Keresés

Vegán termékek a fenntarthatóság jegyében: Dobos Evelin és Dan Réka interjú

Dobos Evelin és Dan Réka más-más nézőpontból, de teljes képet adtak.

A fenntarthatóság és a természetes összetevők egyre több márka számára kulcsfontosságúak. Nincs ezzel másképp a Schwarzkopf Professional sem. A fenntarthatóságról és a vegán termékcsaládról Dobos Evelin és Dan Réka márkanagyköveteket kérdeztük. Evelin televíziós személyiség, Réka pedig fodrász, így mindketten más szemszögből tudták jellemezni a márkát.

Mikor ismerkedtél meg a Schwarzkopf Professional Bonacure márkával? Mióta használod a termékeket? Elégedett vagy velük?

Dobos Evelin: A Bonacure termékeket nagyjából 2017 óta használom, akkor találtam rá a termékcsaládra. A 2022-es együttműködés előtt tehát már öt évig hűségesen használtam a termékeket és a családba és a baráti körömbe is behoztam azokat. Az első élményem nagyon meghatározó volt: itthon megmostam a hajam és olyan érzés volt, mintha akkor álltam volna fel a fodrász székéből. Selymes volt és puha, éreztem, hogy ez a termék más. Saját tapasztalatból ismertem meg, mit is jelent, ha a fodrásztemék professzionális.

A lakossági termékekhez képest óriási különbség van. Ár-érték arányban is kedvezőnek találtam a termékeket, hatásban viszont annyira profi, hogy azt éreztem, nekem ez kell. Nagyon fontos volt számomra a hajam ápolása és karban tartása, hiszen ez fontos része a megjelenésemnek.

Dan Réka: Mindig is közel állt hozzám a márka, kiemelten a Schwarzkopf Professional Bonacure termékek. Még pályafutásom legelején ismerkedtem meg a Schwarzkopf szortimenttel és azóta használom, valamint figyelemmel követem a fejlődését.

A Schwarzkopf Professionalnél folyamatosan figyelemmel kísérik a szakemberek és a vendégek igényeit, ezáltal a Bonacure egy egy folyamatosan megújuló és divat-érzékeny márka, melynek filozófiájával teljes mértékben tudok azonosulni. Azt gondolom, hogy a Bonacure már évek óta a legközkedveltebb tisztító – ápoló – finish kombináció, amely nem csak a szakemberek, hanem tapasztalataim alapján a vendégeink körében is nagy sikernek örvend.

Dobos Evelin

Van valamilyen konkrét hajápolási rutinotok?

D.E.: Változó. Attól függ, hogy forgatok vagy nem. De minden nap ápolom valamivel a hajamat. Egyébként nem is beszélünk nagy energiabefektetésről. Ha az ember megvásárolja azokat a termékeket, amelyek az ő hajára valók, akkor ez észrevétlen napi rutinná válhat. A Bonacure termékeknél pedig kiválóan elkülönül, hogy melyik készítmény mire való, úgyhogy én, mint laikus is könnyedén tudtam választani.

D.R.: Kimondottan szeretem tesztelni a hajamon a termékeket, úgy érzem, ezáltal sokkal jobban megértem az adott termék működését és a minőségét. Éppen ezért gyakran változik, hogy aktuálisan milyen termékeket használok a hajamra, de rendszeresen végig viszem az utolsó finish termékig a hajápolási folyamatot. Esetemben ez azt jelenti, hogy legalább hat féle termék az, amivel rövid- és középtávon fenn tudom tartani a hajam egészségügyi és esztétikai állapotát.

A vendégeim esetében sokkal inkább személyre szabottan javaslok termékválasztást, hajtípusnak, egészségügyi állapotának megfelelően. Hosszabb kikérdezési folyamat, beszélgetés előzi azt meg, mielőtt bármit ajánlanék. Ezt követően tisztázásra kerül a termékek helyes használata és utána közösen a vendéggel, specifikusan összeállítunk egy olyan rutint, amit meghatározott időközönként tud használni a vendég úgy, hogy azzal minden évszaknak, illetve környezeti hatásnak megfelelően elősegíti a haja minőségi állapotát.

Mi alapján ajánlasz terméket a vendégeidnek? Mit tartasz fontosnak egy hajápoló termékcsalád esetében?

D.R.: A legfontosabb tényező, hogy egy termékcsalád fedje le az alap hajtípusokat és azok kezelésére valamennyi termékekkel rendelkezzen, ezzel igencsak megkönnyítve a munkánkat.

Fontosnak tartom, hogy egy termék gyengéden, ugyanakkor hatékonyan tisztítson, utóápolásként pedig épp annyira töltse fel a hajat, amennyit az elbír, és ne terhelje túl azt. Ehhez természetesen szükség van a fodrászok szakmaiságára is, hogy pontosan meg tudják határozni a megfelelő alapanyagok kiválasztásánál, hogy mire van igazán szüksége a hajnak.

Számomra is egyre fontosabb, hogy mindennapi munkavégzésem során megjelenjen a vegán-technológia, az általunk alkalmazott termék káros-, kémiai anyagoktól mentesek legyenek, mint például a Bonacure alapsorozatok, melyek szilikon, szulfát és parabén mentes összetevőkkel rendelkeznek. Tehát fontos, hogy a fodrász szakma is a fenntarthatóság felé haladjon, ezzel is elősegítve napjaink globális problémáinak orvoslását. Ezzel összhangban válik egy termékcsalád előremutatóvá és inspirálóvá, nem csak a szakemberek, hanem a vendégek körében is.

Dan Réka fodrász

A Schwarzkopf Professional számára fontos a fenntarthatóság, mint ahogy számos más cégnek is. Nektek is meghatározó volt ez a szempont a termékválasztásnál?

D.E.: Nagyon. Csupán egy hajmosás alatt is nagyon sok minden megy le a lefolyón és kerül bele a vízbe. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezek milyen anyagok. Ahogy az sem mindegy, hogy a bőrömmel mi érintkezik vagy mi az, amit bejuttatok a szervezetembe, és aztán saját döntésből milyen méreganyagokat engedek ki a környezetbe. Nagyon sok minden otthon kezdődik, piciben.

Nem vagyok a radikális lépések híve, ahogy annak sem, hogy az embereket rávegyük arra, hogy egyik pillanatról a másikra változzanak meg. Apró lépésekkel azonban nagyon sokat lehet tenni. A hajápolási termékek megválasztása és tudatos használata pedig nem egy annyira bonyolult feladat. Igazából csupán egy döntés.

D.R.: A fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kap a mi szakmánkban is, ami számomra különösen üdvözlendő, ugyanis újrahasznosítható és újrahasznosított műanyagok használatával sokat tehetünk pl. a vízi élővilág kímélése és megtartása érdekében. Erre igyekszem kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis hobbim a búvárkodás, ezért különleges érzékenységem van a vízi élővilág fenntarthatóságára. A Schwarzkopf Professional Bonacure termékcsaládban a teljes alapsorozat és már néhány speciális sorozat is a fenntarthatóság jegyében mutatkozik.

Schwarzkopf Professional Bonacure Hero termékcsalád

Mire szoktál odafigyelni a fenntarthatóság érdekében?

D.E.: Az arcomra sem kenek akármit és a táplálék minősége sem mindegy. Ebben a családom is részt vesz, és központi kérdés, hogy miket veszünk meg. Nem tömjük tele magunkat szeméttel, még a kutyánknak is megválogatjuk, hogy mit adunk.

D.R.: A szalonmunka során a termékek alkalmazása, a klímaberendezések és egyéb fogyasztók alkalmazása kapcsán fontos a mérsékletesség, az arany középút megtalálása, amellyel egy kevéssel, de már tettünk azért, hogy kíméletesebbek legyünk bolygónkkal szemben.

A Schwarzkopf Professional elősegíti, hogy nagyrészt olyan hulladékot termeljünk, amely újrahasznosítható vagy lebomló.

Nagyon sok fórumon azt mondják, hogy már késő a bolygót megmenteni. Erről mit gondolsz?

D.E.: Amennyire tisztában vagyok a jelenlegi helyzettel – podcastek vagy különböző beszélgetések révén – azt tudom mondani, hogy a folyamatot megállítani nem lehet, de lassítani igen. Nem mindegy, hogy hány év vagy évtized múlva történnek olyan dolgok, amiket már mi is megsínylünk.

Képek forrása: itt

Ha érdekesnek találtad a cikket, lájkold és oszd meg! 🙂