Keresés

Ki az a Hajas László?

Ismerd meg Hajas László fodrászmestert!

A Fodrászinfó Podcast elindulásával egy új formátum mellett új ötletek is születtek a fejünkben. Ezúttal azt tűztük ki célul, hogy létrehozunk egy hazai fodrász arcképcsarnokot, amelyben saját életútjukon keresztül, Magyarország kiemelkedő szakembereit ismerhetitek meg. Érdekesebbnél érdekesebb történeteket elevenítünk meg előttetek, még akkor is, hogyha Hajas László neve mindenkinek ismerősen cseng. Semmi kétségünk arról, hogy róla már sokat hallottál, de van egy olyan érzésünk, hogy közel sem mindent – ezt figyeld!

A “Hajas László sztori”

KEZDETEK:

Hajas László tanuló éveit egy kisiparosnál, Meltréder Gyulánál kezdte a Váci utca 8. alatt, majd 1973-ban az állami fodrászat tanulójaként fejezte be a fodrásziskolát. Az első megmérettetés, amin részt vett egy ifjúsági verseny volt 1976-ban, amelynek az összetett győztese lett. Ebben az időben az állami fodrászat trénere Tárnoki László volt, akinek nagyon sokat köszönhetett már akkor is – a mester megtanította türelmesnek lenni és szeretni a szakmát.

Lacit az első nagy meglepetés 1977-ben, a Vénusz Kupán érte, amikor több mint 70 induló közül hajvágásban a második lett. Ekkor figyeltek fel rá a szakma nagyjai. 1978-ban Vizy Sándor át is igazolta őt a Divat Szövetkezethez, ezáltel pedig sorban jöttek a versenyek és a dobogós helyezések:

 • 1979-ben V. helyezést ért el a Barátság Kupán Szófiában,
 • 1980-ban Prágában II. helyezettként végzett.

A kitartás, a sok gyakorlás és a megszállottság végül meghozta a gyümölcsét, 1980-ban országos egyéni összetett bajnok lett, közel száz induló közül.

Ki az a Hajas László?

PÁLYAFUTÁSÁNAK TOVÁBBI RÉSZLETE KRONOLÓGIAI SORRENDBEN:

 • 1981-ben részt vesz az első nyugati versenyén, a szomszédos Ausztriában. A Stephans Dóm Nemzetközi Kupán hajvágásban harmadik helyezést ér el.
 • A versenyzési korszakára a koronát 1982-ben a párizsi világbajnokságon teszi fel, amikor is hajvágásban több mint 120 induló közül a hetedik helyezést éri el.
 • 1983-ban megnyitja első üzletét a Kiss József utca 17. alatt.
 • 1986-ban turnézni kezd Hafner Sándorral és a Wella Trend Top Teammel.
 • 1990 végére létrehozza saját fodrászcikk-kereskedését és a Hajas Kft.-t, amiket rögtön követ egy új szalon megnyitása is az V. kerületben, az Erzsébet téren.
 • 1991-ben debütál a Hajas Kupa, amit saját fodrászainak talál ki, hogy az általa képzett fodrászok össze tudják mérni tudásukat és szakmai kreativitásukat.
 • 1992-ben sikeres mestervizsgát tesz.
 • 1994-ben megnyitja az első vidéki szalonját Pécsett.
 • 1995-ben megnyitja harmadik üzletét a Nádor utcában.

Mindeközben nemzetközi szinten is megismerik a nevét és munkásságát: Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban is több állomásos bemutatókörutakon vesz részt.

Hajas László immáron befutott fodrászként

TOVÁBBI SIKEREK:

 • 1999-ben 16 hazai kiváló fodrásszal megalapítja a világ egyik legismertebb nemzetközi fodrászszervezetének, az Intercoiffure-nek a magyarországi szekcióját, aminek meg is választják az elnökévé.
 • 2000-ben első kelet-európaiként meghívják az Alternativ Hair Show-ra fellépőnek – ez a hagyomány pedig azóta sem szakadt meg.
 • 2001-ben beválasztják egy hat fős csapatba, ahol a feladata, hogy kollégáival közösen megalkossa a 2002-es Wella trendanyagát. Később az általa készített munka válik a vezető trendképpé, amit a nagyközönség az egész világon megismer.
 • 2002-ben a hazai fodrásztársadalom megválasztja a nagy múltú Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület elnökévé.
 • 2003-ban fellép a Bad Kissingenben (az Intercoiffure közép európai kongresszusán), mint díszvendég, és még ugyanebben az évben egy úgynevezett One Man Show-t- tart Zürichben. Novemben meghívják Berlinbe – az első alkalommal megrendezett Trend Vision versenyre és díjátadó ünnepségre –, ahol 10 nemzetközi fodrásszal együtt bemutatja a 2004-es év divatajánlatát.
 • 2004 tavaszán újabb megtiszteltetés éri: felkérik, hogy oktasson hajvágást a Wella központi stúdiójában, Darmstadtban, pont ott, ahol ő is elsajátította a szakma alapjait.
 • 2004-ben teljesül egy régi nagy álma, saját iskolát hoz létre. A Kolping Katolikus Szakközépiskolával köt együttműködési szerződést, ahol a saját elképzelése szerint három év alatt, iskola rendszerű képzésben oktatják a jövő fodrászait. A szeptemberben kezdődő első tanévet 12 tanulóval kezdik, és kiemelt hangsúlyt fektetnek többek között az angol nyelv elsajátítására is.
 • 2005 a nagy váltás éve. Hitvallása, hogy folyamatosan képeznie kell önmagát és csapatát, hiszen csak így tudja a legjobbat nyújtani a vendégeinek. Húsz évi együttműködés után a legfontosabb szempontokat maga előtt tartva, váltásra szánja el magát. Minél jobban megismeri a L’Oréal Professionnel vendég– és fodrászközpontú gondolkodását, annál inkább tudatosul benne, hogy ez az ő útja. Még 2004-ben elkezdi a Nádor utcai szalon átalakítását, ahol létrehozza Magyarország első Kérastase rituálékabinját.
 • 2007. augusztus 20-a alkalmával Zsidró Tamással együtt megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetését, a fodrász szakma határainkon túl is elismert kreatív műveléséért, szakmai-közéleti, oktatói tevékenységének elismeréséért.
2005-ben márkát vált, a L’Oréal Professionnel csapatába kerül

HAJAS LÁSZLÓ TÖRTÉNETE KÖZEL SEM ITT ZÁRUL, ÉS AZ SEM MINDEGY, HOGY MINDERRŐL Ő MIKÉNT NYILATKOZIK. IRÁNY PODCASTET NÉZNI: