Keresés

Így lehetsz fodrász - tanulási lehetőségek!

Cservák Mónikát kérdeztük a hazai tanulási lehetőségekről!

Sajnos egyre többen esnek áldozatul annak, hogy beiratkoznak fizetős képzésekre, amelyek aztán nem adják meg a fodrász végzettséget. Nemrég kaptunk egy ilyen olvasói levelet, amelyről később részletesen beszámolunk. Mivel azonban a téma sokakat érinthet, most Cservák Mónika felnőttképzési szakértő segítségével összegyűjtöttük a hazai képzési lehetőségeket. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy valaki oktatásra, képzésre, felnőttoktatásra vagy továbbképzésre jelentkezik!

Így lehetsz fodrász – legfontosabb fogalmak

Oktatás és felnőttoktatás

A fodrászoktatás alapképzés lett. Ennek értelmében csak Szakiskolák, Technikumok és Képzési Centrumok, (OM: számmal rendelkezők) adhatják csak meg az elméleti hátteret. Ez országosan a 2024/2025-ös tanévben 59 helyen lehetséges. A fodrászoktatás legfontosabb tulajdonsága, hogy ingyenes. A vizsgák pedig az iskolákban kerülnek lebonyolításra, hiszen azok Akkreditált Vizsgaközpontok is. Nem szükséges máshová jelentkezni.

Szakképzési Centrumok és vizsgaközpontok keresése ezen a térképen!

A felnőttoktatás szintén minden esetben ingyenes, azoknak is, akik kihasználták korábban a két lehetséges ingyenes OKJ-t. Nappali, esti, vagy egyéni tanrendben is indítják a fodrászoknak az oktatást. Az egyéni tanrendet az iskolánál írásban lehetséges kérni, okát érdemes megindokolni.

A felnőttoktatásban való részvétel feltétele az érettségi bizonyítvány megléte, a tanulmányoknak pedig általában egy tanév alatt vége van. Felnőttképzés esetében a gyakorlati lehetőséget is az iskola biztosítja, amennyiben mégsem, akkor Duális Képzőhelyet kell keresni.

A duális gyakorlati képzőhelyek országos listája itt érhető el! 

Ha felnőttoktatásban szeretnénk részt venni, első lépésként iratkozzunk be az adott iskolába. Ekkor az illetékesek elmondják, kell-e gyakorlati helyet keresnünk, vagy az iskola rendelkezik saját tanműhellyel. Fontos, hogy Szakképzési Munkaszerződést kell kötni a duális gyakorlati képzővel. Ez sem jár fizetési kötelezettséggel, sőt a gyakorlati helyen munkabér jár a felnőtt tanulónak is!

Képzés és felnőttképzés

Teljesen más terület a tanulmányok terén a képzés és a felnőttképzés fogalma. A képzéseket tartó ún. felnőttképzési intézmények E/… számmal, vagyis engedélyszámmal rendelkeznek. Ezek az intézmények programkövetelményes szakmai képzéseket tarthatnak, ilyen például a Fodrász Vegyszeres Szakember 10125001-es számmal. Ez nem azonos a fodrász alapszakmával!

A felnőttképzésnek piaci ára van, az elméletért és a gyakorlatért is fizetned kell. A képzés végeztével E-számos tanúsítványt kell kiadniuk, amellyel jelentkezni lehet Akkreditált Független Vizsgaközpontba. A „kékfedeles” bizonyítvány megszerzéséhez a Programkövetelménybe leírt összes vizsgafeladatából egy bizottság előtt le kell vizsgázni. Itt külön vizsgadíjat is kell fizetni.

A független vizsgaközpontok listájáért kattints ide!

Az ilyen bizonyítvány(ok) megszerzése azonban nem feltétlenül jogosít vállalkozásra. A feltételeket ide kattintva, a kivételeket pedig itt tudod ellenőrizni.

Továbbképzés

Szintén külön területként tekinthetünk a továbbképzésekre is, amelyek már végzett fodrászoknak szólnak és B/… számmal ellátott vállalkozásoknak, valamint egyéni vállalkozóknak nyújtanak lehetőséget. A cél a szakmai újdonságok megismerése és a szakmai kompetenciák fejlesztése. Kérésre ez a képzési forma is ad tanúsítványt, ám ezzel nem lehet további vizsgára jelentkezni semmilyen vizsgaközpontba. Ez a tanúsítvány általában a részvételt jelzi, egy statisztikai nyilvántartást szolgál.

Gyakori félreértés, hogy ilyen módon képeznek barbereket, előképzettség nélkül. A B-tanúsítvánnyal azonban kizárólag alkalmazásban álló betanított munkás lehet belőlük. A tudást valószínűleg jól átadta a barberképzés, de a papír nem jogosít vállalkozásra, ezt is mérlegelni kell.

A felnőttképzés vagy továbbképzés elvégzésével járó jogosultságokat ide kattintva lehet elérni.

Reméljük, cikkünk segített eligazodni a tanulmányi lehetőségek között, további segítség a témában Cservák Mónikától kérhető a +36203331719-es telefonszámon! A szakember felkeresett több elméleti iskolát, akik hajlandók egyéni tanrendben megszervezni az oktatást és a hozzá fordulóknak segít megtalálni a megfelelő intézményt és a mentori feladatokat is vállalja!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)