Keresés

Buzássy Steven: A sikeres fodrász szolgáltatás titka

A sikeres fodrász szolgáltatás titka. Buzássy Steven írta meg nekünk gondolatait!

Buzássy Steven ezúttal sem fogta vissza magát és gondolatait a sikeres fodrász szolgáltatásról írta meg. A teljes anyag itt olvasható, de vigyázat, ez hosszú és velős lesz!

Beszéljünk most csak a hajvágásról. A sikernek két pillanata van. Az egyik, amikor a vendég/modell hajvágás után belenéz a tükörbe, és azt mondja, hogy: „Wow!” A másik, amikor másnap otthon néz bele a tükörbe és ugyanezt gondolja, mert a haja működik.

A sikeres fodrász szolgáltatás titka

A siker titka az, hogy a vendég azonosulni tudjon a formával, érezze, hogy jól áll neki, hogy hordható és könnyen kezelhető lett a haja. A sikeres hajvágáshoz viszont nem elég csak a technikai tudásod. Van egy ugyanolyan fontos összetevő, ami nélkül lehetsz bármilyen képzett, ha ez kimarad vagy félresiklik, akkor nem lesz meg az a bizonyos „Wow” pillanat. Ez az összetevő pedig nem más, mint a vendéggel folytatott konzultáció.

A konzultációra szánt idő ugyanannyira fontos, mint magára a hajvágásra szánt idő

A megfelelő konzultáció során mindent megtudhatsz a vendégről/modellről, ami ahhoz szükséges, hogy a vágott formát tökéletesen személyre szabhasd.Gondolj a konzultációra úgy, mint a szabóknál a pontos méretvétel. Ha egy szabó hanyagul veszi le a méretedet, a ruha lógni fog rajtad, lejjebb eshet a válla, vagy akár túl szűk lehet, ezért ha nem fordítasz elég időt egy konzultációra, vagy elsiklasz bizonyos információk felett, akkor a végleges forma szintúgy előnytelen lesz a vendégnek, mint egy elszabott ruha.

Milyen részei vannak a konzultációnak és mit kell minden esetben figyelembe venni, amikor egy új vendég/modell hajával dolgozol?

A konzultáció 4 részere bontható

 • Amikor száraz a haj
 • Amikor vizes a haj
 • A “10-es lista”
 • Vendég/Modell kártya

AMIKOR SZÁRAZ A HAJ:

Ez az első benyomás, amikor a vendég belép hozzád. Hívjuk ezt a fázist Vendég “csekk”– nek – Customer check -. A Vendég Csekk fázisban 4 lehetőségünk van.

 • Kérdezés
 • Hallgatás
 • Megerősítés
 • Ajánlás

Mit látsz és mire kell figyelned?

Látod a vendég körülbelüli életkorát. Azt, hogy milyen ruhában érkezett. Hogy milyen stílusban és hogyan hordja a haját. Látod a testalkatát, a magasságát és stílusát (sportos, elegáns, hipszter, esetleg szélsőséges?). Menjünk tovább: Szemüveges vagy sem? Divatérzékeny vagy sem? Látsz róla egy átfogó képet, ami csak a látszat. Ez a látszat lehet pillanatnyi – mert esetleg valamilyen eseményről érkezett (sportolásból, munkahhelyről, megbeszélésről… stb.), vagy valahová tart éppen, – de lehet konstans is. Ezért az első benyomás utáni beszélgetésben kezdj el puhatolózni.

Kérdezés: Ne félj kérdéseket feltenni a munkájával, szokásaival kapcsolatban

Pár példa ez miért fontos: Nem mindegy, hogy minden napja feszes, előre megtervezett, vagy a munkája inkább random, hektikus. Hogy sokat jár-e a szabadba, vagy inkább zárt térben tartózkodik. Hogy mennyi ideje van a hajával foglalkozni. Használ-e styling, finish termékeket a hajára? Mennyire kalandvágyó, azaz szeret-e az új dolgokat kipróbálni vagy konzervatívabb személyiség?

Ezek közül nem látsz mindent elsőre ránézésre. Bizonyos dolgok látszanak, ezekre érdemes figyelned, de a legegyszerűbb, ha mindent megkérdezel.

Hallgatás:

Hallgasd meg a vendégedet, hogyan gondolkodik,és mit gondol a hajáról. Hogyan szereti, vagy szeretné hordani a haját,és, hogy ő mit gondol a jelenlegi és a kívánt formáról. A hallgatás fontos fázis, mert ekkor derül ki sok olyan részlet, ami befolyásolja a vágandó formánk hordhatóságát.

Példa: A vendég szereti a füle mögé tenni a haját. Ebben az esetben tudnod kell, hogy elegendő hosszt kell hagynod a oldalsó, illetve az első részeken, hogy ezt meg tudja tenni.

Megerősítés:

Ismételd el hangosan a vendég kívánságát, és foglald össze röviden, amit megbeszéltetek, hogy mindkettőtökben tudatosuljon a kérés, és biztos legyél benne, hogy nem siklottál el semmilyen fontos részlet felett.

Ajánlás:

Vázold fel a te elképzelésedés mondd el a szakmai véleményed. Ajánlj formát vagy színt számára, és ajánlj terméket vagy extra szolgáltatást a hajára.Ez a fázis is nagyon fontos, hiszen ne feledd, a te munkád nem csak abból áll, hogy kottából – a vendég által hozott kép alapján készíts el valamit, – hanem a szakmai véleményed, gondolatod és fantáziád segítségével kell utat mutatnod, mi működhet, mi állhat jól még neki. Ne félj attól, ha valaki határozott. Ha tudod, hogy nem állna jól neki, amit kitalált, mondd el neki és segíts irányt mutatni, hiszen a vendégek nagy része nincs tisztában azzal, hogy neki mi állhat még jól, mi lehet előnyös vagy előnytelen.

Példa: ha száraz, vízhiányos, roncsolt a haja, hajvágás előtt ajánlj neki egy szerkezetjavító kezelést, pakolást, otthonra pedig egy mélyápoló sampont és kondicionálót. Hajvágás közben használj hidratáló folyadékot vagy krémet, amit otthoni használatra is értékesíthetsz neki.

A Vendég Csekk másik, ha nem a legfontosabb fázisa a

Fejforma – Koponyacsontozat diagnózisa.

Amikor száraz a haj, jól láthatjuk hogy milyen hatással van a koponyacsontozat a formára; hogyan befolyásolja a fej körvonalát a csontozat. Hol lapos, hol gömbölyű a fej, hol kell kiemelnünk a fejformát és hol kell elvenni valamiről a figyelmet – ezt mind látjuk.

Emellett ott van a természetes textúra: Egyenes, hullámos, vagy göndör a haj? Nézzük meg a növési mintát, a nyakfazont, a forgókat és a növési rendellenességeket, mert ezek mind kihatással vannak a vágandó formára.

Példa: ha a nyakfazon felfelé nő, és sok a forgó, esetleg hullámosabb is, mint a fej többi részén, ne erőltessünk egy merev, grafikus vonalvezetésű kontúrvonalat, mert nem fog működni otthon a vendégnek.

Nézzük meg az arc tulajdonságait, keressünk magunknak referenciapontokat – szájszeglet, arc csont, állvonal, szem stb. – és nézzük meg, milyen hosszúságban kell elvágnunk adott esetben a hajat, hogy ezeket kiemeljük. Nézzük át szemből és profilból is a vendéget és lépjünk egy kicsit hátrébb, hogy lássuk a sziluettjét.

AMIKOR VIZES A HAJ

A legfontosabb a koponyacsontozat. Ha vizes a haj, akkor nehezebb. Ha nehezebb, jobban rásimul a fejre és könnyebben láthatóvá válnak a koponya tulajdonságai, jellegzetességei. Vizesen láthatóvá válik a fejforma. Nézzük meg, hogyan viselkedik a haj vizesen, és ha egy kicsit elkezd száradni. Hol egyenesebb és hol hullámosabb. Ha göndör vagy hullámos, hol vannak a hullámvölgyek, azaz hol érdemes elvágni a hajat, hogy könnyen kezelhető legyen és ne ugorjanak fel a végek. Figyeljük meg a hajnövést, és Sose harcoljunk ellene, hanem használjuk ki. Keressük meg a fejtetőn a természetes választékot és vigyázzunk a forgókkal.

Minden hajvágás közben, miután felemeltünk, lefésültünk vagy akár csak megmozdítottunk egy passzét, figyeljük a hajtöveket, a növést, mert a tő árul el mindent. Ha nem egyenesek a tövek, akkor fésüljük át újra, és kövessük végig szemmel a tő mozgását.

Súlyfelépítésnél, amikor nagyobb feszítést használunk a jobb kontroll miatt, ne felejtsük el, hogy mindaddig, amíg nem vágjuk el az adott passzét, csak a tövet figyeljük, hogy párhuzamosak-e egymással a hajszálak.

Ha minden hajszál párhuzamos, csak akkor nézzünk a vágásvonalunkra, majd vágjuk el a hajat. Használjuk a koponyacsontozatot alapnak, amire építkezve kialakíthatunk egy kívánt formát.

A BŰVÖS “10-ES LISTA”

A szolgáltatás időtartama alatt rengeteg lehetőségünk van arra, hogy megfelelő kommunikációval pozitívan befolyásoljuk a vendég döntéseit.

 1. Légy kedves: fogadd kedvesen a vendéget és légy barátságos, ebből még baj sosem született.
 2. Határozd meg a feladatot: tudd meg pontosan, mire van szüksége a vendégednek. Ha szükséges, tegyél fel kérdéseket, hogy még tisztábban lásd a célt.
 3. Ajánlj neki megoldásokat: ajánlj egy szolgáltatást, vagy terméket, amire nem gondolt, de segítene a kívánt cél elérésében.
 4. Válaszd ki a hajára megfelelő termékeket: hajvágás előtt mondd el a vendégednek, hogy ezzel a samponnal és ezzel a kondicionálóval mosod meg és kezeled a haját, mert az összetevő, amit a termék tartalmaz, jótékony hatással lesz a száraz fejbőrére.
 5. Segítsd a vendéget: a szolgáltatás időtartama alatt adj tippeket vagy ötleteket, hogyan tudja hordani a haját, mivel hullámosítsa otthon a haját, és milyen terméket használjon rá.
 6. Kommunikálj úgy, mint egy profi: fókuszálj az adott vendégedre, és légy jelen a kommunikációban.
 7. Ajánlj neki egy új hajszínt: hajvágás közben beszélj vele a hajszínéről, és adj ötleteket, mi állna jól neki. Az esetek többségében ezzel egy hajfestés szolgáltatásra is be tudod bookolni egy következő alkalomra.
 8. „Termékbemutató”: mondd el a vendégednek, milyen terméket fogsz használni a hajára és mutasd meg neki, hogyan tudja használni ő is otthon. Ez nagyon fontos része a kommunikációnak, mert a sikeres viszonteladás nemcsak abból áll, hogy a kezébe adsz valamit, amire azt mondod, hogy “Baromi jó, mert hullámos lesz tőle a hajad.” Ismerd a terméket, amivel dolgozol, mondj el róla pár fontos információt és mutasd meg neki, hogyan tudja a legkönnyebben elérni vele a kívánt textúrát, stílust.
 9. Ismételd el az ajánlásokat: ismételd el a szolgáltatás végén, mit ajánlottál neki, milyen terméket és technikát.
 10. Ha szükséges, írd le a termékek nevét, árát és a használatát.

Kétperces terv

 • Tisztítsd meg a területet magad körül. Legyen rend a pulton.
 • Kísérd a vendéget a székhez.
 • Készítsd ki a felhasznált termékeket, amiket hajvágás közben vagy szárítás előtt fogsz használni.
 • Egyeztessetek következő időpontot.
 • Adj a vendégnek névjegykártyát.
 • Kérdezd meg a vendéget, hogy meg volt-e elégedve.
 • Köszönd meg, hogy nálad járt.
 • Tisztítsd meg a területet magad körül.

VENDÉGKÁRTYA

A Vendégkártya hatékonyabbá teszi a szolgáltatásod, hiszen minden információt vezetve nyomon tudod követni mikor és mi történt az adott vendég hajával. Vezesd rajta a hajszínváltoztatásokat, az értékesített termékeket és nem utolsó sorban a hajvágás technikai rajzát. (A technikai rajzról egy következő, átfogó posztban fogunk beszélni, miért fontos, és hogyan tudjuk legkönnyebben elkészíteni. – a szerk.)

A vendégkártyán szerepeljenek még a vendég elérhetőségei – telefonszám, e-mail cím, Facebook kontakt.

A sikeres szolgáltatás alappillére a sikeres és pontos konzultáció. Akár régi, akár új vendégről van szó, ne hagyatkozz csak a megérzéseidre, a szemedre, vagy a tapasztalataidra, mert ezek mind becsaphatnak. Pontosan határozd meg, mit szeretnél, mit lehet és mit szükséges elvégezned a vendég/modell számára legelőnyösebb forma elkészítéséhez. Ne félj kérdezni és ajánlani neki akár egyéb szolgáltatást, akár terméket, mert ezek segítségével nemcsak a bevételed fog nőni, hanem a vendég bizalma is feléd.

Szöveg és kép: Buzássy Steven

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)