Keresés

Fodrász könyv by Buzássy Steven

Buzássy Stevennel beszélgettünk. Fodrász könyv érkezik saját kezéből.

„Nem egy ördöglakat a hajvágás, csak sokat kell vele foglalkozni, gyakorolni.” – mondja Buzássy Steven, fodrászmester, hajvágó specialista és tréner. Önálló képzéseit 2020-ban indította el, majd az ott használt jegyzeteit kiegészítve elkészítette saját hajvágó szakmai könyvét, ami egyedülálló a piacon. Ezzel egyidőben egy újabb szerepben is megismerhetjük: a fiatal fodrásztehetség 2020 márciusától a Davines Magyarország Styling Artistic Directora. Hajvágó szakkönyv és kinevezés: volt miről beszélgetnünk Stevennel.

Tiéd az első kimondottan hajvágó szakkönyv a piacon. Mit tartalmaz, és kinek szól?

A könyv minden olyan leendő fodrásznak és fodrász végzettséggel rendelkezőnek szól, aki vagy el szeretne mélyülni a hajvágásban, vagy jobban szeretné érteni azt. Segítség annak, aki egy olyan könyvet szeretne a kezében tartani, aminek a tartalmáról – tehát a hajvágás elméletéről – már sok helyről hallott, de így összerakva még nem. Mondhatom, hogy egy kis szakmai útikönyv, ami a méretéből is adódik.

Szakmai útikönyv? Azt hogyan kell, hányféleképpen lehet olvasni?

A könyvem felépítése nagyjából a hajvágó prezentációm elméleti tematikáján alapszik. Lényegében, ha elkezded olvasni, kialakul egy komplex képed arról, hogy mit jelent, vagy jelenthet a hajvágás. Ha azt követed, hogy csak belelapozol, mindig kapsz egy kis szeletet az adott témából. Ha viszont elkezded elölről olvasni és a végére érsz, akkor teljesen összeáll az egész. Ezt is szeretem benne, hogy sokféleképpen olvasható, amihez szerintem ez a kompakt külső is hozzájárul.

Pályakezdőként javaslom elölről olvasni a könyvet, sorban haladva. Ha tiszták az alapok, akkor pedig azt gondolom, érdemes időnként fellapozni, mert új löketet, inspirációt ad a mindennapokban. Sok ötletet meríthetünk belőle a munkához. Elakadásoknál, kérdéseknél is segítség: ha csak felcsapod, mert megoldás kell egy formában vagy technikában, akkor lényegében egy vagy két oldal után kapsz egy választ a kérdésedre. Infografikákkal illusztráltuk a könyvet, amik Balogh Kata munkái, nagyon jól szemléltetik a leírtakat.

Hajvágó szakkönyv Buzássy Steventől

Azt említetted, olyan, mint egy útikönyv. Miért választottad az A6-os méretet?

Szerettem volna, hogy mindig velem legyen a szakmám. Megszerettem ezt a méretet is, szinte kötődésem alakult ki az A6-ossal. (nevet) Több ilyen könyvem van. Csak berakom a táskámba és mindig velem van, bármikor bele tudok olvasni.

Úgy tudom, a szakma még egyáltalán nem látta, nekik is meglepetés lesz. Ki találkozott eddig a könyvvel, és mit szólt hozzá?

A kötelező bezárás előtt megmutattam vendégeimnek az első példányt, akik a hatóidőben tanulmányozták. Nagyon tetszett, hogy a nem szakmabeliek is értik, miről van szó, hogyan épül fel egy hajvágás. Nagyon jó visszacsatolás, ha teljesen hétköznapi emberek kezdik megérteni a szakmát, mert az azt jelenti, hogy a fodrászoknak is tudok majd vele segíteni. Idősebb vendégeimnek az különösen tetszett, hogy szemüveg nélkül is könnyen olvasható, örültek a betűtípus- és méretválasztásnak. Ez szintén tudatos volt.

A fodrászati szakkifejezések használatáról megoszlanak a vélemények. Te mit használsz a könyvben?

Az én kiindulásom, hogy a fodrász mindig a haj súlyával és tömegével játszik. Tehát fel tudunk építeni egy súlyt vagy tömeget, vagy el tudunk veszíteni. Mindezt különböző technikákkal, tematikákkal és változatos formák segítségével tudjuk megtenni. Lényegében az egész könyvem a súly és a tömeg alapelvére épül. Az angol kifejezésekből indultam ki, a „remove of a weight” (súlyvesztés) és „build of a weight” (súlyfelépítés) kettőséből. Ezek nem új szókapcsolatok, sok angolszász fodrász használja őket. Valamiért a magyar szakkifejezések nekem mindig furcsák voltak, ráadásul sokféleképpen tanították a hajvágási technikákat, ezért is örülök, hogy rátaláltam erre a nyelvezetre.

Nálad mi hozta meg az áttörést: mikor és ami által értetted meg a hajvágást?

Őszintén szólva nem tudom azt mondani, hogy Sassoonnál értettem meg. Ez egy hosszabb folyamat volt, sok dolgot tanultam és „raktam össze fejben”, majd megkerestem, hogy nekem melyik a legegyszerűbb. Megnéztem, hogy melyiket értem a legkönnyebben, hiszen azt tudom én is érthetően elmagyarázni a képzéseimen. Ez került bele a könyvbe is.

Aki nem volt a képzéseden, ugyanúgy fogja érteni, hogy mit is szeretnél mondani?

Igen, és abszolút célom is volt. Szerettem volna egy olyan szakkönyvet összeállítani a hajvágásról, ami az olvasónak egyszerűen közel hozza a témát úgy, hogy nincs túlbonyolítva. Szeretném, hogy ha bárki belelapoz, akkor megértse azt, amit olvas. Nincsenek rokokós körmondatok a könyvben. Minden le van egyszerűsítve. Valahol csak 1-1 mondat szerepel, hiszen ez nem egy regény, ez egy szakkönyv.

Van a piacon hasonló hajvágó szakkönyv?

Magyar nyelven nem találtam, ami nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Amikor a mestervizsgát csináltam, apu (id. Buzássy István – a szerk.) nagyon sok könyvet adott, amiben érintőlegesen volt a hajvágásról szó, de egyik sem csak kifejezetten arról szólt. Nemzetközi piacon a könyvem kapaszkodója Paul Mitchell Cutting bookja volt, amit az 1990-es évek végén/közepén adtak ki. Az a könyv volt számomra az, aminek segítségével elkezdtem megérteni, hogy mit, miért csinálok, már csak azt sajnálom, hogy azt nem a pályám legelején kaptam a kezembe. Valószínűleg, ha már tanulóként olvasom a könyvet, akkor sokkal hamarabb értek meg dolgokat.

Neked célod, hogy a tanulókat kicsit jobban elindítsd a szakmában?

Erre nagyon ráéreztél, mert ez nekem a szívügyemmé vált. Sok fodrásszal találkozom, és sokszor ismerek meg nagyon ügyes és tehetséges kollégákat, akik ösztönösen dolgoznak. Nagyon jól csinálnak mindent, viszont nem feltétlenül tudják elmagyarázni a miérteket. Látták valahol, tudják, hogy mi lesz belőle és működik. Nekem az a célom, hogy egyrészt ez az ösztönösség tudatos legyen, másrészt a tanulók a könyvet olvasva megszeressék és könnyebben megismerjék a szakmát. Lehet, hogy ez a sokkal egyszerűbben való megfogalmazás és a komplett magyarázat indítja el a szakma szeretetét. Már az is egy siker, ha azt mondja, hogy nem is annyira nehéz. Nem egy ördöglakat a hajvágás, csak sokat kell vele foglalkozni, gyakorolni. Mint egyébként mindennel.

Mit gondolsz, milyen lesz a könyv fogadtatása?

Remélem, hogy mindenkinek tetszeni fog. A szakmaiság mellett az igényes kivitelre is figyeltem: keménytáblás, cérnafűzött szakkönyvet készítettem, ami pont egy nehéz időszakban jön ki. Remélem, hogy egy szikra lesz a szakmában.

Hol lehet megvásárolni a hajvágó szakkönyvet?

Ezen az oldalon tudod megrendelni a könyvet: https://circlebp.com/book/

Milyen érzés könyvet írni a szakmádról?

Ez kicsit akkor tudatosult, mikor átvittem apunak az első példányt. Ült és nem tudott mit szólni. Meg én sem. Furcsa felfogni, hogy amit csinálsz, arról írsz egy könyvet, majd megjelenik. Valószínűleg, amikor elkezdem látni az emberek reakcióit, szerintem majd akkor jön a katarzis része.

2021 a hajvágó szakkönyv mellett egy új titulust is hozott számodra. Te lettél a Davines Magyarország Styling Artistic Directora. Mivel jár ez a feladatkör?

Érdekes, mert a Davines márkával valahogy egy egymásra találás történt, mint ahogyan ez volt Tom Connellel (a Davines Artistic Directora – a szerk.) is. Nagyon megtetszett a márka, próbálgattam, miközben a Davines az én dolgaimra figyelt fel. Az elhivatottság a fontos, erről sokat beszélgettünk Zsolttal (Varga Zsolt, a Davines Hungary vezetője – a szerk.). Az egész kialakult, mindezt úgy, hogy a CIRCLE és én is megmaradhatok függetlenként. Nekem ez egy új út és lendületként, löketként élem meg. Azt veszem észre, hogy az egész Davines brand tényleg egy nagy család. Mindig valami olyan lengi körbe őket, ami olyan hovatartozást jelzett számomra, amit most már én is érzek.

Milyen közös projektek várhatók?

Amit elárulhatok, az egy érdekes kollekciófotózás és videó lesz, amit tavaszra tervezünk. Most ez izgat a legjobban, mert más stílus, mint ami az Instán szerepel. A vágásokban és a stylingban egy nagyon laza, nőies és felhasználóbarát oldal jelenik majd meg. A precizitást pedig úgy akarom elhelyezni a kollekciómban, hogy ha valaki ránéz, akkor tudja, hogy én vágtam a hajat. Ezen agyalok és kísérletezgetek itthon. A lockdown nekem most ezzel telik.

Lapozz bele Te is Buzássy Steven hajvágó szakkönyvébe itt:

Képek: Buzássy Steven