Keresés

Brandváltás mint szakmai megújulás - Krizsán Győzővel beszélgettünk

Krizsán Győző gondolataiért és a brandváltás miértjéért mindenképp olvasd el!

Krizsán Győző a hazai fodrászvilág egy kiemelkedő karaktere. Több évtizede tartó karrierje során számos módon járult hozzá a szakmai közösség fejlesztéséhez. Egyedi látásmódjával, gondolkodásával és újító szellemiségével sokak számára (és számunkra is) követendő példa. Hiába a sokéves, sikeres pályafutás, még most is bátran kísérletezik és vág bele új dolgok kipróbálásába. A megújulás jegyében nem olyan régen brandet váltott és új közösségépítő, szakmai tervekkel is előállt. Interjú következik.

Több mint 3 évvel ezelőtt beszélgettünk utoljára. Akkor szóba került, hogy nyitott vagy a szakmai újdonságokra, de a kísérletezést inkább meghagyod a fiataloknak. Nem rég mégis brandet váltottál a szalonodban: miért érezted úgy, hogy szükség van rá?

Ebben az elmúlt pár évben nagyon sok minden történt, például megszületett a kisfiam, aki most 3 éves. Mikor óvodás lett, több időm felszabadult, ami arra ösztönzött, hogy a szakmai életemben újítsak és felfrissüljek. Majd tavaly megérkezett Magyarországra a Moroccanoil, aminek a termékeit kipróbálva belekezdtem a brandváltási folyamatba.

Olvasd vissza a 3 évvel ezelőtti beszélgetést itt!

Milyen szempontokat mérlegeltél? Mit kell tudnia egy márkának ahhoz, hogy 100%-ban el tudj mellette köteleződni?

Az első szempont az volt, hogy a minőség minimum legyen olyan jó, de inkább még annál is jobb, mint amit előzőleg használtam. A Moroccanoil termékei azonnal szimpatikusak lettek, mert kiváló eredményeket hoztak. Közben arra is ígéretet kaptam, hogy rövid időn belül megjelennek a szortiment hajfestékei is. Szerintem egy márkaváltás esetén ez döntő szempont, hiszen a vendégek miatt a hajszínváltoztatási termékek számítanak az egyik legnagyobb vonzerőnek. Szerencsére az ígéret valósággá vált és megérkezett a Moroccanoil Color, ami tényleg fantasztikus.

A másik tényező nálam az ár szokott lenni. Esetemben viszont a váltás korántsem azt jelentette, hogy egy olcsóbb márkát próbálok ki. Az általam használt korábbi termékek ára például kedvezőbbek volt, mégis a magas minőség miatt nyitottam a Moroccanoil felé. Főleg azért is, mert szeretem az olyan brandeket, amik nem jelennek minden második sarkon. Mindig fontos volt számomra, hogy egy újonnan Magyarországra érkező márka kipróbálásakor jelen legyek. Minél szűkebb egy fodrászati brand felhasználási köre, a szolgáltatásai is annál exkluzívabbak.

Szerintem az egyik legpozitívabb kommunikáció a vendég felé, hogyha azt látja, nem tudja akárhol megkapni, amit én nyújtok.

Végül, de nem utolsó sorban az győzött meg végleg, hogy tudtam, brand oldalról számítanak rám abban, hogy a márka népszerűsítve legyen és bemutatásra kerüljön a hazai fodrászok körében.

A drágább felé nyitni mindig kockázatot jelent. Nagyon érdekesnek tartom, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet ismerve meg merted hozni ezt a döntést.

Igen, mert szerintem egyáltalán nem biztos, hogy az “olcsóbbra váltás” egy jó cél. Előre kell menni, minőséget kell emelni ahhoz, hogy a vendégköröd megmaradjon vagy átalakuljon. A jelenlegi árak mellett valószínűleg a mostani fizető vendégek egy jelentős része le fog morzsolódni. Ezért a minőséggel be kell vonzani az újakat, mert mindig van egy réteg, aki nem mond le a fodrászati szolgáltatásairól.

Pont ezért kell:

  • minőségi terméket választani,
  • minőségi terméket adni,
  • a szakmai palettát frissíteni és színvonalat emelni.

Viszont a törzsvendégeim számára mindig biztosítok 10-20%-os kedvezményeket, illetve választási lehetőségként a korábban használt termékekből is maradtak a szalonban. Nem hirdetem őket, nincsenek a kirakatban és a polcokon, de hagyok egy kiskaput azoknak, akiknek a váltás esetleg anyagi problémát okozna.

Épp ezen gondolkodtam, hogy mindig is egy szabad szellemiségű, kreatív fodrász voltál (és vagy a mai napig). Egy partnerszerződés mellett hogyan tudod megőrizni a szakmai autonómiádat?

Úgy, hogy nem csak leraktak elém egy partnerszerződést, hanem tárgyalások során, közösen alakítottuk annak feltételeit. Tehát a szerződés ellenére is megmaradt a szakmai szabadságom. Egy ilyen “olcsóbbról drágábbra” típusú brandváltás nagyon veszélyes is lenne egy másik alternatíva meghagyása nélkül. Főleg a mai rendszerünkben, amikor azt kell látni, hogy a fodrászati áraink is egyre inkább közelítenek a nyugati árakhoz. A nyugati árakat idézőjelesen mondom, mert fodrászként még mindig jóval olcsóbban dolgozunk az EU-s országokhoz képest, még annak ellenére is, hogy az étel és ital, illetve minden egyéb kiadás összegét tekintve ugyanott tartunk.

Ha jól tudom, te már a Moroccanoil hazai bevezetése óta használod a márka termékeit. Az elmúlt több mint egy év után, hogy érzed, a váltás meghozta azt az eredményt, amit vártál?

Igen, a vendégeim hajminőségének feljavításával rengeteget adott számomra. A Moroccanoil samponnal való hajmosás után, akármit is csináltam – vágtam, festettem, szárítottam -, a haj textúrája láthatóan sokkal fényesebb és egészségesebb lett. Az anyagi profit még egyelőre nem mérhető, de a minőségben abszolút megmutatkozik. Már a termékek használatától is jobban érzem magam és nagyon örülök, amikor szemmel látható a javulás.

A karriered tökéletesen jól példázza, hogy ebben a szakmában az állandó megújulás a legfontosabb. A brandváltáson túl mivel készülsz még a jövőben?

A jövőben szeretném visszahozni a szakmai esteket a szalonomba. Az üzletemet anno úgy alakítottam ki, hogy tudjak benne szervezni kis szakmai bulikat, képzéseket. Az oktatási szerepbe való visszahelyezkedésben és ezeknek a közös eseményeknek a visszavezetésében látom azt, hogy megint fel tudjam rázni magam emberileg és szakmailag is. Szeretnék az alkotásnak egy hangulatos, bulis környezetet teremteni, ami inkább egy backstage feelinget és nem egy szájbarágós oktatást idéz. Úgy gondolom, hogy ezzel a lépéssel és a pandémia előtt elindított Fodrász Példaképek eseménysorozat folytatásával a szalonmunkám minőségét is emelni tudom.

Milyenek lesznek ezek az események? Mit érdemes tudni róluk elöljáróban a fodrászoknak?

Olyan szakmai, gyakorlati előadásokat tervezek, amik inspirációként hatnak a fodrászokra. A különböző időpontokra mindig más, elismert társelőadót szeretnék meghívni magam mellé, hogy a színpadon elkészítsünk egy-egy kreatív, személyre szabott, látványos frizurát. Tehát a látványra és az alkotásra szeretnék törekedni, nem pedig a szalonmunkákra. Célom, hogy ne előre elkészített modelleket mutassunk be, hanem minden ott helyben történjen. Emellett meghívást kap egy elismert, idősebb fodrász is, aki a szakmai életútjáról mesél majd. Ezért körülbelül 2-3 órás eseményekre lehet majd számítani.

Megvan már az első esemény időpontja?

Az első szakmai este január 27-én 18 órakor lesz megtartva. Előadótársam egy olasz szakember lesz, aki korábban több cégnél is megfordult mint nemzetközi oktatófodrász, de egy pár éve Magyarországon dolgozik.

Így biztos, hogy minden szakembernek izgalmasan kezdődik majd az újév. Elsősorban kiket szeretnél elérni az új oktatási szemináriumaiddal?

Szerintem bárkinek érdekesek lehetnek a szemináriumok, de különösen a kezdő szakembereknek ajánlom ezeket. A frissen végzett fodrászok sokszor érkeztek úgy hozzám, hogy ők maguk bevallották, az iskolában alig tanultak valamit. Igaz, hogy ezek az előadások nem az alapokról szólnak majd, de betekintést nyújtanak a show jellegű fodrászatba, a szakma kreatív oldalába, ami tovább inspirálhatja őket arra, hogy megszeressék a hivatásukat. Szeretném, hogy megismerjék, a fodrászat nem csak a szalonmunkákról szól: van benne szabadság, amivel a vendégek mellett maguknak is örömet tudnak okozni.