Keresés

A BCEFW frizuráinak felelőse: Kozma Norbi interjú

Kozma Norbi mesélt nekünk az European Fashion Week-ről!

2019. március 29. és 31. között került megrendezésre a Budapest Central European Fashion Week a Várkert Bazárban, amit idén a KEVIN.MURPHY szponzorált. Kozma Norbi fodrásszal, a magyarországi KEVIN.MURPHY team vezetőjével beszélgettünk, aki beavatott minket a három nap történéseibe és mindabba a munkába, ami egy ilyen show-t megelőz. Ismerd meg a kulisszák mögötti világot: Kozma Norbi interjú következik!

Kozma Norbi interjú

Azt gondolnánk, minimum fél év a felkészülés egy ilyen lélegzetvételű rendezvényre, ehhez képest ha jól tudom, három hetetek volt a look-ok összeállítására.

Pontosan. Amikor a tárgyalások komolyabbra fordultak a BCEFW és a KEVIN.MURPHY között és körvonalazódott, hogy mi leszünk a fodrász team, akkor felvettem a kapcsolatot a tervezőkkel, bekértem a moodboard-okat és ez alapján elkezdtünk együtt dolgozni. A kényelmes az lenne, amit te mondasz, de valóban három hetünk volt a munkára. Itthon ez egy kicsit másként alakul mindig.

Mit tartalmaz egy moodboard?

Alapvetően semmi konkrétumot, mert a lényege, hogy egy hangulatot adjon át. A tervező inspirációját látjuk rajta: egy festményt, képet, textúrát, mintát, bármit, amiből érezzük, mi fogta meg őt és mit szeretne a kollekciójával közvetíteni. Ehhez az érzéshez tudunk mi is nyúlni a sminkessel, hogy a kollekció kiteljesedjen. Jó lenne, ha minden tervezőnél így tudnánk dolgozni, de ez természetesen egyénenként eltér. Van, aki nagyon ragaszkodik egy szigorú elképzeléshez, amit én természetesen mindig tiszteletben tartok, viszont el szoktam mondani már az elején, hogy nem szeretnék semmit sem lekopizni.

Kivétel ez alól azoknak a külföldi tervezőknek a bemutatója, akik már úgy jönnek, hogy a hazai fodrászuk, akikkel együtt dolgoznak, megterveztek egy frizurát és gyakorlatilag azt kell nekünk is elkészítenünk, hiszen azt a hajat mutatják be állomásról-állomásra. Ez így érthető és elfogadható, mert az kapcsolódik a kollekciójukhoz.

Munka a színfalak mögött a BCEFW 2019-en. (Kozma Norbi a kép jobb oldalán.)

De gondolom az az igazi, amikor szabad kezet kapsz.

Persze, nyilván. Én azt szeretem, amikor ránézek egy kollekcióra és látom, hogy mi a helyzet. Megkapok egy moodboardot és én azon keresztül elkezdek gondolkozni. Jönnek az ötletek, képzelet elenged, aztán jönnek a keretek, hogy mit is tudunk elkészíteni. Sok kritériumnak meg kell felelni.

Mi az, ami leginkább kereteket ad az alkotásnak?

Az idő. Vagyis annak a rövidsége. Három nap alatt gyakorlatilag 20-25 divatbemutató megy le, mind egyedi look-kal. Ez nagyon kemény, hiszen minden tervező szeretné, ha a modelljeinek a frizurája olyan lenne, mint a londoni, New York-i vagy párizsi divathéten, csak sokszor azt felejtjük el, hogy a vágyott Chanel vagy éppen Gucci divatháznál egy nap egy team egy munkán dolgozik és az attól lesz olyan. Ezzel szemben nekünk olyan look-okat kell kitalálni, ami akár húsz perc alatt is átalakítható egy következő tervezőnek úgy, hogy a haj ne sérüljön. Azt ugye nem is kell említenem, hogy két bemutató között nincs idő hajmosásra, csak átalakításra. Ezért is van az, hogy a vizes hatású look-ok mindig a nap végén, utolsóként jöhetnek a színpadra, ha egyáltalán feljöhetnek…

Elég lelombozó lehet az első találkozó, mert mindig úgy kezdődik a beszélgetés a tervezőkkel, hogy elmondjuk, mi az, amit nem lehet. Ezáltal olykor előfordulnak feszültségek, de mindkettőnknek meg kell puhulnunk a közös és eredményes munkához. Általában sikerül megtalálni a közös nevezőt.

Most a végeredménybe, a HFDA CNMI Mentoring Program kapcsán Olaszországból delegált két stylist is beleszólt, hiszen a 10 mentoráltnál a sminkbe és a hajba is szerettek volna belenyúlni. Mivel kicsit későn kapcsolódtak be a folyamatba, ebből volt egy kis surlódás, de aztán sikerült dűlőre jutni. Volt némi változtatás, de nem lényeges.

Utolsó simítás, mielőtt a modell a kifutóra lép.

Egy fashion week mindig előremutató kell, hogy legyen, mindamellett, hogy a street style-ból is táplálkozik – ezt már több neves divatcég képviselőjétől is hallhattuk. Mégis vannak olyan kommentelők, akik a kifutón látott hajakat egy az egyben az utcai divattal azonosítják, majd felháborodnak. Mit gondolsz erről a jelenségről?

Kritika mindig jön. Leginkább az, hogy „ez nem is hordható.” Én erre azt szoktam mondani, hogy egy divatbemutató 10-15 percét úgy kell felfogni, mint egy kortárs, képzőművészeti performanszt. Ez ugyanolyan, mint egy színházi előadás vagy egy festmény. Nézzük, csodáljuk és elemeiben építsük be. Tehát soha ne úgy kezeljük, hogy ha a Cukovy bemutatón neon zöld frufru-t láttunk a modellen, akkor holnaptól kezdve mindenkinek neon zöld frufruval kell kimennie az utcára. Egy ilyen eseményen kicsit ki lehet bontakoztatni azt, ami bennünk van és ez egy jó dolog, nem ördögtől való. Hozzátenném, hogy talán az átlag embernek is egy kicsit lazulnia kell és nem úgy nézni a dolgot, hogy ő ezt felvenné-e vagy sem. Tanulnunk kell még ezt.

Az utcai divat és a fashion week bemutatói közt van átjárás?

Persze. Sőt, elemeiben meg is jelenik. Ha hiszed, ha nem, én is onnan merítek. Voltak olyan tervezők, akiknek olyan elemeket építettünk bele a hajaiba, ami az utcai viseletben abszolút benne van. Az más kérdés, hogy inkább a londoni metróban találkozol ezzel és nem a budapesti 3-as metrón, de Londonban ott ül veled szemben. Hála’ az égnek ma már nem vagyunk annyira távol ettől a nyugat-európai szemlélettől, hogy légy önmagad. Nézz körbe: vannak az utcán színes hajú férfiak, nők, fonunk a hajakba dolgokat, vannak őrültségek és ez jó.

Kozma Norbi interjú: Egy “őrültség” a Zsigmond Dora menswear kollekcióból.

Ha már a Cukovy-t említetted. Mi volt abban az összeállításban számodra a szakmai kihívás?

Az, hogy a bemutatón vizes hatású hajak legyenek anélkül, hogy a modellek frizuráihoz hozzányúlnánk. A márka új tervezőjének, Bognár Hajnalka stylist-nak megmutattam az elképzelésem: színes hajakból készítettem vizes textúrájú frufru-kat a modelleknek és ő azonnal megvette az ötletet. A KEVIN.MURPHY BODY.BUILDER hajhabbal és SESSION.SPRAY-vel összedolgoztam a hajat, végeredményként kőkeményre száradt vizes hatású frufru-kat kaptam. A húsz darab babafejet három hét alatt, „üres” hétvégéimen készítettem el otthon, egyedül. Nagyon élveztem az alkotást. Kivagdostam a gobelein alapból a hálót, felragasztottam az alapra, megszárítottam, majd kezdtem elölről.

Az a bizonyos frufru a Cukovy bemutatón.

Hétköznapjaidon pedig az üzletben dolgozol, a have szalonban. Melyik ránt ki melyik világból?

Próbálok egy egészséges áramlást fenntartani. Az üzletben napi 10-12 órát dolgozom heti 5 napban, emellett kell egy-egy fotózás, tv-produkció, vagy éppen fashion show, hogy ne váljon futószalaggá az életem és ezeken az extra munkákon kicsit megszaladhat a kéz, meg az ész… Muszáj kicsit kiszakadni.

Melyik bemutatónál „szaladt meg a kéz és az ész”?

Több tervező is nagy kedvencem, de a képzelet ezúttal leginkább a Zsigmond Dora menswear kollekciónál borult el és ment egy kicsit mélyebbre. Dórával nagyon szeretjük egymás határait feszegetni és jó vele együtt dolgozni. Szeretem, hogy ő mindig valamilyen természeti képhez nyúl, a hétköznapi emberek mindennapjaihoz, ami elég mély tartalommal bír. Most például Mészöly Géza tájfestményei adták számára az inspirációt. Én is megnéztem a festményeket és éreztem, hogy a természetből kell merítenem. Itt jön a csavar: Dóra testvére virágokkal foglalkozik és mindig ő hozza nekünk az üzletbe a virágokat. Múltkor egy szárított aszparáguszt kaptunk, ami le volt fújva tégla színre és én ezen kezdtem el gondolkozni, hogy hogyan is lehetne beépíteni ezt a hajba. Mert ahogy ezt a növényt felteszed a fejre, egy nagyon érdekes textúrát kapsz: egy kis képzelőerő és kicsit olyan, mintha haj lenne. Kitaláltam, elkészítettem egy prototípust, ami Dórának nagyon tetszett, úgyhogy hat modellnek készítettem el ezt a száraznövényes frizurát, a többi modell pedig egy lelazított, elnagyolt, vízmarcellt kapott. Volt egy kis kontraszt a nagyon nyálkás és a végtelenül száraz frizurák között, ami külön izgalmassá tette a look-ot.

Az a bizonyos szárított aszparágusz haj a Zsigmond Dora menswear bemutatóról.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a szakmától és a sajtótól?

Az egész háromnapos hétvége alatt a glossy magazinok gyakorlatilag a hátunk mögött álltak és minden rezdülésünket figyelték. Az ő visszajelzésük az, hogy ez egy nagyon jól sikerült fashion week volt, ami hihetetlenül jó érzés, hiszen ebben a fodrász team munkája is jelentősen benne van. Te is tudod, egy ilyen alkalommal a vezető fodrász viszi vásárra a bőrét akkor is, ha mögötte egy harminc fős team áll.

Nem lehet könnyű egy ekkora csapatot irányítani. Hogy oldod meg?

Szerencsére van egy nagyon komoly segítségem Varga Gyémánt személyében, aki gyakorlatilag a jobb kezem és vele együtt találjuk ki a look-okat. A show-kat leosztom magunk közt, így nincs kavarodás. Persze ha bármilyen segítség kell, mindig ott vagyunk egymásnak. Ez az egyik kulcsmomentum a jól működésben, a másik pedig a felkészült csapat. Épp Titkos Bernadettel beszéltük a show végén (ő volt a smink szekció vezetője – a szerk.), hogy nagyon nehéz feladat ez a team vezetés, pláne úgy, hogy az ember megpróbál odafigyelni mindenkinek a lelkivilágára is. Mert a nagy pörgésben, ha azt látod, hogy egy frizura, vagy Berni esetében egy smink, nem olyan, vagy nem az, amit megálmodtál, nem fogod hagyni, hogy kimenjen a kifutóra, hanem átülteted máshoz a modellt, vagy belenyúlsz te magad. Nyilván odafigyelsz arra, hogy ezt hogyan teszed, de ha az adott szakember kicsit érzékenyebb, akár magára is veheti a dolgot. És ez fájdalmas tud lenni. Egy backstage munkát hangyaboly-szerűen kell felfogni: valamit kitalál a fej és azt követik a többiek és mindenki azt teszi hozzá, amihez a legjobban ért. Értsd úgy: ha valaki esetleg a hajgumizáshoz ért igazán, akkor neki azt kell profin megcsinálnia, nem a többi részfeladatot. Szóval hiába van esetleg harminc lelkes emberem a team-ben, elég kemény meló a lelkesedést fent tartani.

Hol látod ebben az áttörést?

A kommunikációban és a szakmai közös nyelvben. Ez utóbbi kapcsán a KEVIN.MURPHY égisze alatt lesznek olyan képzések, ahol éppen ezeket az alapokat vesszük végig. A tanítás nekem is egy tanulási folyamat, ami nagyon kell a változatosság és megújulás mellett, hogy ne égjek ki.

Tomcsányi.

Volt már, hogy kiégtél?

Igen, jó párszor. Általában év végére fogy el a lendület és akkor el kell vonulnom három hétre.

Mi tölt fel téged?

A csend a Káli-medencében. Olyankor magamra zárom a parasztház ajtaját és kicsukom a külvilág zajait.

ISMERD MEG JOBBAN, ITT EGY MÁSIK KOZMA NORBI INTERJÚ:

Képek: BCEFW 2019