Keresés

A fodrász válaszol - Frohner Ferenc

A fodrász válaszol sorozatunk első vendége Frohner Ferenc!

EBBEN A CIKKBEN

011. Sok oldalról ismerhet téged a közönség: fodrász vagy, de megmutattad magad konyhafőnök versenyzőként és dzsungelharcosként is. Ezek a szerepek teljesen különállók vagy összeérnek az életedben? Melyik az igazi Fecó?022. Ezekben a szerepekben azt a mentalitást érzem, ami egyébként is jellemző rád: a független egyéniség. A fodrászok között celeb vagy, a celebek között fodrász. Ez az egész életedre ráhúzható?033. A fodrászatban mikor jött el az a kiteljesedés, amit a pályád elején – focistaként – nem éreztél?044. Mennyiben segített neked ezekben a folyamatokban az önismeret: meditáció, jóga, stb.?055. Mit tudsz tanácsolni ennek kapcsán más szakembereknek?066. Magyarországon sok ember nem vállalja fel önmagát, "bujkál". Ez ugyanaz a komfortzóna, mint amit szakmai oldalon említesz. Ennek megváltoztatásában mi a szerepe egy fodrásznak?077. Ebből is adódik az, hogy a bohém énedet már kevesebbet "veszed elő"?088. Ha már „komolyabb én”, azt nyilatkoztad, hogy te azok közé tartozol, akik a fodrászat arcai egy bizonyos generáció számára. Ez szakmailag is fontos?099. Milyen változásokat látsz a szakmában? Az utóbbi három év szerintem rengeteg dolgot megváltoztatott. Te hogy látod ezt?1010. Evezzünk más vizekre: nők! Előfordult már, hogy valaki bepróbálkozott nálad, például a szalonban?11+1 olvasói kérdés: Mik a legnagyobb nehézségei a egy fodrászszalon nyitásának?

A Fodrászinfó új sorozatában 10+1 kérdést teszünk fel ismert szakembereknek. A +1 kérdést pedig a Fodrászinfó olvasói választják ki kommentek alapján. Első vendégünk Frohner Ferenc, fodrász és médiaszemélyiség, aki szakmaiságán túl önismereti oldalát is megmutatta nekünk!

1. Sok oldalról ismerhet téged a közönség: fodrász vagy, de megmutattad magad konyhafőnök versenyzőként és dzsungelharcosként is. Ezek a szerepek teljesen különállók vagy összeérnek az életedben? Melyik az igazi Fecó?

A gyűjtőpont a fodrászszalon. Minden szereplésem a közösségi megjelenésemet támogatja. Elsősorban a szakmaiságot szeretném mutatni, azt, hogy a szerepléseim mögött van valamilyen produktum. Inkább fodrász vagyok, mint celeb, utóbbit is inkább a szakmám miatt csinálom. Természetesen kapok negatív megnyilvánulásokat, de igyekszem kevés figyelmet fordítani erre. Amit elértem, azt nem a celebkedésnek köszönhetem, hiszen a szalonom már előbb megvolt. Utólag persze segített a hírnév, tisztában vagyok vele, hogy a céljaimat így könnyebben elérem, mert nagy figyelmet kapok.

2. Ezekben a szerepekben azt a mentalitást érzem, ami egyébként is jellemző rád: a független egyéniség. A fodrászok között celeb vagy, a celebek között fodrász. Ez az egész életedre ráhúzható?

Mindig figyelek arra, hogy önazonos legyek. Természetesen tudok hibázni, tévés szereplések során előfordult már, hogy kimondtam olyat is, amit nem kellett volna. A szalonban azonban nem vagyok celeb és nem is szeretem, ha szóba kerül a téma.

A tévés megjelenésekbe azonban szeretem belevinni a szakmát, hiszen mint mondtam, ezért csinálom az egészet. Egy főzős műsorban is ott van a szakma: fodrászszemmel látod, hogy a komplementerszínek hogyan viszonyulnak egymáshoz, milyen színek és formák mutatnak jól egymás mellett. Ha pedig ez szóba kerül a műsorban, az számomra marketingértékkel bír.

Médiaszemélyiségként teljesen eltűnik a magánszféra. Természetesen mindenki azt gondolja, hogy celebnek lenni könnyű. Igen, vannak pozitív hatásai, de nehézségei is. A celeb szó itthon sajnos pejoratívvá vált, külföldön általában inkább menő. Én azok közé tartozom, akik valamilyen produktumot, szakmaiságot szeretnének megmutatni a celebség mögött. Erre kéne figyelmet fordítania mindenkinek.

3. A fodrászatban mikor jött el az a kiteljesedés, amit a pályád elején – focistaként – nem éreztél?

A kiteljesedés folyamatos. Mindig voltak és vannak mérföldkövek és célkitűzések. Nem szeretnék megállni, most is vannak céljaim a szakmában, amiket még el szeretnék érni. Ez pedig nem anyagi jellegű, hanem például egy olyan csapat kialakítása, amely tökéletesen tud együttműködni, mégis mindenki individuumként dolgozhat. Ez szerintem manapság nagyon ritka. Szeretném azt a munkahelyi közeget megteremteni, ami mindenkinek jövedelmező.

Ha már fordulópontok: sok fodrász életében eljöhet az az időszak, hogy belefárad a munkába és kialakítja a komfortzónáját. Ezt én nagyon nem szeretem. A saját ilyen időszakaimban munkahelyet váltottam vagy éppen nyitottam egy új technika vagy módszer felé. Mostanában figyelek arra, hogy a szalonomban legyen egy felfelé tartó ív. Ha egy fodrász megelégszik azzal a vendégkörrel, ami van, az felér egy öngyilkossággal. A nagy vendégkör nem azt jelenti, hogy jó fodrász vagy, hanem hogy elértél egy célt. Mindig lépj tovább!

Frohner Ferenc

4. Mennyiben segített neked ezekben a folyamatokban az önismeret: meditáció, jóga, stb.?

A tudatosság nagyon nagy változásokat indított el bennem. Természetesen mindenkinek más személyisége van. Nem mindenkinek való a saját szalon nyitása vagy egy hirtelen nagyobb lépés. Én éreztem, hogy az én esetemben ez működőképes lesz. Ráadásul nagy büszkeség, hogy a járvány kellős közepén szinte egyedül vállalkoztam a szalon megnyitására. Miután belevágtam, semmi kétségem nem maradt afelől, hogy sikerrel járok.

5. Mit tudsz tanácsolni ennek kapcsán más szakembereknek?

Ez egy hatalmas válaszút. A komfortzónából való kimozdulás kockázattal jár. A sikertelenségeket tanításként kell megélni, akkor nyílnak új lehetőségek. A negatív érzelmeket a vendégek is érzik a szalonban, nem szabad átadnunk magunkat ennek. Szerencsére a vendégeim többsége is nyitott a tudatosság felé, velük is szoktam beszélgetni erről. Nem feltétlenül másokra kell haragudni, hanem magunkban kell észrevenni, hogy mitől indul be a reakciónk. Ha csak egy pillanatra felnyitom a szemüket, már megérte az egész. Fontos, hogy foglalkozzunk magunkkal, mert az kihat a velünk élőkre is.

6. Magyarországon sok ember nem vállalja fel önmagát, "bujkál". Ez ugyanaz a komfortzóna, mint amit szakmai oldalon említesz. Ennek megváltoztatásában mi a szerepe egy fodrásznak?

Az emberek túl sokat foglalkoznak mások véleményével, a külső ingerekkel. Nem mernek önmaguk lenni, mert akkor a külvilág felől esetleg negatív visszajelzést kapnak. Ebben az esetben is annak kellene figyelmet szentelni, hogy kik vagyunk valójában, milyen a hajunk valójában, milyen ruhában érezzük jól magunkat. Sokkal jobb kisugárzásunk lesz, ha önazonosak vagyunk, mind lélekben, mind hajban, mind öltözékben.

Frizurák terén mostanában egyébként is az a tendencia, hogy előtérbe kerülnek a rendezetlen, kócos, bohém frizurák. Nem az a fontos, hogy valakinek egy pontosan beállított stílusa legyen. Az önazonosság a legfontosabb. Ennek a megvilágítása a fodrász egyik legfontosabb feladata. Természetesen az önazonosulás folyamata nagyon fárasztó, ezt én is megélem a tévés szereplések kapcsán. Most is szíven üt egy rossz vélemény, ha tudom, hogy igaza van az illetőnek.

7. Ebből is adódik az, hogy a bohém énedet már kevesebbet "veszed elő"?

Sokszor vettem észre, hogy ha szorongok, félek, akkor poénkodok. A humor nagyon sokat segít. Vannak helyzetek, amiket egy vicc ellazít, de elnyomásként is lehet használni, ami viszont ártalmas. Bizonyos alkalmakkor merni kell komolynak lenni. A tévéműsorokban sokszor nem mertem komoly lenni. Attól féltem, hogy unalmas leszek, nem leszek elég jó. Most már merek, hiszen ez is én vagyok és meg is szeretném mutatni ezt az oldalamat.

Frohner Ferenc

8. Ha már „komolyabb én”, azt nyilatkoztad, hogy te azok közé tartozol, akik a fodrászat arcai egy bizonyos generáció számára. Ez szakmailag is fontos?

Természetesen. Nagyon jó, hogy a megnyilvánulásaimmal nem csak magamat képviselhetem, hanem a szakmát is. Ez nem jelenti azt, hogy ettől több lennék. Ezt a figyelmet most én kaptam meg és dolgoztam is rajta. De bármilyen szakember megkaphatja, aki tesz érte. Természetesen rengeteg jó szakember van, akiket most öröm, hogy én képviselhetek. Mindig jönnek komoly dolgok, aminek kapcsán meg kell szólalni. Ilyenkor én nem, mint médiaszemélyiség, hanem mint fogász és szalontulajdonos szólalhatok meg.

9. Milyen változásokat látsz a szakmában? Az utóbbi három év szerintem rengeteg dolgot megváltoztatott. Te hogy látod ezt?

A járvány alatt nagyon látszott, hogy mindenki visszafogta a kreativitását. Amikor pedig elkezdhettünk dolgozni, akkor is még nagyon sokan féltek, aggódtak. Az azonban nagyon tetszett, hogy a járvány "végeztével" mindenki újra elindult az oktatásokra, sőt ez az időszak elhozta az online oktatásokat, ami óriási előny. Természetesen nem ugyanaz, mint egy személyes jelenlét, de ha a lényeg átjön, akkor az online tananyagot is el tudod sajátítani és átültetni a gyakorlatba szívvel-lélekkel. Így pedig valószínűleg jó munkát végzel.

10. Evezzünk más vizekre: nők! Előfordult már, hogy valaki bepróbálkozott nálad, például a szalonban?

Ezekről inkább nem veszek tudomást. Már a pályám kezdete óta figyelek arra, hogy semmiképp se terjedjen el, hogy Fecó kikezd a vendégeivel. Ebben az esetben is inkább azt szeretem, ha valaki azért jön el a szalonomba, mert hallott a szakmai teljesítményemről.

Előfordult, hogy leszólították az egyik vendégemet, hogy hol festette a haját. Így került hozzám egy új vendég. Ezeket szeretem, de a kapcsolatkezdeményezésre inkább becsukom a szemem. Ha egy vendégemmel mégis kikezdenék, akkor ő valószínűleg már a feleségem lesz.

+1 olvasói kérdés: Mik a legnagyobb nehézségei a egy fodrászszalon nyitásának?

A szalonválasztás során szerintem az elsődleges szempont a parkolás. Ha a vendég nem tud parkolni, az máris egy rossz pont. Nekem ez nagyon fontos volt. Kardinális kérdés még egy társasház esetében, hogy a lakóközösség beleegyezzen a szalon nyitásába. Ki kell építeni a vendégfogadás metódusát is, ami nem egyszerű.

A mai világban a rezsiköltségek emelkedését is bele kell kalkulálni mindenbe. Fontos számításba menni, hogy elég tér legyen a vendégeknek, ez pedig a költségek szempontjából sem mindegy. Az én szalonom is szerelem volt első látásra. Már majdnem találtam egy másik szalont, de aztán úgy alakult, hogy sikerült megszereznem ezt a helyet.

Természetesen egy nagy költség megtérülése nem egyszerű, de nem sürgetek semmit, jó látni a fejlődési fokozatokat is (szalon bővülése, megújulása stb). Ez általánosságban is tanács mindenkinek: nem szabad megállni, mindig fejleszteni kell valamit annak érdekében, hogy egyre jobb és jobb szalonban egyre minőségibb szolgáltatást nyújthassunk.

Salon Frohner

Képek: Frohner Ferenc Instagram, SalonFrohner Instagram

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)