Keresés

Koszmó - kialakulása és kezelése érthetően

A koszmó gyakori fejbőrprobléma a csecsemőknél!

A koszmó a hajas fejbőr gyakori elváltozása csecsemőkorban. Általában sárgás, zsíros lerakódásként jelenik meg a baba fejbőrén. Kezelésére számos módszer áll rendelkezésre, de egyáltalán nem mindegy, mit használunk rá. Első látásra sok anya megijed, ha megjelenik a koszmó, ám a jelenség szinte teljesen ártalmatlan, nem okoz sem fájdalmat, sem viszketést a babának. Hadd oszlassunk el rögtön két igen gyakori tévhitet:

 1. A koszmónak valójában semmi köze a koszhoz és a nem megfelelő higiéniához. (Az elváltozás sokszor a leggondosabb ápolás ellenére is megjelenik)
 2. A koszmónak nincs köze ahhoz, hogy a baba hajjal született vagy sem!

De akkor mi is a koszmó?

Ez a probléma valójában a seborrheás dermatitis fejbőrbetegség gyakori, de enyhe fajtája. Általában 3-12 hónapos csecsemőkön jelenik meg, de előfordul, hogy óvodás vagy serdülő gyermekeknél jelenik meg. A jelenség valójában elhalt hámsejtek és faggyú összessége. A felrakódás jelentkezhet az arcon, fülön, hajlatokban. A bőrelváltozás során a pikkelyek leeshetnek, alattuk bőrpír jelentkezhet és a haj is kihullhat, amely utána visszanő. Amit fontos még tudnunk a koszmóról:

 • nem fertőző,
 • nem allergiás eredetű,
 • sok esetben spontán megszűnik

Mik a hajlamosító tényezők?

 • érzékeny, száraz bőr,
 • atópiára, ekcémára vagy allergiára való hajlam,
 • a fejbőr rossz vérkeringése,
 • cink vagy B-vitamin hiány,
 • túlzottan izzadó fejbőr (például túl vastag sapka miatt),
 • hormonváltozás (serdülőkorban)

A lehetséges kezelés

Az előzőekben említett gyakori spontán gyógyulás miatt a kezelésnek nem szabad erőteljesnek lennie. A legjobb megoldás, ha felpuhítjuk a koszmót valamilyen bőrlazító olajjal, például parafin, vazelin, olíva, babaolaj. Ezek valamelyikével kenjük be a fejbőrt, majd akár egy egész éjszakán át is rajtahagyhatjuk.

Ezután valamilyen puha kefével, fogkefével vagy sűrű fogú fésűvel távolíthatjuk el a felrakódást. Ezt követően megmossuk a baba haját, a hajban maradó bőrdarabokat pedig óvatosan kifésüljük.

Hosszantartó vagy súlyosabb koszmó esetén

 • szteroidos krém (bőrpír esetén)
 • gyulladáscsökkentő krém
 • gombaellenes krém vagy sampon

Ezek megvásárlásakor legyünk körültekintőek. Ne használjunk szalicilsav tartalmú készítményeket. Hazánkban ezekből jó néhány elérhető. Ezek a szerek a szervezetben méreganyagként működnek, így felesleges kockázatot jelenthetnek a babák számára.

Megelőzhető a koszmó?

Igen! A koszmó kezelése viszonylag hosszadalmas folyamat, így érdemes odafigyelni a megelőzésre. Első lépésként figyeljünk oda arra, hogy fürdetéskor a fejbőrt is átmossuk, kefével gyengéden átdörzsöljük. Ez javítja a fejbőr keringését.

Ajánlott a hetente háromszori hajmosás, időnként pedig alkalmazhatunk kifejezetten koszmó elleni sampont is. Hideg időben részesítsük előnyben a természetes anyagból készült, jól szellőző sapkát, így előzve meg a túlzott izzadást.

Források: Brendon, novakhunor.hu

Képek: Brendon, Dr. Novák Hunor Facebook

További cikkekért böngéssz az oldalon!