Keresés

A kifutók világa fodrász szemmel - interjú Herczeg Csaba "Gepárddal"

Herczeg Csaba Gepárd BCEFW élén. Vele beszélgettünk!

EBBEN A CIKKBEN

01Idén a BCEFW 2019 frizuráit az Authentic Beauty Concept fodrászai készítették a te vezetéseddel. Hogyan készültél fel az eseményre?02A divatrendezvények sikeres frizurái a “gyors átfésülhetőségen” múlnak. Ez tényleg így van? Milyen szempontokat szükséges figyelembe a kifutó hajak elkészítésénél?03Mennyi időt ölel fel a tervezési folyamat?04Említetted az Authentic Beauty Concept csapatát. Úgy tudom közel 40 fodrász dolgozott a Fashion Show-n. Egy ekkora létszámmal rendelkező csapatot hogyan tudtál gördülékenyen koordinálni?05Tehát létezik egy működőképes rendszer, de mint tudjuk, semmi sem zajlik zökkenőmentesen. Milyen nehézségekkel kellett szembenézned?06Egy ilyen “személyes akcióból” lehet probléma?07A sikerhez szükség van a profi csapatra és a profi stylingra is. Milyen volt az Authentic Beauty Concept termékeivel dolgozni?08A személyiségedet ismerve szereted a merészebb és szokatlanabb formákat. Hogyan illeszkedik mindehhez az Authentic Beauty Concept minimalizmusa és letisztultsága?09Teljes mértékben egyetértek, de a márkafilozófiának a kinézete és az üzenete számomra mégis mást sugall.10A kettő világ tehát kiegészíti egymást, ugyanúgy, ahogyan a szalon- és a kifutómunka is. Te melyik részét szereted igazán a hivatásodnak, melyik területében találod meg önmagad?11Úgy érzem nálad a hivatásodban a csapatmunka a kulcsszó.12Amikor alkotói fázisban vagy, akkor is mindig a csapattal együtt gondolkozol?13Lehet tudni, hogy mi lesz a következő nagyobb projekt, amiben részt veszel?14Ha már megemlítetted az újévet, mit gondolsz, 2020-ban melyek lesznek a legújabb fodrászati trendek?

Elkápráztató ruhák, gyönyörű sminkek, csodálatos frizurák – a kifutó világa számtalan értékkel büszkélkedik. 2019 novemberében újra átélhettük a Budapest Central European Fashion Week-feelinget, ahol a frizurákat az Authentic Beauty Concept fodrászai készítették. A csapat élén a divat- és fodrászvilág egyik legelismertebb szakembere, Herczeg Csaba “Gepárd” állt, akinek segítségével most fodrász szemmel is betekintést nyerhettünk a backstage-be. Interjú következik.

Idén a BCEFW 2019 frizuráit az Authentic Beauty Concept fodrászai készítették a te vezetéseddel. Hogyan készültél fel az eseményre?

A kifutó világa fodrász szemmel mindig egy relatív történet. Ahogyan a BCEFW esetében, úgy minden divatrendezvénynél igaz, hogy az előkészületek során a tervezők elküldik az általuk megálmodott inspirációs anyagot, azaz a moodboardot, ami alapján elindul az ötletelés. Az ilyen esetekben én mindig úgy készülök, hogy a munkanapjaim közül kiválasztok pár napot, amikor kizárólag a tervezőkkel beszélgetek. Erre minden esetben szükség van, hiszen sokszor megesett már, hogy az alap elképzelés ütközött a valósággal. Itt elsősorban arra gondolok, hogy a modell hajtípusa nem engedte meg a tervező gondolatainak megvalósítását, azaz a haj textúrája nem hordozta az ötlet elkészítéséhez szükséges adottságokat. A kifutó világában egy fodrász nem kap szabad kezet – hiszen az egész azért történik, hogy a tervező megvalósíthassa önmagát –, de az biztos, hogy az elgondoló látásmódját kiegészíti.

A divatrendezvények sikeres frizurái a “gyors átfésülhetőségen” múlnak. Ez tényleg így van? Milyen szempontokat szükséges figyelembe a kifutó hajak elkészítésénél?

A készülődés következő lépése éppen ezeknek a szempontoknak az átgondolása, amikre gondolhatunk úgy, mint a megvalósítási lehetőségek összegzésére. Éppen a gyors “átfésülhetőség szabálya” miatt számít szempontnak a könnyű és a nehéz átváltás. Az elképzelések átbeszélése alatt már látni szoktam, hogy melyik az a frizura, amiből nehéz átállni, és amelyen csak finomítani kell. Ha a tervező mégis ragaszkodik az alapgondolataihoz, akkor a szervezők segítségével az ilyen frizurákat viselő modellek csupán a show végén vonulnak ki. A divatrendezvények alatt kifejezetten nehéz az idővel kalkulálni, tehát az összefésülés az már önmagában a szempont és a feladat alapja.

Mennyi időt ölel fel a tervezési folyamat?

Erre nehéz válaszolni, mert minden esetben más. A BCEFW előtt három teljes napon keresztül csak azzal foglalkoztam, hogy mindennek pontosan a végére járjak. Ezt követték a próbanapok, ahol az „Authentic brigáddal” nappalokat és éjszakákat áldoztunk arra, hogy gyors elkészítési módokat keressünk néhány frizura megvalósításához.

Említetted az Authentic Beauty Concept csapatát. Úgy tudom közel 40 fodrász dolgozott a Fashion Show-n. Egy ekkora létszámmal rendelkező csapatot hogyan tudtál gördülékenyen koordinálni?

A gördülékenység a bizalomtól függ. Egy ilyen rendezvény alatt „A” és „B” fodrászcsoport létezik. Amíg az egyik elkészíti a frizurákat, addig a másik csapat a backstage-ben elvégzi az utolsó simításokat, azaz azokat az apró, de mégis elmaradhatatlan mozdulatokat, amelyek teljes mértékben meghatározzák a haj hangulatát és sikerét. Nem lehetek ott mindkét színtéren, ezért a csoportok élére kinevezem azokat a kollegákat, akikben teljes mértékben megbízok. Szeretek manufaktúrákban gondolkodni – ami egy divatrendezvény esetében nehéz –, de a „vezetők” kinevezésével mégis kialakul egy hasonló rendszer. Persze, ezeket nem kell ilyen egzaktan érteni – és a vezetőket sem kell onnantól kezdve nagyságos uramnak szólítani (nevet) -, elég csak annyira gondolni, hogyha valaki elakad, akkor az tudja, hogy kihez forduljon azért, hogy a lehető leghamarabb eljusson hozzám.

Tehát létezik egy működőképes rendszer, de mint tudjuk, semmi sem zajlik zökkenőmentesen. Milyen nehézségekkel kellett szembenézned?

Persze, nem minden esetben működik, a káosz néha átveszi az uralmat, ahogyan ez a Fashion Week esetében is megtörtént. A második napon több olyan gócpont is kialakult, amikor besűrűsödtek a munkák és kapkodás lett úrrá mindenkin. Az egyik bemutató frizuráihoz marcell hullámok tartoztak, amely forma már önmagában nagyon aprólékos munkát igényel. Egy ilyen hajon ketten-hárman is dolgoztak, amiből az következett, hogy majdnem kifutottunk az időből. A rend helyreállítása érdekében ilyenkor valakinek fejest kell ugrania a munka közepébe, és vezetőfodrászként ez az én feladatom volt. Be kellett vállalnom, hogy nem feltétlenül azt fogom csinálni, amit előre megbeszéltünk a tervezővel, és ehhez szükség van arra a hozzáállásra, amit nevezhetünk pofátlanságnak, de bátorságnak is.

Egy ilyen “személyes akcióból” lehet probléma?

Nem, még soha nem volt ebből probléma. Ezek olyan belenyúlások, amelyek ugyanazt a hangulatot idézik, amelyet korábban is egyeztettünk, de felfoghatjuk a frizura egy könnyített verziójaként. Ebben az esetben is meghúztam ugyanazokat a tincseket, amelyeket a tervező látni szeretett volna, csak kihasználtam a modell hajának adottságait, és arra építettem végül.

A sikerhez szükség van a profi csapatra és a profi stylingra is. Milyen volt az Authentic Beauty Concept termékeivel dolgozni?

Nem olyan régóta ismerem az Authentic Beauty Concept termékeit, ezért bevallom, sok használati tapasztalattal nem is rendelkeztem velük kapcsolatban. Végeredményben nagyszerű élmény volt az ABC termékekkel dolgozni, mert a használatuk ellenére a hajak mindvégig a frissesség érzetét keltették. A legtöbb esetben óvatosan bántunk a waxolásokkal és a lakkozásokkal, de megtörtént, hogy olykor többre volt belőlük szükség. A második napon Zoób Katalin bemutatója zárta a rendezvényt, akinek az utolsó modellje hosszú, egyenes és természetes hajjal jelent meg a kifutón. Számos korábbi felvonulás után a haja mégis olyan hatást keltett, mintha frissen mosták volna. Úgy gondolom, hogy ez jelenti az Authentic Beauty Concept legnagyobb sikerét, ugyanis erre nem sok konkurens termék képes.

A személyiségedet ismerve szereted a merészebb és szokatlanabb formákat. Hogyan illeszkedik mindehhez az Authentic Beauty Concept minimalizmusa és letisztultsága?

Nem érzem úgy, hogy a kettő világ távol állna egymástól, sőt, teljesen összefér. Egy merészebb formánál ugyanúgy használhatok letisztultabb stílusjegyeket.

Teljes mértékben egyetértek, de a márkafilozófiának a kinézete és az üzenete számomra mégis mást sugall.

Úgy gondolom, hogy annak ellenére még lehet egy haj letisztult, hogyha valaki fogja magát és egy kis wax segítségével beletúr egy klasszikus formába. Szerintem nemcsak az számít letisztultságnak, hogyha valakinek hosszú egyenes haja van, hanem az is, ha valaki egy menő és textúrált pixie frizurát visel. Szerintem az Authentic Beauty Concept katalógusban is megjelennek olyan formák és hangulatok, amelyek ezt képviselik. Természetesen az alapkoncepció valóban a naturális, egyszerűbb megjelenést hangsúlyozza, viszont szerintem ez a brand ebben folyamatosan fejlődni fog. Nem gondolom, hogy a történet megáll a fül mögé berakott egyenes hajaknál.

A kettő világ tehát kiegészíti egymást, ugyanúgy, ahogyan a szalon- és a kifutómunka is. Te melyik részét szereted igazán a hivatásodnak, melyik területében találod meg önmagad?

A kettő terület számomra kiegészíti egymást. Mindkettőben képes vagyok megtalálni önmagam, mert nem szeretnék és nem is tudnék csak az egyikben dolgozni. Divatrendezvényből egyébként sincs annyi, hogy csak erre helyezzem a hangsúlyt, de ugyanúgy szükségem van rá. Nagyon szeretek például a szalonban lenni, mert csapatban dolgozunk, nevetünk, jófej vendégeknek készítünk vagány frizurát – tele van lehetőséggel. Egy szalonban nagyon sok minden történik, ahogyan a kifutók mögötti backstage-ben is, ahol a mozgatórugó a közös siker.

Úgy érzem nálad a hivatásodban a csapatmunka a kulcsszó.

Így van. A fodrász szakma minden területén egy teljes csapat áll mögöttem – hiszen a szalonomban sem egyedül dolgozok -, éppen ezért természetes, hogy ez vált a szakmám központi elemévé.

Amikor alkotói fázisban vagy, akkor is mindig a csapattal együtt gondolkozol?

Nem, sokat vagyok egyedül is, de én azt is annak nevezem, amikor a szalonban befejezem a munkát és hazasétálok. Ilyenkor a tennivalók tovább pörögnek a fejemben, ha pedig vidékre utazom, akkor valóban elvonulok, hogy mindent végiggondoljak a következő munkámmal kapcsolatban. A Fashion Week előtt is elutaztam, hogy ott készüljek az eseményre.

Lehet tudni, hogy mi lesz a következő nagyobb projekt, amiben részt veszel?

Terveim vannak, de inkább kisebb megmozdulások. Év eleje van, kell még egy kis idő, hogy beinduljon a gépezet.

Ha már megemlítetted az újévet, mit gondolsz, 2020-ban melyek lesznek a legújabb fodrászati trendek?

Nem szeretem az “új trendek” kifejezést, hiszen a fodrászat területén ugyanazok az alapok ismétlődnek, ahogyan a divatvilágban is. Szinte minden évben minden stílusra, hajhosszra azt tudnám mondani, hogy a következő évben újra divatba jön. 2020-at vizsgálva talán annyi érdekesség lehet, hogy a 90-es évek végének és a 2000-es évek elejének meghatározó stílusjegyei visszatérnek, mi több, az inspiráció már egyre több helyen fel is bukkant. Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetően egyre több lesz a bátor és merész haj, egyre többen merik majd azt mondani, hogy “szeretnék egy picit tépettebb frizurát, mert unom a klasszikus bob formát”. Természetesen ez sem jelenti azt, hogy kizárólag ezek a korszakjegyek tűnnek fel a a vendégigények között – túl sok stílus és márkafilozófia létezik, amelyek folyamatosan összemosódnak egymással.

Képek: Fekete Csaba

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)