Keresés

Hajvágás szociális intézményekben - csatlakozz te is!

Fodrászokat kérdeztünk arról, hogy milyen is a hajvágás szociális intézményekben!

A karácsony vagy más ünnepek közelsége minden évben jó okot ad a jótékonyságra. Azonban a későbbiekben hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig a lehetőség egész évben adott az élet számos területén. Ha a karácsonyi ünnepek alatt nem is tetted, biztatunk, hogy szentelj időt a jótékonykodásra, amelyet fodrászként legkönnyebben szociális intézményekben való hajvágással tehetsz meg.

Természetesen nem könnyű nehéz sorsú emberekkel találkozni, frizurát készíteni nekik, beszélgetni velük, mégis ott van az adakozás szívet melengető érzése. Csak néhány példa, hogy hol érdemes érdeklődni:

  • gyermekotthonok,
  • idősotthonok,
  • börtönök,
  • kórházi osztályok (pl. pszichiátria vagy hospice),
  • fogyatékkal élők otthona.

Hajvágás szociális intézményekben – fodrászokat kérdeztünk

Ha egy szakember azon gondolkozik, hogy a fent említett munkalehetőségek közül válasszon, tisztában kell lennie azzal, hogy mire vállalkozik. Természetesen a körülmények minden helyszínen mások lehetnek, de nagyvonalakban összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót érintett fodrászok segítségével:

Börtön

Hürkecz Bianka, bár több mint egy évtizede (tanulókorában) járt rendszeresen hajat vágni a kecskeméti börtönbe, emlékei a mai napig meghatározók:

„Legtöbbször férfiakkal dolgoztunk. A dolgozók az első percben lefektették a szabályokat: nem szabad beszélgetnünk és szemkontaktust teremtenünk az elítéltekkel. Egyszerre általában 5-6 elítélt volt jelen, akiktől csak annyit kérdezhettünk, hogy milyen hajat szeretnének.”

Bár Bianka ma már nem szívesen menne vissza, hangsúlyozta, hogy a tanuláshoz ez a munkalehetőség jó gyakorlatot biztosított. Kifejtette azt is, hogy a nők és fiatalkorúak részlegén barátságosabb hangulat volt jellemző:

„Nem volt akkora szigor, itt megtudhattuk, hogy a hölgyek miért kerültek be a börtönbe. Általában kiskorú anyukákkal találkoztunk.”

Idősek otthona

Surovsky Sándor két évvel ezelőttig heti rendszerességgel járt idősek otthonába hajat vágni, ám második gyermeke születésével egy időre erről le kellett mondania. Szerinte a kulcs az ilyen típusú munkához a szakmai megközelítésben van:

"Természetesen a halál és az elmúlás tudata megérint, de próbáltam az elejétől kezdve inkább szakmai szemmel tekinteni a dolgokra. Valójában ez is egy szalonmunka."

Nehezítő körülmény, hogy az idősek egy részével nehéz a kommunikáció halláskárosodás, beszédzavarok vagy feledékenység miatt. Természetesen az is a munka része, hogy szembe kell nézni azzal, hogy az előző héten frizurát kérő idős emberrel a következő héten már nem találkozunk. De emellett számos jó emlék is származhat a munkából:

"Szerencsére több a vicces és jó emlék, mint a szomorú. Sokan nagyon jó állapotban vannak: verset mondanak, énekelnek. Olyan is előfordult, hogy egy hölgy bár vak volt, mégis minden alkalommal megdicsérte a hajfestésemet. Ez melengeti a szívet."

Sándor szerint sok esetben a nehézség nem is az idősekben, hanem a hozzátartozókban rejlik, akik az ápolókon keresztül fejezték ki nemtetszésüket.

Bár egyelőre Sándort lefoglalja a szalonmunka és a következő bekezdésben tárgyalt munka, de a közeljövőben szívesen visszatérne az idősek otthonába:

"Úgy jöttem el onnan, hogy jelenleg kell egy kis szünet, de ha a későbbiekben szükség van rám, szóljanak!"

Fogyatékos személyek otthona

Sándor a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthonában jelenleg is dolgozik fodrászként. A korábbi idősotthoni munka esetében az elmúlás volt a legfőbb nehezítő gondolat, ebben az intézményben azonban a legváltozatosabb nehéz sorsokkal találja magát szemben: születéskori fogyatékosságok, balesetből adódó sérülés illetve sikertelen öngyilkossági kísérlet utáni állapotok.

Hangsúlyozta, hogy három nagyon fontos tulajdonság meg kell, hogy legyen az erre vállalkozó fodrászokban:

  • türelem,
  • empátia,
  • erős idegrendszer

Nem mindig könnyű ugyanis belelátni az érintettek viselkedésébe és nem mindig kiszámítható a hangulatuk. A dolgozók szerencsére készségesek, így mindig a fodrász segítségére vannak.

"Empátia kérdése az egész, de mindenképp kell hozzá idegrendszer. Aki ilyen pályában gondolkozik az mindenképp vágjon bele. Nagyon sokat ad és rengeteget lehet belőle tanulni!"

Kuckó Program – Frohner Fecó és szalonja is részt vett

A Kuckó Program keretein belül az önkéntes fodrászok gyermekotthonokba látogatnak el, hogy az ott élő gyermekek frizuráját elkészítsék, élethelyzetüket szebbé tegyék. A programban a Salon Frohner is részt vett, remélhetőleg sok más fodrászt ösztönözve ezzel. A tapasztalatokról Frohner Fecót kérdeztük:

"Hiszek abban, hogy a munkánkkal egy ilyen környezetben élményt okozunk. Amikor felkeresett a Kuckó program, azonnal tudtam, hogy örömmel veszek részt a szalonnal a kezdeményezésben, hiszen élményt, impulzust és örömöt tudunk adni a bent élő gyerekeknek.

Azt gondoltam azonban, hogy ne csupán a karácsony miatt csináljuk ezt, hanem látogassuk meg az otthont háromhavonta. Így láthatjuk a gyermekek fejlődését is és egy bensőségesebb kapcsolat is kialakulhat közöttünk."

Fecó szerint ez azért is fontos, mert a bent élő, családjuktól elszakadt gyermekek nehezen nyílnak meg. Az azonban, hogy rendszeresen ugyanazokkal az emberekkel találkozhatnak, könnyebbé teszi ezt a folyamatot.

"A bizalmatlanság természetesen érthető, a hajvágás - és az, hogy nekik is tetszik a végeredmény - azonban az első lépcsőfoka a kapcsolatnak és a bizalomnak."

Fotó: Instagram
Fotó: Instagram

Fecó kiemelte, hogy megérzésével ellentétben a gyerekek viszonylag felkészültek voltak az aktuális trendekből, képeken mutatták az általuk vágyott frizurákat.

"Azt gondoltam, hogy lelkileg sokkal megterhelőbb munka lesz ez. A gyerekek azonban fegyelmezettek, jól szituáltak voltak. Engem meg szoktak viselni ezek a dolgok, de azt mondhatom, hogy összességében nagyon jó élménnyel tértünk haza. Három hónap múlva talán egy kis társasozásra is jut idő."

Csatlakozz Te is!

Úgy is segítheted a nehéz sorsú embereket, hogy részt veszel olyan akciókban, mint a Cut-a-thon vagy éppen a Csodalámpa Alapítvány kezdeményezései. IDE KATTINTVA pedig csatlakozhatsz a Kuckó Program önkéntes fodrászaihoz!

Ha érzed magadban a lehetőséget, a lehetőség mindig nyitva áll előtted! Bár az ilyen jellegű munka megterhelő lehet, mégis megéri, hiszen rengeteged ad a szakember lelkének is, arról nem is beszélve, hogy az érintetteknek mennyit jelenthet!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)