Keresés

Ázsiában jártam - Ilyen hajtrend hódít Dél-Koreában!

Szöulban figyeltem meg a mindennapi hajviseleteket.

Dél-Korea egy teljesen más világ, pedig amennyi különbség, annyi hasonlóság is van a kultúráink között. Most a hajtrendek útját járva személyesen látogattam el Szöulba, hogy megtudjam, mennyiben másak a hajtrendek odaát, és az emberek milyen frizurával hódítanak.

Dél-Korea = nyüzsgés és kényelem

Szöul egy hatalmas metropolisz, ennek okán az élet soha nem áll meg. Hajnalban már dudálnak az autók, a reggeli órákban a metrókon alig férnek el az emberek, éjjel pedig még nagyban iszogatnak a bárokban, ünnepelve vagy éppen eltemetve a nap történéseit. A nyüzsgés tehát a főváros alappillére, ezért a mozgalmas napokhoz a kényelmes és szép megjelenést kedvelik a legjobban.

Ez nem csak a hajviseletre, de a körmökre, a sminkre és ruhákra is egyaránt igaz. A városban élők nem hordanak szűk öltözetet, mindenki bő vászonnadrágokban vagy farmerekben jár, lábukon gyakran ott virít a papucs különböző díszítésekben, és a pólóik is főleg a föld színeiben pompáznak. Egy szóval a természetesség és a kényelem náluk a hajtrendeken túl az egész életükre kiterjedt, ami már Magyarországon is megfigyelhető a fiatalok körében.

Mit jelent ez a hajtrendekre nézve?

Dél-Korea másik nagy, egyben hírhedt problémája a "szépség" kérdésköre. Az ideál náluk annyira meghatározza az emberek életét, hogy a frizurákban is csak egy fazon hódít. Ez azt is jelenti, hogy amíg a Nyugati társadalom széleskörben próbálgatja a színeket és fazonokat, addig Szöul ragaszkodik a természetes hajszínekhez és a pillangóvágáshoz, hossztól függetlenül. Nagyon kevesen vannak, akik ténylegesen mást próbálnak ki, ez ugyanis egyben azt is jelenti számukra, hogy ellentmondanak a szépségideálnak, és kitűnnek a tömegből. Az eddig kint töltött két hét alatt mindössze egy szőkére festett lánnyal találkoztam (ami nekünk természetes, de nekik nem az), illetve akadt elvétve olyan, aki pillangóvágás helyett más frufrut kért a fodrászától.

A frizuratípusok alkalmakhoz igazodnak

Egy üzletember más frizurát választ a munkába, mint egy tanár, és ez a világ többi részén is így van. 

A két hét alatt viszont arra jutottam, hogy Dél-Korea nem szereti a szépen beállítottnak tűnt frizurákat. A kényelmet és a természetességet előtérbe helyezve mérlegelik az időjárás és az alkalom alapján, hogy milyen frizurát válasszanak, viszont egy lazának tűnt frizurát nem biztos, hogy tényleg csak öt perc alatt raktak össze. Nagyon sokan még a buszon is kézi tükörben állítgatják a tincseiket, hogy pont abban a szögben legyenek, ahogyan azt szeretnék.

Meleg időben a lányok lófarokba kötik a hajukat vagy felcsatolják azt, és masnival vagy más kiegészítővel teszik szebbé a megjelenésüket. Szinte minden boltban lehet válogatni a különböző minták és méretek között, így még én is megtaláltam a hozzám illő darabot. Iskolában vagy munkahelyen a kiengedett hajak hódítanak inkább.

A cél mindig az aranyos és szép külső.

A férfiak kicsit merészebben állnak a dologhoz

Ahogy a nők, úgy a férfiak is a szépségideál rabjai, viszont náluk inkább a kisugárzás, mintsem maga a megjelenés számít. Ennek okán a frizuráik szélesebb skálán, ugyanakkor szabályok szerint mozognak. Például a hajszínük náluk is fekete vagy sötétbarna, viszont az lehet felzselézett, oldalra fésült, oldalt felnyírt, középen elválasztott vagy épp tarkót takaró is. Kivételt képeznek a kötelező katonai szolgálatban lévő férfiak, akik speciális fodrászatokban vállalják a teljes hajnyírást. Persze itt is élnek a kivételek, a vagány fiúk szőke hajjal hódítanak, és kevesen a meleg miatt vágatnak a hajuk hosszából is.

A legnépszerűbb frizurák, beleértve a katonai megjelenést is (bal sarokban).

Az idolok teljesen más szabályok szerint élnek

Dél-Korea tele van idolokkal (sztárokkal), akik mind öltözködésben, mind hajviseletben teljesen más szabályok szerint élnek. Náluk a beolvadás helyett az a cél, hogy minél jobban kitűnjenek a tömegből. Ez főként az énekesekre igaz. Ez azt is jelenti, hogy a frizuráik és a hajszínük is vagányabb, és legtöbbször az éppen megjelenő daluk hangulatához és stílusához igazítják a saját megjelenésüket. Példa okán egy átlagos előadó minden új videóklip, koreai kultúrában "comeback" megjelenésekor teljesen más hajszínt villant, legyen szó szőkéről, rózsaszínről, kékről vagy épp liláról. Két frizura között pedig előfordul, hogy mindössze két vagy három hónap telik el. 

Az idolok legnagyobb gondja sokszor a haj gondozása, mert a sok szőkítés és festés miatt romlik annak szerkezete. Egyik legjobban bevált módszer a sztároknál, hogy időnként visszafestik eredeti hajszínre a hajukat, és pihentetik a festést néhány hónapig.

Összességében tehát elmondható, hogy a mindennapi életben a barna és fekete hajszín hódít. Lányoknál a vállig vagy az alá érő haj a kedvelt pillangóvágással, míg a fiúk a felül hosszabb, alul rövidebb fazonú frizurákat választják. Kevesen merik felülírni a természetesség szabályait, akik viszont megteszik, kitűnnek a tömegből. Ha te is kiutaznál, készülj fel arra, hogy meg fognak bámulni az emberek, de inkább csodálattal, mintsem lenézően. Hiszen számukra az európai arc és stílus is ugyanolyan szép, ha nem szebb a megszokottnál.

Fotók: Pinterest