Keresés

Farrukh Shamuratov exkluzív interjú - a kontymester Budapesten!

Interjú Farrukh Shamuratov kontyművésszel!

Farrukh Shamuratov a kontykészítés koronázatlan királya. Művészete világviszonylatban is elismert, rendszeresen tart képzéseket számos országban. Budapesten sem először járt, ezúttal a H7 rendezvényközpontban tartott két napos szemináriumot, amely során exkluzív interjút készíthettünk vele.

Farrukh szerint a fodrászat a sorsában volt megírva, hiszen mindkét szülője fodrász volt, így a szakma mindig is a vérében volt. A kontyművész bevallása szerint a hajon és a szépségen keresztül tudja igazán kifejezni magát és megmutatni belső világát. Próbálkozott ugyan más szakmákkal: business, üzletvezető, ám ilyenkor sosem kapta meg az azonnali visszaigazolást. A fodrászat esetében azonban igen, hiszen a frizurák egyfajta kézjegyként szolgálnak a vendég pedig azonnal reagál.

Leginkább alkalmi frizurákat készítesz. Miért szeretted meg ezt az ágát a szakmának?

Természetesen vágok és festek is a szalonmunka során, sőt elkezdtem férfi hajakat is vágni. Szeretek kreatív lenni, valami egyedit, megismételhetetlent alkotni. A styling lehetőséget ad arra, hogy valami extrémet és kreatívat alkossunk, ráadásul, ha nem tetszik a végeredmény, csak megmossuk és kifésüljük a hajat. A hajvágás és a festés veszélyes. Ha elrontod, várnod kell valamennyit, hogy kijavíthasd és ismét jó formát öltsön a frizura.

Mennyire éri meg extrém hajakat készíteni? Nem tipikusan utcai viselet.

Valóban nem való mindenkinek, sőt mostanában az emberek elmozdultak a természetes megjelenés irányába. Ez teljesen rendben van, hogyha igazodik a vendég stílusához, öltözékéhez és sminkjéhez. Sajnos sok ember nem mer egyedi lenni, más mint a tömeg. Félnek a kritikától, ez pedig óriási probléma mind a világban, mind a szakmánkban. Muszáj, hogy önazonosak legyünk, ha rózsaszínt szeretnénk viselni, akkor viseljünk azt. Ugyanez igaz a frizurára is. Szabadságot ad, ha azt viseled, amit szeretnél.

Farrukh Shamuratov munkái

A munkád mekkora részét teszik ki az alkalmi frizurák?

Az utóbbi időben versenyekre és bemutatókra is készülök velük, ha pedig a szalonban készítek valami szokatlant, akkor edukálom a vendéget. Ez az egyik legfontosabb pillére a szakmának, sőt az első lépés az edukálás, az elkészített frizura csak másodlagos. Úgy készítem el az alkalmi frizurákat, hogy tartósak legyenek. Habár a trendek a természetes megjelenés felé mutatnak, az alkalmi frizurákban mindig több a kreativitás. A szakmánk pedig erről szól.

A kreativitásban a belső világunk mutatkozik meg, ha valami olyasmit készítünk, amit nem a vendég kért. Ha folyamatosan kizárólag a vendég által mondottakat követjük, akkor gépként dolgozunk. Nem jönnek új ötletek, nem készítünk semmi újat, unalmassá válunk. Minden, amit csinálunk tehát egyfajta teremtés, ami a hajon formálódik meg.

Sokak szerint a szakmában kulcsfontosságú a megújulás és az innováció. Te meg tudsz újulni az alkalmi frizurák terén?

Ami azt illeti, nagy különbségeket látok ezen a területen a korábbiakhoz képest. Rengeteg az új technika és elkészítési mód. Természetesen vannak olyanok, akik nem nyitottak az új dolgokra és olyanok is, akik a „wash and go” szolgáltatást preferálják. Ez rendben is van. De tudnunk kell, hogy rengeteg új technika elérhető, amivel megalkothatunk egy-egy frizurát. Sok esetben nem csak az elkészítés módja, de a végeredmény is egész más lesz.

Sokszor nem csak a vendégek félnek az extrémtől, hanem a fodrászok is. Mit tudnál tanácsolni nekik?

Mielőtt bármit csinálnál a vendég hajával, meg kell nézni a ruháját, sminkjét, arcformáját, személyiségét. A stylingot az arcformához kell igazítani, de a ruhához illően is adhatunk elemeket a frizurához. Tehetjük a hajat puhábbá, klasszikusabbá vagy éppen könnyebbé.

Az is nagy segítség, ha tudod, hogy mit miért csinálsz, miért jutnak eszedbe bizonyos ötletek. Ne félj a több tudástól, sose hagyd abba a tanulást, mert akkor aggódni fogsz. Visszafelé is működik: ha aggódsz, az azt jelenti, hogy valamit meg kell tanulnod.

Nem először jársz Budapesten, mit gondolsz a magyar fodrászokról?

A magyar fodrászközösség az egyik kedvencem. Magyarország a világ szíve, az emberek nyitottak, lazák és rugalmasak. Nagyon örülök, amikor azt mondom nekik, hogy felejtsék el a régi technikát és tanulják meg az újat, akkor rögtön vevők rá. Nem ragaszkodnak feltétlenül az egyetlen általuk ismert nézőponthoz. Ez nagyon hasznos a mi szakmánkban.

Mi motivál téged manapság?

A fodrászat nagyon különleges szakma, hiszen embereknek segíthetünk. Ahogy már mondtam, teremtünk, ami aztán a hajon jelenik meg. Azt gondolom, hogy ennek nagyon mély jelentése van: megpróbáljuk még szebbé tenni az Isten által teremtett világot a két kezünkkel és az ötleteinkkel.

Természetesen követek néhány számomra inspiráló embert, de igyekszem magam is mindig valami újat alkotni, kreatív lenni. Sok általam használt technikát és elemet magam fejlesztettem ki, ezen kívül megalkottam egy fodrászeszközt és néhány terméket is Olaszországban és Tajvanban.

Mindenkiben ott van ez a kreativitás?

Talán, de sokan nem mernek nyitottak lenni. Úgy gondolom, hogy nagyon hasonlóak vagyunk, testvérek, akik ugyanazt akarják: szeretetet, önkifejezést, szabadságot, szép családot és szép életet. Sokan attól félnek, hogy nem fogadják el őket és szembe kell nézniük valamiféle következményekkel. De a kreativitás mindenkiben ott van, nyitottabbnak kell lennünk ahhoz, hogy felszínre is kerüljön. Minden másodperc egy új lehetőség. Ha pedig valaki azt mondja nem vagy elég jó, mondd azt, hogy talán nem, de holnap az leszek.

Képek: Farrukh Shamuratov közösségi média oldalai, Fodrászinfó

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)