen az alfajának tekintjük. De mi a technika kulcsa? Szerintem elég, ha annyit írunk: HIGHLIGHTS! Talán ez nem is olyan nagy titok, hiszen sokszor kiemeltük a kontrasztosság fontosságát.

Egy mondatban a különbség megragadása ennyit tesz:

A negatív-tér technika használatánál a festett felület nem önmagára, hanem az alapszínre hívja fel a figyelmet!

Mikor próbáld ki azonnal a negatív tér technikát?ű

Ha a vendégkörödben sok olyan személy van jelen:

  • aki szereti a természetességet, de szeretne minimális változást,
  • aki szeretné kiemelni arcának karakterességét,
  • akinek stílusáról lerí, hogy szerelmese a kontrasztoknak,
  • aki szereti, ha az eredeti hajszíne dominál a megjelenésében,
  • akinek nincs ideje sűrűn szalonba járni.

A negative space technika tehát, a balayage minimalista verziója! Nektek hogy tetszik?

Íme egy videó, amely még segíthet! 😉

Mit gondolsz, szerinted is hódít majd 2019-ben a negative-space technique?

Forrás: itt és itt

Képek: ittittittittittittitt és itt és itt