Keresés

Hajvasalás tippek

Az egyik legnépszerűbb styling technika tippjeivel jöttünk: hajvasalás!

Hajvasalási felmérésünkre 1263 válasz érkezett, a felmerülő kérdéseket pedig a ghd vezető oktató fodrásza, Czupár Estilla válaszolta meg. Hajvasalás tippek következnek!

Hajvasalás tippek – a szakértő válaszol

A hajvasalással kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel. Összegyűjtöttük kérdéseiket, amiket most Czupár Estilla megválaszol nektek.

„MENNYIRE RONCSOLJA A HAJSZÁLAKAT A HAJVASALÁS? AZÉRT KÉRDEZEM, MERT SAJNOS NAGYON ZSÍROSODIK A HAJAM, KÉTNAPONTA MOSNOM KELL. VISZONT AZT IS EL SZERETNÉM ÉRNI, HOGY VASALNI IS CSAK KÉTNAPONTA KELLJEN. SEGÍTSETEK!”

A hajvasaló károsító hatása leginkább a hőmérséklettől függ. 200°C felett már minden hajvasalás alkalmával károsítod a hajad. Ha a megfelelően alkalmazod a hajvasalót, használsz hővédő és styling termékeket, akkor könnyedén meg tudod őrizni a frizura tartósságát is két napig. Bár véleményem szerint a zsírosodást kellene először megszüntetni – a piacon erre számtalan professzionális termék elérhető. Azért, hogy a legmegfelelőbbet válaszd ki, mindenképp fordulj szakemberhez és segítségével kezdd el a kezelést.

„MELYIK HAJVASALÓ A LEGJOBB?”

A ghd Platinum. A Platinumnál a ghd tudományos fejlesztése, a TRI-ZONE™ technológia gondoskodik a formázáshoz szükséges állandó, 185°C-os hőmérsékletről. A 6 intelligens hőszenzor segítségével bámulatosan gyorsan és hatékonyan egyenesíthetsz, göndöríthetsz és formázhatsz anélkül, hogy egy percig is aggódnod kellene hajad egészségéért. Az egyenletes hővel történő formázás által gyorsabban, kevesebb hővel dolgozhatsz: az eredmény hosszabban tartó stílus, verhetetlen ragyogás és erősebb haj. Az egyetlen hajformázó, mely minden textúrájú tincset kivétel nélkül azonnal megszelídít, akár a kezelhetetlenül makacs, afro hajat is. A csúcstechnológiának köszönhetően a haj károsodásának lehetősége több mint 50%-kal csökken, míg a haj természetes csillogása akár 20%-kal intenzívebbé válik. A ghd Platinum® bizonyítottan kíméletesebb hajszíneddel is.

„NEKEM MIÉRT NEM SIKERÜL OLYAN SZÉPRE A HAJVASALÁS, MINT A FODRÁSZNAK?”

Mert a fodrász ezt megtanulta az iskolában, neki ez a szakmája és azért, mert ő professzionális eszközzel dolgozik. A Fodrászinfó legújabb sorozatában sok hogyan csináld magad (DIY) videó és step-by-step képsorozat kerül majd megosztásra, amiből a vendégek is egyszerűen megtanulhatják a hajformázás apró, ám hatékony trükkjeit. Kövesd figyelemmel az oldalt!

„SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY AMIKOR LOKNIKAT FORMÁZOK, AZT MIVEL TUDOM A LEGTERMÉSZETESEBB HATÁSÚRA TARTÓSÍTANI?”

Legjobb és legegyszerűbb módszer egy jó minőségű, professzionális hajlakk, de a Curl Hold göndörítő spray rendelkezik egy memorandum formmal, amitől extra tartósak lesznek a hullámok vagy a göndör tincsek. Valamint itt is szerepet játszik a megfelelő eszköz alkalmazása, mert attól is függ a tartósság.

„MILYEN HŐVÉDŐ TERMÉKET HASZNÁLJAK?”

Mindenképp a professzionális hővédőket ajánlom számodra. Esetleg próbáld ki a ghd Heat Protect hővédőt, nem fogsz benne csalódni.

Hajvasalás tippek a szakértőtől

„VAJON A TARTÓS HAJEGYENESÍTÉS KÁROSABB, MINT A NAPI HAJVASALÁS?”

Ez megint attól függ, milyen eszközt használsz és milyen hőfokon. Ha minden nap 200°C-on, vagy afelett vasalod a hajad, akkor annak annyi egy idő után. Viszont bizonyos tartós hajegyenesítési módszerek sem tesznek jót a hajnak, főleg azért sem, mert ott is némelyiknél igen magas hőfokon, 230-240°C-on vasalják bele a hajba a vegyszert.

„HÁNY FOKON VASALJAM A HAJAM?”

185°C-on. Ez a legoptimálisabb hőmérséklet a hajvasalásra, mely választ három év kutatási eredménye előz meg. A ghd hajformázóin például ezért egyáltalán nincs hőszabályzó kapcsoló, mivel egységesen 185°C-on működnek, hogy a formázás teljes időtartama alatt védve legyen hajad.

„HOGYAN GÖNDÖRÍTSEM A HAJVASALÓVAL TINCSEIM, HOGY TARTÓSABB LEGYEN?”

Ez megint a technológiától, a felhasznált professzionális termékektől és a megfelelő hőmérséklettől függ. A későbbiekben a Fodrászinfó oldalán több step by step kerül megosztásra, de íme egy kis előzetes:

„KERÁMIA LAPOS LEGYEN A HAJVASALÓ? VAGY MELYIK A LEGJOBB?”

Elég sok fajta hajvasaló van a piacon, de a legjobbak azok, amiknek a fűtőlapján egységes a hőmérséklet. Azaz a lap bármelyik pontján egységes. És csak ismételni tudom magam: a hőmérséklet a legfontosabb. Mindig tartsuk a 185°C-os hőmérsékletet.

„MI A VÉLEMÉNYETEK ARRÓL A GÖNDÖRÍTŐRŐL, AMI BESZÍVJA A HAJAT?”

Úristen, ezt messzire kerüljétek el, ha nem szeretnétek hajatokban kért okozni. Van fent a YouTube-on egy videó, ahol beleragad egy lánynak a haja, majd az egész tincs, amit befogott a gép, egyszerűen leesik vagy leég. Szerintem ezt senki se kockáztassa meg hajával.

„MILYEN TERMÉKET HASZNÁLJAK AHHOZ, HOGY A HAJAM SELYMES ÉS ÜDE LEGYEN, NE PEDIG SZÁRAZ A HETI KÉT HAJVASALÁS UTÁN?”

Ismételnem kell önmagam: figyeljetek a hőmérsékletre. A haj azért száraz, mert vagy magas hőfokon vasalod a hajad és ezzel akár el is égetheted azt, vagy túl alacsony hőfokon alkalmazod, akár kettőnél többször is a hajvasalót, amivel kiszárítod a hajat. Használj hővédő terméket mindenképpen és próbáld ki a száraz, töredezett hajra kifejlesztett Advenced Split End Therapy (ASET) kezelést, nem fogsz csalódni. Hajad újra fényes, élettel teli lesz.

„MIÉRT NEM TARTÓS A KIEGYENESÍTETT HAJAM?”

Mert vagy a nem megfelelő technológiát, vagy a nem megfelelő hőmérsékletet alkalmaztad tincseid vasalására. Azt sem árt tudni, mi a megfelelő sebesség a haj átvasalására és az is fontos, vajon a hajvasalás előtt megfelelő sörte kefével kifésülöd-e a hajad, vagy ezt is a gépre bízod? A Fodrászinfó oldalán hamarosan induló hajvasalási step by step sorozat segít neked is a válaszok megadásában.

„NAGYON TÖREDEZETT LETT A HAJAM A VASALÁSTÓL, IGAZ 5 HÓNAP ALATT KÉTSZER VOLT SZŐKÍTVE. VÁSÁROLTAM EGY STEAMPOD VASALÓT A HOZZÁ VALÓ KRÉMMEL ÉS OLAJJAL. A KÉRDÉSEM AZ LENNE, HOGY SEGÍTHET-E A SZŐKÍTETT, TÖREDEZETT HAJAMON EZ A KÉSZÜLÉK? LEHET EZZEL NAPONTA, KÉTNAPONTA HAJAT VASALNI? HA IGEN, AKKOR ELÉG, HA CSAK A SZÁRAZ HAJAT BEOLAJOZOM A VASALÁS ELŐTT?”

Biztos nagyon jó a Steampod, de szögezzük le, hogy az nem egy hajvasaló. A témában a Steampod forgalmazói biztosan kompetensebbek, így érdemes őket megkérdezni, hogy pontosan mit javasolnak és a termék hogyan használható. Egy biztos: a töredezett, szétégetett hajat csak az olló hozza helyre. Ahhoz viszont, hogy más elkerülje az ilyen sérüléseket, érdemes mindenképp fodrásznál hajat szőkíttetni és olyannál, aki hajkötés-erősítőt alkalmaz a szőkítés során. Mindig törekedjünk a haj épségének megóvására, hiszen a helyreállítás mindig költségesebb és sajnos sosem lesz a végeredmény 100%-os.

„HŐVÉDŐ TERMÉK HASZNÁLATA ÉR VALAMIT?”

Természetesen, de ebből is érdemes megvenni a professzionális terméket a fodrásznál, vagy a fodrászkellékesnél. A hővédő terméket már a hajszárítás előtt használd, hiszen már akkor ki van téve a haj a magas hő káros hatásának. Persze a hővédő termék használata nem jelenti automatikusan azt, hogy semmi baja nem lesz a hajnak a 200°C-on történő vasalástól. Itt is tartsd meg egyenletesen a 185°C-ot.

„HA VIZES HAJAT VASALNÉK, MEDDIG TARTAN A FRIZURA?”

Ettől óva intek mindenkit. Alapszabály, hogy vizes hajat soha nem vasalunk.

„KEVESEBB HŐVEL KEVÉSBÉ HATÉKONY A VASALÁS. MIÉRT JAVASOLJÁK MÉGIS EZT?”

Nagyon jó kérdés! Azért, hogy ne tedd tönkre a hajad, ne égesd szét azt. Viszont itt az ördögi kör: ma a piacon lévő hajvasalók legnagyobb része alacsony hőmérsékleten nem tud tartósságot elérni, a csak magas hőmérsékletű hajvasalók meg maradandó károsodást okoznak a hajad szerkezetében. Pláne, ha naponta, kétnaponta alkalmazod… Rendben, ezek a termékek olykor 5.000 Ft-ért kaphatók, ám a későbbi kezelés a megfizethetetlen és akkor sem biztos, hogy hajad visszaállítható eredeti állapotára. Gondold meg: spórolsz és befektetsz egy jó minőségű hajvasalóba, amivel biztonságban tudhatom a hajad vagy maradsz a fenti kategóriánál, ami vagy nem hatékony, vagy magas hőmérsékleten roncsolod a hajad. Ha kiszámolnánk, hogy egy nem hatékony hajvasaló mellett mennyit költünk a szétroncsolt haj helyreállítására éves szinten – hajpakolásra és különféle balzsamokra, hajápolókra, – akkor az jönne ki, hogy sokkal rosszabbul járunk, mintha befektettünk volna egy hatékony hajvasalóba.

„HOGYAN LEHET HAJVASALÓVAL SZÉP LOKNIKAT CSINÁLNI?”

Megfelelő technikával nagyon szép loknikat, romantikus frizurákat tudsz készíteni. Még Marcell-hullámot is. A ghd szokott tartani lakossági nyíltnapokat, ahol ezeket a technikákat bemutatja és megtanítja a vendégek számára, hogy az otthoni használat egyszerű legyen. Egyelőre a lakossági workshop még szervezés alatt, de már most tudunk mutatni egy step-by-step videót neked:

„A HAJVASALÁSTÓL KISZÁRAD A HAJ?”

Igen kiszáradhat. Például akkor, ha a túl alacsony hőmérséklet miatt egy tincsen többször húzod át a hajvasalót, vagy éppen azért, mert túl magas hőmérsékleten használod a hajvasalót.

„SZÁRAZ, VIZES VAGY FÉLSZÁRAZ HAJON KELL HASZNÁLNI A HAJVASALÓT?”

Mindig csak száraz hajon!

„NAGYON SŰRŰ A HAJAM, VASTAG SZÁLÚ ÉS GÖNDÖR IS. SOK HAJVASALÓT KIPRÓBÁLTAM MÁR, DE EGYIK SEM VÁLT BE. MOST A NAPOKBAN MEGVESZEM A GHD HAJVASALÓJÁT, REMÉLEM JÓ LESZ. SZERINTETEK AZ ÉN HAJAMHOZ MELYIK A JÓ?”

Számodra a ghd Gold Max hajvasalóját ajánljuk, amennyiben hosszú a hajad és a nagyobb, teltebb hullámokat kedveled. De kipróbálhatod a ghd Platinum hajvasalóját is, ami minden hajtípusra megfelel. A legmakacsabb afro göndör hajat is egyetlen húzással kiegyenesíti.

„A RENDSZERES HAJVASALÁS VÉKONYÍTJA A HAJSZÁLAKAT?”

Igen károsíthatja, de ez sok mindentől függ. Technológia, technika, hőmérséklet… Már erről volt szó, ezekre mind érdemes odafigyelni.

„HETENTE EGYSZER HASZNÁLOK HAJVASALÓT ÉS EGY HÉTIG TARTJA A FORMÁJÁT MINDENFÉLE RÖGZÍTŐSZER NÉLKÜL. VASTAG ERŐS SZÁLÚ, SOK HAJAM VAN. VISZONT A VÉGE NAGYON SZÁRAZ. MINDENT KIPRÓBÁLTAM MÁR, DE NEM LETT JOBB. RENDSZERESEN VÁGATOM A VÉGÉT IS. VAN VALAMI MEGOLDÁSOTOK?”

Talán lehetne egy professzionális finish olajat használni hajvégekre vagy egy hajterápiát alkalmazni. A ghd szalonokban az ASET kezelés éppen ebben segít neked. És persze azt sem ártana tudnunk, hogy milyen hőfokon vasalod a hajad. Fentebb már olvashattál a nem megfelelően kiválasztott hőfok károsító hatásáról is.

„MI AZ A HAJVASALÁSI GYAKORISÁG, AMI MÉG NEM KÁROSÍTJA A HAJAT?”

A megfelelő technológiával, technikával és hőmérséklettel akár minden nap vasalhatod hajad anélkül, hogy az károsodna.

„HÁTUL NEM TUDOM MEGOLDANI A HAJVASALÁST. SEGÍTSETEK!”

Sajnos erre csak egyetlen módszer létezik: gyakorlás s gyakorlás. A Fodrászinfón több step-by-step anyag kerül megosztásra az elkövetkezendő hetekben, amiket akárhányszor vissza tudsz nézni. Érdemes minél többet gyakorolni, hogy a technika egycsapásra a kezedben legyen. Tudod, olyan ez, mint a biciklizés… 😉

„MELYIK AZ A HAJVASALÓ, AMI A LEGKEVÉSBÉ RONCSOLJA A HAJAT?”

A ghd hajvasalói. Technológiájának köszönhetően a hajvasalás során nem károsodik a haj – megfelelő technika és hővédő termékek használata mellett.

„HAJVASALÁS ELŐTT MINDIG HAJAT KELL MOSNI VAGY BE KELL VIZEZNI ÉS HAJSZÁRÍTÓVAL KISZÁRÍTANI, EGYENESRE, AZUTÁN HAJVASALÓVAL VASALNI? NEKEM HULLÁMOS, FÉLHOSSZÚ ÉS VASTAG SZÁLÚ HAJAM VAN. HOGYAN TUDNÁM A LEGEGYSZERŰBBEN KIVASALNI A HAJAM?”

A legjobb hatás mindig a frissen mosott hajon érvényesül, de nem feltétlenül kell minden hajvasalás előtt hajat mosni. Tartós egyenesítéshez kell egy jó minőségű hajvasaló, egy természetes sörtéjű kefe és a megfelelő technika.

„VAN-E KÜLÖNBSÉG EGY OLCSÓBB ÉS EGY DRÁGA HAJVASALÓ KÖZÖTT A HAJ RONCSÓDÁSÁNAK TEKINTETÉBEN?”

Igen, van! Egy olcsóbb kategóriánál valószínűleg nincsenek minőségi fűtőlapok, nincs lekerekítve, de a leglényegesebb itt is a hőmérséklet. De a drága 30-40.000 Ft-os eszközökkel is ugyanúgy tönkre lehet tenni a hajat magas hőmérsékleten, mint a pár ezer forintossal. Érdemes mérlegelni a hajvasaló kiválasztásakor, hiszen ez egy hosszútávú befektetés.

„MENNYIRE ÁLLÍTJA MEG A HAJ NÖVEKEDÉSÉT A HAJVASALÁS?”

Semennyire nem állítja meg a haj növekedését a hajvasalás, hiszen a hajhagymákat nem éri hőhatás.

„MIÉRT NEM MARAD EGYENES A HAJAM A HAJVASALÁS UTÁN?”

A tartósság leginkább azért nem marad meg, mert a kutikula réteg nem záródott le megfelelően, tehát nem simította le a hajvasaló tökéletesen. Emellett lehet, hogy ki van száradva a haj és elkezdi felvenni a környezet páratartalmát, ami a frizura megbomlásához vezet. Megfelelő ápolással az enyhén sérült haj még helyrehozható, s akkor érdemes figyelni már a további tevékenységekre.

„MILYEN MÁRKÁJÚ HAJVÉDŐ AJÁNLATOS?”

Mindenképp professzionális. Ghd, Paul Mitchell, Schwarzkopf Professional, L’Oréal Professionnel, LAKMÉ, Wella… A piac tele van jobbnál jobb hővédő termékekkel.

„MIÉRT NEM LÁTSZIK SOSEM, HOGY KIVASALOM A HAJAM?”

Itt erősen a készülékre gyanakszom és a technikára, de mivel több részletet nem ismerünk, ezért pontos választ sem tudok adni sajnos.

„MELYIK HAJVASALÓ JOBB: A KERÁMIA LAPOS VAGY A TEFLONOS?”

Kerámia.

„TÉNYLEG HATÁSSAL VAN A HAJVASALÓ A FESTETT HAJ HAJSZÍNÉRE?”

Igen, abszolút. Fakulhat tőle a festett hajszín. De a ghd Platinum erre is figyel: a ghd hajvasalók minden értéke jobb a konkurens termékeinél.

„HŐVÉDŐ SPRAY-T HASZNÁLTAM, DE ATTÓL NEDVES, VIZES LETT A HAJAM. ÍGY PÁR PERC HASZNÁLAT UTÁN AZT ÉREZTEM, HOGY ÉGETEM A HAJAM A HAJVASALÓVAL. MIÉRT VAN EZ ÉS MIT CSINÁLJAK?”

Nagyon helyes, hogy használsz hővédő terméket, de valószínűleg kevesebbet kell belőle a hajra permetezni. Ügyelj arra is, hogy ne közvetlen közelről permetezd a terméket, hanem kicsit messzebbről.

„HAJVASALÁS ELŐTT HOGYAN ÉRHETEM EL, HOGY A HAJAM KÖNNYŰ ÉS SELYMES LEGYEN? HASZNÁLOK BALZSAMOT, PAKOLÁST ÉS OLAJAT IS. PERSZE MINDENT MÉRTÉKKEL.”

Valójában akkor mindent megteszel, már csak attól függ, ezek a termékek milyen minőségűek és attól, hogy megfelelőek a hajad számára. Érdemes erről fodrászoddal konzultálni, ő milyen professzionális terméket ajánl. Még egy tipp: az olajat csak a hajvasalás után használd!

„MIÉRT LESZ SZÁLKÁS A HAJAM HAJVASALÁS UTÁN?”

Valószínűleg azért, mert már annyira töredezett a hajad, hogy azon a hajvasalás simító mozdulatai sem segítenek. A töredezés mértékétől függően ápoló kezelést javasolunk és ha az sem segít, akkor egy frissítő hajvágást.

„HETI EGYSZER VASALOM A HAJAM 180°C-ON, AMI A KÖVETKEZŐ HAJMOSÁSIG TART. NEM RÉGÓTA HASZNÁLOK HŐVÉDŐT ÉS 8-AS FESTÉKKEL FESTETEM HAVONTA. A KÉRDÉSEM AZ, HOGY EZ MENNYIRE KÁROSÍTJA A HAJAM ÉS VAN-E JELENTŐSÉGE ANNAK, HOGY MILYEN HŐVÉDŐT HASZNÁLOK? ESETLEG TUDTOK-E OLYAN TERMÉKET AJÁNLANI, AMI VISZONYLAG ELÉRHETŐ ÁRON VAN ÉS EGÉSZ JÓL VÉDI A HAJAM.”

Szerintem minden jól csinálsz: jó a hőmérséklet és jó a hajvasaló is, hiszen egy hétig tart a frizurád. Esetleg a professzionális hővédők piacán nézz körbe, vagy kérdezd meg fodrászod, ő melyiket ajánlja neked.

„ROSSZABBAT TESZ A FESTETT HAJAMNAK A VASALÁS, MINTHA NEM LENNE FESTVE?

Valójában a festett hajszín hamarabb fakulhat, de ha nincs festve, akkor is károsodhat a haj. Erről már korábban, részletesen beszéltünk, hogy miért.

„HOGY TISZTÍTSAM A HAJVASALÓT, KELL-E FERTŐTLENÍTENI?”

Kikapcsolt állapotban, amikor már teljesen kihűltek a vasalólapok, egy nedves ruhával, ronggyal, szivaccsal lehet áttörölni. Ezt időnként nem árt megcsinálni.

„MIÉRT VAN AZ, HOGY VALAKINEK SZÖGEGYENESRE KI LEHET VASALNI A HAJÁT, MÁSNAK MEG MINDIG FELPÖNDÖRÖDIK AZ ALJA?”

Fontos a megfelelő technológia, technika és hőmérséklet. Én ebben látom a hajvasalás sikerességét.

„A HŐVÉDŐK MELLETT IS SEPRŰS, RONCSOLT A HAJVÉGEM, PEDIG CSAK 170°C-ON VASALOM A HAJAM. MI AZ, AMI IGAZÁN RENDBE TESZI A FESTETT, VÉKONYSZÁLÚ HAJAM?”

A teljesen roncsolt hajra valójában már mindegy, mit használsz. A legjobb, ha visszavágatod a roncsolt részt. Ám, ha csak töredezett, akkor én a ghd ASET termékét ajánlanám, ami tökéletesen rendbe tudja tenni a kicsit igénybe vett hajat. Illetve a 170°C se annyira ideális mert ezen a hőmérsékleten viszont nem záródnak le teljesen a kutikulák és így kiszárad a haj ami szintén okozhat hajkárosodást.

„MIÉRT VAN, HOGY AZ ARCNÁL LÉVŐ TINCSEK NEM MARADNAK EGYENESEK A KÖVETKEZŐ HAJMOSÁSIG? A HAJAM TÖBBI RÉSZÉT ELÉG CSAK MOSÁS UTÁN EGYENESÍTENI, EZEKET VISZONT SAJNOS NAPONTA KELL.”

A fej egyes területein is eltérő lehet a haj minősége. Elképzelhetőnek tartom, hogy az arcot keretező részek sokkal erősebbek vagy épp vékonyabb szálúak mivel babahajak kontúrozzák az arcot és így nem ugyan olyan a hajszerkezet mint a fej többi részén, amin a megfelelő technika és technológiai felszereltség nélkül nem tudsz tartós eredményt elérni. Azt javaslom, próbáld ki egy ghd szalonban a hajvasalási szolgáltatást és vesd össze a kettő eredményét.

„HOGYAN LEHET MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A HAJVASALÁSTÓL LELAPULJON A HAJ?”

A megfelelő technikával – például egy emelt hajtöves frizura esetén – ez könnyen elkerülhető. Későbbiekben a Fodrászinfó hajvasalási szokások sorozatában több step by step is megtalálható lesz majd, amiben többek között erre is választ és lépésről-lépésre alkalmazható technikákat kaptok. Érdemes követni az oldalt!

Így állítsd be a hőfokot a hajvasalódon!

Szöveg: Czupár Estilla

Kép: ghd