Keresés

Hajkefe tisztítása szakszerűen - Így tartsd rendben a hajkeféd!

Az egyik elengedhetetlen dolog a hajápolásban a hajkefe tisztítása.

A hajkefe egy állandó eszköz, amit egyszer megveszünk, szeretünk, a végtelenségig használunk, de a tisztítására már kevesebb időt fordítunk. Leginkább azért, mert elfelejtjük, vagy egyszerűen eszünkbe se jut. Pedig a hajkefe tisztítása elengedhetetlen a higiénés előírások betartásához, valamint a haj egészséges állapotának megőrzéséhez.

„A hajkefék is olyan eszközök, mint a többi, amit napi szinten használunk – figyelni kell rájuk. Nem csak a mi, de a vendégeink eszköze is. Egy tiszta hajkefe hívogató, és a használata is könnyebb. A hajkefe tisztítása például abban is segít, hogy szárítás közben nagyobb hőt tároljon a fésű, ezáltal gyorsabb szárítási időt termeljen.” – mondta Simon Tuckwell, a Balmain képviselője.

Szerencsére ma már rengeteg trükk létezik, és most a kefék típusa szerint el is áruljuk, hogy melyik a legpraktikusabb módszer!

Miért fontos a hajkefe tisztítása?

Főleg egészségügyi, másodsorban praktikai szempontból. A hajkefe tisztítása nélkül olyan baktériumok és korábban használt anyagmaradványok telepszenek le az eszközre, ami nem tesz jót a vendég hajának.

Andrew Kyriakou, a Kent Salon fodrásza a következőket javasolja a hajkefe tisztán tartásához:

1. Mindig szedd ki a hajszálakat fésülés után!

2. Mosd át a fésűt langyos vízzel, ez leszedi majd a kefére ragadt termékmaradványokat. Tegyél rá egy kevés sampont, és úgy mosd át a fogakat, de ügyelj arra, hogy a kefe ne maradjon sokáig víz alatt!

3. Hagyd megszáradni a kefét, mielőtt újra használnád!

Milyen más lehetőség van a hajkefe tisztítására?

FÉSŰ TISZTÍTÁSA

Georgia Bell, a Society Hair egyik fodrásza azt javasolja, hogy a fésűket napközben cseréld le, és a műszakod végén minden este mosd el őket! Hagyd ázni meleg, szappanos vízben, finoman kevergetve, hogy eltávolítsd a fejbőrről lerakódott zsírt és termékmaradványokat! Ezután alaposan öblítsd le, és hagyd tiszta törölközőn megszáradni! Mindig ellenőrizd, hogy milyen anyagból készült a fésű, mielőtt fertőtlenítő oldatba vagy durva vegyszerbe tennéd!

KÖRKEFE TISZTÍTÁSA

“A hajkefe tisztítása során először távolítsd el a hajszálakat a kefe sörtéi közül, majd tölts meg egy szórófejes flakont meleg szappanos vízzel, és fújd be a sörtéket vele! Színező ecsettel vagy puha fogkefével keféld át a sörtéket, hogy felszedd a lerakódott koszt, fújd le őket tiszta vízzel, majd töröld át törölközővel.” – javasolja Anna Chiesa, a The Balance Brush alapítója.

A tanácsai közt az is szerepel, hogy ne áztasd vízbe a hajkeféket, mert az károsítja a fa részeket!

LAPOS HAJKEFÉK TISZTÍTÁSA

A hajkefe tisztítása itt is hasonló folyamatként megy végbe. Hasonló módon, samponos vízzel kell megtisztítani a lapos hajkeféket, hogy azok képesek legyenek a kutikula kisimítására.

Adam Reed, a ghd globális nagykövete azonban nem a törölközőt, hanem a hajszárítót javasolja a lapos kefék szárítására. Mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy teljesen megszáradt a kefe, mielőtt újra használnád!

Ne feledd otthon is rendszeresen, egy-két hetente tisztítani a hajkefédet! Ezzel a hajad zsírosodását is lassítod, és az egészségét is véded.

HAJKEFE TISZTÍTÁSA: MAGYAR FODRÁSZOK MÓDSZEREI KÖVETKEZNEK!

Felmérést végeztünk, hogy a magyar fodrászok milyen rendszerességgel és hogyan tisztítják a hajkeféiket. A válaszok hasonlósága pedig puszta öröm a számunkra, mert ez is bizonyítja a magyar fodrászok lelkiismeretes munkáját és a módszerek precizitását!

Röpke tesztünket 184 fodrász töltötte ki, ők egyöntetűen azt vallották, hogy mindennap legalább egyszer, de inkább kétszer-háromszor letisztítják a hajkeféket és fésűket a munkák során (és otthon is legalább heti egyszer). Erre a legegyszerűbb módszer, ha előtte kiszeded a hajszálakat a sörték közül, majd sterilizálod az eszközt.

Azok, akik nem rendelkeznek sterilizálóval, Domestos (vagy más fertőtlenítőszer) és sampon egyvelegében áztatják a hajkeféket – ezzel is hasonló eredményt érve el.

“Minden vendég után erre alkalmas eszközzel kiszedem a hajat, eszközfertőtlenítővel lefújom, a nap végén pedig áztatás, fertőtlenítés, szárítás következik.”

Akadnak olyanok, akik a körömkefére esküsznek. Sok válaszadó azzal sikálja meg a kefét, hogy kiszedje belőle a nem kívánt szennyeződéseket. Ha neked ilyened nincs otthon, akkor sem kell aggódnod – a válaszadók 80%-a egy külön kefét használ ugyanerre a célra.

A megkérdezettek kisebb százaléka UV-lámpát is használ a hajkefe tisztítása során. Az UV-fény képes az érintett területen elpusztítani a baktériumokat, így remek módja az eszközök sterilizálásának. Azt viszont fontos elmondani, hogy a fodrászok szerint ez nem elegendő a 100%-os fertőtlenítéshez. Előtte mindenképp végezni kell más fertőtlenítést is, hogy a hajkefe teljes mértékben tiszta legyen!

TE MILYEN GYAKRAN TISZTÍTOD A HAJKEFÉID?

Van egy jól bevált metódusod az eszközeid tisztítására, amit szívesen megosztanál velünk is? Írd meg nekünk a közösség_kukac_fodraszinfo.com címre és örömmel megosztjuk azt is!

Képek: itt!