Keresés

A Fashion Week frizurák titka: kérdezz-felelek Herczeg Csaba 'Gepárddal'

A Fashion Week frizurák számtalan kérdést felvetettek. Válaszokat is kaptunk!

A kifutók világa egy egészen más terep a fodrászok számára. Az attraktív, markáns hajtípusok helyett az egyedire szabott egyszerűséget és a “gyors átfésülhetőséget” kell szem előtt tartani. A Budapest Central European Fashion Week frizurák 2019-ben, és idén is épp ebben a szellemiségben készültek Herczeg Csaba – vagy ahogyan a divatvilágban még többen ismerik –, Gepárd vezetése alatt. Kíváncsiak voltunk, hogy a minimalista, de kihívást jelentő hajak elkészítésének mi jelenti a titkos receptjét, ezért egy gyors kérdezz-felelek alatt utána is jártunk a témakörnek.

Ahogyan két évvel korábban, idén is Te feleltél a csapatoddal a Fashion Week frizuák elkészítéséért. 2019-ben hosszasan beszélgettünk a kifutók világának munkafolyamatáról, most pedig arra vagyok kíváncsi, hogy a koronavírus és a pandémia hatására, történt-e bármilyen változás?

Minden ugyanúgy történt, nem volt különösebb változás a korábbi eseményhez képest. Van egy saját sémám, ami szerint az előkészületeknél dolgozom, most is azt követtem. Ami újdonságnak számított, hogy idén nem tartottunk hajpróbát, a Fashion Week frizurák ötleteit telefonos beszélgetések során egyeztettem a tervezőkkel.

A 2019-ben készült beszélgetést Herczeg Csabával ide kattintva olvashatod el!

A hajpróba hiánya nem jelentett nehézséget?

Nem különösebben. Az olyan ötleteknél, amiknél úgy éreztem, hogy rezeg a léc, azonnal elmondtam a véleményem, és megoldást kerestünk. Sokszor egyébként nem is az elképzeléssel volt a baj, hanem azzal, hogy a modell hajállományából nem lett volna kivitelezhető, amit a tervező szeretett volna. Ilyenkor mindig újra kellett gondolni a koncepciót, ami miatt hosszasan elmélyültem abban a kérdésben, hogy egy-egy kollekció milyen hangulatot szeretne elérni és közvetíteni. Mivel a kérések nagyrészt a natúr hajakra építettek, nem jelentett problémát a hajpróba hiánya, viszont a fodrászcsapattal tartottunk egy olyan napot, ami alatt a több törődést igénylő, nehezebb frizurák elkészítésével foglalkoztunk.

Herczeg Csaba ‘Gepárd’

Ezek szerint a lookok stílusát megint a természetesség jellemezte.

Igen, nagyon sok natúr haj volt. A natúr haj alatt én azt értem, hogy a frizura nem kerül középpontba, nem különösebben hangsúlyos. Természetesen azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor is ugyanolyan precizitással kell dolgozni. A Fashion Week alatt ugyanis a modellek általában ‘A’ és ‘B’ tourra (fordulóra – a szerk.) vannak osztva, ami azt jelenti, hogy a kettő között nagy valószínűséggel változtatásra lesz szükség. Például van olyan, amikor hullámos hajból újra egy egyenes natúr lookot kell készíteni – vagy épp fordítva –, tehát a tincseket meg kell szelídíteni. Idén sok összetűzött hajat, félkontyot készítettünk, de játszottunk az arcba belógó szálakkal is: kisebb változtatásokat mindenhol próbáltunk eszközölni.

Akkor kijelenthetjük, hogy nem volt konkrét stílusa a frizuráknak, hanem mindenkinél teljesen személyre szabtátok a lookokat?

Igen, mindenkinek személyre szabott hajat készítettünk. Igazából a Fashion Week frizurák esetén nem is lehet csak egy koncepcióból kiindulni, hiszen minden tervezőnek megvan a maga, sajátos ötlete. Természetesen sokszor találkozhatunk hasonlóságokkal, főleg, ha egyik-másik szakembernek ugyanolyan az ízlésvilága, vagy ugyanazokból a forrásokból inspirálódik. Ilyenkor szoktam előhívni a saját kreativitásomat, és olyan javaslatok tenni, amikkel eltérővé tudom varázsolni a különböző kollekciók frizuráit. Ha például több esetben is igényt tartanak a copfokra, akkor az elhelyezésükkel játszom, például, hogy lentre vagy fentre kerüljenek. Nem nagy változtatás ugyan, de a megjelenésben mégis más hatást fog elérni. Az ilyen, és ehhez hasonló apróságokkal még az egyforma dolgokat is egyedivé és sajátossá lehet tenni.

A Fashion Week frizurák a természetes lookokra építettek

Jól emlékszem, hogy hasonló technikákkal dolgoztatok korábban is?

Igen, ezek a technikák elég régóta velünk vannak, a nemzetközi és a hazai szférában is. Úgy tűnik, hogy a természetes irány még “tartja magát”. (nevet)

Ahogyan a fodrászcsapat, úgy a termékek tekintetében sem történt változás, ami a BCEFW-t illeti – idén is az Autentic Beauty Concept termékeivel dolgoztatok. Nemrégiben a márka sok újdonsággal előállt. Az új formulák segítették a munkádat/munkátokat?

Mindenképp jót tett a kollekció bővülése. Az Authentic Beauty Conceptnek nagyon klassz termékei vannak, némelyiket, mintha nekem készítették volna. Az Airy Texture Spray-t például nagyon kedvelem, de nálam még befutó termék a Hand & Hair Light Cream, ami egyben kéz– és hajkrém is. Utóbbit azért szeretem annyira, mert korábban sokszor csináltam olyat, hogy a waxot kézkrémként használva kentem a kezemre. Az ABC új terméke pedig olyan könnyed formulával bír, hogyha még sok is kerül a bőrömre belőle, akkor is jól felszívódik. Szeretném még kiemelni, hogy a szortimentben megtalálható különböző hair spray-k is rengeteget finomodtak: nagyon jó volt velük dolgozni, maximálisan elértem velük azt a hatást, amit szerettem volna.

A kifutók hajainak titka az Authentic Beauty Concept termékcsalád

Fodrászként tehát, egyértelműen megtapasztaltad a szortiment bővülésének előnyeit. A modellek is éreztek a változást?

Szerintem igen. Én azt vettem észre, hogy kellemes számukra, hogy könnyedén lehetett változtatni a hajukat. Tehát, ha az első tourban egy lakkozottabb haja volt a modellnek, amit a következő körben meg kellett változtatni, akkor gyönyörűen ki lehetett fésülni, nem volt tapadás. Szerintem ez egy nagyon fontos dolog. Ha csak belegondolsz abba, hogy egy erősen lakkozott hajat át kell fésülni, akkor biztosan eszedbe jut, hogy az mennyire fájdalmas lehet, milyen mértékben húzhatja a hajat. Az Authentic termékeit használva, ilyen nem történik, ami egyértelműen pozitív a modellek számára. Ami pedig a legjobb, hogy amellett, hogy az anyagok jól tartanak, mégis könnyedén eltávolíthatók a hajból mosás és „rángatás” nélkül is. Gyakorlatilag nem kell hajbontást végezni, mert a termékek nem okoznak plusz kellemetlenséget.

A régi termékeknél ez másképp volt?

Nem, az eddigi termékeknél is megtapasztaltam már ugyanezeket az előnyöket, csak a formulák még finomabbak és hatékonyabbak lettek.

Van kedvenc terméked? Hogyha igen, akkor melyik az, és miért?

Ahogyan említettem, az Airy Texture Spray-t előszeretettel használom, de kedvencem még a szortiment olaja is. Mindkettő könnyed formulával rendelkezik, a használatuktól a hajnak nem lesz zsíros hatása, még akkor sem, hogyha több marad a kezemen belőlük. Egy idő után a felesleges plusz mennyiséget is beszívják a hajszálak, anélkül, hogy hátrányt okoznának. Nagyon jól működik még a Salt Spray is, az is nagy kedvencem.

Gepárd egyik kedvenc terméke a Salt Spray

Egy olyan szakember számára, aki még nem dolgozott ABC-termékekkel, miért ajánlanád a formulákat?

Szerintem nagyon fontos, hogy egy vegán szortimentről beszélgetünk. Én korábban nem dolgoztam ilyesmivel, és nagyon jót tesz a lelkületemnek, hogy ma már léteznek olyan termékek, amik hiába, hogy természetes anyagokat tartalmaznak, mégis magabiztosan használhatók, mert működnek. Ebből fakadóan pedig a természetességet szeretném még kiemelni, mert szerintem ez nagyon vonzó az ABC-termékekben. Itt arra gondolok, hogy ha még sokat is használok belőlük egy hajon, ez sem látványban, sem hatásában nem érződik – erről beszéltem korábban is. Összeségében tehát, számomra ez a két termékelőny, amiért bárkinek ajánlanám az Authentic Beauty Concept termékcsaládját.

Képek: BCEFW hivatalos fotók