Keresés

Fodrásznak lenni karácsonykor - törvényszerűségek Murphy tollából

Fodrásznak lenni karácsonykor – törvényszerűségek Murphy tollából.

“Ami elromolhat, az el is fog!” – mindannyian ismerjük a sokszor emlegetett Murphy barátunk alapelvét. Hogyne ismernénk! Többször emlegetjük is, olykor nem éppen válogatott kontextusban. Utolsó pillanatos vendég, folyamatos Messenger-csipogás, rosszabb esetben hólapátolás a szalon előtt, hogy a kedves vendég bejusson az üzletbe AZ UTOLSÓ PILLANATBAN! De van egy jó hírünk, már csak egy hét! (Figyelem: a cikk nyomokban szarkazmust tartalmaz!)

Fodrásznak lenni karácsonykor – törvényszerűségek Murphy tollából

Egy hét? Ember. Fodrász vagyok, mi az, hogy egy hét? …és ha ezen az erőteljesen megkérdőjelezhető mondaton most túltesszük magunkat, akkor igazából minden könnyebb lesz. Gondolj arra, hogy amíg ezeket a sorokat olvasod, még rajtad kívül hányan próbálják egyszerre leplezni Grincs-mosolyukat a vendég előtt.

  • A vendég előtt, aki egy óra alatt szeretne fekete hajból szőkét, na de nem akármilyet, hanem pont olyat, mint Pamela Anderson-nak volt a Baywatch-ban.
  • A vendég előtt, aki értetlenül áll előtted, hogy te már két hónappal ezelőtt kiadtad a decemberi lehetséges időpontjaidat.
  • És a vendég előtt, aki az utolsó pillanatban szeretne időpontot cserélni, mert muszáj körmöshöz is eljutnia

Mit jelent tehát fodrásznak lenni karácsonykor? Pont ugyanazt, mint az év 365 napján, csak egy mézeskalácsokkal teli, díszkivilágításban gazdag, fahéj illatú karácsonyi mámorban.

Galaxis útikalauz fodrászoknak: kitartás, már csak egy hét!

Bölcsnek lenni azt jelenti, hogy nem tudod magadról, hogy az vagy. Ezen az elven gyűjtöttük most össze tanácsainkat: hogyan kezeld az ünnep előtti tomboló katarzist.

#1 BÖLCS AZ, AKI KARÁCSONYKOR ELFELEJT LELKIISMERETES SZAKEMBER LENNI

Ismerünk ám Titeket. Bizony. Már szeptember óta kiadtátok az összes időpontot az ünnepek előtt, hogy véletlenül se próbálkozzon senki egy utolsó utáni, az óperenciás tengeren is túli kuncsorgással becsúszni a küszöb alatt. Kiadtátok, letisztáztátok, hogy “nincs az az Isten”, aztán mégis “van az a Murphy”. Aztán megjelenik a legjobb barátnő, meg neki a barátnője, és az anyós. Hát persze, ki más, az anyós. Ilyenkor a szakmai alázat és a karácsonyi empátia felül a jobb vállatokra, és mint a kisangyal a lelketekre beszél. Mi azt ajánljuk, hogy ilyenkor igyekezzetek bal oldalra tekintgetni, a kisangyalt pedig elküldeni mézeskalácsot sütni és takarítani!

#2 BÖLCS AZ, AKI KÉPES ROBOTPILÓTÁBA VÁLTANI ÉS FELÜLKEREKEDNI

Mi történik akkor, hogyha a vendéged késik? Tutira bosszankodsz. Végül a jobbik esetben mégis megérkezik, ezért amint belép a szalonba, te már nyúlsz a beterítőkendőért és dimenziót váltasz. Jár a kezed, neki meg a szája, ami egy darabig még dühít, hiszen próbálsz hiper sebességgel frizurát készíteni. Majd átváltasz robotpilótába. A szavak csengése a továbbiakban madárcsicsergés, az ollód az új koktélod, az agyad már a Kanári-szigeteké. Totál átmentél automatába, amikor is hallasz egy hatalmas becsapódást. Lenézel, az újonnan élezett ollód segítségért kiált. Rezignált arccal nyúlsz a szekrényed felé és kikapod a csereeszközt. Like a Pro, mert te erre is gondoltál! (Ha azt is leejted, akkor tényleg baj van. És miért ne ejtenéd le? – kérdezte Murphy.)

#3 BÖLCS AZ, AKI GONDOL A KARMÁRA, MIELŐTT VÁLASZOL

Biztosan számodra is ismerős, amikor mégis elvállalod a vendéget, mert úgy gondolod, te ennél jobb és empatikusabb ember vagy, de végül mégis önmagaddal barkóbázol. Jön, nem jön? Telefoncsörgés. “Ne haragudj, el kellett rohannom a gyerekért, SOS helyzet áll fent, levált a csizmája orra, azonnal venni kellett egy újat, mert ha nem, akkor…” – mindegy is, te már rég nem követed mit mond, csak mereven bámulsz ki a szalonod ablakán. Morfondírozol, hogy mikor lett belőled máltai szeretetszolgálat és hogy vajon a karma mikor üt vissza, hogyha most kinyitod a szád? Aztán már csak egy örök klasszikus segít felocsúdni a bambulásból: “Most még beférek azért? Tudod, csak a szokásos semmi extrára!”

#4 BÖLCS AZ, AKI KÉPES KOMPROMISSZUMOT KÖTNI EGY LEHETETLEN HELYZETBEN

Igen, egy félmondat erejéig már elültettük a gondolatmorzsát azzal kapcsolatban, hogy milyen is az, amikor a szénfekete hajú hölgy egy teljes átalakuláson szeretne átmenni, és a legújabb hóbortja a szőke. Ez még úgy fogjuk rá, hogy rendben van, hiszen a munka része vérbeli szakmai kihívás. Egy apró részlet azonban kimaradt: erre a műveletre csupán egy órát szán vendéged. Az arcizmaidon táncot járnak az érzelmeid és kompromisszumot kötsz: szőke paróka jó lesz?

#5 BÖLCS AZ, AKI BOXKESZTYŰBEN LEÜTI A “DE KARÁCSONY VAN” LABDÁKAT

A vendégek a világ legnagyobb marketingesei, kortól, nemtől, valódi szakmától függetlenül. Biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a jó lelked a hibás, amikor bevállalsz és megteszel olyat, amit amúgy marhára nem szeretnél. A “de karácsony van” kártya, tutira ismerős. Amikor már túl vagy azon, hogy saját magadat frusztráld ezzel, akkor biztos lehetsz benne, hogy a másik fél fog bepróbálkozni vele. Mi azt tanácsoljuk, hogy ne hagyd magad megfertőzni! Tünetek? Ha már bőszen dúdolod Mariah Carey-t vagy Michael Bublé-t, akkor ülj le, egyes!

Ha mindez nem volna elég, biztos lehetsz abban, hogy az utolsó pillanatban elromlik a széked hidraulikája, becsípődik a derekad hólapátolás közben, kigyullad a hajszárítód, meg ilyen “általános” dolgok. Remélhetőleg még otthon is az őskáosz vár, mert apuka háborús övezetet csinált a nappaliból, amelyben a gyerek meg a kutya voltak az ellenség. Kitartás, már csak egy hét, ennél rosszabb nem lehet! – mondta Murphy, miután rászakadt a szalon mennyezete.

Boldog szarkazmusban teli békés karácsonyi ünnepeket kíván a Fodrászinfó csapata! 😉

Képek: Pinterest