Keresés

Konfliktus a fodrászatban – 5 tipp a megoldásra

Hasznos megoldások a konfliktus a fodrászatban problémára.

Konfliktus a fodrászatban is előfordul. A munkahelyi feszültségek felismerése és megfelelő kezelése azonban hozzájárul a jó teljesítményhez és a sikerhez. Íme néhány konfliktusforrás és 5 tipp a megoldásra.

Konfliktus a fodrászatban: valószínűleg mindenkinek ismerős

Ahol több ember dolgozik együtt, ott nagy eséllyel számíthatunk konfliktusokra. Ezek menedzselése valójában a felismerést, az érzékenységet és a kezelés hatékonyságát jelenti. Bár általánosan elfogadott tény, hogy a konfliktusok az emberi természet velejárói mind a magánélet, mind a szakma területén, sok szalontulajdonos inkább figyelmen kívül hagyná őket.

De sajnos a konfliktusok nem szívódnak fel maguktól. Alattomosak: hajlamosak inkább egyre nagyobbra duzzadni. Így tehát meglepő lehet, hogy számos kutatás egy sikeres szalon egyik legjobb tulajdonságaként tartják számon a konfliktusok megfelelő kezelését.

Ahol több ember dolgozik együtt, ott nagy eséllyel számíthatunk konfliktusokra

Erre az egyik leghatékonyabb módszer, hogy megvizsgáljuk a helyzet előnyeit. Egy konfliktus például lehetőséget teremt a

  • tanulásra és a
  • kreatív problémamegoldásra.

Ezzel szemben, ha mindenki mindenben egyetért, akkor a munkahelyi hangulat és a szalonban töltött mindennapok egyhangúvá válhatnak.

Egy vezetőnek a feszültség forrását kell elhárítania, és nem tehet felelőssé egyetlen személyt sem ez ügyben. Igaz ugyan, hogy vannak olyan emberek, akikkel nehezebb együtt dolgozni és látszólag több konfliktusban is érintettek, akkor rájuk érdemes kiemelt figyelmet fordítani, vagy drasztikus esetben elgondolkozni a közös munka megszakításán. Egy körültekintő vezetőnek azonban felül kell vizsgálnia, hogy valóban az a személy a konfliktus kiindulópontja, vagy esetleg az alább felsoroltak közül esetleg valamely más indok.

Személyiségbéli különbségek

Konfliktus a fodrászatban kor-, nem-, kulturális- vagy oktatási különbségek miatt is kialakulhat. A vezető feladata, hogy megnyissa a kommunikációs csatornákat, és hogy megbeszélje a munkatársakkal az előbb felsoroltakból adódó problémákat. Bár egy vezető feladata nem a békítés, a konfliktusok jelentős része szabad véleménynyilvánítással és kommunikációval jól kezelhető. Ehhez meg kell értenünk a másik nézőpontját (amihez fontos a beleérző képesség is) és azt, hogy az adott nézőpont hogyan befolyásolja kollégánk munkáját.

A fodrász-vendég kapcsolat is állandóan változik

Kommunikációs feszültség

Ha a munkahelyi kommunikáció nem tiszta, akkor a beosztottak nincsenek feltétlenül tisztában azzal, mit is vár el pontosan a főnökük. Ilyenkor bizonyos tevékenységek feleslegesnek vagy frusztrálónak hatnak, a teljesítménykényszer pedig növekszik. A vezető feladata, hogy tisztán közölje az elvárásait, tisztázza a szerepeket és, hogy jutalmazza a jól végzett munkát. A munkahelyi kommunikáció javítása nyomán pedig javulhat a fodrász-vendég kapcsolat is, ami végtére is az egyik legfontosabb egy fodrászszalon életében.

Konfliktus a szerepkörök tekintetében

Konfliktus adódhat abból is, ha egy szalon két külön munkaegysége különbözik össze, hiszen ők munkájukból kiindulva, máshová helyezik a prioritást. Ilyenkor beléphet a személyeskedés kérdése is, amit érdemes idejekorán megbeszélni és tisztázni a helyzetet, a szerepeket és viszonyokat.

A vezetőnek ebben a helyzetben érdemes ösztönzőleg fellépnie: a konfliktus megoldására törekednie és esetlegesen olyan változásokat eszközölnie, amelyek elsimítják a feszültségeket. De itt is a legfontosabb a dolgok átbeszélése, majd a gyors cselekvés, amivel megfoghatjuk, hogy a helyzet elmérgesedjen.

Környezeti tényezők

Nem csak a dolgozók személye, hanem a munkakörnyezet is okot adhat feszültségek keletkezésére. Ide sorolható például

  • a képzések hiánya,
  • váratlan változások a szalonban, melyek bizonytalanságot szülhetnek.

Ilyenkor a vezetőnek figyelnie kell és minden érintettel rendeznie kell a problémát. Ez látszólag egyszerű, de érdemes lépésről-lépésre haladni.

Nagyon fontos a konfliktus megfelelő kezelése és megoldása a fodrászatban is

Hogyan kezeljük a konfliktust a fodrászatban? Van 5 tippünk!

  • Találjuk meg az okot!
  • Kérjünk javaslatokat a megoldásra a kollégáktól! (közös cselekvés)
  • Javasoljunk olyan lehetőségeket, amelyekben „mindenki nyer”! (asszertív módon)
  • Adjunk visszaigazolást!
  • Legyünk egyértelműek, de nem erőszakosak!

Milyen a jó szalonvezető?

Valószínűleg ebben a témakörben írhatnánk egy újabb cikket, annyira sokrétű ez a kérdés, ám azt bizton állíthatjuk, hogy ebben a munkakörben bizony a nagyon összetett feladatok mellett roppant fontos, hogy egy jó vezető az emberi kapcsolatokban is jól teljesítsen.

A szalontulajdonosok rájöttek, hogy vezetőként a hatékonyság és a teljesítmény érdekében az emberi készségeit is fejleszteniük kell.

Forrás: Professional Beauty

Képek: Pexels