Keresés

Fodrász tippek és praktikák töredezett hajvégek ápolásához

A töredezett hajvégek problémájára keressük a megoldást.

Már régóta keresed a töredezett hajvégek ellenszerét? Akkor most jó helyen jársz, mert hoztunk néhány egyszerű, de nagyszerű fodrászati tippet a roncsolódott hajszerkezet megelőzéséhez és ápolásához.

Mi áll a töredezett hajvégek hátterében?

Nagyon sokunknak okoz problémát a töredezett haj. Amellett, hogy esztétikailag nem szép látvány, még a hajnövekedést is gátolja. Ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy kizárólag a rendszeres hajvágás jelentheti a megoldást, azonban ez nem egészen igaz. Ahhoz, hogy mindig elégedettek legyünk a frizuránkkal, annál sokkal többet kell tennünk érte, minthogy néhány havonta levágatjuk a károsodott végeket. De mégis mit csináljunk?

Nagyon fontos, hogy megértsük, a dolog nyitja a részletekben rejlik. A mindennapos hajápolási szokásaink, az apró figyelmességek azok, amikkel nem csak ápolhatjuk, de meg is gátolhatjuk a probléma kialakulását.

Tekintve, hogy a hajvégek a hajszerkezet “leggyengébb” részei, a mindennapos igénybevétel során (a külső környezeti hatásokra) méginkább elveszíthetik védekező képességüket. Ilyenkor a hajhagymák nem jutnak hozzá a nekik szükséges mennyiségű nedvességhez, ezért kiszáradnak.

A TÖREDEZETT HAJVÉGEK LEGGYAKORIBB KIVÁLTÓ OKAI

A hajszerkezet roncsolódásához nem is kell a szalonig menni és még csak egy szőkítési folyamaton, komplett hajszínváltoztatáson sem kell átesni. Elég, hogyha túl sokszor, illetve agresszívan fésülködsz vagy túl erősen dörzsölöd a vizes hajadat törölközővel. Erre még nem is gondoltál, igaz? Minderre jön rá a gyakori hajvasalás, hajszárítás és a rendszeres hajsütés, vagy akár egy rossz hajkefe használata. Nüansznyinak tűnő dolgok, amik rengeteget nyomnak a latba.

Természetesen hormonális betegségek, gyógyszeres kúrák és a helytelen táplálkozás is szerepet játszhat a haj töredezésében, ezért a legjobb fodrászati tippek is az életvitel megváltoztatásával és az otthoni hajápolási szokások átalakításával kezdődnek. Ezeket a praktikákat most össze is gyűjtöttünk neked. Olvass és jegyzetelj figyelmesen, hogy a cikk elolvasása után újra visszanyerhesd a hatalmat a hajad felett!

5 tipp, ami segít a károsodott hajvégek ápolásában

#1 CSÖKKENTSD A HŐHATÁST!

A haj sokszor van kitéve erős hőhatásnak, ami hosszú távon nagy csapást mér a hajszerkezetre. Tudjuk jól, hogy a hajformázás valakinek a mindennapos rutin része, de a hajvasaló csökkentett hőfokon is dolgozik ám!

Arról nem beszélve, hogy napjainkban is kaphatók az olyan melegítés nélküli hajcsavarók, amiket ha elalvás előtt beapplikálsz a hajadba, reggelre csoda loknikat alkotnak. Persze, tudjuk, hogy picit macerásabb, de néha nem árt gondolni a hajad egészségére is. Emellett arra biztatunk, hogy a gőzös, forró zuhany alatti hajmosást is váltsd fel langyos hőmérsékletűre.

#2 FIGYELJ A HAJÁPOLÓ TERMÉKEK MINŐSÉGÉRE ÉS ÖSSZETEVŐIRE!

Ha törődsz a hajaddal, akkor biztos, hogy van 1-2 hajápoló terméked (és ez így is van rendjén). Viszont az igazán olcsó készítmények általában tele vannak olyan összetevőkkel (hajszínező szulfátok, alkohol… stb.), amik tovább szárítják és roncsolják a hajat.

Ezzel kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy olvasd el a fürdőszobában található összes olyan samponos és balzsamos tubus összetevőinek listáját, amit használsz. Ha elbizonytalanodsz, hogy jók-e a termékeid, kérdezd meg fodrászodat! Pikkpakk tudni fogja a választ, ráaadásul biztos, hogy lesz néhány javaslata is, ha váltásra kerül a sor.

Fodrászinfó tipp: keresd a növényi összetevőkben gazdag hajápolókat, azokkal nem tudsz mellélőni!

#3 SZÁRÍTÁS ÉS FÉSÜLKÖDÉS KÖZBEN IS VIGYÁZZ A HAJADRA!

Tudtad? A nedves haj kifejezetten érzékeny. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan szárítod és fésülöd ki. Például a vizes hajat törölközővel dörzsölni egy igazi merénylet, ugyanis így fokozhatod a kócolódás mértékét és a hajszálak töredezését. Ezzel szemben szuper megoldás, ha a tincseidet egy jó nedvszívó képességű törölközővel felcsavarod, és amíg a textil szívja a vizet a hajadból, lefoglalod magad, például készítesz egy kávét. Csak semmi durvaság!

Fontos azonban, hogy a szárításhoz a megfelelő fésűt is beszerezd. Jó választás például egy szélesfogú fésű, de ma már több professzionális márkánál is találsz kifejezetten vizes hajhoz kifejlesztett hajkefét. Járj nyitott szemmel, ismerkedj a minőségi brandek termékeivel!

#4 TEDD RENDBE A TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAIDAT!

A táplálkozási szokások kifejezetten nagy szerepet játszanak a haj egészségének fenntartásában. Vannak olyan tápanyagok, amikből, ha nem juttatunk kellő mennyiséget a szervezetünkbe, akkor a hajunk meggyengül, kiszárad, fénytelenné és törékennyé válik. Ezeknek a tüneteknek az összessége végül olyan probléma eredője is lehet, mint a hajhullás.

Ezért mindig figyelj oda rá, hogy az étrended kiegyensúlyozott legyen. Fogyassz rendszeresen olyan ételeket, amik tartalmaznak például biotint, omega3-at, zsírsavakat, fehérjét, vasat, cinket és igyál napi (minimum) 3 liter vizet! Ez már jó alap lesz a hajad egészségének megőrzéséhez.

#5 KEZDJ EL HAJÁPOLÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐT SZEDNI!

Ha már helyes táplálkozás, akkor érdemes az étrendedet egy holisztikus étrend-kiegészítővel is felturbózni, ami elősegíti a haj növekedését és belülről táplálja annak szerkezetét. Igazi csodaszernek számít a Hush & Hush DeeplyRooted napi táplálék-kiegészítő, aminek több klinikai vizsgálat is bizonyította már a hatékonyságát. Ez a haj megfiatalításának és állandó regenerálásának egyik legegyszerűbb módja. Próbáld ki te is és írd meg nekünk véleményed!

Forrás: Hush & Hush

Képek: Freepik