Keresés

Gyermekvállalás fodrászként, avagy lehetsz sikeres vállalkozó GYES után is

Eloszlatjuk a kétségeket abban, hogy milyen a gyermekvállalás fodrászként!

Üzlettulajdonosok, székbérlők, fodrászok és nem utolsó sorban édesanyák. Ha eddig aggódtál, hogy milyen szakmai élet vár rád a GYES után, akkor most eloszlatjuk a kételyeidet! Legfrissebb Fodrászinfó-körképünkben inspiráló személyes történeteket találsz arról, hogy milyen a gyermekvállalás fodrászként.

Gyermekvállalás fodrászként?

A gyerekvállalás csodáját semmi nem képes felülírni, de ha valaki a szakmájába is szerelmes, akarva-akaratlanul is elönti néhány keserédes gondolat: “Vajon a vendégeim megvárnak? Az otthon töltött idő után is tudom folytatni a vállalkozásomat?” Különösen nagy kérdések ezek, amikor a baba épp akkor érkezik, amikor beindult a szekér és egyre sikeresebbek vagyunk abban, amit csinálunk.

Mint tudjuk, a szépségipari szakterületek állandó megújulásával akkor is nehéz lépést tartani, amikor teljes munkaidőben benne vagyunk a szakma sűrűjében. Ezért egy nagyobb kihagyás után nem véletlen, hogy hajlamosak vagyunk egy negatív jövőképet festeni. Van jó hírünk: szakembereket kérdezgetve, ezek az elképzelések általában nem felelnek meg az igazságnak, még akkor sem, hogyha a kezdeti lépések nehezebbnek tűnnek.

Kellő szorgalommal, motiváltsággal és alázattal hamar ott folytathatod, ahol abbahagytad. Sőt! Honnan tudjuk? Utánajártunk! Bár nem egy reprezentatív kutatásról beszélünk, ennek ellenére mégis olyan őszinte, inspiráló, személyes történeteket osztunk meg, amik segíthetnek megérteni, hogy mi vár rád a GYES után. Lássuk is!

Fodrász édesanyák vallomásai GYES után

Regina

Gyermekvállalás fodrászként

Gyerekkori álmom volt, hogy fodrász legyek. Amint ez teljesült, 3 héttel később már kaptam is egy lehetőséget. Fodrászként dolgozhattam egy nagyon jó csapatban – eleinte széket béreltem. Két évvel később (ahogy egyre magabiztosabbá váltam), saját vállalkozásba kezdtem, de amíg nem gyűlt össze a vendégköröm, mindig volt fix munkahelyem.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Amikor elmentem szülni, 3 fodrásznak adtam tovább a vendégeim jelentős részét. Persze, maradtak VIP vendégek, akik miatt a 8 hetes kisbabám mellől is bejártam a szalonba 1-1 délelőttre. A kötelező 90 napot töltöttem CSED-en, de ezt követően a férjem volt/van GYED extrán a munkahelye mellett. Jobbnak láttuk, hogyha az én vállalkozásom megy tovább.

Vendégkör

Most újra elkezdtem 1-2 új vendéget fogadni, mivel nem tudom, hogy akiket elengedtem másik fodrászhoz, visszajönnek-e vagy sem. Teljesem még nem jelentkeztem náluk, hogy újra munkába álltam, mert ezt csak akkor tervezem, amikor már a kislányom bölcsődés lesz.

Gombos Tímea

Gyermekvállalás fodrászként

Első gyermekem 2014-ben született. Ekkor saját üzletből (ahol 3-an dolgoztunk együtt) KATA-s egyéni vállalkozóként mentem el GYES-re. Kb. 8 hónapot töltöttem otthon a kicsivel, utána az alvási idejében 1-1 vendég festését vállaltam el heti két alkalommal.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

A szalonban semmi nem változott, minden szépen rendben működött, mert a kolléganőim mindenre vigyáztak a távollétem alatt. Inkább bennem változott meg valami: sokkal érzékenyebb lettem a késésekre, illetve az elfelejtett időpontokra. Már otthon várt a kisbabám, ezért nem szívesen töltöttem “üres járatban” az időmet.

Vendégkör

Hatalmas szerencsém, hogy kezdő fodrász korom óta ugyanaz a vendégkör látogat. Szinte már mindenkivel családias a viszonyom, ezért engem az első szülésem után mindenki megvárt. Nagyon büszkék is voltak a vendégeim, hogy ennyit kibírtak nélkülem.

Második gyermek vállalása

A második gyermekem 2020-ban született. Ekkor szintén a saját szalonomból mentem el szülni. Ekkor volt a koronavírus és a pandémia ideje.

Öt hónapos volt a picikém, amikor visszamentem dolgoz(gat)ni, heti két napot, alvásidőben. Ekkor a vendégeimet a távollétemben a kishúgom vállalta el, akit én tanítottam meg fodrászkodni. Voltak vendégeim, akik lemorzsolódtak és voltak, akik több mint 7 hónapos lenövésükkel is visszajöttek hozzám, hogy “bizony Timi, az én hajamhoz senki sem nyúlhat, csak Te”. 🙂

Változások a munkában

Mióta kétgyermekes anya vagyok, nem tudom elképzelni, hogy napi 10-12 órát dolgozzak. Fizikálisan sem bírnám, de a gyerekek mellett ez már nem vállalható. Így én már több mint 3 éve nem vállalok új vendégeket – esetleg csak hajkezelésre -, illetve heti 3 napot dolgozom.

Emellett, amíg terhes voltam sikerült kicsit előre gondolkodnom. Ki szerettem volna egészíteni a jövedelmemet egy passzív kereseti lehetőséggel is, így létrehoztam egy saját webshopot, amit könnyen tudok üzemeltetni munka és gyerekek mellett.

Kovács Barbara

Gyermekvállalás fodrászként

Az én történetem 9 évvel ezelőtt indult fodrászként. 2014-ben széket béreltem egy nagyobb, többfős szalonban, a 13. kerületi Hegedűs Gyula utcában. 1-2 év alatt nagy vendégköröm lett, mert mindig is nagyon szerettem kreatívkodni és a maximálisat nyújtani.

A 4. évemben allergiás lettem az ammóniára, amitől nagyon megijedtem. Az orvosom azt mondta, hogy vagy szakmát váltok vagy saját szalont nyitok, amiben ammóniamentes termékekkel dolgozom. Nyilván az utóbbi lett. 2018-ban el is indítottam a saját üzletemet, ahová 2018 végén felvettem egy fodrásztanuló asszisztenst, majd a rákövetkező évben egy fodrászt, aki a sógornőm volt.

2019 végén terhes lettem. 2020 áprilisáig tudtam intenzíven a szalonba bejárni, aztán jött a COVID. A vendégek eltűntek, a fodrászasszisztensem felmondott, 2-3 hónapig csak a sógornőm dolgozott 2-3 napot.

Nyáron azonban szépen lassan mindenki visszajött. Időközben én megszültem a kisbabámat, de az online bejelentkezést és a kapcsolattartást még akkor is én intéztem a szülőszobáról. Én szerettem volna így, de azt éreztem, kétfelé szakadok. Öt hónapot töltöttem otthon a babámmal.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Az újrakezdős napom izgalmakkal teli volt. Valami nagyot akartam alkotni, amit eddig még nem. Nagyon hiányzott az érzés, hogy valamiben jó vagyok és ezt visszaigazolják.

Időközben Ürömön építkeztünk, amikor is kitaláltam, hogy mindenképp szeretnék ott egy szalont nyitni. Pár hónapon belül kész is lett és ekkor az egy éves babám, illetve a meglévő szalonom mellett indítottam be ezt az üzletet. Ebben családom és férjem nagyon sokat segített.

Vendégkör

Sikerült itt is kialakítanom egy új vendégkört. 1,5 évesen a kislányom már heti 2 napot bölcsődébe járt, a többi napon pedig bébiszitter vagy a mamája vigyázott rá, amikor dolgoztam.

A vendégkör egy részét a pesti törzsvendégeim alkották, a másik részét pedig Ürömön építettem ki. Megemlítettem magam a játszótéren, a fejlesztő klubokban, a helyi körmösnél, kozmetikusnál pedikűrösnél, aztán gyorsan elterjedt a hírem az anyukák között.

Nagy-Darányi Cintia

Gyermekvállalás fodrászként

10 éve vagyok Fodrász , Kiskunfélegyházán dolgozom a szalonomban. 2021-ben tértem vissza a fodrászat világába, mert három évet otthon töltöttem a kislányommal.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Ahogy visszatértem a szalonba, a legnagyobb változás a munkaidőmben történt, hiszen már mindent igyekszem úgy alakítani, hogy a gyermekemmel is tudjak minőségi időt tölteni és a munkaidőm is megfelelő legyen a vendégeim és a családom számára. Nálam mindig csak egy vendég van az adott időpontban, mert így minden figyelmem a kedves vendégemé.

Nagyon hálás vagyok a családomnak a sok segítségért, hogy nap mint nap az álmaimért dolgozhatok és támogatnak ebben.

Vendégkör

A Vendégkörömet illetően is nagy változások történtek. Hiszek abban, hogy “a hasonló hasonlót vonz”. Vannak kedves vendégek, akik végig kísérnek a szakmai utamon a kezdetektől, de nagyon sok új kedves vendég lett mostanában is az életem része. Ezért nagyon hálás vagyok, mert a változás mindig együtt jár a fejlődéssel, ha ki merünk lépni olykor a komfortzónánkból.

Számomra a legnagyobb feltöltődést az alkotás és a tanulás öröme adja. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy megleljük az örömünket a munkánkban, mert ezt a vendégeink is érezni fogják. Ahol boldogságra, békére, szeretetre, elfogadásra és megértésre lelünk, ott a lelkünk felszabadul és mindig örömmel térünk vissza.

Bármilyen nehéz a kezdet, vagy éppen az újrakezdés, hiszem, hogy kitartással, türelemmel, rugalmassággal, figyelmességgel, mérhetetlen sok szeretettel és hálával elérjük az álmainkat.

“Az életünk olyan mint a hegyre menetel. Minél magasabbra megyünk, annál nagyobb a szembeszél, viszont egyre szebb lesz a kilátás.”

Porubszky Melinda

Gyermekvállalás fodrászként

1995-ben végeztem a fodrásziskolában. 1997. január 6-án közös szalont nyitottam egy kozmetikus kollégával Táton. Nem volt tervezve, de ugyanebben az évben, novemberben kiderült, hogy gyermeket várok. 1998 januárjára az otthonunk aljában, a garázsból készítettünk egy fodrászatot, ahol végig dolgoztam a terhességem alatt.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Nagyjából két hét után elkezdtem bevállalni a heti törzsvendégeket, ami körülbelül 5-6 vendéget jelentett. Két hónap után volt egy nyitvatartásom, heti kétszer négy órát dolgoztam. Addigra tudtam, hogy mikor alszik jó nagyot a baba, így könnyű volt mellette. Végül fokozatosan növeltem a napokat, de a délelőtt többnyire a miénk maradt.

A kislányom kétévesen kezdte a bölcsődét, innentől fogva már 8 órában dolgoztam. 2001-ben különváltunk a lányom apukájával, ekkor két évig alkalmazott lettem egy szalonban, ahonnan 2003-ban kivásároltam a felszerelést (szolárium, manikűr, kozmetika és fodrászat).

Második és harmadik gyermek érkezése

2012-ben újra férjhez mentem és megtudtuk, hogy várandós vagyok. Ekkor volt egy lelkes tanulóm, így elkezdtem őt betanítani, hogy akkor is tudjon dolgozni, amikor már meglesz a második gyermekem.

Így 2013 januárjától már ketten vittük a szalont, de többségében még én. Bár márciustól orvosi utasításra csökkentenem kellett az állást, április 16-án még dolgoztam, 17-én megszületett Zsombor. Ő kevésbé volt el nélkülem, így a heti törzsvendégeket az otthonomban kezdtem vállalni. 4-5 ember érkezett szombatonként, mert a férjem úgy volt otthon.

Amikor már 3 hónapos volt a kisfiam, akkor vállaltam mellé szintén otthon 3-4 vendéget, de a szalont az akkor már végzett tanulóm vitte. 2014 áprilisában ő is várandós lett, így júniustól bölcsődés lett a fiam, én pedig visszakerültem a munkába.

2017 októberében megszületett a második fiam is, ekkor már volt mellettem alkalmazott. Egy régebbi tanulóm visszajött hozzám, vele megbeszéltük, hogy dolgozik helyettem is. A heti vendégek ekkor is házhoz jöttek. 8 hónapos volt a fiam, amikor kedd és csütörtök bejártam a szalonba 8-12-ig, szombaton pedig otthon vállaltam a törzsvendégeimet.

Vendégkör

A vendégek többsége mindhárom alkalomnál megmaradt, szerencsésnek mondhatom magam. Semmit nem csinálnék másképp, nekem is kellett a szalonban töltött idő. Amíg csak szopiztak a gyerekek, addig nem mentem vissza dolgozni, így mindegyiknél megtartottam a minimum 6 hónapot, amikor csak 1-1 vendég fért bele a napjaimba.

Megértőek voltak nagyon. A szalonban vártak vissza, nem volt igazán nagy változás, “mintha csak egy nap telt volna el”.

Rácz Ildikó

Gyermekvállalás fodrászként

Nyíregyházi szépségszalon főbérlője voltam, mikor teherbe estem. Ezt a szalont hét éven át én vezettem és alakítgattam. Majd ezt a szalont adtam át a kozmetikusnak, ami azóta is remekül működik. 2016 végén köszöntem el, mert január végén megszületett a kislányunk. Mondhatni, hogy a csúcson hagytam abba, mert akkor már több, mint két éve nem tudtam új vendéget fogadni.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

A “keménymag” néhány hónap múlva megkeresett rövidebb munkákra. Aztán 2018-ban megpróbáltam újra szalonban dolgozni, de 14 hónap után feladtam, mert a kislányom többet volt otthon, mint a bölcsődében. Így, amikor már tehettem, másik helyre mentem, mert a korábbi szalonokat már nem éreztem a sajátomnak.

Végül négy év után, 2021-ben új szalonban kezdtem, szintén főbérlőként. Megint jól érzem magam a bőrömben: fodrászként és édesanyaként is. Van játszó rész is kialakítva, ahol a kislányom 1-1 órára lefoglalhatja magát, hogyha velem van.

Mindig fontos volt számomra a fodrászat, de azt gondolom, valahogy egyensúlyt kell tartanunk a gyermek és a munka között. Ezért már nincs éjjel-nappal dolgozás, heti két estét vállalok és igyekszem legkésőbb 8-ra hazaérni.

Vendégkör

Ahogyan írtam, a keménymaggal azonnal nekiláttam a munkának, de rengeteg képzésen jártam az elmúlt évben, hogy a vendégkörömet visszaépítsem. Új anyagokkal próbálkozom, hogy gyorsabban tudjak alkotni. Facebook-posztokat is próbáltam használni, de inkább csak jelen vagyok, mert nem vagyok profi ezen a területen.

Szerencsére voltak nagyon ragaszkodó vendégeim is. Viszont, amikor nem dolgoztam, akkor is “receptestül” hagytam a másik fodrászra a vendégköröm nagy részét, aki ügyesen helytállt. Most ő babázik, így néhány hónapja régi és új vendégeket is visszakaptam tőle.

Reményi Dalma

Gyermekvállalás fodrászként

2014 decemberében hagytam abba a munkát. Legutoljára a Corvin szalonban dolgoztam, mint fodrász és fodrászoktató. KATA-s vállalkozóként dolgoztam, így mentem szülni. A vendégeim mindegyike lemorzsolódott, talán 1-2 maradt meg.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Kb. 2,5 évet nem dolgoztam. 2018 elején tértem vissza, de nagyon nehéz volt helytállni kisgyermekes anyukaként. Új csapat, új emberek, új, frissen nyílt üzlet. Alkalmazottként tudtam csak visszatérni az anyagi körülményeim miatt.

Így azt is megtapasztaltam, hogy ebben az országban kisgyermekes anyukaként elhelyezkedni borzasztóan nehéz, még ha komoly gyakorlattal is rendelkezik az ember. Neves szalonok élből visszautasítottak, amikor kiderült, hogy kisgyermekes vagyok. Azonban jelenleg a Berendi szalonban megtaláltam a helyem vállalkozóként, álmodni sem lehetne ennél jobb munkahelyet.

Vendégkör

Alázatosan, kitartóan dolgoztam napról napra és a lehető legtöbb oktatáson részt vettem azért, hogy visszaépítsem a vendégkörömet és behozzam a “lemaradásomat”. Azzal az 1-2 vendéggel, aki megvárt, jó baráti viszony alakult ki, szerintem emiatt is maradtak nálam. 🙂

Sárdi-Teleki Renáta

Gyermekvállalás fodrászként

2002-ben végeztem fodrászként, 2004 óta vagyok vállalkozó. Eleinte széket béreltem, viszont 2009 óta Mosonmagyaróvár belvárosában egy 30nm-es kis üzletet bérlek. A fiam születéséig itt foglalkoztam a tanulóimmal.

A tervem az volt, hogy szülés után valamelyik tanulóm ott marad, mert a vendégeim is nagyobb bizalommal fordulnak majd ahhoz, akit már ismernek, és akit én tanítottam. 2013 januárjában aztán meg is született az első gyermekem.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Sajnos ekkor az alkalmazottat mély vízbe dobtam, mert csak az előző évben végzett fodrászként. Sok vendég elment, ami nagyon megviselte, ezért fél év után ő is felmondott. Kerestem egy másik kollégát, akiben csalódnom kellett, ő sem maradt nálunk. Így 10 hónapos volt a fiam, amikor visszatértem dolgozni – igaz, nem minden nap. Ahogy növekedett a vendégkör, úgy dolgoztam egyre többet. Nagyon sok vendégem visszatért idővel, de bizalmam már nem volt kollégákhoz, ezért inkább egyedül dolgoztam.

Majd 2018-ban megszületett a kislányom is. Ilyen tapasztalatok után alkalmazottról hallani sem akartam. Inkább bezártam és a férjem vállalta, hogy fizeti a bérleti díjat, hogy legyen majd hova visszatérnem. Gondoltam egy év után megint elkezdek dolgozni csak 1-2 napot. Hát, sajnos ez sem úgy alakult, mert jött a COVID.

Vendégkör

Így több, mint 3 évet voltam otthon. Közben sokszor érdeklődtek a vendégek arról, hogy mikor kezdek. Végül 2021 szeptemberében tértem vissza, azóta egy év telt el. Kijelenthetem, hogy bár nehéz volt ebben a covidos, háborús, inflációs időben újrakezdeni, de megint van vendégköröm.

Nem mondom, hogy hetekkel előre tele a naptár, de azért mindig vannak vendégeim, amivel elégedett vagyok. Sokat számít viszont, hogy közben csináltam egy Facebook-oldalt és oda is feltöltöm a munkáimat. Illetve többfajta kezelést is vállalok, ami szintén vonzza a vendégeket.

Tildy Klára

Gyermekvállalás fodrászként

Miután 2013-ban hivatalosan is fodrász vált belőlem, egy rövid ideig a Hajós utcában dolgoztam, majd Huszka Petránál folytattam a munkát az újonnan nyíló Huszka Hair-ben, mint székbérlő. Teljesen ott képzeltem el fellendíteni a karrieremet, de pár hónappal később (nagy meglepetésemre) kiderült, hogy babát várok. Még így is ragaszkodtam a terveimhez, a terhességet végigdolgoztam – a kollegina mindig segítőkész volt. Végül 3 évet töltöttem otthon a kisfiammal.

Munka újrakezdése, változások a szalonban

Ahogy közeledett az óvoda, egyre inkább láttam, hogy a lakhelyünkről, a 17. kerületből a belvárosi szalonba nem fogok tudni beutazni minden nap. Óvodás gyermek mellett ez sem autóval, sem BKV-val nem volt opció. Így Petrával elbúcsúztunk egymástól, mint munkatársak, de a barátság megmaradt. A 17. kerületben sehol nem találtam olyan letisztult, szellős szalont, ahova szívesen becsatlakoztam volna, ezért inkább megnyitottam a sajátomat, amiben már 4 éve egyedül dolgozom.

Vendégkör

Az átmeneti időszakot úgy hidaltam át, hogy szombatonként visszajártam a Huszka Hair-be kiszolgálni a vendégeket. Az a minimális vendégkör, amit a belvárosban kialakítottam utána is követett; nagyon kedvesek, lojálisak voltak. A vendégkör további kiépítéséért csak egy Facebook-oldalt hoztam létre, ahol néha posztoltam a munkafotóimat, majd kivártam.

Nekem jót tett, hogy kialakíthattam a saját stílusom, ütemem, függetlenségem. Persze időbe telt teljesen felépíteni mindezt, de nagyobb elégedettséggel tölt el a munka, mint azelőtt.