Keresés

Cseh István mesterfodrászra emlékeznek pályatársai!

Cseh István hetven éves volt!

Gyászol a magyar fodrásztársadalom. Hetven éves korában elhunyt Cseh István mesterfodrász, a férfi fodrászat egyik ikonja. Ahogy mindenki ismerte "a Csehpista" élete végéig aktívan dolgozott és részt vett a magyar fodrásztársadalom életében. Halálhíre megrendítette a szakmát és pályatársait is, akik egytől-egyig megható szavakkal búcsúztak tőle:

Hajas László

"Váratlanul ért Pisti halálhíre. Sok évet töltöttünk együtt a szakmában. Annak ellenére, hogy messze laktunk egymástól sok helyen találkoztunk. Ugyanolyan megszállottja volt a szakmának, mint én. Több száz tehetséges fiatal került ki a kezei közül, a férfifodrászat minden csínját-bínját tudta. 

Emlékszem, egyszer beszervezett egy olasz trénert a világbajnoksági felkészülésre. Rengeteg versenyen jól szerepelt a csapata. 2023-ban, a 65. Magyar Bajnokságon megérdemelten kapott Életmű-díjat.

Sokszor megfogalmazom magamban, hogy az országon belül hol alakul ki pezsgő szakmai élet. Minden alkalommal kiderül, hogy ott, ahol van egy szakma-megszállott ember. Sokszor egy embernek köszönhető a komoly szakmai élet. Pisti egy ilyen meghatározó személyiség volt."

Kökény Ferenc

"Lementem Orosházára Kreisz Jenővel annak idején. Pista akkor még fiatal volt. Azt láttam, hogy nagyon jó fodrász és jó versenyző lesz belőle. Ezt akkor megerősítette idősebb Czuczi Mátyás is, aki rengetegszer készítette fel őt a versenyekre. Az idő pedig igazolta az állításainkat.

Együtt is sokat készültünk különböző versenyekre: Magyar Bajnokság, Európa Bajnokság, Világbajnokság. Bécsben is többször jártunk nemzetközi versenyen, ahol minden alkalommal jól szerepelt. Kölcsönösen csodáltuk egymás munkáját, ez pedig így volt rendjén.

Pistire talán az alázatáról fog emlékezni a szakma. Nagy elánnal végezte a dolgát, időt, pénzt és fáradtságot nem sajnálva. Példaértékű, ahány eredményes tanulót engedett ki a kezei közül. Nem utolsó sorban a vendégköre is szeretettel fog rá emlékezni, hiszen végső soron nem csupán a férfifodrászatban teljesített jól. A női fodrászattal is megbarátkozott, rengeteget fejlesztette magát. Mindig azt mondom, hogy aki nem képzi magát, az szakmailag megöregszik. Pista sosem öregedett meg."

Czuczi Mátyás

"Nagyon régóta ismertem Pistát, amikor én fodrásztanuló lettem ő már apunál készült fel a versenyekre. Amikor megláttam, el voltam ájulva. Nem tudtam elképzelni, hogy fodrász ilyen gyönyörű munkákat készíthet.

Pista a vidéki fodrászat úttörője volt. Ő volt az, aki a hosszú távon elért eredményeivel azért harcolt, hogy a vidéki fodrászok is megfelelő helyre kerüljenek a szakmában. Ezért én nagyon becsülöm őt. Orosházáról minden hétvégén feljárt apuhoz gyakorolni, felkészülni. Szorgalmas ember volt, egy csoda."

Meszlényiné Marika

"Cseh Istvánnal nagyon sok időt töltöttem együtt hiszen tíz évig oktattuk a szalonomban a tanulóimat. Nagyon sok élmény, sok szép dolog fűződik a nevéhez. Minden tanulót dobogós helyre juttattunk, akit versenyeken indítottunk. Ő a férfi fodrászatot tanította a tanulóknak, én a női oktatásban vettem részt. Ez volt a fő munkásságunk. Ezek között volt a szakma kiváló tanulója versenyen elért első helyezett tanítvány, volt olyan aki az EuroSkills versenyen Göteborgban dobogós harmadik helyet érte el.

Sokat utaztunk együtt külföldre, háromszor voltunk a Sassoon Akadémián tanulni közösen Londonban. Ezekre az utakra ő beszélt rá és győzött meg arról, hogy nagy előrelépés lesz szakmailag, ami be is bizonyosodott. Mindig biztattuk egymást a fejlődésre és az új dolgok megismerésére. Fantasztikus tudásvágy volt benne. Mindent tudni akart: a legújabb trendeket, a legújabb technikákat. Emberileg is közel állt hozzám, nemcsak mint kolléga. Nagyon jó barát volt. Együtt jártunk informatikát tanulni az iskolába és autót vásárolni is együtt mentünk. Még ma is azzal a Mazdával járok, amit a férjemmel és vele közösen néztünk ki Békéscsabán. Családi rendezvényeket is töltöttünk együtt. Fantasztikus volt például a hatvanadik születésnapja Orosházán.

Óriási emberszeretete volt, mindenkivel megtalálta a közös hangot. A barátai imádták. Télen vágták a disznókat, és kóstolókat hozott. Csodálatos pörkölteket főzött. Mindig mindenkire volt ideje és egy kedves szava. Nagyon sok tanáccsal látta el a kollégákat. Rengeteget dolgozott, oktatott, számtalan ember köszönheti neki a szakmát. István fantasztikus szakember volt, mindig az élvonalban tudta magát rengeteg versenyen. Világbajnokságon és különböző megmérettetéseken vett részt hatalmas sikerrel. Iszonyatos mennyiségű időt, energiát és pénzt költött ezekre a felkészülésekre, amik meg is hozták az eredményt, hiszen óriási tapasztalattal és tudással rendelkezett. Ezt a tudást és tapasztalatot át is adta a tanulóknak önzetlenül és fáradhatatlanul."

Kovács R. Ádám

"A mi kapcsolatunk koránt sem volt felhőtlen. Sok mindenben nem értettünk egyet és ennek hangot is adtunk. Mindennek ellenére szerettem mint “mesteremet”, mert tőle kaptam meg azt az ajándékot, amit nekem csak ő adhatott meg: a szakma szeretetét és ő indított el a fodrászat és a versenyzés hosszú útján. Pista volt a férfifodrászatban az örök versenyző, aki sosem adja fel.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire megvisel majd a halálhíre. A feleségére is szinte második anyámként tekintek és mélyen együtt érzek vele."

A Fodrászinfó teljes stábja együttérzését fejezi ki a család és a kollégák felé! Cseh István személyében egy ikont veszített el a fodrásztársadalom. Nyugodjon békében!

Képek: Facebook

További cikkekért böngéssz az oldalon!